Néhány nap különbséggel a két legnagyobb tévétársaság programigazgatójával is leültem értékelni a tavalyi évet. Elsőként az RTL Magyarország képviseletében Kolosi Péterrel, aki vezérigazgató-helyettese is a médiavállalatnak. Egyenként megvizsgáltuk 2019 legfontosabb tévés eseményeit, mely műsorok voltak sikeresek, és melyek nem hozták az elvárt nézettséget. Kifejtette, hogy mit gondol a tavalyi kísérleteikről és, hogy szerinte miért olyan sikeres A mi kis falunk, akár új, akár régi részekkel látható. Elmondta hogy van-e esély arra, hogy a Barátok közt újra főműsoridőbe kerüljön, hogy lesz-e második évada a Jófiúknak, valamint hogy idén is számíthatunk-e két Konyhafőnök műsorra. Elárulta, hogy mely műsorok és sorozatok várhatóak még idén tavasszal és bejelentette, hogy a Drága örökösök a 4. évaddal befejeződik.

A 2019-es év egy hatalmas újdonsággal kezdődött, ugyanis sok év után egy új napi sorozat indult az RTL Klubon. A Drága örökösök rögtön hatalmas siker lett és az egész évad kiemelkedő számokat hozott.
Ha a napi műsorokról van szó, a Drága örökösökről elmondható, hogy nem csak az első évad teljesített jól, hanem a 2019-es év egyik legnagyobb sikere lett. Ez a sorozat volt az első jelentős újításunk, egy olyan évben, amikor nagyon sok minden változott a lineáris és a nem lineáris szolgáltatásunkban is.

Az elmúlt évekre az volt a jellemző, hogy a Fókusz a nem annyira fontos időszakokban látható csak főműsoridőben, különben meg délután. 2019 első heteiben viszont visszakerült estére és azóta is ott látható. Mi volt az oka a döntésnek és hogyan látjátok most?
Amikor az RTL Klubon „túl sok” volt a szórakoztató tartalom és úgy éreztük, hogy jobb, ha ezek korábban kezdődnek, akkor volt a Híradó előtt a Fókusz. Tavaly év elején pedig a Híradó utánra került és azóta is így van. Azt tapasztaljuk, hogy a Fókusz iránt az emberek nagyon érdeklődnek, a műsor jó nézettséget hoz, emiatt pedig megérdemli, hogy a főműsoridőben legyen. Akár azon az áron is, hogy az utána következő műsorok valamivel később kezdődnek.

hirdetés

Februárban volt egy hatalmas változás. Az Éjjel-Nappal Budapest átkerült az RTLII-re, melyen ott utána csatorna szinten nagyon jó nézettséggel folytatódott.
Az Éjjel-Nappal Budapest megbízható nézettséget hozott, de úgy gondoltuk, hogy ezeket a számokat az RTL Klubon más műsorok is simán elérik. Ez a döntés a fragmentációval áll kapcsolatban, amikor az Éjjel-Nappal Budapest még 25-30 százalékos közönségarányt hozott, akkor nehéz lett volna másik olyan 5 műsort találni, amelyek az azonos műsoridőben hasonló eredményt érnek el. A magyar piacon egy napi műsor esetében most már nem lehet ilyen számokban gondolkozni. Nagyon sok más olyan műsor van, ami olyan eredményekre képes, mint mostanában a Budapest. Ennek ellenére az Éjjel-Nappal Budapestet nagyon sokan követik, ha pedig a digitális eredményeket nézzük az RTL Most-on, akkor ott még növekedett is számuk. Az RTL Klubon így felszabadult 5 olyan sáv, ahova bekerülhetett más produkció. Ennek volt köszönhető, hogy az anyacsatornán mindenféle műfajban láthattak a nézők új műsorokat, a legkomolyabbtól a legszórakoztatóbbig.

2019-ben stabilizálódott az RTLII nézettsége, előtte hol magasabb volt, hol alacsonyabb. Ez köszönhető a Budapest megjelenésének?
Biztos vagyok benne, hogy ennek is köszönhető.

Februárban 5 különböző műsor indult a Budapest helyén, 21 óra után minden nap mást adtatok. Kezdjük a hétfővel, melyen először a Cápák között volt látható, utána pedig az Isten veled Magyarország!, mindkettő sikerrel.
Az volt a cél, hogy minél többfajta és színesebb műsort tudjunk képernyőre tűzni. Ezek nagy részének a sikere abban rejlett, hogy a mai korról, a XXI. századi emberről szólnak itt Magyarországon, így kifejezetten érdekesek és relevánsak.

Nagyon rég nem csináltatok a Cápák közötthöz hasonló műsort. Mi volt a várakozásotok előtte?
Hogy népszerű lesz, sokan fognak róla beszélni és remélhetőleg évekig képernyőn marad. Örültünk neki, hogy jól fogadták a nézők. Pár évvel ezelőtt valóban próbálkoztunk a Cápák közötthöz hasonló műsorral, de az akkor talán megelőzte a korát. Most jött el az idő, hogy ezzel a formátummal érdemes foglalkozni, jól sült el, hogy ezt a tervünket megvalósítottuk.

A tavalyi évértékelő interjút azzal fejeztük be, hogy az elmúlt évek sok sikeres magyar RTL-es sorozata után jönni fog egy olyan széria, ami nem lesz sikeres. Pár héttel később a keddi napon megérkezett, az Alvilág végig rossz nézettséggel ment és ez volt az első sorozat bukásotok.
Ha az elmúlt években képernyőre került fikciós sorozatokat csatornától függetlenül egymás mögé rakjuk, akkor az Alvilág kifejezetten előkelő helyre kerül. Nem gondolom, hogy bukás lenne, mivel kísérletnek fogtuk fel. Az ehhez hasonló újításokban pedig sokszor benne van az is, hogy nem a maximális eredményt hozzák. Ahhoz nem hozott elég nézettséget, hogy új évaddal folytatódjon, ez tény. Ebből a szempontból az Alvilág valóban a kevésbé sikeres kísérleteink közé tartozik, de nem szeretnénk feladni a kísérletező kedvünket és csak bevált receptekkel operálni! A színes műsorkínálatot az adja, hogy felvállalunk új műfajokat, akár azon az áron is, hogy némelyik nem lesz igazán nagy siker. Nem lehet cél önmagunkat, még kevésbé a konkurenciát ismételgetni.

Szerdán indult a Toplista, mely gyengébb számokkal ment, csütörtökön pedig visszatért a Gyertek át!, mely közepes nézettséggel futott.
A Toplista egy nagyon érdekes műsorfajta, amelyre néha szükség van. Még akkor is, ha a nézettsége nem kiemelkedő. Fontos, hogy a főműsoridőben infotainment tartalmak is jelen legyenek, a Toplista eredményei miatt pedig úgy gondolom, hogy egyáltalán nem kell szégyenkeznünk. A Gyertek át!-ról pedig mindig tudtuk, hogy rétegműsor, bár egy viszonylag így is egy tágabb közönséget szólít meg.

Pénteken a 2. évadával folytatódott a Doktor Murphy, mely az első szezon elképesztő sikerei után, nagy meglepetésre már nem hozott jó eredményeket. Mi lehet ennek az oka?
Valószínűleg a nagy tévécsatornákon, főműsoridőben, és főszezonban nem lehet amerikai sorozatokat adni. A legnagyobb különbség az volt, hogy az első évad nyáron ment, a másodikat pedig kipróbáltuk a főszezonban. Utóbbi esetben sokkal kevésbé működött. A Doktor Murphy továbbra is értékes sorozat és a kábeles nézettsége is ezt erősíti, de rossz sávban próbálkoztunk vele. Amikor egy olyan, minden hétköznap jelentkező műsort kell helyettesíteni különféle tartalmakkal, mint az Éjjel-Nappal Budapest, természetes, hogy lesznek nézettebb és kevésbé nézett esték.

A tavaly tavaszi időszak óta nem volt olyan, hogy este 9-kor, vagy fél 10-kor minden nap más tartalom kerüljön a képernyőre. Mondható az, hogy ez a struktúra nem annyira működött?
Nem mondható ez, hiszen olyan műsorokról van szó, amelyek event jelleggel vannak képernyőn. Ezek a tartalmak valószínűleg nem jelenhettek volna meg az RTL Klubon, ha az Éjjel-Nappal Budapest a helyén marad. Soha nem volt arról szó, hogy folyamatosan ilyen struktúrában gondolkoznánk, de időnként előfordul majd.

Olyan is lesz, mint tavaly, hogy este 9, fél 10-kor kezdődnek majd ezek a műsorok?
Igen, ilyen is előfordul majd az RTL Klubon.

Szombatonként A Tanár 2. évada jelentkezett. A folytatás kicsit kisebb számokat hozott, de elég nagy siker volt így is. Mit gondolsz a sorozat hosszú távú jövőjéről?
A Tanár az RTL Klub egyik legfontosabb sorozata. Lehet, hogy számokban nem hozta pontosan ugyanazt, mint korábban, de más időszakban futott és így is magabiztosan nyerte minden alkalommal a sávját. Az, hogy egy nagyon népszerű sorozatról van szó és az RTL Klub egyik legfontosabb szériájáról, senki számára nem lehet ezek alapján kérdés.

A Tanárt tavasszal A mi kis falunk váltotta. Ez volt az első olyan televíziós szezon, hogy nem csak 8 részt adtatok, hanem ősszel és tavasszal összesen 17-et, de így is végig tarolt.
Elsősorban a költségvetéstől függ, hogy meddig lehet növelni egy sorozat epizódszámát. Teljesen egyértelmű volt számunkra, hogy a nézői igény az, hogy hosszabbak legyenek A mi kis falunk szezonjai, ugyanis ez a második legnézettebb műsor és magasan a legnézettebb sorozat Magyarországon. Nem kérdés, hogy ha 8 résznél többet csinálunk, akkor is ugyanúgy nézni fogják. A számok is ezt bizonyítják.

Szintén tavasszal a Cápák között helyén hétfőnként volt látható a Főnök inkognitóban, mely az új műsorok közül a második legjobb nézettséget hozta.
Szerencsére a kísérletekből olyan is van, amikor várakozásokon felül teljesít egy műsor. A Főnök inkognitóban erre volt példa.

Késő tavasszal újra indult A Konyhafőnök civil évaddal. Most is jól nézték, de sok olyan este volt, amikor a közös sávjukban a Bezár bazártól kikapott.
Volt néhány epizód, amikor egy olyan műsor, ami hosszú ideje nem volt képernyőn, el tudott érni akkora nézettséget, mint A Konyhafőnök. A gasztro-realityt bizonyos időszakában, néhány epizód erejéig meg tudta verni a Bezár a bazár de nem gondolom úgy, hogy aggódnunk kellene. Kijelenthető, hogy A Konyhafőnök továbbra is egy sikeres műsor.

A nyár beköszönte után nem sokkal a Megtörve című török sorozat debütált az RTL Klubon, majd az Oltári csajok néhány epizódja volt látható, de mindegyik nagyon rossz számokat hozott. Mi volt ezeknek az oka?
Az biztos volt, hogy a nyár egy kritikus időszak lesz a februárban megtett változtatások miatt. Az Éjjel-Nappal Budapest és a Barátok közt legfontosabb feladata az volt, hogy a kereskedelmileg kevésbé fontos időszakokban is biztosítsa azt az eredményt, amitől a legnézettebb csatorna az RTL Klub. Előre lehetett tudni, hogy nyáron az egyik hiányzik majd. Akkor hogy lehet elérni, hogy mégis az RTL Klub maradjon a legsikeresebb? Nem volt könnyű feladat, három hónapról van szó, így több mindennel próbálkoztunk. Két kísérlet nem jött be, a harmadik megoldás pedig már működött. Mindössze ennyi történt.

A harmadik megoldás A mi kis falunk napi ismétlése volt, melyre most volt először példa. Ez egy szükségmegoldás volt? Ezen kívül hogyan lehet az, hogy minél frissebb epizódokat adtatok, annál jobban nézték ezeket a részeket?
Ha a legnézettebb csatorna a legnézettebb státuszát szeretné megtartani és ezért tesz valamit, az ebből a szempontból mindig kényszerből történik. Azt lehet tudni nemzetközi példákból is, hogy a vígjáték a legkönnyebben ismételhető műfaj. Mivel a nézők tudták, hogy nap nap után jön a következő rész ismétlése, ezért rutinszerűen is leültek már a tévé elé, így további nézettséget generált számunkra A mi kis falunk ismétlése. Sőt ez egy olyan időszakban történt, amikor nem volt különösebben érdekes a televíziós kínálat. A nézettséget nem lehet patikamérlegen mérni, egyedül arra lehetett számítani, hogy sokan fogják nézni.

Arról már többször beszélgettünk az elmúlt években, hogy a tavaszi szezon most már januárban-februárban indul, de a tavalyi évben az őszi is jóval előbb kezdődött. A Drága örökösök 2. évada már augusztus első felétől képernyőre került.
Több oka is volt. Összefüggött azzal, hogy már nem az RTL Klubon ment az Éjjel-Nappal Budapest.
Másrészt a streaming szolgáltatások és a digitalizáció miatt a tévés világ mostanra megváltozott, melyet főleg az amerikai kollégák éreznek. Örülök neki, hogy így alakult, mert a Drága örökösök bebizonyította, hogy már augusztustól jó nézettséggel tud menni.

A Barátok közt nézettsége 2019-ben elkezdett csökkeni, majd nyárra nagyon leesett. Ősztől vezettétek be, hogy délután és késő este sugározzátok.
A Barátok közt az elmúlt két évben nem hoz olyan eredményeket, mint amilyeneket szeretnénk. Napi sorozatoknál sokszor történt már ilyen a világban, sok helyen. Különböző tévécsatornák sikeresen megfordították ezt a trendet, de akadt olyan ország is, ahol belebuktak ebbe. Ősszel meghoztunk egy fontos döntést a sorozattal kapcsolatban, és ezzel párhuzamosan a producer a vezető kreatív stábon is változtatott. Mindenki azon van, hogy sikerüljön megfordítanunk a csökkenést. Azt gondolom, hogy a Barátok közt történéseit és az elmúlt hónapok javuló nézettségét látva optimisták lehetünk.

Tehát, ha újra megnő a Barátok közt nézettsége, akkor hosszú távon számoltok a sorozattal?
Igen, teljes mértékben! A Barátok közt most már 21 éve Magyarország legnézettebb napi sorozata azok közül, amik folyamatosan képernyőn vannak. Biztos vagyok benne, hogy a szériában még több is van.

Ősszel szintén egy eddig nem látott műsorrenddel jelentkeztetek. A Fókusz egy óránál is hosszabb lett, míg a napi reality-k átkerültek késő estére.
Késő estének nem nevezném azokat az időpontokat, ahol realityket lehet találni nálunk, ráadásul volt már korábban is olyan, hogy ezekben a sávokban sikerrel mentek hasonló produkciók. A Fókusz valóban hosszabb lett, a Híradó viszont rövidebb. A nézők láthatóan igénylik a hír és információs műsorokat, én pedig azon a véleményen vagyok, hogy a Fókusz egy nagyon komoly információs magazin. Szórakoztató is, de aki a Fókuszt nézi, az tudja, hogy sokszor egy hírműsor igényességével működő produkcióról van szó.

A számok tökéletesen bizonyítják a döntésünk helyességét. Van egy napi sorozatunk, a Drága örökösök és az utána érkező realityk szűkebb réteget céloznak, kisebb nézettséggel, így logikusnak tartom ezt a struktúrát. Mostanra kevésbé fontos, hogy mi mikor kerül adásba, hiszen a nézők igen jelentős része digitálisan követi a tartalmainkat az RTL Most-on vagy prémium változatán a Most+-on. A Drága örökösök a jó nézettségével segít bennünket, hogy nagyobbat merjünk kockáztatni a főműsoridő második felében. Ha a Drága örökösökre nem építhetnénk, akkor kevésbé lenne színes a hazai televíziós kínálat. Ha meg akarjuk nyerni a nézettségi versenyt, naprakésznek, érdekesnek kell lenni és állandóan újdonságokat hozni a nézőknek. Amennyiben kevesebbet kísérleteznénk, a konkurenciánknál is számos műsor nem jelent volna meg a képernyőn… Szép hosszú listát tudnánk mondani.

Az ősz elején indult a Love Island, mely az egyik legdrágább 2019-es műsorotok volt, de lineárisan nem hozott jó nézettséget.
Hogy mi számít lineáris televízióban egy nagyon nézett Drága örökösök után jónak, azt ma már nagyon nehezen lehetne megmondani.

Az összes 2019-es napi műsorotok közül ezt nézték a legkevesebben.
Abból, hogy egy műsort nem néztek annyian, mint a többit, nem következik automatikusan, hogy az rosszul hozott. Egy olyan sávban, melyben az összes csatorna között komoly verseny zajlik, 12 százalék körüli közönségarányt nem mondanék rossznak. Főleg úgy nem, hogy a legtöbb alkalommal este 9 után ez volt a legnézettebb műsor. Ha mindehhez hozzátesszük a digitális nézettséget, akkor egyértelműen kiderül, hogy árnyaltabb a kép. Ha a digitális eredményeket figyelmen kívül hagyjuk, akkor a nézők 10-20-30 százalékát kihagyjuk a számításból. Lineárisan a magyar műsor a világ összes Love Islandje közül az egyik legnézettebb volt. Ha viszont csak a lineáris adatokat nézzük, akkor egyetlen országban sem lett volna 2. évada.

A magyar RTL Klub nézettségi elemzésénél miért érdekes az, hogy a világ más tévéihez képest hogy nézték a hazai Love Islandet?
Szakmailag érdekes nekünk, hogy vajon nálunk úgy került-e adásba, ahogy ez a műsor a legjobban képernyőre tehető. Sokkal rosszabbul érezném magam, ha minden más országban magasabb lenne a lineáris nézettsége a műsornak, és csak Magyarországon teljesítene így. Azt gondolnám, hogy lehetett volna ezt jobban csinálni. Így viszont az a véleményem, hogy valószínűleg nem csináltuk ezt rosszabbul, mint bármelyik más ország tévécsatornája. A Love Island rengeteg fiatal nézőt húz be a képernyők elé, de ebből a korosztályból sokan már csak digitálisan követik az őket érdeklő tartalmakat. Az RTL és a televíziózás jövője szempontjából is fontos, hogy ezeket a fiatalokat is elérjük. A hirdetők szempontjából is lényeges kérdés, hogy a Love Island egy kifejezetten márkabiztonságos környezetet ad. Úgy beszél fiataloknak, fiatalos hangvételben, amiről egy cég sem mondhatja azt, hogy ezzel nem szeretne azonosulni.

Megéri egy ilyen drága műsort készíteni, ha tévében nem hoz olyan jól, de online viszont jól megy?

Igen, megéri! Éppen az előbbi okok miatt.

A Love Islandet a Nyerő Páros váltotta, mely az első napokban közepesen indított, majd végig kiemelkedő nézettséget hozott.
Ez pontosan így volt, nagyon elégedettek voltunk vele. Nem mondom azt, hogy minden évben képernyőre kerül, de előbb-utóbb biztosan.

Az ősz végén A Konyhafőnök VIP 4. évada került képernyőre, mely megint egy borzasztóan sikeres évad volt.
Nagyon örültünk neki, az egyik legsikeresebb évad volt, még többen nézték a műsort, mint új korában. Nem mondom, hogy nem számítottunk rá.

Volt két változás, amin sok néző bosszankodott, bár a nézettségben nem látszott meg. A megszokott 7 óra helyett 8-kor kezdődött és bruttó fél órával hosszabb is volt.
Azt, hogy sokan bosszankodtak miatta, senki nem tudja igazolni. A Konyhafőnök-VIP későbbi kezdése elsősorban a Fókusz hosszabb műsoridejével magyarázható. Utána valóban A Konyhafőnök-VIP töltötte be a főműsoridő nagy részét. A produkció alkotói viszont korábban már többször jelezték, hogy szeretnének hosszabbak lenni, mert úgy érzik, hogy bőven van még ebben a műsorban. Ez a szezon volt az első, amikor úgy gondoltuk, megadjuk nekik a lehetőséget, mert nincs okunk arra, hogy ne tegyük. A nézőkre hagytuk a döntést, hogy igazuk van-e a kollégáknak ebben és a nézettségi adatok azt mutatták, hogy igazuk volt.

Térjünk át a hétvégére. Szombaton az őszt A mi kis falunk új évadával kezdtétek. Jól látszott, hogy semmilyen hatása nem volt annak, hogy előtte két hónapig minden nap ez volt látható az RTL Klubon.
Ez az egyik legnépszerűbb tartalom ma Magyarországon, úgy általában, audiovizuális tekintetben. A vígjáték a legbiztosabb műfaj, amelyben az ismétlés nyugodtan megtehető és nem árt a sorozatnak.

Vasárnap a Házasodna a gazda, a TV2 legnézettebb műsora, a Sztárban sztár leszek! ellen közepes eredményeket hozott. Hogyan értékeled a visszatérést?
Egy lassabb realityről van szó, ami olyan, mint egy elbeszélés, történeteket mond el. Egy nagyszabású showműsorral ment szemben, amely a konkurensünk legnézettebb produkciója. A Sztárban sztár leszek! ráadásul jó néhány elemet próbált átemelni az X-Faktorból, de ezzel együtt sem tud a közelébe sem kerülni nézettségben a mi tehetségkutatónkhoz. A TV2 megújult showműsora eltávolodott a Sztárban sztár eredeti koncepciójától, gondolom, ezt még a Róna utcában se tagadnák.

Ellene hozott a Házasodna a gazda egy teljesen tisztességes nézettséget. Tekintettel arra, hogy vasárnap este milyen sok tévénéző van, abszolút sikeresnek tartottuk az új évad eredményeit. Szerintem nem olyan nagy tragédia, ha a héten csak hat estét nyer az RTL Klub és a hetediken közepes számokkal maradunk alul. A Házasodna a gazda jó szezont futott, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy elindult már a következő évad castingja. Mi televíziósok sokféleképp tudunk értékelni műsorokat, de a végén mindig az bizonyítja be, hogy egy csatorna mennyire tartott egy produkciót sikeresnek, hogy készít-e belőle új évadot.

Utána lévő sávban elindult egy újabb magyar sorozat. A Jófiúk viszont szintén közepes számokkal indult, de idő közben lecsökkent a nézettsége.
Ahogy az előbb mondtam, minden műsor teljesítményét az foglalja össze legjobban, hogy lesz-e következő évada, vagy nem. A Jófiúknak pedig elárulom, hogy nem lesz második évada.

Mi lehetett az oka, hogy nem lett sikeres?
Az RTL Magyarország fikciós szériák terén az elmúlt négy évben hatalmasat lépett előre! Ki merem jelenteni, hogy olyan mértékben voltunk a magyar fikciós műfaj katalizátora, hogy nélkülünk a közelmúltban látott fejlődés meg sem történt volna. Nem szeretnénk letérni erről az útról. Ahhoz, hogy bátran ki merjünk jelenteni dolgokat bukásokkal vagy sikerekkel kapcsolatban, nem történt még elegendő a hazai televíziós iparban. Volt már 10-12 magyar sorozat, de legalább 100-at kellene ahhoz készíteni, hogy nyilatkozni tudjak ez ügyben. Időre van szükségünk ahhoz, hogy rájöjjünk, miért nem volt olyan sikeres a Jófiúk, mint szerettük volna. Az viszont tény, hogy ugyanabban a műsorkörnyezetben elveszítette a nézőinek egy nagyon jelentős részét. Pont ezért is döntöttünk úgy, hogy nem kap folytatást a sorozat.

Az ősz egy másik nagyon jelentős pontja az X-Faktor 9. évada volt. A tehetségkutató még a korábbiaknál is nagyobb siker lett és többéves rekordokat döntött.
Az X-Faktor kicsit olyan, mint egy borászat, nem tudod teljesen befolyásolni, hogy melyik évben milyen minőségű a szőlő. Ehhez szerencse kell, tavaly pedig minden összejött! Kifejezetten tehetségesek voltak a versenyzők. A stáb iszonyú lelkes, fiatal kollégákkal, akik mindent megtettek a sikerért, pedig több tényező is nehezítette a dolgukat. Az elmúlt évekkel ellentétben 2019-ben volt egy másik könnyűzenei tehetségkutató. Sőt az X-Faktorból ez már a 9. szezon volt, így kilencedszerre is érdekesnek kellett lennie. A nehézségek viszont inkább inspirálták a stábot, minthogy akadályozták volna őket. A műsort az elmúlt években több pontján is megújítottuk, itt Magyarországon, láthatóan kifejezetten sikeresen. Tavaly a jogtulajdonos, Freemantle mérése szerint a lakosság arányát tekintve a mi műsorunk világ legnézettebb X-Faktora lett.

Tíz évvel ezelőtt egy vitában arról beszéltél, hogy az ilyen műsorokat a TV2 nem bírja három óránál rövidebben sugározni és hogy ez milyen rossz. Erre most 4 órás adása is volt az X-Faktornak…
Vannak ilyen epizódok, az X-Faktor 9. évada alatt kétszer volt három és félórás és kétszer négyórás adásunk. Egyszerűen néha nem lehet rövidebbre venni, hiszen az előadók énekelnek, a mentorok értékelnek, aztán megszületik a döntés. Picit az is hosszabbá tette, hogy az élő show-k számát tízenegyről ötre csökkentettük. Így több embernek kellett kiesnie egy-egy adásban. Akkor tartanám jogosnak ezt a kritikát, ha mind a 13 epizód három óra felett lett volna. Fókusz főszerkesztő korom óta azt mondom, hogy minden tartalom olyan hosszú kell legyen, amennyi van benne. Akkor lesz a legjobb a végeredmény, ha bizonyos határokon belül, de az alkotóra bízzák, hogy eldöntse, milyen hosszú legyen a műsora. A véleménye nem biztos, hogy objektív, de ilyenkor közbe tudunk avatkozni. Nálunk nem jellemző, hogy azért veszünk egy műsort hosszabbra, csak hogy a főműsoridő nagyobb részét töltse ki. Főleg nem olyan eszközökkel, hogy tele legyenek öt percnél hosszabb üresjáratokkal az adások.

Az Éjjel-Nappal Budapest ősszel 21:30-ról 19 órára került, melyre rögtön bezuhant a nézettsége és nem is javult. Januártól visszakerült 21:30-ra de nem lettek jobb eredményei.
Kijelenteni, hogy nem tudott visszanőni, még korai lenne. Ha figyelembe vesszük azt, hogy mikor került a Barátok közt a Híradó elé és mikor kezdett el ott növekedni a nézettsége, akkor azt gondolom, hogy az Éjjel-Nappal Budapest régi-új sávjával való kapcsolatos eredményt sem érdemes még véglegesnek tekinteni.

Hogyan értékeled a 2019-es évet az RTL Magyarország szempontjából?
Izgalmas év volt, ráadásul nagyon sikeres. Nagyon sok olyan dolgot próbálhattunk ki, amelyek már régen eszünkbe jutottak, de eddig nem volt lehetőségünk képernyőre tűzni. Gondolok itt például az Isten veled Magyarország!-ra és hogy a hírigazgatóság is elkezdett szórakoztató tartalmakat készíteni. Az itt dolgozók megtalálják azt a műfajt, amiben szeretnének dolgozni és gyakorlatilag a nézőkre is igaz ugyanez, bárki megtalálja nálunk az ízlésének megfelelő műsorokat a csatornáinkon. Csoport szinten kevesebb csatornánk van, mint a legfőbb konkurensünknek, de ezzel a 8 tévéadóval is igazán büszkék lehetünk a kiváló eredményeinkre. Az RTL Most nem csatorna, de rendkívül fontos és ott is jelentős változások voltak, hiszen elindult az RTL Most+ prémium szolgáltatás. Sokat tanultunk 2019-ből, és ez az év jó alapot ad nekünk 2020-ra.

Térjünk át a 2020-as évre. Mit szólsz az Álarcos énekes és a Nicsak, ki vagyok? ügyhöz?
Magyarázzák a bizonyítványt, hogy ők előbb megvették a román formátumot. A tény mégis az, hogy mi bejelentettünk egy ilyen műsort november elején, és január végéig nem jutott eszükbe, hogy „jaj, ezen már dolgozunk nagyon régen”. Nevetséges magyarázkodásokkal nem érdemes foglalkozni, ugyanaz történt, mint A Fal, a Vacsoracsata, vagy éppen a Sztárban sztár esetében. Megint úgy gondolta a konkurencia, hogy akkor tesz a legjobbat a nézőinek, ha pontosan olyan tartalmat készít, amilyen az RTL-en is látható. Ezek alapján nem csodálkozom, hogy az Álarcos énekesből lett nemzetközileg nagy siker és nem abból a román formátumból, amelyre ők hivatkoznak.

Tekintettel a TV2 előéletére, nem ért minket teljesen váratlanul hogy ők is csinálnak egy hasonló műsort. Már a november eleji bejelentéskor biztosak voltunk abban, hogy kell egy stratégia arra, ha a konkurencia hasonló műsorral próbálkozik. Végül ez be is következett és bár próbálták titokban tartani, mi már karácsony óta tudunk róla. Nem sokkal később döntöttük el, hogy a tervezettnél hamarabb, már február 9-én elindul az Álarcos énekes. Végül ez jól sült el, hisz sikerült előbb indítani a mi műsorunkat méghozzá óriási sikerrel, az Álarcos énekes első epizódja kiemelkedő nézettséget hozott és az év eddigi legnézettebb műsora lett, az azóta lement további három epizód is mindig magabiztosan nyerte meg a sávját, így egyértelmű, hogy a legtöbb néző a mi műsorunkat választja abban a másfél órában, amikor döntenie kell, hogy melyiket nézze a kettő közül. Természetesen jobban örülnék, ha a konkurensünk televíziós értelemben bátrabb, kreatívabb és etikusabb lenne, de tulajdonképpen már megszokhattuk, hogy nem az.

Németországban és Hollandiában a legsikeresebb Európában az Álarcos énekes. Előbbi országban több órás élő show-val, utóbbiban rövidebb, felvett adásokkal jelentkezik a műsor. Miért döntöttetek az utóbbi mellett?
Egy változatot tudok az Álarcos énekesből, ahol élőben csinálják, az a német. Az eredeti is felvételről ment. Nem mondom azt, hogy a műsor hosszának nincs köze ahhoz, hogy felvett adásokkal jelentkezik, de nem következik automatikusan belőle. Nálunk, ahogy az amerikai verzió első évadában is 12 fellépő van, de van olyan változata a műsornak, ahol több az énekes, emiatt pedig hosszabb is egy-egy évad. Az elejétől úgy gondoltuk, hogy felvételről adjuk, mert szerintünk nem adna hozzá túl sokat, ha élő lenne. Sok olyan ismert ember van az álarc alatt, akik rendkívül elfoglaltak, így nem tudtuk volna őket 10 vasárnapra lekötni. Nem akartunk róluk lemondani. Ha pedig a két álarcos műsor versenyét nézzük, az egyik legnagyobb – de messze nem az egyetlen – különbség éppen a két műsor feszessége és ritmusa között van. Azaz nem csak a jelmezek, a diszlet, a nyomozók, a fellépőknek köszönhető, hogy ebben a versenyben utcahosszal vezetünk. És ezt nem csak a nézettségi adatok igazolják, hanem az a Facebookos szavazás is, amit éppen a SorozatWiki indított.

Mi várható 2020-ban?
A Drága örökösök és A mi kis falunk új részei mellett lesz két új sorozatunk, mely teljes egészében magyar fejlesztés. A Mellékhatás és az Apatigris még tavasszal látható lesz az RTL Klubon, az RTL Most+ felhasználói pedig még korábban elérhetik majd. Szintén a következő hónapokban tér vissza a Cápák között, az Isten veled Magyarország! és a 3. évadával A Tanár. Még nyár előtt megérkezik a Bűnös lelkek és készül A Konyhafőnök új szezonja is. Ezeken kívül még 2020-ban jön az X-Faktor jubileumi tízedik évada, a Házasodna gazda és visszatér a Survivor is. Akik ismerik A Konyhafőnök VIP nézettségi adatait azok nem fognak azon se meglepődni, hogy ebből a műsorból is tervezünk új szezont.

A Drága örökösök 3. évada képernyőn van, de már a 4. szezonját forgatjátok. Meddig tart a sorozat?
A Drága örökösök történetéből következik, hogy mennyi ideig tarthat a produkció. Egy évig kell kibírni ahhoz, hogy az örökösöké legyen az örökség. Utána már nem lenne olyan érdekes a sorozat, így nem is akarjuk tovább húzni. Így bejelenthetem, hogy a 4. lesz a Drága örökösök utolsó évada.

hirdetés

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát