Az Agymenők előzménysorozata, Az ifjú Sheldon (Young Sheldon) 2017 szeptemberében indult el Amerikában. A történet Sheldon Coopernek a fiatalkoráról szól, 1989-ben járunk, amikor a 9 éves csodagyereket már felveszik középiskolába. A szitkomban nem csak vele, de családjával is megismerkedünk. A magyar Comedy Central műsorára 2018 őszén jön Az ifjú Sheldon 1. évada, a csatornának köszönhetően pedig nemrég telefonos interjút készítettünk Zoe Perryvel, aki a szériában a főhős édesanyját alakítja. A beszélgetésben szó esik a tudomány és a vallás kapcsolatáról és arról is, hogy mekkora nyomás volt a spinoff készítőin az Agymenők sikeressége miatt!

Az ifjú Sheldon a rendkívül népszerű Agymenők előzménysorozata. Mekkora nyomás volt emiatt a stábon az első évad forgatása alatt?
Mindannyian éreztük, hogy nagyok az elvárások velünk szemben, hiszen az Agymenőknek egy rendkívül lojális rajongói bázisa van. Természetesen nem akartunk nekik csalódást okozni, Az ifjú Sheldon azonban több szempontból is különbözik az Agymenőktől. Mi egykamerás szitkomot készítettünk, a hangvétel is egy kissé más, így nem lehettünk biztosak abban, hogy osztatlan tetszést arat a spinoff sorozat. Emiatt nagyon boldogak voltunk, amikor alapvetően pozitív kritikákat kaptunk.

Sheldon és az édesanyja, Mary között helyenként komolyabb súrlódások vannak, hiszen a gyerek a tudományoknak él, míg a karaktered erősen vallásos. Mit gondolsz, Az ifjú Sheldon megmutatja ennek a kettősségnek a komolyabb oldalát is?
Remélem, hogy a közönség megtalálja azt az oldalt, akivel inkább azonosulni tud, ez érthető módon nézőnként különbözik. Egy családban a tagok között nagyon is eltérő vélemények és személyiségek fordulnak elő, az erős személyiségek pedig megütköznek egymással. Az ifjú Sheldon esetében jó látni azt, hogy habár Mary és Sheldon között alapvető világnézeti különbségek vannak, mégis megtalálják az útját annak, hogy a köztük lévő feszültségnek elejét vegyék. Egy család hétköznapjait megkönnyíti, ha a szülők és a gyerekek között szeretet van. Sheldon és édesanyja egymásra vannak utalva és szükségük van egymásra ahhoz, hogy átvészeljék azokat a nehézségeket és elvárásokat, amiket a világ velük szemben támaszt. Ez szoros köteléket jelent.

Összességében jól áll egy szitkomnak az, ha komoly témákhoz mer nyúlni?
Ez a sorozattól függ, de Az ifjú Sheldon esetében nagyon tetszik, hogy egyfajta egyensúly uralja a produkciót. Ezek a helyzetek, amiket feldolgozunk a szériában, a valóságban is rengeteg humort rejtenek magukban. Mivel ellentétek vannak a karakterek között, ezért akár a semmiből is jöhet egy-egy olyan szituáció, amely megnevetteti a nézőt. A szereplők sokszor egyszerűen képtelenek megérteni egymást és ez hol vicces, hol pedig drámai szituációkat szül. Az ifjú Sheldonnal pont ezért könnyű azonosulni, mert ott van a sorozatban a derű és a ború is.

hirdetés

Sheldon Cooper fiatal verzióját Iain Armitage alakítja a sorozatban. Könnyű volt vele együtt dolgozni?
Persze, a gyerekszínészek általában nagyon lelkesek és tehetségesek, csak jókat tudok róla mondani, ugyanis a fiatalokban még ott van egyfajta játékosság és kíváncsiság, amit ez a szakma megkövetel. Ez nekem is megkönnyíti, hogy a szerepemet eljátsszam. Amikor egy snittben szerepelsz egy gyerekszínésszel, elkerülhetetlen, hogy próbáld megvédeni őket és egy kicsit tényleg a magadénak érezd őket. A sorozat dinamikáját is segíti, hogy ilyen jól kijöttünk Iainnel, ezért örültem, hogy vele dolgozhattam együtt az első évad során.

Hasonlít Iain a való életben Sheldonhoz?
Azt mondanám, hogy igen és nem. Iain Sheldonhoz hasonlóan nagyon okos és kíváncsi, azonban a szerepéhez képest ő sokkal nyitottabb és szeret emberek között lenni. Szeret a közösség középpontjában lenni és szórakoztatni az embereket.

Az Agymenőkben az édesanyád, Laurie Metcalf játszotta Maryt. Láttad az alakítását, nyújtott számodra inspirációt a karakter eljátszásához?
Megnéztem az összes olyan részt az Agymenőkből, amelyben játszott. Biztos akartam lenni benne, hogy Mary fiatal verziója hasonlít hozzá, hasonlóan beszél és viselkedik, mint ő. Hozzá kell tennem azonban, hogy a saját nézőpontomat is hozzá akartam adni Maryhez és megmutatni egy új oldalát Sheldon anyjának. Az ifjú Sheldonban Mary még egy teljesen más ember, a hite is más fázisában van, mint az Agymenőkben. Nagyszerű élmény volt egy olyan figurát eljátszani, akit a nézők már ismernek, de még nem tart ott az élete, hogy pontosan abban a formájában lássák, mint az Agymenőkben.

Nézőként kedveled a szitkomokat? Szabadidődben követed esetleg Az ifjú Sheldon vagy az Agymenők új részeit?
Igen, sok színész nem csinál ilyesmit, de én szeretem visszanézni az epizódokat, melyekben szerepeltem, ráadásul az Agymenők is nagy kedvencem. Nagyon mókás látni azt, ahogy a két produkció között újabb és újabb átfedések és utalások bukkannak fel.

Mit gondolsz, hány évadot futhat sikerrel Az ifjú Sheldon?
Remélem, hogy nagyon sokat! A televíziós szakmában sose nyilatkozhat erről teljes magabiztossággal az ember, azonban szeretnék még nagyon sok időt eltölteni abban a bizonyos nappaliban.

hirdetés

Az HBO Maxnál drágább csomagokkal indul májusban a Max

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna