Egy új szabályozás számottevően megváltoztatná a híradók jelenlegi formátumát, de a kormány által beadott törvényjavaslat drasztikus változtatásokat hozhat a reklámokat és a 18+ tartalmakat illetően is a legnagyobb csatornáknál – vette észre az Azonnali.

Az újság tájékoztatása szerint az 55 oldalas dokumentumból kiderül, hogy a kormány csökkentené a hírműsorok időtartamát. Míg eddig reggel 7 és 9 között legalább 15 perces, este 6 és 9 óra között pedig legalább 20 perces hírműsor-számnak kellett adásba kerülnie a jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatók műsorán (RTL, TV2, MTVA), addig az új szabályozás megszabná a tévéhíradók hosszát. A reggeli kötelező tájékoztatást eltörölnék, míg az esti időtartama 20 és 45 perc között lenne. Ez azért érdekes döntés, mert a híradók gyakran érik el az 1 órás hosszt az RTL Klubon és a TV2-n, de az m1-en is 50 percnél hosszabb szokott lenni.

Az új szabályozás megengedőbb lehet a hírműsorokban mutatott bulvárosabb tartalmakkal, míg korábban a műsoridő 20 százalékában mondhattak be ilyen jellegű híreket, addig most már 35 százalékra emelkedik az arány. A médiatörvény-módosítás továbbá kimondja, hogy augusztustól nem csak óránként 12 percnyi reklám kerülhet adásba, hanem elég 18:00 és 24:00, valamint 6:00 és 18:00 között átlagosan 12 percet adni. Ennek köszönhetően a csatornák trükközhetnek majd azzal, hogy a nézett tartalmakat telirakják reklámokkal, a kevésbé nézett sávokban pedig elenyésző számú reklám lesz.

hirdetés

Meglepő változtatás ezen kívül, hogy a pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlan erőszakot tartalmazó műsorszámok is adásba kerülhetnek a javaslat szerint. A feltételek ettől még az ígéretek szerint szigorúak lesznek, úgy lehet sugározni pornót lineáris műsorfolyamban, ha az kóddal elérhető, 18. életévüket betöltött előfizetők számára.

A törvényjavaslat nem csak a tévécsatornákra lehet hatással, a rádiós piacon nőhet a koncentráció és a frekvenciákat is hosszabb időre adhatják majd ki. Megszabnák ugyanis, hogy ki hány rádió felett rendelkezhet, illetve 10 éves időtartamra osztanának ki rádiós frekvenciákat az eddigi 7 év helyett.

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban