Bátyai Éva másfél éve a Barátok közt főszereplője, az általa megformált Szonja, mára a sorozat egyik legnépszerűbb karaktere. A színésznővel felidéztük, milyen volt, amikor 2006-ban egy másik karaktert alakított a Mátyás király téren. Tavaly hogyan tért vissza és milyen nézői visszajelzéseket kapott, amikor negatív szerepe volt. Elmesélte, milyen volt, amikor egy korábbi rajongója hosszú ideig durván zaklatta. Felidéztük azt, amikor korábban egy másik sorozatban, illetve egy híres videóklipben is szerepelt. Elmondta, milyen színházi darabokban láthatjuk most, illetve hogyan tudja összeegyeztetni a munkát és az anyaságot. A színésznő arról is beszélt, hogy mennyire hiányzik neki a Gergőt alakító Pesák Ádámmal a közös munka.

Biztosan nem sokan emlékeznek rá, de 2006-ban már szerepeltél a Barátok köztben. Sztojcsevics Mírát, egy vajdasági lányt alakítottál, aki kihasználja Balassa Imrét. Hogyan emlékszel erre vissza?
Rettenetesen izgultam, ugyanis előtte csak két reklámban szerepeltem. Tapasztalatom még nagyon nem volt, és mindig nehéz egy összeszokott társaságba belecsöppenni. Szerettem, az egyetlen hátulütője az volt, hogy a Nyíregyházi Színházban játszottam akkor és sokat kellett ingáznom. Egy nagy vidám családba kerültem, akkor még nem tudtam, hogy nem először. Emlékszem, sokszor előfordult, hogy néhány jelenetet többször kellett felvenni, annyira sokat nevettünk, még úgy is, hogy a karakterem az elején nagyon gonosz volt. Miután lebukott, már valódi lett az a szerelem. Tulajdonképpen ő szerette Imit, mert gyerekkori szerelmek voltak. Kinizsi Ottóval (Imi megformálója – szerk.) egyébként nagyon szerettem együtt dolgozni, látásból ismertük egymást, még gimiből. Sokszor találkoztunk diák színjátszó fesztiválokon, így örültem, hogy összekerültünk.

Másfél éve jelentél meg újra a Barátok köztben és hamar főszereplő is lettél. Milyen volt a visszatérés?
Nagyon jó! Emiatt és a Csalfa karma miatt is a stáb nagy része ismert már, befogadóak voltak. Örülök neki, hogy teljesen más karaktert játszok itt, mint a színházakban szoktam, ahol legtöbbször naiv kislányok szerepére választanak ki. Szonja viszont egy karakán nő, aki eleinte még rosszban sántikál.

hirdetés

Bátyai Éva, Miraként 2006-ban a Mátyás király téren

Hogyan választottak ki Szonja szerepére?
Úgy tudom, hogy engem konkrétan erre a szerepre hívtak. Tudták, hogy otthon babázok, mert a fiam még fél éves se volt. Gyakorlatilag eljöttem a próbafelvételre és utána egyből meg is állapodtunk.

A sorozat nézői kezdetekben kedvelték Szonját, majd amikor kiderült, hogy Berényi család ellen mozgolódik, valóságos gyűlöletcunamit zúdítottak, most meg mintha megint szeretnék. Te mit érzel ebből?
Jól esett az elején, hogy szeretnek. Mielőtt képernyőre kerültem volna, elolvastam, hogy másokról miket írnak, és úgy döntöttem, hogy soha többet nem próbálkozom hasonlóval. Mert néhány komment egyenesen botrányos. Aztán nem bírtam ki és bele-bele olvasgattam, és előfordult, hogy nagyon csúnyákat írtak. Szonja akkor bukott le, hogy rosszban sántikál, amikor bejött Gergő karaktere, az ő tesója. Innentől irkáltak olyanokat az interneten, hogy tudják, hogy mi csak színészek vagyunk, de attól még elátkozik minket. Némelyik vicces volt, de mivel ez egy napi sorozat, a nézők egy része intenzíven éli meg a látottakat. Sokan nem tudják kettéválasztani, hogy a színész és a karakter két dolog. Azt követően, hogy a történet szerint lebuktunk és elgondolkoztunk a tetteinken, sokan újra megszerették Szonját.

Ezt csak üzenet szintjén volt, vagy olyan is előfordult, hogy az utcán beszóltak?

Az utcán szerintem azért nem nagyon szóltak be nekem, mert a hétköznapokban vagy a sorozatot forgatjuk, vagy a színházban vagyok, vagy a gyerekekkel. Amikor két kisgyerekkel látnak, az más benyomás, és nem nagyon mernek beszólni. Volt olyan, hogy külső helyszínen voltak a felvételek és épp Balázzsal dolgoztunk, éppen arra jött egy néni és mosolyogva mondta nekünk, hogy „jaj, én nagyon utálom ám magukat a sorozatban!”.

Volt egy zaklatód viszont.
Ez nem ebben az időszakban volt, hanem amikor már újra szerettek a Barátok közt nézői. A közösségi médiában volt egy illető, aki elkezdett írogatni az Instagramon. Nem nagyon szoktam válaszolni senkinek, mert nincsen rá időm. Az elején valamiért még visszaírtam neki, de már akkor nagyon furcsa volt, mert óriási rajongást lehetett érezni rajta. Onnantól, hogy nem reagáltam, elhordott mindennek. Tiltottam, töröltem. Ennek ellenére újabb profilokat kezdett gyártani, amikkel zaklatott. Tudni lehetett, hogy ő az, mert a stílusa és a kommunikációja ugyanolyan volt. Egy idő után azt csinálta, hogy ha valaki kedveset írt kommentben, és megköszöntem neki, annak írt egy lehordó levelet. Volt egy kislány is köztük, aki átküldte nekem, hogy milyen levelet kapott a zaklatómtól és nagyon durva volt.

Ezt követően még jobban bedurvult, ugyanis „valaki” csinált egy kamu oldalt a nevemben és ellopta a képemet. Írt az ismerőseimnek is, hogy feltörték a profilomat és ez lesz az új. Nyilván jelentettem és a barátaim is megtették ugyanezt, erre letörölték. Egy hét múlva üzleti profillal próbálkozott, engem pedig letiltott, hogy ne tudjam jelenteni. Ezért másokra kellett hagyatkoznom, hogy segítsenek az ügyben. Folyamatosan írogatott nekem, hogy azért tudjam, hogy ő mozgolódik. Eljött az a pont is, hogy minden nap kaptam egy levelet a gmailen, hogy a Facebookomba valaki be akart lépni, az Instagramomba is. Először ez nem zavarja az ember, de ha minden reggel erre kelsz fel, hogy ötször-hatszor valaki ezt csinálja, az azért idegesítő. Szabó Péter, a Barátok közt sajtófőnöke segített, akivel nyilvánosságra bocsátottuk az ügyet, ügyvéd is nyilatkozott, hogy ezért büntetés is jár. Ezt követően leállt. Azt gondolom, hogy ő nem tudta, hogy ez mivel jár. Rossz érzés volt, hogy van egy ember, akit valószínűleg én nem ismerek, annak a napját ez teszi ki, hogy nekem keresztbetegyen. A végén már a gyerekeimet is féltettem tőle.

Említetted a Csalfa karma című websorozatot, melyet szintén a Barátok közt stábja készített. Ez 2011-ben, a két Mátyás király tér béli szereplésed között volt. A produkciónak te voltál az egyik főszereplője, sőt ott is egy Szonja nevű lányt alakítottál.
Nagyon szerettem, ott is úgy volt, hogy már az elejétől tudni lehetett, hogy melyik szerepért megyek meghallgatásra. Nagyon jó kis csapat volt, összeszokott emberekkel. Kinizsi Ottó ott is sokat dolgozott velünk, a producer asszisztense volt, ha jól tudom. Tóth Barnabással is egy élmény volt dolgozni, aki nagyjátékfilmes rendező. Az ottani Szonja is egy határozott, karakán lány volt. Ő egy egyszerűbb jellem volt azért, egy modell, aki minden áron egy gazdag pasit akart magának.

A Groovehouse egyik 2008-as nagy slágerének klipjében is te alakítottad a főszereplő lányt. Hogy jött ez a szerep?
Bodnár Tibi volt a menedzserük, egy rendezvényen találkoztunk, egy film afterpartyján. Ott ismerkedtünk meg a Tibivel és két nappal később felhívott, hogy most forgatnak egy Groovehouse klipet és el tudna képzelni benne engem. Egy napig forgattuk és szerintem nagyon jól sikerült, büszke vagyok rá. A klip forgatása után a zenekarral is nagyon jóba lettem.

A Barátok közt mellett az Új-Színház színésznője is vagy. Milyen darabokban láthatunk most téged?
Hat darabban is játszok most. A Kőszívű ember fiai egy nagyon szép darab, az olvasását persze nem helyettesíti. A Noszty fiú esete Tóth Marival szintén egy szépirodalmi olvasmányt dolgoz fel. A Madarak abszurd előadás, vagy tetszik valakinek, vagy nem. Szólásmondásokból összerakott előadás, nem hosszú, mi bohócok vagyunk benne. A palacsintás király egy mesedarab, most mutattuk be az Új-Színházban, ebben Kökényszemű Katica vagyok. Ezt is nagyon szeretik a gyerekek. Az Exet még Kerényi Imre rendezte, vele élmény volt dolgozni, abban a darabban gyönyörű ruhám van, melyért egy színész azt mondja, hogy már ezért megérte.

Hogyan egyeztetted össze a színházi teendőidet a sorozat forgatásaival?
Csepeli Iván a Barátok közt gyártásvezetője nagyon sokat segít ebben. Ő az aki a a színházi munkáimat egyezteti a forgatásokkal.
Általában az a legkeményebb, amikor a színházban próbaidőszak van és itt is dolgozunk. Volt olyan, hogy reggel leforgattam egy jelenetet a Barátok köztben, aztán a színházban voltam 10-től 2-ig és jöttem vissza.

Van időd ilyen sok munka mellett a két kisgyerekedre?
Van! Nyilván ők a legfontosabbak. Volt olyan, hogy plusz munkát emiatt mondtam vissza. Amikor nincs próbaidőszak, akkor azért könnyebb. Nem tudok eljárni sportolni sem, meg ide-oda. Ha nem itt vagyok, akkor velük töltöm az időmet.

Majdnem a kezdetek óta az egyik legtöbbet a Harmath Gergőt alakító Pesák Ádámmal forgattál a Barátok köztben. A színész azonban pár hónapja távozott a sorozatból, nem hiányzik a közös munka?
Hu, dehogynem, nagyon hiányzik, Nagyon szeretem Ádámot! Kicsit olyan, mintha tényleg az öcsém lenne. Érdekesség, hogy az elején a készítők nehezen is tudták eldönteni, hogy az öcsémet, vagy a bátyámat alakítsa, hiszen engem általában fiatalabbnak gondolnak a koromnál, Ádám pedig bár fiatalabb nálam, mégis egy érettebb pasi benyomását kelti. Úgy gondolom, neki volt nehezebb akkor, mert nem volt szabad sírnia a történet szerint. Engem megviselt a távozása és nagyon hiányzik!

A sorozatban Vanda és Szonja nagy ellenfelek, úgy tudom viszont, hogy a való életben az őt alakító Kardos Eszterrel jóban vagyok.

A vele való kapcsolatom nagyon egyszerűen alakult ki, egyszer odaültem mellé a kanapéra és elkezdtünk beszélgetni a gyerekekről és jóban lettünk. Lányok közül ő áll hozzám a legközelebb, talán már nevezhető a mi kapcsolatunk barátságnak is. Próbáltunk közös családi programot is összehozni, de eddig nem jött össze, például azért, mert a gyerekek közül valamelyikük lebetegedett. Volt egy jelenet amikor éppen engem bántott és előre sajnált és azt láttam rajta, hogy rosszul eset neki. Nagyon aranyos volt.
Sok munka és gyerekek mellett mennyire tudod követni a Barátok köztöt?
Amikor csak tehetem megnézem. Szerintem mindenképpen érdemes visszanézni, mert sokat lehet belőle tanulni. Ha egy-egy jelenetet szerettem forgatni, akkor különösen ügyelek arra, hogy megnézzem a tévében, hogy vajon a nézők számára hogy csapódik le az egész. Fontos látni a hibáinkat, azt, hogy mi a jó irány. Azt viszont nem szeretem, amikor a gyerekeim is látják a sorozatot, nem lenne jó, ha azt látnák, amikor épp Szonja és Balázs egymásra talál. Nem érténék még, hogy anya ott mit csinál. Bár, ezzel kapcsolatban van egy vicces történetem, amikor a Miklóst alakító Szőke Zoltánnal flörtöltem a Barátok köztben, az egyik fiam rám szólt, hogy anya, te nagyon komisz voltál ezzel a bácsival.

Mik a terveid szakmai fronton a jövőre nézve? A Barátok közt mennyire fontos pontja?

Szeretem a sorozatot és a stábot is! Remélem, hogy minél tovább fog tartani ez a munka. Emellett szeretek több lábon is állni. Sokkal jobban esik színházban úgy dolgozni, hogy sorozatban is dolgozok és a tévézés is teljesen másmilyen, mint a színház. Ez a kettő kiegészíti egymást. Szeretném, ha ez továbbra is így maradna, hogy forgatnék is és játszanék is.

hirdetés

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna

Kiderült, hogy mikor érkezik a Sweet Tooth: Az agancsos fiú utolsó évada a Netflixre