Két év után ma este tér vissza az Ázsia Expressz a TV2-re. Az utazós reality 2. évada minden hétköznap 19:10-től lesz látható a csatornán. A produkciót most is egzotikus tájakon, ezúttal Srí Lankán, Indiában és Thaiföldön forgatták, az idei párokról pedig itt írtunk korábban. Az új Ázsia Expressz kreatív vezetői az RTL korábbi nagy sikerű reality-jein dolgozó Katona Andor és Oláh Ákos. A műsor új szezonja számos ponton megújul a régihez képest, ezekről beszélgettünk a két kreatív producerrel.

Miben lesz más az új évad, mint a két évvel ezelőtti Ázsia Expressz?
Oláh Ákos: Idén sokkal inkább arra törekedtünk, hogy a műsorban szereplő párosok között valódi kapcsolat legyen. Ha egy számodra idegen emberrel vágsz bele egy ilyen kalandba, az is lehet izgalmas, de ha olyan emberrel karöltve versenyeztek, aki fontos neked, vagy akivel vannak közös élményeitek, az biztos, hogy több izgalmat rejteget. Tudtuk, ha ilyen párosokat választunk, az hatással lesz a sztorira, és ez be is igazolódott.

Katona Andor: Volt néhány dolog, amin mindenképpen szerettünk volna változtatni. Két éve például kaptak a szereplők egy-egy dollár költőpénzt. Ezt teljesen elvetettük, mert nem láttuk, hogy ez a műsorban hogyan tudott volna megjelenni. Az akkor amulettnek, nálunk medálnak hívott jutalom, amely a pénzt jelképezte, a második évadban teljesen más szerepet kapott. Más a struktúra is, lesz olyan, aki már a második nap védettséget szerez, nem kell négy adást végignézni ahhoz, hogy erre fény derüljön. Ilyen apróságokon próbáltunk formailag is változtatni. A legfontosabb, ahogy Ákos is mondta, hogy igyekeztünk olyan párokat találni, akikről tudtuk, hogy jól fognak együtt működni ebben a közegben, és ezáltal a sztorit is működtetik majd. Az első hét után azt gondolom, hogy a nézők is fogják érezni, hogy sokkal nagyobb hangsúly van magukon a párosokon.

Az első adás nagyon gyors, és a sok pár miatt kap egy körkapcsolás jelleget, de a másodiktól kicsit belassul az egész és mélyebbre megyünk. Kifejezett célunk volt, hogy ne csak azt lássuk, hogy stoppolnak egy út szélén és mindig csak kiabálnak. Sokkal inkább azok a sztorik kapjanak teret, amik megtörténnek velük, például hogy hogyan keresnek éjszaka szállást, hogy milyen érzés lehet 40 fokban utazgatni, vagy hogyan birkóznak meg a higiéniai kérdésekkel.

hirdetés

Tehát az, hogy éjszaka mi történik a játékosokkal, jobban fog látszani?
Oláh Ákos: Igen, itt is bevezettünk egy fontos újdonságot. Egy kézikamera folyamatosan náluk volt, így éjszakánként is készíthettek videókat az őket érintő, aktuális történésekről. Rengeteg olyan élményt örökítettek meg, amit a stáb éppen nem tudott volna felvenni. Ilyen volt akár az is, amikor nem volt hova bemenniük és valóban az utcán aludtak. Minden olyan feltételezést el akartunk oszlatni, ami arra irányult, hogy amikor lekapcsoljuk a kamerát, akkor megkapják a hotelszobát és mindenki pihenget a jakuzziban. A kézikamerák segítségével a stáb távollétében is betekintést nyerhetnek a nézők ezekbe a kiszolgáltatott pillanatokba is.

Az előző évadban amellett, hogy túl sok stoppolás volt, maga a táj és a helyszín szerintem nem volt eléggé bemutatva. Ebben lesz változás?
Oláh Ákos: Igyekeztünk odafigyelni, hogy mindig teremtsünk valamiféle miliőt. Egy tévéképernyőn keresztül átadni, hogy az országban, ahol a szereplők vannak, 40 fok van, már önmagában nehéz. Ha csak nem adunk egy izzadó közelit, akkor nem jönnek át a körülmények. Azt nem tudjuk kivenni, hogy stoppal mennek és autóutak mentén haladnak, emiatt sokszor ülnek autóban. Azon voltunk, hogy más dolgok is legalább akkora hangsúlyt kapjanak, mint a stoppolás.

Jobban lehet majd követni, hogy hol tartanak épp a versenyzők?
Katona Andor: Már az első adásban is látszik, hogy külön grafikán is megjelenítjük versenyt, így jóval követhetőbb lesz. Fontos, hogy a néző értse, hogy most ki van elől, melyik játékos pár hol tart éppen. Ez megoldás segít, hogy izgalmas maradjon az Ázsia Expressz és ne csak azt lássák az emberek, hogy egyik kocsiból a másikba ülnek a szereplők, mert úgy könnyen elvesztik a fonalat. Azon is változtattunk, hogy Ördög Nóra narrálja a műsort és nem egy idegen hang, ahogy két évvel ezelőtt. Ez az ő szerepét és karakterét is erősíti, mint műsorvezető. Ebben az évadban nem csak a párokat alkotó két ember közötti kapcsolat, hanem a különböző párok között lévő viszony is érdekel minket és foglalkozunk vele. A szövetségek, a párok közötti ellentétek fontosak lesznek, generáltunk is olyan helyzeteket, ahol kifejezetten egy párnak kellett döntenie a többiek sorsáról. Jól sikerült, mert mi is csak néztünk, feszült helyzetekben hogyan reagáltak, mennyire álltak bele konfliktusokba, és mennyire messzire mentek el, ha a helyzet úgy kívánta.

Oláh Ákos: Az indulás előtti este tartottunk egy eligazítást, ahol a párosoknak elmondtuk, hogy ez a műsor akkor lesz igazán jó és szórakoztató, ha ők mernek játszani és elengedik magukat. A jó és rossz pillanatokat egyaránt meg merik élni emberként és párként is. Fogják fel úgy ezt a következő egy hónapot, mintha leültek volna társasjátékozni. Ezt minden szereplő megértette és maximálisan odatették magukat, emiatt nagyon hálásak vagyunk nekik. (vezető fotó: TV2, további képek: TV2/Oláh Ákos)

hirdetés

Az HBO Maxnál drágább csomagokkal indul májusban a Max

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna