Szombaton indult az RTL Klubon az első magyar napi telenovella. Az Oltári csajok hétfőtől minden hétköznap este 20:30-kor az RTLII-n folytatódott. A sorozat showrunnerje Kalamár Tamás, aki korábban a Barátok közt és a Szeress most! producere volt. Az RTL Magyarország meghívására néhány hete több órát töltöttünk a produkció forgatási helyszínén. Beszélgettünk a három főszereplővel, Kalamárral, a széria producerével, bejártuk és körbefotóztuk a teljes díszletet és belenéztünk a forgatásba is.

Kora délután érkeztünk meg az RTL székházának közelében lévő stúdiókomplexumba. Egy kisebb helyiségben itt forgatják a Reggelit, valamint egy nagyobb stúdió és a ValóVilág villa is itt található. Az Oltári csajok díszletei az utóbbi két helyen találhatók. Közel 800 négyzetméteres területet használtak fel. Ondruss Ilona a sorozat producere körbevezetett minket a ValóVilág villa helyén felépített díszletekben. A helyszínt teljesen átépítették, szinte alig lehetett felismerni, hogy mit forgattak itt korábban. Az elmúlt években jártunk már több épített sorozatdíszletben, de ez különösen aprólékosan és szépen lett megcsinálva. Felmerül a kérdés, hogy 101 epizód kedvéért, miért építettek egy ilyen nagy díszletet.

„Az Oltári csajokat is fel lehetett volna venni külső helyszíneken, de rájöttünk arra, hogy a forgatások sokkal több időt vettek volna igénybe. Állandóan költözni és utaznunk kellett volna és nem tudtunk volna naponta egy epizódot felvenni. Amikor megtudtuk, hogy ebben a stúdióban és térben dolgozhatunk, sokat tervezgettünk, hogy miként lehet a rendelkezésre álló teret a legjobban kihasználni. Azt is figyelmebe kellett vennünk, hogy olyan díszletet hozzunk létre, ahol az ajtókon át tud menni a kamera és az egyes helyiségekben meg tud fordulni. Nagyon fontosak a színek. A nézők akkor is mindig meg kell, hogy tudják különböztetni az egyes helyszíneket, ha kisképernyőn nézik a sorozatot” – mondta Ondruss Ilona.

hirdetés

Ezután a három főszereplő színésznővel interjúztam, mely külön anyagban itt olvasható. Ezt követően a producer körbevezett minket és részletesen megmutatta a stúdióban felépített díszletet is, mely ugyanannyira igényesen volt elkészítve és felépítve, mint a villában. Nagyon érdekes volt látni, hogy míg más napi sorozatoknál általában három oldala van egy-egy helyiségnek, itt fel volt építve mind a négy és több szobába tényleg csak ajtón keresztül lehetett bejutni. Mivel ez nem egy évekig futó széria, nem gondoltam volna, hogy ennyire szépen megépítik hozzá a díszleteket.

Ezután az Erdész lakásban egy SorozatWiki kedvéért összeröppentett fotózás következett. A három főszereplő színésznőről több ponton is közös képeket készítettünk, melyeket az Oltári csajokhoz kapcsolódó anyagainkban használunk fel. Ezt követően folytatódtak a forgatások, melybe röviden mi is belenézhettünk. A jelenetről nem árulhatunk el semmit és fotót sem közölhetünk, mert nagyon spoileresek. Az operatőrök kézből vették a látottakat és megtudtuk, hogy kizárólag így dolgoznak a felvételek alatt.

Ezután Kalamár Tamással beszélgettünk. Magyarországon ebben a műfajban ő számít talán a legnagyobb szaktekintélynek. Az RTL Klub indulása után nem sokkal az ő írányítása alatt alkották meg a Barátok köztöt, mely az RTL Magyarország egyik legmeghatározobb műsora. A szériának 15 évig volt a producere, de szintén az ő nevéhez kötődik a Szeress most! is. Ondruss Ilona elmesélte, hogy Kalamár Tamással 20 éve dolgoznak együtt, két évtizede az asszisztenseként kezdte és azóta nagyon sok mindent tanult tőle. Sokszor vitatkoztak, de ez nem jelentett problémát, sőt. Tamás sem szereit a folytonosan csak bólogató embereket. így a köztük lévő esetleges véleménykülönbségek mindig csak előre vitték a munkát.

Az Oltári csajoknál showrunnerként dolgozik. Elsőként arra voltam kíváncsi, hogy miként dőlt el, hogy ezt a produkciót fogják elkészíteni.
„A telenovella műfaja nem igazán magyar találmány, de ettől még miért ne készülhetne itthon is. A Szeress most! egy jó próbálkozás volt és elérte a célját. Amikor befejeztük, próbáltuk kitalálni, hogy hogyan lehetne folytatni, de olyan jó volt a lezárás, hogy végül nem sikerült. Pont ez a sajátossága a telenovellának, hogy a története teljesen lezárul. Az Oltári csajok azért lett, mert az RTL Magyarország szeretett volna az RTLII-re egy napi drámasorozatot, melyből egy szezon készül. Adta magát, hogy ez egy telenovella legyen” – mesélte Kalamár.

Azt is megkérdeztem, hogy miért vállalta el a sorozatot.
„Több oka is van. Az egyik amiért elvállatam, mert előre tudni lehetett, hogy mikor lesz vége. Nagyon jó volt a Barátok köztön dolgozni, de most már nem szeretnék még egyszer olyan helyzetbe kerülni, hogy amikor belevágsz, akkor nem látod, hogy mikor lesz vége. Az Oltári csajok számomra érdekes kihívás. A Barátok közt volt az első napi sorozat, amin dolgoztunk. Utána a Szeress most! volt az első telenovella, melyet a Csalfa Karma követett, ami az első webisode széria volt. Ezek után pedig az Oltári csajok az első napi telenovella a hazai piacon, hisz a Szeress most! hetente került képernyőre” – mondta a showrunner.

Az Oltári csajok forgatásánál napi 40-50 perc hasznos anyag készül, mely nagyon gyors tempót igényel. Arra is kíváncsi voltam, hogyan lehet ezt bírni és miben más ezen dolgozni, mint a Barátok köztön.
„Ez valóban nehéz, de az első akadályokon elég jól túljutottunk. Kiváló producerünk van, Ondruss Ilona személyében és az egész stáb nagyon profin dolgozott. A színészek teljesítményét külön ki kell emelnem, hisz a főszereplőknek elképesztően sok jelenetük volt az elmúlt hónapokban és nagyon jól helytálltak a forgatások alatt. A castingnál amellett, hogy szép szereplőket kerestünk, fontos szempont volt, hogy terhelhetőek legyenek és bírják ezt a rendkívül intenzív tempót. A Barátok közthöz képest még sokkal több hasznos anyagot kell felvennünk. Szintén különbség, hogy sokkal filmesebb eszközökkel dolgozunk. A stúdióban látszik, hogy más jellegű a díszlet, a világítás és a karakterek mozgatása is nagyben eltér” – mesélte Kalamár.

Megnézhettük azt a szobát is, ahol a vezető kreatív stáb és a rendezők irodája is megtalálható. A helyiségben elég intenzív munka folyt, így csak rövid időre zavarhattuk meg őket. Ott volt például Kinizsi Ottó, akit a nagy közönség a Barátok közt Imréjeként ismerhetett meg. Kevesebben tudják, de később számos részt is rendezett a Mátyás király tér életét bemutató sorozathoz és ő az Oltári csajok egyik rendezője is. A falakon elég sok infórmáció volt a produkcióval kapcsolatban, ott volt például egy tábla, melyen szerepelt az összes karakter a fotóikkal együtt.

Később arról beszélgettünk, hogy szinte mindenki arra panaszkodik a szakmában, hogy nehéz sorozathoz jó magyar forgatókönyvírókat találni és vajon, ez hogy sikerült az Oltári csajokhoz.
„Nagyon nehéz olyanaokat találni, akiknek ebben tapasztalatuk van és dolgoztak már televíziós sorozaton. Lányi Balázs – az Oltári csajok vezető írója – és Tóth Zsuzsa – aki szerkesztette – viszont ilyen szakemberek. A többiek mind újak ezen a területen és fiatalok. A sorozatban ugyan a 10-től 55 évesig minden korosztály megtalálható, mégis a fiatal, 20-as évekbeli lányok vannak a középpontban. Ezért is volt fontos fiatal írókat is behozni a produkcióba, akik nagyon jól dolgoztak” – mondta a showrunner.

A szakember szerint a sorozat valójában mindenkinek szól és fontos eltérések vannak más telenovellákhoz képest. „Biztos vagyok benne, hogy nem csak nők fogják nézni az Oltári csajokat. Ez a sorozat nem lesz olyan meseszerű, mint a spanyol és dél-amerikai telenovellák, ez napjainkban, Magyarországon játszodik. Ettől függetlenül persze a telenovella nagy kliséit megpróbáltuk átvenni, de azért nagyon más lett ez a széria. Itt reális színészi alakítások és reális szituációk lesznek és nem lesznek nagy túlzások” – zárta a beszélgetést Kalamár Tamás.

Az első epizódot látva pont azok a túlzások és túljátszások, amik mindig is idegesítettek a telenovellákban, nincsenek benne. Egészén jó indítást láthattunk a sorozattól és tényleg nagyon szépen van fényképezve. A három fiatal főszereplő jó színészi alakítást nyújtottak, bár több helyen kiszámítható volt a történet. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a folytatásban is hozza-e majd a széria ezt a szintet és le tud-e kötni annyira, hogy naponta kövessem.

Az Oltári csajok egyébként egy kísérlet is az RTL Magyarország életében. Az RTLII-re napi magyar fikciós sorozat még nem készült, inkább a ValóVilág és a Hagyjál főzni! miatt ismerik a nézők. Sőt kábeltévére direkt, az elejétől oda gyártott napi szériát sem forgattak még, így ebből a szempontból is érdekes lesz látni, hogy mennyien fogják nézni. A pár évvel ezelőtti Valótársakhoz hasonlóan, ha az Oltári csajok sikeres lesz, várhatóan más telenovállák is készülhetnek a magyar piacra, míg ha nem, várhatóan nem igen lesz hasonló próbálkozás.

A producert arról kérdeztem még, hogy volt-e valamilyen időjárási tényező, vagy bármilyen más váratlan esemény, ami megzavart a forgatásokat.
„Ha minden jól megy akkor 100 nap alatt vesszük fel az egész sorozatot. Eddig nem volt jelentős csúszás, pedig már a vége felé tartunk a forgatásoknak. Ehhez az is kellett, hogy nyáron egyetlen egy jelenet felvétele sem maradt el rossz időjáras miatt, ami nagy szerencse. Amikor a Barátok köztön dolgoztunk, volt hogy egy-egy jelenetet több hétig nem tudtunk emiatt felvenni, szóval azért is nagy dolog ez. Természetesen be van tervezve plusz egy hét, úgyhogy ha valami mégis történik, akkor sem lesz próbléma.

Más nehézségek azért voltak, de mindig meg tudtuk oldani őket. Az Erdész Pirost alakító Michl Julinak az első forgatási napján rálépett egy ló a lábára, ahogy a SorozatWikis interjúban is elmesélte. Ennek ellenére másnap kiment a helyszínre és lila lábbal lovaglócsizsmát húzott és eljátszotta, hogy imád lovagolni. Szerencsére nem lett komolyabb baja. Olyan is előfordult, hogy valaki elfelejtette jelezni, hogy aznap egy színházi előadásra kell menjen játszani és át kellett tervezni a forgatásokat. A stáb nagyon sokszor megviccelte a színészeket, de ebből sem volt komolyabb bonyodalom” – zárta Ondruss Ilona.

Nagyjából két és fél órát voltunk a helyszínen. Az ottléttünk alatt mindenhol körbevezettek és próbáltak mindent megmutattni, melyet utólag is nagyon köszönünk! Ondruss Ilona és Molnár Boglárka az RTL sajtósa szinte végig velünk voltak és igyekeztek minden kérdésünkre válaszolni. Érdekes volt egy olyan nagy szaktekintéllyel beszélgetni, mint Kalamár Tamás és sorozat forgatásába is belekukkantani. Izgalmas volt látni, hol és hogy készül az első magyar napi telenovella, mely minden hétköznap 20:30-kor látható az RTLII-n.

A három főszereplő készült interjúnk itt olvasható. (Fotók: SorozatWiki)



























hirdetés

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Kiderült, hogy mikor érkezik a Sweet Tooth: Az agancsos fiú utolsó évada a Netflixre

Jövő héten 2 nagy műsor is véget ér a TV2-n

Golden Globe-díjas színész csatlakozott a Wednesday 2. évadához

A nyáron új székházba költözik az RTL egy része

A héten véget ér az RTL jelenlegi legnézettebb műsora