Hosszú betegség után, 88 éves korában Miamiban elhunyt Donald Sutherland. A legendás színész 2017-ben megkapta a tiszteletbeli Oscar-díjat, több mint fél évszázadon keresztül emlékezetesen alakított gonosztevőket, antihősöket, romantikus főszerepeket és mentorfigurákat. Sutherland korábban Emmy-díjat és két Golden Globe-díjat is kapott.

Donald Sutherland 1935. július 17-én született Saint Johnban, New Brunswick tartományban, Kanadában. Tanulmányait a Torontói Egyetemen végezte mérnöki szakon, de hamarosan a színészet felé fordult, és drámát tanult az Egyesült Királyságban a Londoni Akadémián. Első filmszerepeit az 1960-as évek elején kapta, de a valódi áttörést az 1970-es évek hozta meg számára, különösen a M.A.S.H. című filmben nyújtott alakításával, amely világszerte elismerést hozott számára. Ezt követően számos jelentős filmben játszott, többek között a Klute, a Ne nézz vissza! és az Testrablók támadása című alkotásokban, amelyek megszilárdították helyét Hollywood legelismertebb színészei között.

Sutherland karrierje a későbbi években is rendkívül sikeres maradt, számos emlékezetes szerepet alakított olyan filmekben, mint az Átlagemberek, a JFK – A nyitott dosszié és az Az olasz meló. A 2000-es években a fiatalabb közönség számára is ismertté vált Az éhezők viadala filmekben nyújtott elnöki szerepével. Emellett a televízióban is jelentős szerepeket vállalt. Itthon a legismertebb szerepei az RTL-en látható Édes drága titkainkban és a TV2-n bemutatásra kerülő A katedrálisban voltak, de meghatározó szereplő volt a Bizalom, a Brill, vagy éppen a Crossing Lines – Határtalanul című sorozatokban is.

Donald Sutherland és fia, Kiefer Sutherland

“Fájó szívvel jelentem be, hogy édesapám, Donald Sutherland elhunyt. Én a filmtörténet egyik legfontosabb szereplőjének tartom. Sosem ijedt meg egy szereptől sem, legyen az jó, rossz vagy csúf. Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett. Ennél többet nem kívánhat az ember! Egy jól megélt élet volt az övé”

írta az Instagramon Sutherland fia, a szintén színész Kiefer Sutherland.

hirdetés

Ezek lesznek a Max júliusi sorozatpremierjei

Ezek a vadonatúj produkciók érkeznek júliusban a Disney+-ra

Újra látható lesz Majka és Pápai Joci a TV2-n - mától szinte csak ismétlés lesz főműsoridőben

Kiderült, hogy ki lesz Till Attila műsorvezetőtársa a Megasztárban

Ezek lesznek a Max legnagyobb júliusi filmes újdonságai

Itt a Sárkányok háza 2. évadának 3. epizódjának előzetese