Idén tavasszal immár 10. évadával debütált az Észbontók. Az antiműveltségi vetélkedő minden hétköznap 20 órakor jelentkezik új adásokkal a VIASAT3-on. A jubileumi évadra a formátum megújult és hazánk egyik legnépszerűbb humoristája, Kiss Ádám lett a műsorvezetője. Az új házigazától megkérdeztem, hogyan kérték fel és miért vállalta ezt a tőle nem megszokott szerepet. Elárulta, hogy az Észbontók mellett látható lesz az új Showder Klubban, valamint hogy milyen engedélyek kellettek ehhez az RTL háza tájáról. Elmesélte, hogy mennyi idő volt, mire belerázódott a műsorvezetői feladatba és szerinte miért ekkora siker a produkció.

hirdetés

Hogyan kértek fel az Észbontók műsorvezetőjének és miért vállaltad a felkérést?
Tavaly kerestek meg ezzel a lehetőséggel, felhívtak, hogy gondolkozzak el rajta. Azt tudni kell, hogy előadóként borzalmas két év áll mögöttem. Hol fel lehetett lépni, hol nem, hol maszkban kellett lennie a közönségnek, hol nem, volt, hogy kimaradt székekkel kellett ülniük, aztán megint be voltak tiltva a rendezvények… Teljes bizonytalanság. Kétgyermekes családapaként így aztán különösen komolyan vettem a VIASAT3 felkérését, de volt bennem egy félelem, ugyanis ilyet még sosem csináltam. Az igaz, hogy 17 éve vagyok a színpadon, de ahhoz képest, amit én megszoktam, az Észbontók mégis egy teljesen más formátum. Több hónapot gondolkoztam, hogy elvállaljam-e, de végül úgy döntöttem, hogy ez egy tök jó kikacsintás a humorista énemből. Hol máshol, ha nem itt, egy ilyen szintű, súlyú game show-ban kezdjem el a műsorvezetői karrieremet, ahol kizárólag a szórakoztatásé a főszerep.

Az elmúlt években egyébként számos tévés és rádiós felkeresést utasítottam vissza, mint például reggeli műsorok vezetése, mert humoristaként úgy éreztem, ezek nagyon távol állnak tőlem. Az Észbontók stílusa viszont megfogott és nagyon tetszett ez az agymenés, ami a műsort jellemzi. Itt lehet improvizálni, reagálni a játékosokra és a sztárvendégekkel jókat tudunk hülyéskedni. De így voltam a könyvvel, a sorozattal és a nagyjátékfilmmel is, hogy egy kicsit szeretem ilyenkor elhagyni a komfortzónámat, aztán gyorsan visszatérek oda.

Tehát a covidnak, a kísérletezési vágynak és annak, hogy közel áll hozzám a formátum, együtt köszönhető, hogy végül igent mondtam a VIASAT3-nak a felkérésre.

Örülök, hogy elvállaltam ezt a munkát, nagyon élveztem a forgatást és egyáltalán nem bántam meg!

Jól gondolom, hogy a Showder Klubban az Észbontók mellett is maradsz?
Igen, természetesen!

Ilyenkor engedélyt kell kérni az RTL-től, hogy a VIASAT3-on vezethess műsort?
Kellett engedélyt kérni, de ezzel nem volt probléma. Közvetlen munkaszerződésem a Showder Klubot gyártó céggel van, így ezt a tulajdonossal, Kovács Kristóffal beszéltem meg, a jóváhagyási folyamat tőlem függetlenül zajlott. Én nem az RTL állandó arca vagyok, nincsenek is egyéb műsoraikban való szereplési kötelezettségeim, így beleférhet egy ilyen munka. Kristóf pedig nagyon korrekt volt, azt mondta, hogyha úgy érzem, hogy nekem ez egy jó tapasztalat lehet, akkor csináljam bátran! Ha ettől fejlődni tudok, az neki is jó.

Idekerültél egy stúdióba, díszletek közé, műsorvezetőként. Mennyi idő volt, mire komfortosan érezted magad ebben a szerepben?
Be kell, hogy valljam, hogy az első napon nagyon izgultam. A Showder Klubban kiállok, és egy adott időkereten belül azt mondok, amit akarok. Itt viszont kötöttebb körülmények vártak, bizonyos dolgoknak el kell hangoznia és van a formátumnak egy előre meghatározott menete is. Az is furcsa volt, hogy miközben én beszélek, valaki az én fülemre is beszél, ehhez is hozzá kellett szokni. Volt bennem egy egészséges lámpaláz, hogy vajon meg fogok-e felelni, és ebben a műsorban is tudok-e elég szellemes lenni. A második nap már úgy éreztem, hogy belejövök és kezdek lubickolni, a harmadik napra pedig megszoktam és azt vettem észre, hogy megérkeztem a műsorba.

Mennyire múlik a sztárvendégek személyén az, hogy műsorvezetés közben mennyire tudsz feloldódni?
Ez valóban számít. Az a jó, ha olyanok vannak a stúdióban, akiktől kapok is vissza. Az nem annyira működik, amikor én zúdítom rá a hülyeségeket és ő csak annyit felel, hogy a „B” lesz a válasz. Ha viszont lereagálja és visszaszól, akkor egy jó kis csipkelődés alakul ki. A legtöbbeknél szerencsére ez jól működött, és több sztárpárossal nagyon szép pillanataink voltak. Ezen kívül nagyon fontos, hogy ne görcsöljenek rá, hogy mit fognak a nézők mondani róluk, ha ezt nem tudják, vagy rosszul reagálnak. Azok a sztárok működnek igazán jól, akik nyitottak és az adás alatt fel tudnak oldódni.

Az Észbontók egy nagyon sikeres műsor, amit az is jól mutat, hogy már a 10. évaddal jelentkezik a VIASAT3-on. Most már belülről is látod, hogyan készül ez a produkció. Szerinted mitől nézik ilyen sokan?

Aki nézi, annak ad egy hamis biztonságérzetet, hogy az észbontók mennyire tájékozatlanok, és ebből is látszik, hogy ők nem azok.

Ez ilyen magyar gondolkodás. Aki pedig nem így gondolkozik, azok számára is vicces és valódi szórakozást hoz magával. Könnyen fogyasztható, nincsenek benne nagy megfejtések, így könnyen tud tömegek számára kikapcsolódást nyújtani. De legalább ennyire fontos szempont, hogy bármennyire tudatlanok az észbontók, és néha alap dolgokat sem tudnak, mi nem csúfoljuk ki őket. Szeretettel nézünk rájuk és nem rajtuk, hanem inkább velük nevetünk. Ennek az arányának a megtartását mindig is a műsor egyik sikerének tartottam.

Az Észbontók 10.  évada minden hétköznap 20 órakor látható a VIASAT3-on, ismétlés másnap 19 órakor.

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban