A Keresztanyu az év elején indult az RTL Klubon és azonnal nagy siker lett. A sorozatot ugyanazon a területen forgatják, ahol korábban a Drága örökösöket is, de a helyszínt jelentősen átépítették. A SorozatWiki az RTL Magyarország és a szériát gyártó Scripted Productions meghívására ellátogatott a díszletfaluba. Végigjárhattuk Makkosszállás minden egyes épületét és több ukrán helyszínt is, melyeket a cikk alatt exkluzív fotógalériában mutatok meg. Ezen kívül Hámori Barbara, a sorozat showrunnere mesélt az építkezésről és ennek a koncepciójáról, sőt a Keresztanyu legnagyobb rajongóinak is jó hírekkel szolgálhatunk.

Makkosszállás Budapesttől nagyjából fél óra autóútra, Budakeszi és Telki között található. A stáb központja és a díszletfalu teljesen el van zárva és az odalátogatókat sorompó, illetve biztonsági őr fogadja. Ennek okával később foglalkozunk majd. Mielőtt azonban odalátogattam volna, az azt megelőző nap antigén teszten kellett átessek és ennek eredménye után kaptam csak meg a szükséges engedélyeket. A főútról lekanyarodva egy parkoló található a területen, emellett épült fel a stáb konténerekből álló központja és a Tatarenkó család benzinkútja is. A konténerekben található a színészek pihenője, öltözője, sminkszobája. Itt van a stáb ebédlője, a különböző gyártási szobák, vagy épp az egyik kellékraktár is. Túránkat az itt felépített benzinkúttal indítottuk, melynek megtekintése után irány Makkosszállás! A filmbeli település innen pár száz méterre található, ahol Hámori Barbara, a sorozat showrunnere és producere vezetett körbe.

Mielőtt azonban folytatjuk a túrát, megkérdeztem, hogy miért ugyanott épült fel a Keresztanyu települése, mint az előző szériáé. „Az RTL Magyarország kifejezett kérése volt, hogy a korábbi, Ökörapáti helyszínét alakítsuk át az új sorozatunk díszletfalujává. Ezt a területet ismertük, ráadásul Budapesthez közel van, mégis elzárva mindentől. Remek infrastruktúra volt itt kialakítva és minden adott volt, ami egy forgatáshoz szükséges” – mondta Hámori Barbara.

hirdetés

Az átalakítás hatalmas munka volt, az előkészítéssel együtt 4 hónapot vett igénybe. „Nagyon sokat dolgoztunk rajta. Megpróbáltuk úgy újra álmodni a házakat, hogy mind stílusukban, mind kialakításukban máshogy nézzenek ki, mint a korábbiakban. Pont ezért nagy ellentétek alakultak ki, a kocsma, ami a legleszakadtabb volt Ökörapátiban, abból a legelegánsabb ház lett, ahol Bárány Jóskáék laknak. De ott van az egykor legszebb paraszt házunk, Kálmánék háza, melyből egy kifejezetten modern építésű rendőrséget készítettünk” – mesélte a showrunner.

Arra is kíváncsi voltam, hogy mik voltak a legfontosabb szempontok, a község megalkotása során. „A legfontosabb cél az volt, hogy Makkosszállás leváljon a klasszikus, falusi helyszínektől és stílusában egy kicsit feljebb pozícionált település legyen. A tervezőnk, Simon Balázs leutazott az ukrán-magyar határvidékre és esettanulmányt készített az ott található építészeti jegyekről. Az, hogy ennyire színes lett Makkosszállás, az annak köszönhető, hogy a határ közelében is nagyon bátran használják a színeket. Nem ritkák ott a nagyon kék, hupilila, vagy épp bordó színű házak, így ezt emeltük át a sorozatunkba. Egyébként ez a Keresztanyu vizuális világához is hozzá tud adni, ugyanis jobban forgatható egy ilyen helyszín, annál, mintha az épületek fakó, vagy fehér színűek lennének.”

Ilyen különlegességek és trükkök találhatóak a díszletfaluban

Elsőként a legnagyobb épületet, a rendőrséget jártuk körbe. Kevesen tudják, de Tivadar irodája, a kihallgató, a fogda, vagy épp a konyha mellett itt található egy fontos budapesti helyszín is. A valóságban ugyanis a helyi rendőrfőnök irodájából nyílik Sotónyi Frigyes ezredes fővárosi, teljesen más stílusú dolgozóhelyisége is. Tovább folytatva az utunkat Róza mama házánál, a Harangozó család otthonánál, vagy épp Tivadarék lakásánál is feltűnt, hogy belülről az igazi házakhoz képest van egy fontos különbség. A díszletfaluban ugyanis a legtöbb házból hiányzik a fürdőszoba. Ennek egyszerű oka van, a forgatások során nincs rájuk szükség. Ahol a történet szempontjából mégis van szerepük, csak ott alakítottak ki vizes helyiséget, ilyen Bárányék otthona, vagy épp a rendőrség. A következő különlegesség Tivadar házánál található. A nagyszobából ugyanis nem csak a Ginával közös hálószobájuk nyílik, hanem a Polgármester irodája is itt található. Ezek nagyon ügyes trükkök, hisz egy-egy házat amúgy sem használnának ki teljesen, de így a stábnak ezeknél a jeleneteknél nem kell külső helyszínre költöznie. A faluban még egy ilyen érdekesség van, Pintér Márk szolgálati házában lett kialakítva Tatarenkóék sokat látott nappalija.

A fő utca közelébe található és a díszletfalu része a Tűzoltóság, Harangozó Lajos autószerelő műhelye és az ukrán-magyar határon található faház is. Az utóbbi talán az egyik leghangulatosabb épület lett és a bejáráson megtudtam, hogy sok stábtag egyik kedvenc helyszíne is. A sorozatot a tévéből nézve is feltűnő, hogy Ökörapátihoz képest Makkosszállás sokkal jobban hasonlít egy valódi településre és a berendezések is hitelesebbek. Az utcákat aszfaltozott út borítja és a házak is sűrűbben lettek építve.

„Ökörapátihoz képest Makkosszállás építésekor hatalmas munka volt a tereprendezés. Hiába építettük meg a házakat, rá kellett jöjjünk, hogy attól még nem lett a helynek falu jellege. Így lettek utak, előkertek, kerítések, vagy épp kocsibeállók. A Drága örökösök idején csak murvával le volt szórva a falu, itt viszont aszfaltoztunk. Mivel ez egy hegyes-dombos vidék, ezért a mérnököknek is feladatot adott, hogy a vízlefolyás és egyéb rendszerek úgy legyenek megoldva, hogy ne ázzanak el a díszleteink. Ami kevésbé látható, de komoly változás, hogy az előző sorozatnál nem volt vizünk, azt egy lajtoskocsi biztosította. A Keresztanyuhoz azonban hívtunk egy kútfúrót és 50 méter mélyen találtunk is vizet. Így ma a teljes stábközpont vízellátását talajvízből nyerjük, ami olyan tiszta, hogy ivóvíznek minősül. Ennek ellenére nem azt isszuk, de ezzel locsolunk, takarítunk vagy épp mosunk” – mondta Hámori Barbara.

„Mindenhol igyekeztünk használt bútorokat beszerezni, pontosan azért, hogy ne tűnjön díszletnek. Az új bútoroknak van egy jellegzetes látványa és mindig látszik rajtuk, hogy még nem használták őket. Ezért a használt piacos oldalakról válogattuk ki a különböző elemeket. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ebben a válogatásban én is részt vettem. Minden egyes képet, vázát, vagy épp evőeszközt egyenként szereztük be és a stílusuknak megfelelően válogattuk be a díszletbe” – tette hozzá.

Makkosszállás épületei valójában könnyűszerkezetes házakból állnak. Ez a sorozatból azonban egyaltalán nem tűnik fel és a helyszínen is nehezen észrevehető, csak a házak falát megkopogtatva érződik ez. Sok helyen a padló sem teljesen valós, de az is alig észrevehető, így a rendőrségen sétálva is majdnem elhittük, hogy kőből van a padló. A faház mellett a település egyik legszebb helye a Makkosszállás központjában felépített templom lett. Az épület egy katolikus templom pontos mása, melynél még a jellegzetes, díszített ablakok is át lettek emelve. A díszletfalu talán egyetlen gyenge pontja a bejárati ajtók. Néhány épületet leszámítva a házak ajtaja ugyanolyan, mint a beltéri társaiké. Hámori azonban elárulta, hogy a sorozat 2. évadára ezen változtatni fognak.

A forgatási területen 15 valódi épület található. Ezek közül egyben raktár van, a többi viszont látható a sorozatban is. Ezeken kívül a fő utcán több olyan ház is van, ami csak egy oldalról lett felépítve és arra szolgál, hogy szebben nézzen ki a község. A széria indulása óta azonban elkezdték ezeket is beépíteni. Így lett a Nagy Feró által alakított Babosnak is otthona, de az ott létünk alatt egy újabb félig kész ház beépítése zajlott. Ennek szerepe azonban csak a második évadban lesz, így egyelőre nem árulhatjuk el, hogy melyik karakterhez fog tartozni.

A sorozatban több különleges autót is láthatnak az RTL Klub nézői, mint kiderült, ez egy fontos cél volt a készítők részéről. „A Keresztanyu ebben is más, mint a Drága örökösök, itt ugyanis vásároltunk egy teljes autóparkot. A sorozatban látott járművek nagy része így saját, a rendőrautók, a tűzoltóautó, vagy épp Damil ökörautója mind-mind a produkció tulajdona. A Makkosszálláson látott különleges járművekért komoly vadászatot folytattunk, ugyanis fontos célom volt, hogy az egyes karakterek autókat kapjanak. Ez alól Damil autója kivétel, ugyanis ezt a Drága örökösök munkálatai alatt a stáb használta. Egy forgalomból kivett furgon volt, mellyel kizárólag a belső területeken mentünk. A kollégáink azonban elkezdték feldíszíteni, kezdve az aganccsal, majd felkerült egy pad a tettéére, vagy épp egy amerikai zászló. Főleg Králik Krisztian építész kolléga használta és az ő keze munkáját dicsérik a díszítések. A Keresztanyu forgatása előtt egy kicsit tovább gondoltuk, hogy mit tudunk még tenni vele, hogy még jobban Damilhoz illő legyen. A tűzoltóautót pedig kifejezetten kerestük. Egy idő után egy német gyűjtőnél találtuk meg a sorozatban is látott járművet és onnan tudtuk elhozni” – mesélte a showrunner.

Miért nem mehetnek turisták a faluba és később lehet-e majd látogatni?

A helyszínen a Drága örökösök forgatásához képest is nagyobb és rendkívüli biztonsági intézkedések vannak. Ezekre több okból is szükség volt. „A koronavírus miatt jelenleg teljesen elzártan kell tartsuk a területet. Minden helyszínünk ózonnal van fertőtlenítve, és aki belép a díszletfaluba, azt előtte le is teszteljük. Nagyon próbálunk vigyázni arra, hogy az ott dolgozókat, beleértve a színészeket is, minél jobban megvédjük. Eddig szerencsére nem tudunk olyan esetről, hogy valaki itt fertőződött volna meg. Most, aki idejön, az nem tud bemenni Makkosszállásra. A terület teljesen körbe van kerítve és egy 14 darabos, többcsatornás kamerarendszerrel élőben figyelik a biztonságiak a helyszínt. Ezen kívül be van kötve a gyártáshoz és hozzám is. De pontosan látom, hogy a Keresztanyu rajongóit mennyire érdekli a helyszín, ugyanis a bejáratnál lévő biztonsági őr, minden hétvégén zavarja el a kerítés mellől és a sorompó elől a turistákat. Kérnénk viszont mindenkit, hogy fogadja el, hogy most nem lehet bejönni. A forgatás biztonsága az első. Viszont később szeretném közelebb hozni Makkosszállást a nézőinkhez. Ezért azon dolgozunk, hogyha a vírushelyzet jobb lesz, akkor a forgatási szünetben a díszletfalut meg tudjuk nyitni a látogatók előtt. Ennek a folyamata még kidolgozás alatt van, de remélem, hogy hamarosan beszámolhatok a részletekről” – árulta el Hámori Barbara.

A teljes díszletfalu bejárása fotózással együtt nagyjából 3 órába telt. Több száz képet készítettem, melyből a cikk alatt egy közel száz fotóból álló, exkluzív válogatással nyújtunk betekintést Makkosszállásra. Egyedül Bárány Jóskáék házát nem tudtam körbefotózni, ugyanis itt épp pakolás és a színészek próbája zajlott. Köszönöm a meghívást az RTL Magyarországnak és a szériát gyártó Scripted Productions-nek, rendkívül érdekes volt látni, hogy néz ki valójában a „legújabb magyar falu”. Pár éve még nem is gondoltunk arra, hogy egy-egy sorozat miatt Magyarországon is fognak ilyeneket építeni. A Keresztanyu első évadának utolsó részei a napokban kerülnek képernyőre az RTL Klubon, de a folytatást azonban már javában forgatják. (Fotók: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

Tatarenkóék benzinkútja, a stáb parkolója mellett



A rendőrség épülete Makkosszállás határában




Tivadar irodája

Sotónyi ezredes budapesti irodája

Konyha

Kihalgató szoba

Fogda


Róza mama háza





Róza mama szobája


Petra szobája


Harangozó család otthona



Mariann és Lajos hálószobája

Laura és Ildi szobája

Zozó edzőterme a főtéren



Rúdtánc-szoba


Kis tér az edzőterem és Tivadar háza között

Tivadarék háza



Harangozó Lajos atuószerelő műhelye




Timike határon lévő nyaralója a magyar oldal felől




A nyaraló az ukrán oldal felől, háttérben a tűzoltóság épülete, amit a sorozatban erről az oldalról sosem mutatnak

Önkéntes Tűzoltóság, a háttérben Timike háza




Márk szolgálati háza

Márk szobája

Márk házában Taterenkóék nappalija




Bárány Jóska fogadója




A fogadó konyhája



Makosszállás katolikus temploma belülről





A Szarajevói szűz, mely a Drága örökösökből ismerős lehet

Paplak


Templomkert



Bárány család otthona

Bárányék étkezője

Bárányék háza hátulról, bal oldalt Timike műkörömszalonja

A műkörömszalon belülről

Bárány Jóska kiropraktőri rendelőjének recepciója


Rendelő



Babos háza




A falu egyik háza, melyet valójában raktárként használnak

Damil ökörautója

hirdetés
hirdetés

Nyáron, de nem a korábban kiszivárgott napon érkezik a legújabb Star Wars sorozat

Drága örökösök, Mellékhatás, Szujó Zoltán, VV vetítés - itt az RTL összes friss bejelentése

Gundel Takács Gábor lesz az idei Televíziós Újságírók Díjának műsorvezetője

Ezt tudni a Hazatalálsz ma induló 2. évadáról (x)

2024-ben visszatér a Kalandra Fal és az Álarcos énekes - évértékelő interjú Kolosi Péterrel

Vastag Csaba fontos szerepet kapott a Megasztárban