Már 2020-ban megérkezett a TV2-re az idei év egyik legnagyobb újdonsága, a Doktor Balaton. A mi kis falunk alkotóinak új napi sorozata december 27-én debütált és az elmúlt napokban végig jó nézettségi eredményeket ért el. Novemberben a TV2 Csoport meghívására ellátogattunk a produkció stúdiójába, ahol a széria legfontosabb helyszínének, Balatonmeggyes belső terei lettek felépítve. A teljes díszlet körbejárása mellett a Doktor Balaton kreátor-producere és több vezető stábtagja kulisszatitkokat is mesélt a sorozatról.

A Doktor Balaton forgatásainak jelentős része egy budapesti stúdióban zajlott, ahol a gyártó, a Contentlab & Factory hatalmas díszletet épített fel. Pár nappal a forgatás meglátogatása előtt, a szigorú biztonsági intézkedések miatt a SorozatWiki mindkét, a látogatáson részt vevő újságírójának antigén teszten kellett átesni. Miután mindketten negatívok lettünk, a stúdióba lépés előtt, a portán a lázunkat is megmérték.

A sorozat stúdiója 1200 négyzetméteres, amelyben 9 különálló díszletet építettek. A produkció felvételeinek jelentős része – nagyjából kétharmada -, külsőben játszódik, és csak az egyharmada belső jelenet. A benti felvételek túlnyomó része itt készül. Persze nem mindegyik, például az ügyvéd magas színvonalú háza, a Balatoni üzletek, lakások és egyéb kevésszer visszajátszó helyek eredetiek. Viszont a széria legfontosabb helyszínén, a Meggyesen található házak belseje, mind a stúdióban felépített díszlet.

hirdetés

A TV2 Csoport nagyon ritkán indít új napi sorozatot, az elmúlt 23 évben ez volt a harmadik ilyen alkalom. A gyártó és tévétársaság képviselőjét is megkérdeztük, hogy miért pont ebből lett a TV2 nagy újdonsága.

„Régóta, sok projektet fejlesztünk párhuzamosan, a Doktor Balaton tervét nagyjából egy éve prezentáltuk a TV2 Csoport számára. Nekik a különböző ötleteink közül ez tetszett a legjobban, ennek a történetéről gondolták, hogy legjobban integrálódhat a csatorna terveibe” – meséli Kapitány-Diószegi Judit. „A mi kis falunk és a Drága örökösök után nem szerettünk volna még egy hasonló, tipikus, és teljesen falusi sorozatot. Ugyan vidéken van a fő szál, de közben Budapesten is játszódik és mivel a főszereplőnket, Doktor Balatont rengeteg szál köti a fővároshoz, ez a későbbiekben is jelentős helyszín marad. Ez tudatos, a Doktor Balatont így is meg akartuk különböztetni az előbb említett két produkciónktól, és azonkívül, hogy azokat is mi gyártjuk, semmilyen párhuzamot ne lehessen vonni közöttük.”

„Ez tényleg nem egy tipikus falus sorozat” – mondja Búss Gábor Olivér vezető író. „Nemcsak Balatonmeggyesen belül játszódik, hanem Budapest mellett nagyon sokat láthatóak egyéb más helyszínek is. Nagyon fontos volt nekünk, hogy az események több szálon bonyolódjanak, és a nézők egy valóban fordulatos történetet láthassanak. Azt gondoltuk, hogyha egy kombinált világot mutatunk be, azzal újdonságot tudunk hozni.”

„Amikor a Contentlab & Factory bemutatta nekünk a koncepciót, akkor azt gondoltuk, hogy ez érdekelheti a mi nézőinket” – mondja Csányi Márton a TV2 kreatív producere. „Nagyon tetszett nekünk, hogy úgy nyúl a vidéki tematikához, hogy nem figurázza ki a szereplőket és az összes történetszál és a karakterek hitelesen, igényesen vannak bemutatva. Pont ezért gondoltuk azt, hogy ez egy új színt fog hozni a falusi tematikák közé, sőt valójában a Doktor Balaton csak részben vidéki sorozat. Azért is rendeltük meg, mert azt gondoljuk, hogy ez a történet mindenkinek szól. A sorozat nem egysíkú, van szerelmi dráma, krimi, budapesti, falusi és Balaton-parti helyszínek is, így mindenki megtalálhatja benne, amit szeret egy történetben.”

A sorozat egyik különlegessége, hogy teljesen magyar fejlesztésű

Kapitány-Diószegi Judit körbe vezetett minket a teljes díszleten és megmutatott minden egyes helyiséget. Jól látszott, hogy ezek a belső terek igényesen lettek elkészítve és tükrözik azokat a karaktereket, akik az adott lakásban élnek. A legérdekesebb Doktor Balaton rendelője volt, ahol épp a főszereplő Mészáros András forgatott. Az egyik leállás alatt ezeknek a helyiségeit is megmutatták nekünk.

A Contentlab & Factory az egyik legnagyobb magyar sorozatgyártó vállalat. Az elmúlt években ők készítették A mi kis falunk és a Drága örökösök mellett a modernkori TV2 első heti szériáját, a Korhatáros szerelmet is. Ezen kívül a vezetői több, nem a Contentlabhoz kapcsolódó produkcióért is feleltek. A Doktor Balaton azért is különleges, mert a legtöbb sorozatukhoz képest nem egy külföldi adaptáció hazai változata, hanem teljesen magyar ötleten alapuló, hazai fejlesztésű produkció. Bár az elmúlt évekre már növekedett az itthon kitalált sorozatok száma, még mindig elég kevés van belőlük. Erről is kérdeztük a produkció vezető kreatívjait.

„A Doktor Balaton azért volt nehezebb, mint a korábbi munkáink, mert most először nem egy külföldi ötletet adaptáltunk, hanem ez egy teljesen saját kreáció. A korábbi napi sorozatainknál mindig segített egy mankó – az eredeti történet – amihez bármikor vissza tudtunk nyúlni, itt pedig ilyen értelemszerűen nem állt rendelkezésre. Persze az adaptált produkcióknál is jelentősen eltértünk az eredeti verzióktól, de az alap mégis megvolt. Itt ilyen most nincs, ez teljesen a mi sztorink. De annak ellenére, hogy nagyobb munka így sorozatot írni, sokkal izgalmasabb játék is, mert mindenről mi dönthetünk benne” – mondta Kapitány-Diószegi Judit.

Egy napi sorozatnál nagyon fontos, hogy a sok epizód közben ne veszítsék el a nézők az érdeklődésüket, és ez első sorban az írókon múlik. A teljesen magyar fejlesztésű produkciónál ez a felelősség most Búss Gábor Olivérre és munkatársaira hárul. „Nagyon jó a csapatunk és ez mindennek az alapja. Nagyon sokat dolgoztunk, ötleteltünk és ebből rengeteg mindent ki is dobtunk. Ha valamilyen sztoriról úgy látjuk, hogy nem elég izgalmas, nem elég meglepő, vagy éppen nem elég vicces, akkor megválunk tőle és végül nem kerül be a sorozatba. Persze, ez lelassította az írást, de úgy látjuk, hogy nagyon megérte. Mivel itt nem támaszkodhattunk egy létező széria tapasztalataira, a Doktor Balaton első évadának összes epizódját úgy kellett kitalálni, hogy még semmilyen nézői visszajelzést nem kaptunk. Ezért nagyon meg kell legyünk győződve arról, hogy mit szeretnénk elmondani. A rengeteg epizód miatt kemény munka egy napi sorozatot írni, de nem ez az első ilyen feladatunk, így ebben már van tapasztaltunk. Az elején meghatároztuk a legfőbb irányokat és ahhoz végig tartottuk magunkat. Fontos, hogy egységes legyen, ne olyan, mintha közben egy teljesen másik széria jutott volna eszünkbe” – mesélte a vezető író.

A produkciót „magyar Dallas”-ként is jellemezték, kíváncsiak voltunk, honnan jött ennek ötlete. „A sorozat alapvetése a csodavíz és innen jött ez a kifejezés. Magyarországon rengeteg a gyógyvíz, ha lefúrsz valahol, akkor a legnagyobb eséllyel vizet fogsz találni. Ez pedig még annál is különlegesebb. Itt jön a párhuzam a Dallas-szal, ugyanis mint minden nagy felfedezés, nagyon sok konfliktust és ellenérdeket hoz magával. Miközben sokan rárepülnek a felfedezésre, a mi történtünkben ott egy kis ember, aki szeretné ő maga kiaknázni” – mondta Búss Gábor Olivér.

A Doktor Balaton írásán 10-12 fős csapat dolgozik. Ennek élén áll a kreátor-vezető producer és a vezető író. Rajtuk kívül három outline író, egy vezető dramaturg és hat dialóg író dolgozott az első évadon. A forgatókönyvet véglegesítése előtt a nekünk nyilatkozó kreátor és vezető író újra átnézi, az ő munkájukat pedig a megrendelő, a TV2 Csoport részéről Csányi Márton kreatív producer felügyeli.

Rendkívüli védekezés a koronavírus miatt

2020-ban bármilyen filmes vagy tévés produkció forgatása esetén az egyik legnagyobb nehezítő tényező az a koronavírus. A látogatásunk alatt végig rendkívüli biztonsági intézkedéseket tapasztaltunk. A beszámoló elején említett tesztelés és lázmérésen kívül végig maszkot kellett viselnünk és a teljes stáb is így dolgozott. Csak a színészek kaptak ez alól felmentést a felvételek idejére.

„Amikor nyáron elkezdődtek a Doktor Balaton munkálatai, akkor már hónapok óta itt volt velünk a vírus, ezért meg tudtuk tervezni, hogy milyen óvintézkedéseket kell meghozni” – meséli Kapitány-Diószegi Judit. „A kezdetektől bevezettük a stábtagok lázmérését, kötelezővé tettük a kézfertőtlenítést és maszk használatát, valamint folyamatosan fertőtlenítettük a helyszíneket is. A szereplőket lehetőség szerint külön-külön szállítottuk. Ezek mellett minden héten tesztelünk. Aki bármilyen szempontból nem érzi jól magát, azt nem engedjük forgatni, hanem azonnal elküldjük antigéntesztre.”

„A vírus rengeteg szervezést és nehézséget okozott, de szerencsére végül nagyon nagy gondot nem jelentett. A covid miatt nem kellett rendkívüli forgatási szünetet tartani. Persze volt, hogy néhány színész megbetegedése miatt át kellett alakítani a gyártási tervet, de néha a történetet alakítottuk át emiatt, és ha megoldható volt, ha nem kuszálta össze a cselekményt, egy másik szereplőre írtuk át az ő mondatait. A legtöbb esetben ezt nem lehetett így megoldani, ilyenkor a jelenetek felvételeit átraktuk egy későbbi időpontba, és más színész forgatásait hoztuk előbbre. Ilyenkor újra szerkesztjük a teljes gyártási tervet és reménykedünk abban, hogy az adott színész 10 nap múlva meggyógyul” – tette hozzá a kreátor.

Elmondása szerint egyelőre három-négy évadnyi történet van a Doktor Balatonban. Mindenkinek van egy titka, így ezek kibontása és megismerése hosszú időre ad muníciót a sorozatnak. Így a történetet siker esetén hosszan lehet bonyolítani erőlködés nélkül. Sőt a legvége is már megvan. „Molnár Ferenc mondta azt, hogy első felvonást mindenki tud írni, utolsót csak én. A vége mindig a legfontosabb, ezért úgy kezdtünk neki az egésznek, hogy az alapok után először azt találtuk ki. Így pontosan tudjuk, hogy hova akarunk eljutni és nem tud eljönni az a pillanat, hogy az írás közben úgy alakítjuk a szálakat, hogy sehogy se tudnánk folytatni.” – zárta Kapitány-Diószegi Judit.

Ottlétünk alatt a produkció felvételeinek vége felé jártak, így Csányi Márton kifejtette, hogy az eddig látottak alapján a tévétársaság mennyire elégedett az új szériával. „A TV2 Csoport számára két dolog fontos, a nézettség és a minőség. Ha visszatekintünk 5-10 évvel korábbra, akkor ahhoz képest mára elképesztő mértékben fejlődött a magyar sorozatgyártás. Szerintem a Doktor Balaton is egy kiemelkedő tartalom és egy heti sorozat színvonalát hozza. Mind színészi játékban, mind látványban, vagy épp az utómunka és a zene tekintetében.”

A Doktor Balaton stúdiójában nagyjából 2 órát töltöttünk. Érdekes volt bepillantani a forgatásába, és látni, hogyan néznek ki a sorozat belső helyszínei. Jó volt közvetlenül is tapasztalni, hogy a rendkívüli, koronavírus miatt hozott biztonsági intézkedések működnek, és ebben az időszakban se kell leállítani a produkciókat. Köszönjük a meghívást a TV2 Csoportnak és hálásak vagyunk Kapitány-Diószegi Juditnak, aki ottlétünk alatt igyekezett mindent megmutatni és az összes kérdésünkre válaszolni. A Doktor Balaton hétfőtől új időpontban, minden hétköznap 19:50-kor folytatódik a TV2-n. Most pedig fotók formájában bemutatjuk a teljes díszletet: (fotók: Fábián Borbála)






















hirdetés

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát

Vadonatúj, nagyszabású, logikai vetélkedő érkezik idén a TV2-re

Még idén érkezik a Házasság első látásra 2. évada a TV2-re