Az Ázsia Expressz október 10-én indult és azóta minden hétköznap este kimagaslóan magas nézettséggel látható a TV2-n. A különleges kalandreality 3. évadát négy országban vették fel, melyből az első Jordánia volt. A TV2 Csoport meghívására, májusban 4 napot töltöttem a helyszínen és megnézhettem, hogy forgatják a műsort. Ottlétem alatt betekintést nyerhettem több játékba, fél napon át követtem az egyik párost és az első heti befutót is láthattam. Már régóta kíváncsi voltam, hogy miként veszik fel ezt a nagyszabású realityt és a sajtóút is rendkívül izgalmasnak bizonyult. A cikk alatt számos fotóval is bemutatom a sajtóutat (melyek Xiaomi 12 Pro-val készültek – x).

hirdetés

Hajnali indulást követően egy 2 órás repülőút, 2 és fél órás átszállás és egy további 2 órás repülés után jutottam el Jordániába. Innen még több órás autót következett, így nagyjából 11 órás utat követően érkeztem meg a Petra romvárosa mellett található településre. Korábbi sajtóútjaim során 24-35 órás kiutazásaim is voltak, így azokhoz képest ez nem tűnt olyan hosszúnak. A helyszínen további 3 újságíró volt, valamint a TV2 kommunikációs és marketing igazgatója és az Ázsia Expressz sajtósa kísért minket. A többiek már néhány nappal korábban kiutaztak, de én egyéb elfoglaltság miatt csak később tudtam csatlakozni hozzájuk. Szerencsére csak az előforgatáson, illetve a műsor indulása utáni első felvételi napon nem voltam ott.

Forgatás a lenyűgöző Petrában, valamint az idei útvonal és a casting szempontjai

Másnap délelőtt Petra városába igyekeztünk. A romváros egészen elképesztő hely, amelyhez egy 2 kilométer hosszú, egyre szűkülő szurdok vezet le, mely helyenként 100 méter magas. Ezt nagyjából fél óra alatt tettük meg, ami közben a Mérai Kata-Gyebnár Csekka páros sietett el mellettünk. Az út során több stábtaggal is találkoztunk, akiknek az volt a dolguk, hogy figyeljék, hogy a lefelé vezető úton érkező versenyzők épp hol tartanak és figyelmeztessék a Petra központjában található kollégáikat, hogyha érkezni fognak a szereplők. Az útvonal alján, Petra legszebb részén, a Fáraó kincstára előtt Ördög Nóra várta őket. Míg a többi újságíró interjúk miatt a stáb pihenőjéhez ment, ahol a már befutó párok is voltak, én Ördög Nóráékkal maradtam és megnéztem, hogy érkezik meg néhány páros és miként próbálnak a második adásban látottak szerint minél több, adott nemzetiségű turistát gyűjteni és magukkal vinni.

A tévében nem került adásba, mivel az Ázsia Expressz epizódjai nem Exatlon hosszúságúak, végül csak az első három helyezett turistakeresése látszott, de én láthattam Győzikéék kétségbeesett megérkezését és idétlen keresgélésüket, valamint több további szereplő befutóját is. A területen elképesztően sok turista és számos teve volt, így az Ördög Nóránál állomásozó és a párosokat követő stábnak is nehéz volt követni az eseményeket, de igyekeztek több szögből is venni őket, hogy biztosan ne maradjanak le semmiről. Mielőtt azonban tovább megyünk a délutáni eseményekre, kíváncsi voltam, hogy miként dőlt el, hogy idén éppen ezen az útvonalon megy majd keresztül a TV2 Csoport nagyszabású realitjye.

Katona Andor, a műsor senior kreatív producere elmesélte, hogy 2019-ben egy sikeres évadon voltak túl és úgy álltak neki 2020-nak, hogy biztosan lesz újabb szezon, de aztán jött a koronavírus.

A világjárvány nem csak 2020-ban, hanem 2021-ben is ellehetetlenítette a forgatást, de a TV2 Csoport és a kreatív producerek részéről sem volt kérdés, hogy amint lehet, a műsort folytatni szeretnék. A covid különböző hullámainak lecsengésekor többször is felmerült, hogy újra tudnak Ázsia Expresszt készíteni, de ez sokáig nem tudott megvalósulni. Folyamatosan várták a formátumtulajdonos és gyártócég – az Eccholine – jelzését, hogy mikor lehet újra nagy biztonsággal forgatni. Végül 2022-ben azért merték elkezdeni a 3. szezont, mert előtte a román verzió majdnem ugyanezen az útvonalon rendben lezajlott. Azonban a dél-keleti szomszédjaink az évad nagy részét Törökországban vették fel és egy kis időre mentek csak át Jordániába és Grúziába.

Katona Andornak azonban az volt a féleleme, hogy nem jó, ha a műsor nagyrészt egy félig európai országban forog, mert az embereknek nem tűnt volna elég távolinak és egzotikusnak. Ezért azt kérte, hogy kezdjenek Jordániában, ami nagyon más, mint Közép-Európa és olyan gyönyörű és különleges vidékei vannak, mint a Wadi Rum sivatag, a Holt-tenger, vagy épp Petra romvárosa. Ezen kívül az volt a cél, hogy maradjanak többet ott, mint a románok. Végül Törökországba jóval kevesebbet is forgattak, de az elmondása szerint a legszebb részén, Kappadókiában is tudtak dolgozni. A versenyt – a nyitáshoz hasonlóan – egy olyan országban akarták befejezni, ami valamilyen szempontból egzotikus, így ajánlották fel Nekik Üzbegisztánt. Ott ugyanis nem sokkal korábban a nemzetközi gyártócég a franciákkal dolgozott. Végül ez a helyszín is nagyon jól bevált. A tervezésnél több egyéb ország is felmerült, de a rendkívül gyorsan változó covid szabályok (Izrael) és egyéb világrendezvények (Egyesült Arab Emirátus) miatt végül azok nem tűntek elég biztosnak.

A senior kreatív producer a 3. évad útvonalának egy részét előre megtekintette. „Azokat a helyeket, ahol ezt a formátumot valamelyik másik ország már forgatta, nem kellett bejárni, ugyanis az Eccholine tudta, hogy mire lehet számítani és be tudott nekünk számolni róla. Viszont azokon vidékeken, amelyekkel a magyar Ázsia Expressz tervezett elsőként, ott kértek, hogy előre járjuk be. Így az ő szakembereikkel együtt bejártuk Jordánia új szakaszait és az üzbegisztáni útvonal egy részét” – mesélte Katona Andor.

Ezután a romvárosban 10 percet sétálva egy ebéd következett a stábnak. Majd nem sokkal később a közelben, egy színház romjainál Ördög Nóra kihirdette, hogy ki szerezte meg az első védettséget és az ezzel járó medált. A helyszín a turisták által sűrűn látogatott részen volt, ezért rendőrök biztosítottak mindent. A forgatás ezen szakaszára már megérkezett Ördög Nóra családja is, akik mellőlünk, a színház oldalfaláról nézték végig a felvételeket. Ekkorra már rendkívül meleg volt, így a leállások alatt sok szereplő vizet ivott. A 2. adás zárójeleneteinek felvétele után a 3. epizód nyitányának rögzítése következett, majd a műsorvezető elmondta a további feladatokat. Mivel járművekkel nehezen megközelíthető helyszínen voltunk, azért a stábnak nem voltak monitorjai, ahol tudták volna követni a felvételeket, így a kreatív producerek is a kamerák mellől figyelték az eseményeket.

A felvételek után egy rövid, 10-15 perces pihenő következett, majd a szereplők tovább indultak eladni a 3. epizód elején látható módon a szuveníreket és utána elhagyni Petrát. Mi is így tettünk. A romvárosnak csak egy részét láthattuk, de így is egészen elképesztő hangulata volt. Örök élmény marad, hogy egy ilyen történelmi helyen járhattunk. A szurdokon felgyaloglás után az újságírói csapatnak biztosított kisbusszal Jordánia déli részéből a középső területére pontosan 3 órát utaztunk. Itt Kerakban, a másnapi nyitójáték közelében szálltunk meg a stáb nagy részével egyetemben.

Mielőtt rátérnénk a másnapi bonyodalmakra és nem várt forgatási csúszásra, essen szó a műsor egyik, ha nem a legfontosabb eleméről, a castingról.

„2020-ban már rendkívül előrehaladott volt a műsor elkészítése, így megvoltak, hogy mely párokkal utazunk, ha végül tudtunk volna forgatni” – mondta Katona Andor. „Így alapvetés volt, hogy első körben azon nevekhez nyúltunk vissza és megnéztük, hogy közülük kiknek van még hozzá kedve és párkapcsolatok esetén egyaltalán kik vannak még együtt. Amikor ez kiderült, utána következett egy újabb casting-kör. Mi, Ákossal (Oláh Ákos kreatív producer) abban hiszünk, hogy előzetesen minden lehetséges szereplővel leüljünk beszélgetni. Ha annyira sem motivált, hogy ezt megtegye, akkor nem szabad felvenni vele egy műsort. Másrészt nekünk nagyon fontos, hogy a beszélgetés során érezzük, hogy milyen a tervezett pár két érintettje között a kémia és lássuk, hogyan működhetnek együtt. Idén is volt olyan, aki „A” kategóriás sztárnak számít és ő is nagyon akart az Ázsia Expresszben szerepleni, de nem találtunk neki olyan párt, akivel jól működött volna, ezért végül inkább nem raktuk bele ebbe az évadba. Olyan párokat szerettünk volna választani, akik között izgalmas kapcsolat van és van egy mélységük. Itt ugyanis optimális esetben a tévénézők 6 héten át követik őket, és ha a kapcsolatuk a második adásban kifullad, akkor ott nem lesznek olyan izgalmas adások” – fejtette ki a senior kreatív producer.

Fontos változás az idei évadban, hogy a korábbi 7-7 helyett, idén már 8 pár indult neki a versenynek. Ezt a két kreatív vezető azért tartotta fontosnak, mert szerintük az utolsó hétre izgalmasabb adásokat tudnak úgy készíteni, hogy 3 helyett, 4 csapat van még versenyben.

Bonyodalmak a napindító játék körül és az egyikori Barátok köztös páros közvetlen követése

Másnap délelőtt 10-re mentünk volna fel Kerak várába, ahol az aznapi nyitójáték felvétele következett. Azonban a reggeli közben megtudtuk, hogy csúszás várható, ezért a kijelölt időpontban nem is indultunk el a közeli helyszínre. Később a velünk várakozó Ördög Nórától megtudtuk, hogy várhatóan az eredeti helyszínen nem fog tudni dolgozni a stáb, de még nem tudni helyette hol kezdődik a nap. Később azonban kiderült, hogy mégiscsak a várba kell menni és késő délelőtt meg is érkeztünk a közeli romokhoz. A keraki várból elképesztő kilátás nyílt a közeli városra, a környező hegyekre és a Jordán-sivatagra. Végül 3 órás késsel, dél körül indult el az aznapi feladat.

Később érdeklődtem a két kreatív producernél, hogy pontosan mi okozta a bonyodalmakat.

„Nekünk az Eccholine mindent előre elkészít az adott helyszínen, hogy mire odaérünk, akkor tudunk forgatni. Ebben a helyzetben reggelre be volt tervezve egy játék, melyet az előző nap elő is készítettek. Viszont aznap hajnalban, amikor odamentek a játéképítők és a szettberendezők, akkor előkerült egy őr – aki nagyon fontosnak érezte magát, de valószínűleg angolul sem nagyon tudott -, majd közölte, hogy itt nem lehet forgatni. Hiába volt előzetesen lebeszélve a hellyel és beszerezve minden engedély, hajthatatlan volt. Ezért a gyártócég reggel azt mondta nekünk, hogy a várban sajnos mégsem tudunk dolgozni, de találtak helyette egy parkolót és ott fel tudjuk venni a játékot. Odamentünk megnézni, de sajnos nem volt alkalmas rá” – mesélte Katona Andor.

„Ilyenkor ezekbe a helyzetekbe bele kell állnunk, mert ők a beleegyezésünk nélkül nem rakhatnának át egy helyszínt, ráadásul mi nem egy parkolóért fizettünk, úgyhogy elindultunk mi magunk helyszínt keresni” – tette hozzá Oláh Ákos. „Megnéztünk pár domboldalt, de egyiken sem fért el a játék. Ezután annak ellenére, hogy a gyártócég azt mondta, biztosan nem tudunk a várban dolgozni, mi azért odamentünk. A helyi, az adott nyelvet beszélő segítőnkön keresztül elmondtuk, hogy hol és mit szeretnénk és mindenre van engedélyünk is, mire ugyanaz az őr végül megengedett mindent. Így mi sem értjük, mi történt” – mondta a kreatív producer.

Ezen kívül hozzátették, hogy egy ilyen 3 órás csúszás jelentősen felborítja a napot, de végül meg tudták oldani, hogy ne legyen belőle gond. Az elmondásuk alapján az Ázsia Expressz egy folyamatosan változó helyszínen forgó reality, így előfordulhatnak rögtönzések, de ilyen nagyfokú kavarodás ritkán van.

Végül a játék rendben lezajlott, viszont azt látva, hogy egy része Kerak várának alagútjaiban zajlott, jóval kevésbé lett volna látványos, ha engedik a kreatív producerek egy parkolóban lefogatni. Délután tovább indultak a párok. Itt következett számomra a sajtóút legérdekesebb része, ugyanis egy fél napra az egyik páros stoppolását és utazását közvetlen közelről követhettem. Én Gyebnár Csekkát és Mérai Katát, a Barátok közt korábbi meghatározó színészeit választottam. A játék eredményhirdetésének lezajlása után felvették, ahogy elindulnak a párok, majd egy rövidebb leállás következett. A stáb ugyanis ekkorra kapott ebédet, melynek elfogyasztása után folytatódott a forgatás. Akik figyelmesen követték a 3. részt, azok láthatták, hogy míg a várból a szemetet nem szedő párosok együtt indultak, a következő pillanatban már nagyjából különválva mutatták őket. Itt nincs szó csalásról, csupán azért, hogy a hozzájuk tartozó „kis stáb” normálisan követhesse őket, fél perces különbségekkel engedték el a párokat. Elindulva Kerak utcáin viszont jól látszott, hogy ez nem jelent valódi különbséget, hisz voltak, akik azonnal jó irányba mentek, voltak, akik szerencsétlenek, vagy épp ügyesek voltak a stoppolásban, ezek számítottak sokkal inkább.

Minden párost egy említett kis stáb követ, mely 4 főből áll. Megy velük egy operatőr, aki mindig közvetlenül követi a versenyzőket. Vele tart egy szerkesztő, aki felügyeli a forgatást, illetve időnként interjúkat készít a szereplőkkel. Ezen kívül ott van még velük egy helyi segítő és a szerkesztő sofőrje. A stoppolási próbálkozások sokszor kaotikusak, ami az adásokból is jól átjön. Ez lehet amiatt, mert épp a szereplők egy része nem beszél jól angolul, de olyan is sokszor van, hogy az épp megálló autós nem beszél semmilyen idegen nyelven. Miután sikerült megállítani egy-egy járművet és az látszik, hogy a párosok rá is tudják beszélni a sofőrt, hogy vigyék el őket, van egy fontos momentum, ami nem látszik a tévéadásban. A beszállás előtt a helyi segítő odamegy az autóshoz és a helyi nyelven is elmagyarázza neki, hogy ez egy reality forgatása, a celebeknek nincs pénzük, így ingyen kell elvigye őket és az operatőr is be kell szálljon hozzájuk. Ez azért nagyon fontos, hogy nehogy valami félreértés legyen és ezáltal valami rendkívüli körülmény jöjjön be az utazás közben, vagy végén. Volt is olyan sofőr, aki ezután meggondolta magát és mégsem akarta elvinni a páros két női tagját.

A stoppolás jóval tovább tartott, mint, ami a 3. epizódban látható volt és fél óra alatt legalább egy tucat járművet állítottak meg, mire valaki tényleg megengedte, hogy beszálljanak. Miután azonban ez megtörtént, akkor jön a szerepe, a negyedik „kis stábtagnak”, a helyi sofőrnek. Ő ugyanis a közelben várakozik és amint jeleznek neki, a versenyzők idegen autóval való távozásuk után azonnal megérkezik, mely után a szerkesztőnek és a helyi segítőnek villámgyorsan be kell pattanni, hogy azonnal követni tudják a szereplőket. Én is hozzájuk csatlakoztam és a kisbuszból követhettem a továbbiakat.

Az utazás alatt volt lehetőségem beszélgetni az említett páros szerkesztőjével, Gáldi Zoltánnal, aki a követés alatt érdekes kulisszatitokba avatott be: „A legtöbbször közvetlenül tudjuk követni a versenyzőpárost és az operatőrt. Viszont néha előfordul, hogy a szereplők sofőrje olyan gyorsan megy, hogy lemaradunk tőlük és szemmel már nem látjuk őket. Ilyen esetekre van egy GPS a táskájukban, ezáltal a telefonomon meg tudom nézni, hogy éppen hol járnak. Így teljesen elveszni előlünk nem tudnak. Ha esetleg valamiért így sem látom a helyzetüket, akkor a stábban van egy ember, aki a tabletjén az összes versenyző koordinátáját követni tudja, így tőle meg tudom kérdezni, hogy merre járnak. Ezekre főleg a három évvel ezelőtti, 2. évadbeli, Indiában lévő forgatáson volt szükség, ugyanis annyi hasonló autó volt, hogy amint beültünk, hogy kövessük őket, sok esetben már el is vesztettük, hogy hol vannak.”

Arra is rákérdeztem, hogy egy városi hajsza esetén, hogyan zajlik a versenyzők követése. „A hajsza az Ázsia Expressz formátumának legdurvább része, ugyanis itt mindenki hajt, hogy ne essen ki. Miután elindul, futnak a szereplők, így rohanni kell az operatőrnek és nekem, szerkesztőnek, valamint a helyi segítőnek is. De próbál minket az utakon követni a sofőrünk is, arra az esetre, ha a versenyzők valamiért stoppolva mennek tovább, ugyanis ilyenkor nekünk is járművel kell utánuk mennünk. De arra is volt már példa, hogy a sofőrünk dugóba keveredett és nem ért oda, így öt-hat kilométert futottam a szereplők után, hogy megtaláljam őket” – meséli Gáldi Zoltán.

A párosok azonban sokáig nem élvezhették az ingyen fuvart, ugyanis fél óra elteltével kaptak egy üzenetet Nóritól, hogy egy adott településen be kell szerezniük két darab újságot. Ezért a megjelölt faluban ki kellett szállniuk. Ez a gyakorlatban – szintén a tévében nem látható módon – úgy történik, hogy először elhagyja a járművet az operatőr, majd elhelyezkedik és elkezdi venni őket, mely után követhetik őt az adott versenyzők. Erre értelemszerűen azért van szükség, mert ha a kiszállás nem ebben a sorrendben történne, akkor az operatőr nem tudná azt felvenni.

Ezután őrült rohangálás kezdődött, Csekkáék számos üzletbe bementek és próbáltak újságot szerezni. Ez viszonylag hamar, nagyjából 10 perc alatt sikerült is, viszont utána még egyszer ennyi időbe telt, mire ismét fuvart is szereztek maguknak. Irány a Holt-tenger, de mindössze 6 percig élvezhették az ingyen fuvart, ugyanis utána az autós másfele ment, így újabb stoppolás következett. Ekkorra a tenger szélén, a vízfelület fölött voltunk, így egészen gyönyörű kilátás nyílt rá. A páros persze nem ezzel volt elfoglalva, hanem egy főút közepén, ahol a legtöbb jármű 100 km/óra körüli sebességgel húz el, kellett fuvart szerezniük.

A legtöbb autó nem állt meg, de akik le is parkoltak, azok nagyrésze sem akarta őket pénz híján felvenni. 20 perc után jött egy igazán extrém módon megpakolt teherautó, aminek a kinézeten még a sokat látott kis stáb is csodálkozott. Így 20 perc után végre sikerült tovább indulniuk, mi pedig visszarohantunk az 50-60 méterrel hátrébb parkoló kisbuszhoz és ismét követtük őket. Pár perccel később egy pillanatra meg kellett állnunk, ugyanis az operatőr kamerája merülőben volt. A helyi segítő azonban odarohant egy aksival, gyorsan kicserélte és 1-2 perc után már Méraiék mehettek is tovább.

Adásból kimaradt jelenet: Gyebnár Csekka és Mérai Kata örülnek, hogy megszerezték a második újságot is

A szerkesztőtől azt is megkérdeztem, hogy miként zajlik a szereplők szálláskeresése:

„Amikor Ördög Nóritól megkapják az üzenetet, hogy keressenek szállást, akkor nekik azonnal be kell fejezni az utazást, vagy a stoppolást. Elkezdenek éjszakai nyugvóhelyet keresni maguknak, mi pedig ugyanúgy követjük őket. Előfordult, hogy a mi párosunkat azonnal befogadták, de a 3. évad alatt olyan is történt, hogy egy-másfél óráig keresték a szállást és 15 helyre bekopogtak, mire valaki beengedte őket. Sőt, 3 éve, amikor a Demcsák-Kandász párossal mentünk, akkor volt olyan, hogy délután 6-kor kezdtek keresgélni és még éjfélkor sem engedte be őket senki. Ugyanis éppen egy olyan helyi ünnep volt, hogy a férfiak nem voltak otthon, a nők pedig nem dönthettek erről egyedül. Hosszú órák voltak, mire találtak egy olyan helyet, ahol otthon volt a ház ura. Amikor pedig megtalálják az éjszakai helyüket, mi még mindig forgatunk velük, de ekkor én már szoktam szólni a helyi segítőnknek, hogy kezdjen el szállást keresni a kis stábunknak. Volt olyan, hogy a közelben meg tudtunk szállni, de olyan is előfordult, hogy 30 km-rel arrébb volt csak erre alkalmas hely. Miután végeztünk az aznapi felvételekkel, mentünk aludni, másnap reggel 6-ra viszont már vissza kell érjünk, mert kezdődik az adott nap. Kelteni kell őket és utána folytatódik a verseny” – zárta Gáldi Zoltán.

Nem sokkal később megérkeztünk egy Holt-tenger melletti szállodához, így a versenyzők kiszálltak a járművekből. Az út szélén néhány perc pihenő következett, mely alatt Tamásy Márton operatőr megmutatta azt a 25 kilogrammos kamerát, amivel dolgoznak és át is adta, hogy emeljem meg, milyen nehéz. Ezután még inkább megértettem, nekik milyen nehéz dolguk van, hisz nem csak hogy rohangálniuk kell az adott páros után és rögzíteni a velük történteket, de még az elég nehéz felvevőkészüléket is cipelniük kel.

Átmentünk a szállodán, majd a vízparton következett a 4. részben látható újsággal, a Holt-tengeren lebegve fotózkodó és a strand másik oldalán az iszappal bekenő feladat. Ezek nagyjából összesen fél órába teltek, majd indultak az aznapi befutóhoz, a fővárosba, Ammánba. Én ekkor lecsatlakoztam a kis stábtól és ott maradtam Katona Andorral és Oláh Ákossal, hogy megnézzem, a többi páros miként teljesíti a tengerparti feladatot.

Ez történik a szereplőkkel, amikor forgatnak és így ért véget az utunk

Már az utolsó két pár volt csak hátra, de ők annyira le voltak maradva, hogy több, mint egy órát kellett várnunk. Így volt időm arról érdeklődni, hogy mekkora stáb dolgozik az Ázsia Expresszen és hogyan oszlanak meg a feladatok a külföldiek és a magyarok között. Oláh Ákos kreatív producer elmondta, hogy a forgatás alatt a magyar stáb mindössze 20 fős: a kreatív vezetők mellett, néhány asszisztensből, a párokhoz kapcsolódó szerkesztőkből és operatőrökből, valamint egy orvosból áll. A fő feladat, hogy azoknak a pároknak a történetét felvegyék, akiket visznek. De persze a reality-n jóval több szakember dolgozik, őket a külföldi gyártócég, a cikkben említett, Eccholine biztosítja. Ők intézik a helyszínek szervezése és a feladatok előkészítése mellett a játékok építését, a stáb szállását és a fuvarjait.

 „Alapvetően jó az együttműködés, de azért adódnak néha helyzetek, amik külön egyeztetést kívánnak a magyar stáb és az Eccholine közöt” – teszi hozzá Katona Andor. „Ez egyrészt abból fakad, hogy míg a legtöbb országban az Ázsia Expressz egy heti formátum, nálunk egy napi műsor. Ezért mi egész más munkatempót diktálunk, mert annyi tartalmat kell előállítsunk, hogy nem lazsálhatunk a forgatásokon egy percre sem. Nekünk a verseny bemutatása mellett sokkal több realityre van szükségünk, így például hiába szól a gyártócég, hogy most már este van és fejezzük be a forgatást, mi addig nem fogunk leállni, amíg nem érezzük azt, hogy megvan az elegendő tartalom. Emiatt a más hozzáállás miatt vannak néha kisebb feszültségek, de a végén ezeket mindig meg tudjuk beszélni. Eközben pedig jó visszajelzéseket szokott kapni a magyar stáb és az operatőreinket pedig szokták hívni, más külföldi produkciókba is.”

Miután mindegyik páros teljesítette a tengerparti játékot, a stáb elindult Ammánban, mely másfél órás út volt. Az Ázsia Expressz formátumában a 4 napos blokkban (ez 5 epizódban van bemutatva) a szereplőknek általában az első két éjjel kell szállást keresniük, a harmadik este közösen vannak (melyet mutatnak is), a negyedik napon pedig véget ér a kör, így szintén együtt vannak és várják a tovább utazást. Erről kérdeztem a kreatív vezetőket.

„Azokon a napokon, amikor épp nem kell szállást keresniük maguknak, vagy szünnap van, akkor egy közös szálláson vannak” – meséli Oláh Ákos. „A stáb nagy részétől el vannak különítve, ők egy másik helyen alszanak, de a szereplőkoordinátorok felügyelnek rájuk. Az nincs megadva, hogy nem jöhetnek ki a szobákból, vagy nem beszélhetnek egymással, mert nem akarunk koncentrációs tárbor hangulatot kelteni. Ilyenkor persze szabadon nem mozoghatnak, nem mehetnek el várost nézni, de egymással bandázhatnak. Előre kiköti a szerződés, illetve szóban is egyeztetünk róla, hogy amikor épp nem forgunk, akkor csak a történetet nem érintő dolgokról beszélhetnek egymással. Ezzel nem szokott probléma lenni. Már csak azért sem, mert a második évad elején lévő hosszabb, 10 napos leállásunk kivételével, ezek egy-egy napok. Ilyenkor pedig általában utazunk, vagy olyan fáradtak a szereplők, hogy átaludják a fél napot.”

Katona Andor hozzátette, ezek a pihenőnapok amúgy is az adott szakasz végén történnek. Ilyenkor már egy hajsza után kiesett egy pár, új helyre utaznak, így alapból is vált a történet. Így valójában, amit az adott hétről meg tudnának beszélni, az csak akkor kezdődik, amikor már tovább stoppolnak és már újra veszik őket.

Az utolsó nap délután kimentünk a főváros egyik legfőbb nevezetességéhez, a Római színházhoz. Itt fejeződik be az első hét, illetve a második hét elejének mászós feladata is itt zajlott. Mi a játékosok befutóját nézhettük meg, mely után stábfotó és interjúk következtek.

A beszámolóban kevés szó esett Ördög Nóráról, de ő a műsor egyik legfontosabb eleme és egyben az Ázsia Expressz történetében az állandóságot is jelenti. A műsorvezetőnő mindenhol felkészülten és vérprofin forgatott, ottlétem alatt jól kezelte a váratlan helyzeteket és az időnként a fülére kapott instrukciókat is rutinosan beépítette. Így egészen biztosan komoly szerepe van a produkció sikerében. Szintén fontos tényezőnek tartom a castingot. Már a helyszínen érezhető volt, hogy a 3. évadra még az eddigieknél is kiemelkedőbben sikeredett, ugyanis annyira változatos közegből érkeztek a szereplők, hogy minden rétegből a tévé elé ültetheti az embereket. Legyen szó az egykor az Exatlont követőkről, vagy épp a Barátok közt fénykorában is a sorozatban látható, meghatározó két színésznőről, a Gáspár-család kedvelőiről, vagy éppen a fiatalokról, akik a kedvenc énekeseiket láthatják stoppolni. Végezetül pedig ki kell emelni, hogy a magyar stáb rendkívül profin és összehangoltan dolgozott és ugyan a helyi gyártócéggel való együttműködés nem mindig zökkenőmentes, végül a mieink mindent meg tudtak oldani.

Nagyon érdekes volt látni, hogyan készül a TV2 elmúlt éveinek egyik legnézettebb hétköznap esti műsora a közel-keleti Jordániában. Köszönöm a meghívást a TV2 Csoportnak! Külön hálás vagyok Katona Andor és Oláh Ákos kreatív producereknek, Koltai Ágnes főszerkesztőnek, Hídvégi Tibor gyártásszervezőnek, Gáldi Zoltán szerkesztőnek, valamint Dobsi Adrienn kommunikációs és marketing igazgatónak és Végvári Cintiának, a műsor sajtósának, hogy igyekeztek mindent megmutatni és minden kérdésemre választ adni, ezeknek köszönhetően pedig igazán különleges, kulisszák mögötti látogatáson vehettem részt. A két kreatív producerrel bővebb interjú a Kreatív októberi számában olvasható. Alább pedig fényképes beszámoló is található, melyet érdemes végignézni. A cikk összes fényképét a gyártótól kapott Xiaomi 12 Pro készülékkel fotóztam. (x) – (Fotók: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

 

Petra bejárata

Mérai Kata-Gyebnár Csekka páros haladt el mellettünk

Petra legszebb részén, a Fáraó kincstáránál

Bea és Győzike keresik a játékhoz a turistákat

Az Exatlonos páros, Rozs Gergő és Kása András is megérkeztek

Amíg várjuk a következő párt, addig a sivatagi hőségben a stáb az árnyékban várakozik

A ValMar duó, Marics Peti és Valkusz Milán Ördög Nóránál

Egy színház romjainál folytatódik a forgatás

Katona Andor senior kreatív producer (a képen közepén a földön) és Oláh Ákos (a képen jobb oldalt)

Ördög Nóra családja mellőlünk figyelték az eseményeket

Rövid pihenő a továbbindulás előtt

A ValMar duó is igyekszik stoppolni

2. nap – Kilátás a keraki várból

Halastyák Fanni (Nemazalány) és Szlépka Armand, valamint Gelencsér Tímea és Balogh Szimi számára ismertetik a játékot

Folytatódik a játék, én a Barátok köztös, Mérai-Gyebnár párost követő kis stábhoz csatlakoztam

Tamásy Márton, operatőr

Végre felveszi őket egy autós

A versenyzők kiszállása előtt az operatőrnek kell elhagynia a járművet, hogy fel tudja venni a jelenetet

Elindult az újságkeresés

A beszállás előtt a segítő helyi nyelven is elmagyarázza neki, hogy ez egy reality forgatása, a celebeknek nincs pénzük, így ingyen kell elvigye őket és az operatőr is be kell szálljon hozzájuk

Újabb kiszállás után a Holt-tenger partján folytatódik a stoppolás

Gáldi Zoltán, szerkesztő (balra)

Sokadik próbálkozás után egy döbbenetesen megpakolt jármű veszi őket fel

Érkezés a Holt-tenger egyik strandjára

Mindkét feladat teljesítve

A stáb várakozik az utolsó két csapatra – Karl Martens (balra elöl), Koltai Ágnes (balra fent), Kerek Balázs (hátul), Bak Linda (középen állva), Katona Andor (jobb oldal ülve, elöl) és Oláh Máté (jobbra hátul)

Rengeteg felszerelés Jordánia fővárosában, Ammánban a stáb központjában

3. nap – a Római színháznál, a befutó helyszínén

Kiss Ernő Zsolt és Nyári Darinka érkezése

A további befutókra várakozva, a forgatási szünetben

Bánk Attila, Katona Andor, Töttös Márk, Anderle Alexandra és Koltai Ágnes

Stábfotó drónnal

A Római színház tetején, háttérben a befutó helyszíne

hirdetés

Újabb nagy nemzetközi streaming szolgáltató indul Magyarországon

29. heti nézettség - Hatalmasat tarolt a Forma-1: Magyar Nagydíj

Ők 32-en lesznek a idei Sztárbox versenyzői - íme a teljes lista

Leleplezték a Farm VIP 5. évadának versenyzőit

Megvan, hogy mikor indul az Újratervezés 4. évada a TV2 Klubon

Kiderült, hogy kik lesznek a Sztárbox idei évadának műsorvezetői és kommentátorai