A Cápák között 4. évada az idei év egyik legnézettebb műsora. A szezon utolsó adása vasárnap este lesz látható az RTL Klubon. Decemberben az RTL Magyarország és a produkciót gyártó Magyar Film és Média Akadémia meghívására a műsor forgatásán jártam, ahol teljes egészében megnézhettem, hogy készül az üzleti-show. Ezen kívül beszélgettem a Cápák között producerével és az RTL kreatív producerével, akik meséltek a kulisszatitkokról is.

(Fotó: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

A Cápák között tipikusan egy olyan műsor, ami mára nagyon ritka a magyar televíziózásban. Tematikus, tanító jellege van és nem a szórakoztatás a leghangsúlyosabb része. Ezért is volt különleges, hogy 3 éve bevállalt egy ilyen produkciót az RTL Magyarország, ráadásul főműsoridőben. A premier után pedig külön örömteli volt, hogy a műsor sikeres lett, sőt az általános trendekkel szemben évről-évre egyre jobban nézték. A 4. szezonra pedig a tévétársaság egy meglepőt húzott és a hétköznap 21 óra utáni időpontjaiból egy sokkal erősebb sávba, vasárnap kora estére tette. A Cápák között azonban itt, még a korábbiaknál is nagyobb siker lett, sőt miután már a TV2 nagy showműsora ellen került képernyőre, döbbenetes módon semmit sem vesztett az eredményeiből.

hirdetés

December első felében, pár órára ellátogathattam az RTL Magyarország székházába, ahol a 2-es stúdióban forgatták a műsor mostani etapját. A belépés előtt azonban covid gyorstesztet végeztek rajtam, melynek eredménye után léphettem csak be a díszletek közé. Ekkorra, mivel a legtöbben be voltak oltva, sok produkciónál már nem volt napi tesztelés, de a Cápák stábja még ekkor is nagyon szigorúan vette ezeket az óvintézkedéseket. Bent pedig természetesen végig, a szereplőkön kívül mindenkinek maszkban kellett lennie. Máté Kriszta, a Cápák között producere körbe vezetett a stúdióban és megmutatta a körülötte lévő összes kiszolgálóhelyiséget is.

(Fotó: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

A díszletekben „nézőtérként” csak 5-10 szék volt elhelyezve, ugyanis nincs valódi közönsége a műsornak. Itt időnként a produkció egy-egy vendége, illetve a műsor partnereinek képviselői foglalnak helyet. Később én is innen követhettem az adást. A Cápák székei körül található fal mögött pedig egy külön folyosó lett kiépítve, ahonnan kisebb lyukakon keresztül észrevétlenül tudnak dolgozni azok az operatőrök, akik nem a stúdióban vannak. A forgatások közötti átállások során pedig a Cápák egy külön helyiségben tudnak feltöltődni.

Varró Szabolcsot, a Cápák között RTL kreatív producerét arról kérdeztem, hogy amikor egy új Cápát kell kiválasztaniuk, akkor milyen kritériumok alapján döntenek:

„A legfontosabb, hogy az üzleti életben egy Cápának megkérdőjelezhetetlen tényezőnek kell lennie. Olyannak, aki akar és tud is befektetni vállalkozásokba. Fontos, hogy a műsor filozófiájával egyet értsen. Szintén fontos, hogy olyan személyiség legyen, aki szívesen mutatja meg magát és nem feszélyezi a kamera. Ezen túl elengedhetetlen, hogy legyen kémia a többi Cápával. Pont ezért, amikor a második, illetve a harmadik évadra új befektetőt kerestünk, akkor több próbát is tartottunk, hogy megnézzük, hogyan működnek együtt.  Pont úgy, ahogy más műsorokba keresnek zsűrit, vagy mentorokat. És persze az is kell, hogy a stábbal is jól kijöjjön a Cápa, hisz itt közösen dolgozunk a célért itt az illető együttműködő partnerünk kell legyen” – mondta Varró Szabolcs.

Máté Kriszta pedig arról mesélt, hogy miként készítették fel a műsorra a Cápákat.

(Fotó: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

„Tévés technikai dolgokra felkészítettük őket, úgy, mint hogy ne beszéljenek egymás szavába, vagy lepróbáltuk, milyen a stúdióban lenni, hogy természetesen érezzék magukat. A személyiségüket viszont nem akartuk és nem is tudtuk volna befolyásolni, hisz pont az a jó, hogy mindegyikük más és magát adja. Az első évad képernyőre kerülése után talán furcsa volt számukra, hogy ismertek lettek, odamentek hozzájuk az utcán, nézői leveleket kaptak. Nem mindnyájan számítottak erre. Az évek során pedig úgy látom, hogy mindnyájan jóval rutinosabbak lettek, mint korábban. Balogh Levente és Balogh Petya elkezdték intenzíven használni a közösségi médiát is, tanácsot adnak annak, aki hozzájuk fordul segítségért.”

Egy blokk – amikor felvesznek egy vállalkozóval egy szakaszt -, az elő felvétellel kezdődik. Ez nem a stúdióban történik, hanem az RTL Magyarország székház 7. emeletének látványos előterében. Miután ez lezajlott, a jelentkező bejön a díszletbe, ahol felveszik a bevonulást. Ezután egy pár perces átállás jön, melyet követően megjönnek a Cápák és elkezdődik a valódi felvétel. Ottlétem alatt egymás után 2 vállalkozó is próbált befektetést szerezni. Érdekesség, hogy egy-egy jelentkezőre 45-60 percet szánnak, mely jóval több, mint ami a műsorban látszik. Ebből az utómunka során 15-20 percet választanak ki, melyek a felvétel legérdekesebb, egyben az eseményeket valósan bemutató részei és végül ezt láthatják majd otthon a show nézői. Miután eldőlt, hogy a Cápák beszálltak-e az üzletbe, a stúdió központi terében véget ér a forgatás. A jelentkező átvonul a díszlet másik szegletébe, ahol felveszik Liluval azt a részt, ahol a vállalkozó elmondja, mit érez, hogyan értékel a történteket. Ezután pedig még további egy-két felvétel következik, ahol a műsor partnereinek videóihoz forgatnak beszélgetéseket.

Általában a produkció partnerei nem részei a tévéműsornak, vagy csak nagyon kis mértékben. A forgatási beszámolók során én sem szoktam velük foglalkozni, de itt sokkal hangsúlyosabb a szerepük és jelentős hatással tudnak lenni a Cápák mellett, vagy akár a Cápák helyett is a jelentkező vállalkozók életére. Pont ezért kíváncsi voltam, hogy miként találtak egymásra ők és a műsor készítői.

(Fotó: RTL Magyarország)

„Mielőtt az első évadot elkezdtük, megpróbáltuk aszerint megtalálni a műsor partnereit, hogy mi alapján kapcsolódhatnak logikusan a befektetésekhez” – meséli Máté Kriszta. „Ezen kívül segítségünkre volt az is, hogy láttuk azt, hogy a világ különböző pontjain egy ilyen műsorhoz milyen támogatók csatlakoztak. Nyilván elengedhetetlen, hogy egy üzleti műsor esetén legyen egy banki partner, de szintén jó, ha van egy telekommunikációs cég is, amelynek hasonlóak a céljai. Ezek alapján kerestünk meg  vállalatokat, akiknek kiemeltük, hogy nem szimpla támogatókat szeretnénk és nem is csak reklámidőt adnánk, hanem olyan lehetőséget, ahol a folyamatokban ők is kiveszik a részüket. Olyan partnereket szerettünk volna, akiknek a részvétele, tanácsa, különdíja a jelentkező vállalkozók számára vonzó, így azok is kapnak valami pluszt, akik esetleg a Cápáktól végül nem kapnak befektetést. Ez meg is valósult végül.”

„Ha sorra vesszük, akkor a K&H Bank egy olyan pénzügyi csomagot és felkészítést ad kisvállalkozóknak, ami egy életre szóló élmény és rengeteget tanulhatnak belőle. A Telekom digitálisan olyan csomagot nyújt nekik, aminek köszönhetően teljes egészében megváltozhat a vállalkozásukkal kapcsolatos szemléletük. A Spar nem az elején csatlakozott hozzánk, hanem a műsorban figyeltek fel arra, hogy milyen nehéz egy új, magyar termékkel bekerülni a boltok polcaira. A Spar ebben két szempontból is hatalmas segítség. Egyrészt végigkíséri őket, hogy például milyen magyar és Európa Uniós engedélyeket kell kiváltani ahhoz, hogy egy boltban árulni lehessen egy adott terméket, másrészt pedig az adást követően rögtön az InterSpar áruházak polcaira el is helyezi azokat, így rögtön országosan, több, mint 30 üzletben lehet kapni a kiválasztott kisvállalkozók termékeit” – mondta a producer.

(Fotó: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

Ezen kívül hozzátette, hogy amikor az első évadok nyertes vállalkozóival beszélt, akkor ők maguk mesélték el, hogy mennyit profitáltak a műsorból. A befektetésen túl bemutathatták a terméküket, vállalkozásukat, ezáltal ismertté váltak és számos olyan segítséghez jutottak, amellyel sokat tudtak fejlődni. Ezek pedig olyan vállalkozásokat is előnybe hoznak, akik a műsorban nem kaptak befektetést, mégis nyertek a különdíjjal, vagy akár csak a szerepléssel is. Olyan is többször előfordult, hogy egy jelentkező a műsorban ugyan nem kapott pénzt a Cápáktól, de az egyikük utólag úgy gondolta, hogy mégis befektet az adott cégbe.

„Egyik ilyen eset az volt, amikor az Opten – aki a vállalkozások átvilágításában segít nekünk -, tulajdonosa szállt be a ChiliYardba. Azt mondta, hogy ugyan a Cápák nem adták meg a vállalkozónak a 10 millió forintot, de ő megadja neki. Később a Telekom fél éven át ezzel a vállalkozóval reklámozta plakátokon a Helló Biznisz kampányát. Ebből is látszik talán, hogy a műsor partnerei mennyire elkötelezettek a produkció iránt” – mondta Máté Kriszta.

Két forgatási blokk közötti szünetben átrendezik a stúdiót és felkészülnek a következő vállalkozó érkezésére. Ez idő alatt volt olyan Cápa, aki telefonált és így intézte az üzleti ügyeit, vannak, akik olvasnak, vagy épp egyéb tevékenységekkel ütik el az időt. Ottlétem alatt a stáb nagyon profin dolgozott, látszott, hogy mindenki pontosan tudja a dolgát. Azt tapasztaltam, hogy az átlag televíziós forgatásokhoz képest is nagyobb összhangban voltak, mely valószínűleg a végeredményhez is hozzá tud adni.

(Fotó: RTL Magyarország)

Szó volt már a Cápák kiválasztásáról és felkészítéséről, de vajon hogy történik ez a vállalkozók esetében?

„Elég komoly, három fordulós kiválasztás zajlik” – mondja Varró Szabolcs. A Cápák között egy üzleti és egy showműsor is egyben, így úgy kell válogatnunk, hogy figyelembe vegyük az üzleti kompetenciákat és azt is, hogy az adásban jól tudjon valaki kommunikálni. Ennek  egyik részében nagy tapasztalatunk van, hisz az RTL Magyarország szakemberei nagyon sokat castingoltak már tévéműsorokba jelentkezőket, az üzleti szempontok szerinti válogatást azonban nekünk is kicsit meg kellett tanulnunk. Ehhez vannak azonban segítségeink, a produkciónak van üzleti és pénzügyi tanácsadója is, akik ilyen szempontok alapján osztályozzák a jelentkezőket. Végül ennek a két szempontrendszernek a találkozása ad ki egy összértéket, ami alapján körről-körre szűkítjük a jelentkezők névsorát. Az első kör inkább az ismerkedésről szól, a másodikban pedig már jóval több az üzleti kérdés. Ezekkel párhuzamosan pedig felkészítjük őket a stúdióban lévő, kamerák előtti szereplésre, hogy amikor oda kerülnek, minél jobban el tudják magukat engedni és ne feszengjenek ebben a fontos, tárgyalási helyzetben. Lényeges  azonban, hogy ezt úgy kell, hogy csináljuk, hogy ne befolyásoljuk azt, hogy az adásfelvételkor mi történik a vállalkozók és a Cápák között” – mesélte az RTL Magyarország  kreatív producere.

Sok tévéműsor van, ahol úgynevezett direkt castingot is folytatnak és a műsor készítői is keresnek lehetséges szereplőket. Kíváncsi voltam, hogy itt ez a jellemző, vagy a legtöbben hagyományos jelentkezés útján kerülnek be a műsorba.

(Fotó: RTL Magyarország)

„Mindkét esetre van példa. Évről-évre többen jelentkeznek hozzánk, így mostanra már sokkal többen, mint amennyi vállalkozó be tud kerülni. Azonban azt sem szoktuk tagadni, hogy mi is felhívjuk a vállalkozók figyelmét, hogy van ez a műsor és esetleg érdemes lenne nekik is megpróbálniuk. A Cápák közöttet ugyan nagyon sokan ismerik, de nem biztos, hogy tudják, hogy éppen mikor és hogyan lehet jelentkezni a következő évadra.”

A műsor következő, 5. évadába egyébként épp most keresik a vállalkozókat. Így akinek van egy kiváló ötlete, vagy éppen tőkét kéne bevonjon a vállalkozásba, az itt tud jelentkezni.

Az RTL Magyarország székházában, a Cápák között forgatásán nagyjából 3 órát töltöttem és két felvételi blokkot tudtam megnézni. Érdekes volt látni, hogy dolgozik a stáb és bepillantani a kulisszák mögé. Köszönöm a meghívást a tévétársaságnak és a gyártónak, Máté Krisztának pedig külön hálás vagyok, hogy mindent megmutatott és igyekezett az összes kérdésemre válaszolni. A Cápák között 4. évadának fináléja vasárnap 18:50-kor lesz látható az RTL Klubon.

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban