Mostanában elég ritkák a tudásalapú vetélkedők a televízióban, ezért is különleges, hogy a héten pont egy ilyen indul. A Géniusz október 19-től, kedden, szerdán és csütörtökön 20:30-kor lesz látható az ATV-n. A produkció házigazdája pedig a műfaj legtapasztaltabb műsorvezetője, Gundel Takács Gábor. Nyáron az ATV meghívására egy fél napot tölthettem a forgatáson, ahol a stúdióból és a vezérlőből is megnézhettem, milyen lesz a kvízműsor. Ezen kívül Gundival és a formátum egyik megalkotójával és egyben producerével is beszélgethettem.

hirdetés

Kora délután érkeztem meg az ATV székházába, ahol a Géniusz felvételei zajlottak. Akkor kezdték az aznapi második adásfelvételt. A produkció a tévétársaság egyik stúdiójának egy részében lett felépítve. Érkezésem után először a nézőközönség oldaláról, valamint az operatőrök mellett nézhettem végig a forgatást. Hamar feltűnt, hogy a szokásos vetélkedőkhöz képest egy jóval kisebb díszletet kapott ez a formátum. 10-15 perc után azonban azonnal megértettem, hogy itt ennek nincs sok jelentősége, ugyanis csak a játékosokon van a hangsúly. Olyan gyors a játék menete, hogy ez is le tudja kötni az embert. A kisebb díszlet inkább a közönség méretén látszódik, ugyanis jóval kevesebben voltak, mint más műsoron.

Az első adásfelvétel során nagyon hamar látszott, hogy ez teljesen tudásalapú kvízműsor, ami hiányzott már a magyar televíziózásból. Pár éve rengeteg vetélkedő volt a magyar csatornákon, talán túl is nyomták őket, így a legnagyobb tévéken a végén már nem volt jó nézettségük. Viszont az igény rájuk nem szűnt meg teljesen, egy réteg azóta is hiányolja ezt a televíziózásból. Ezt az űrt töltheti be most a Gundel Takács Gábor által vezetett Géniusz. Az elmúlt években több hasonló műsor azért bukhatott meg, mert túl bonyolult volt a szabályrendszere. Na, ennél a produkciónál ez biztosan nem így lesz. Persze leírva, lehet, hogy elsőre nem teljesen érhető, de az ott töltött második adás alatt már simán követhető és átlátható volt.

Ezek a műsor szabályai, különlegességei és így készül fel a műsorvezető

A Géniuszban minden esetben párbajoznak egymással a játékosok. Aki ebből nyertesként jön ki, az tovább játszhat és részt vehet a következő párbajon, míg, aki veszít, az kiesik a műsorból. Aki viszont meg tud nyerni egy játékot, az azonnal garantált nyereményt kap, ami 500 ezer forinttól lépcsőzetesen megy felfele. Az, aki pedig tíz egymást követő párbajt megnyer, az elviszi a 10 millió forintos főnyereményt és ő lesz a Géniusz.

(Fotó: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

A párbajokon belül pedig két fajta forduló van. Az elsőben mindig az egyik játékos kapja a kérdéseket, és ha 5 másodpercen belül tudja a helyes választ, akkor a következő feladványt is ő válaszolhatja meg. Ha 5 másodpercen belül nem mond semmit, vagy rosszul felel, akkor a vele párbajozónak joga van elrabolni a kérdést. Ha helyesen felel, akkor ő kapja a további kérdéseket, ha elrontja, akkor pedig visszaszáll az első játékosra. Az nyeri a fordulót, aki hamarabb eljut 10 helyes válaszig. A második forduló ugyanígy megy, de a hátrányban lévő játékos kapja először a kérdéseket. A harmadik fordulóba az a játékos válaszolhat minden egyes körnél, aki gyorsabban nyomja meg a gombot. Ha ezután 3 nyert játszma van, akkor az illető tovább jut a következő párbajra, ha 2-1 az állás, akkor pedig jön a negyedik forduló, amely olyan, mint az első vagy a második. Ha itt sincs nyertes és 2-2-re állnak, akkor jön az ötödik szakasz, ahol a harmadikhoz hasonlóan szintén hirtelen halál van.

A két felvétel között Gundel Takács Gábor mesélt a formátumról. Elsőként azt fejtette ki, hogy szerinte mi a műsor erőssége.

„Elsősorban a játék tempója. Itt, miután kiderül, hogy az adott válasz helyes volt-e, azonnal érkezik a következő kérdés és nem vacakolunk azon, hogy miért volt jó, vagy éppen hibás. Ez jó lehet az otthonülő nézőknek, akik az ilyen típusú vetélkedőknél szeretnek együtt játszani a játékosokkal, de érdekes kihívás azoknak is, akik próbára akarják tenni a tudásukat és bekerülnek a műsorba.”

Azt is megkérdeztük a műsorvezetőtől, hogy miben látja a műsor fő különlegességét.

„Az elmúlt 25-30 év legjobb játékosai mérik össze a tudásukat. Így időnként előfordul, hogy más vetélkedőkből korábban nagyon sok pénzt elvivő szereplők most egymás ellen küzdenek meg. Lesz olyan, hogy az 500-ból a legtöbb pénzt elnyerő és a legtöbb kérdésre helyesen válaszoló játékosok vívnak egymás ellen párbajt. Ennek ellenére, nem csak olyan szofisztikált kérdések vannak, amit csak a zsenik tudnak, hanem sok egyszerű feladványt is kapnak, de mivel 5 másodperc alatt kell válaszolniuk, van, hogy nem ugrik be nekik a helyes megfejtés. Sokszor lesz olyan, hogy ott van az adott versenyző nyelvén a helyes válasz, de nem ugrik be egy név. Ez nem a Legyen Ön is Milliomos, ahol bármennyi idő van gondolkodni. Persze az egy teljesen más műfaj és azt is szerettem csinálni, de ez most tényleg nem erről szól. Adáson kívül mind a stábtagoktól, mind a játékosoktól olyan visszajelzések érkeznek, hogy élvezik, szeretik ezt a kvízműsort. Az első adások nézettségi eredménye előtt mindig óvatos vagyok, de a felvételek alapján nagyon biztató jeleket látok, hogy ez tényleg sokak számára egy érdekes műsor lesz” – mondta Gundel Takács Gábor.

Egy ilyen gyors tempójú, sok kérdést felvonultató kvíznél sokat kell készülnie a produkció házigazdájának.

„Egy ilyen játék műsorvezetőjének a dolga, hogy tisztába legyen a kérdésekkel. Az ugyanis nem történhet meg, hogy én az adásfelvétel során látom meg először a feladványt és azért, mert én valamit rosszul tudok, rossz irányba viszem a játékost. Persze, itt erre nem nagyon van idő, de akkor is fel kell készülni. Itt ezres nagyságrendben mérik a kérdéseket, adásonként 88 darabot teszünk fel. Ez más vetélkedőkhöz képest rengeteg! És persze nem annyi kérdés van, ahány adás szorozva 88-cal, hanem lényegesen több, hisz mindig kell sok tartalék. Még az utolsó adásra is, hisz nem lehet tudni előre, melyik témakör jön elő. Pont ezért ez elképesztően sok munka. Néha el is veszek benne, mert olvasok egy kérdést, ami érdekel, például egy régi eseménnyel kapcsolatban és rákeresek a youtube-on, majd rájövök, hogy nem úgy haladok, mint ahogy kéne (mosolyog). De ez alatt én is rendkívül sokat tanulok. Ezen kívül pedig a játékosokról is tudni kell pár dolgot, el kell olvasni az adatlapjukat és fel kell készülni a velük való beszélgetésekre.”

Gundel Takács Gábor az elmúlt évtizedekben több csatornán, rengeteg kvízt vezetett már. Mivel itt a legjobb játékosok kerültek be, számos olyan nagy tudású ember is szerepelni fog, akivel már korábban is játszottak együtt. „Nagyon érdekes volt velük újra találkozni! Volt, akitől kérdeztem, hogy hány éve játszottunk? 3-4 éve? Majd közölte, hogy 10 éve. Jó volt velük elbeszélgetni, hogy mi történt velük azóta, és visszagondolni a közös emlékekre. Sőt olyan játékosok is voltak, akik több különböző, általam vezetett vetélkedőben is szerepeltek. De több olyan nagy név is lesz nálunk, akik más nagy kvízekben nyertek fődíjat, ebből is látszik, hogy itt tényleg a legnagyobbak mérkőznek meg egymással” – mondta a műsorvezető.

A második adást már a vezérlőben ülve, közvetlenül a producer mellől tekinthettem meg. A felvétel első felében azonban adódott egy technikai probléma. Elromlott az egyik játékos azon gombja, amivel a párbajok harmadik és ötödik fordulójában tudják jelezni, hogy ismerik a helyes választ. Wisinger János azonnal lement a stúdióba és a helyszínen is megnézte, hogy meg lehet-e javítani a gombot. Miután többen is megvizsgálták, kiderült, hogy nem javítható, ezért a producer azonnal hívta a díszlet-javítókat. Elég gyorsan, nagyjából 15 perc alatt meg is érkeztek az ATV székházába egy tartalék gombbal és kicserélték az asztalban. Így a leállás nem volt olyan hosszú, nagyjából 35-40 perces kényszerszünetet jelentett. Ezt azért is írom, mert más vetélkedők forgatásán találkoztam már több órás csúszásokkal is. A csere után folytatódott a Géniusz forgatása. A vezérlőben elég profin zajlott a munka, látszott, hogy összhangban végzi a stáb a munkáját.

 

(Fotó: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

Így jutott el az ötletből kész formátummá a legújabb magyar vetélkedő

Wisinger János nem csak a műsor producere, hanem az egyike azoknak, akik kitalálták a műsor alapötletét és a gyártócégén keresztül fejlesztették ki a magyar formátumot. Elmondta, hogy egy formátum megvásárlása, vagy kifejlesztése esetén az elsődleges célpont az, hogy melyik csatornára szánják. Milyen az adott tévéadó nézői összetétele, mekkora a nézettsége és milyen szokásai vannak az adott közönségnek. Azt látja, hogy az ATV-n működnek a kicsit gondolkodtató tartalmak is. Pont ezért úgy véli, hogy a szimplán tudásalapú vetélkedő kifejezetten való a csatorna közönségének. Az egész piacot nézve, pedig úgy látja, hogy erre a műfajra a nagyobb rétegnek még mindig van igénye, ezeket a szempontokat összerakva pedig megtalálhatja a helyét ezen a tévéadón.

„Évekkel ezelőtt az 500 című ATV-s vetélkedőnél ezt már kipróbáltuk és működött. Most viszont Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója jelezte, hogy egy kicsit más típusú műsort, egy változatosabb formátumot szeretne a képernyőre tűzni. Az elmúlt években már sokat gondolkoztam, hogy milyen új, tudásalapú vetélkedőt lehetne fejleszteni, mivel én nagyon szeretem ezt a műfajt. A Legyen Ön is Milliomos összes változatán dolgoztam, anno az eredeti, Vágó fajtán, majd közelében voltam a Fábry, majd a Friderikusz által vezetett változatoknak is, végül pedig a TV2-nél a Gundi által vezetett verzió munkálatain is részt vehettem” – meséli Wisinger János.

A Géniusz esetében elsőként három alapvető szabályt írt le. „Az első, hogy a játékosok kiválasztása tudásalapú legyen, de az ne legyen szempont, mint a game show-knál, hogy a szereplő minél érdekesebb legyen. A következő alapvetés az volt, hogy az ATV-n elsősorban a tartalmat kell előtérbe helyezni és olyan rendszert kell kitalálni, aminél ez önmagában izgalmas. Így nincs szükség hatalmas díszletre, elképesztő látványvilágra, vagy éppen mindenféle mozgó elemre. Így lett a produkció a szokásosnál gyorsabb tempójú, ahol a párbajon van a hangsúly. A harmadik pont pedig az az elképzelés megvalósítása, hogy egyszerre csináljunk egy olyan műsort, ahol nincs semmi más, csak a legműveltebb emberek, akik összemérik a tudásukat és folyamatosan párbajoznak. Ezekből jött az, hogy párosítsák össze a különböző sportok szabályrendszerét a kvízműsorok tudásalapú versenyhelyzetével. Majd jött a tenisz szabályainak ötlete, a 3-2-es párbajokkal” – mondta a producer.

(Fotó: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

Ez után csináltak próbajáték-változatokat, melyet megmutattak Németh S. Szilárdnak, az ATV vezérigazgatójának. Neki voltak hozzá hasznos meglátásai, de az alapkoncepciót elfogadta és azt mondta, hogy készítsenek ebből műsort. Ezután a producer elmondása szerint pár tapasztalt kvízműsor készítővel, Rényi Ádámmal, Károlyi Anikóval és több más szerkesztővel finomították a szabályokat. Nem sokkal később úgy látták, hogy Gundel Takács Gábor lenne erre a formátumra a legjobb műsorvezető és fel is kérte az ATV. Komoly elismerésnek érezték, hogy Gundi igent mondott és újabb jelnek, hogy jó irányba mennek. Ezután ismét próbajátékokat csináltak, melyhez Gábor is sok jó ötletet hozzátett. Wisinger János kiemelte, hogy ezt nagyon értékelték, mert ritka hogy ilyen nagy tudású műsorvezetők ilyen alázatosan tegyenek hozzá dolgokat egy formátumhoz. Több esetben Gundel jött rá, hogy hol nem jó a játékszabály, ami azért is fontos, hogy a párbajozok, ne tudjanak visszaélni a szabályokkal. A már majdnem kész formátumot pedig megmutatták külső szakembereknek is, így többek között matematikusok és játék elméleti szakember segítségét is kikérték. Végül további 6 hónap munka után jött létre a mostani Géniusz.

A casting során 1100 jelölt került látótérbe. Ők többfordulós teszten mentek át, nagyjából 150 kérdéssel találkozva és csak azok kerülhettek be a műsorba, akik ezen a legtöbb pontot kapták. Így itt nincs olyan játékos, aki azért került be, mert jól tud szórakoztatni, vagy épp jól néz ki, hanem csak a legjobbak. Végezetül pedig Gundel Takács Gábor azt is elmondta, miért csatlakozott az újdonsághoz.

„2017 óta, mióta eljöttem az MTVA-tól csak szabadúszóként dolgozom, csak műsorokra szerződtem le és nem köteleztem el magam egyik csatorna felé sem. Most sem ez történt. Az ATV szeretett volna egy új, kifejezetten tudásalapú, hazai fejlesztésű vetélkedőt és rám gondoltak. Felhívtak telefonon, és elmondták, hogy nagyjából mi az elképzelés, vállalnám-e. Sokat nem kellett hezitálnom, hisz azt gondolom, hogy az ilyen műfaj nekem való és az utóbbi időben ez a típusú műsor hiányzott is nekem. Szívügyemnek tekintem, hogy újra képernyőn legyenek a tudásalapú vetélkedők és ha én tudom ezt segíteni, vagy hozzá tudok adni valami pluszt, akkor részt is veszek benne. Amikor bekerültem a produkcióba, a formátum még nagyon kezdetleges állapotban volt. A munka tavasszal azzal kezdődött, hogy elkezdtük megnézni próbajátékosokkal, hogy miként működnek a különböző játékvariációk. Próbáltuk megnézni, hogy mit játszunk, hogyan és milyen szakasz hány pontot érjen. Előbb utóbb pedig összeállt az a formátum, amit most Géniusznak hívunk.”

A műsor két adását is megtekintve az látszott, hogy a kitalált dinamika működik. A rendkívül gyorsan érkező kérdések és a párbaj miatt izguló játékosok egy érdekes, itthon eddig még nem látott hangulatot adnak a vetélkedőnek. Egy ATV méretű csatornának komoly befektetésnek számít egy ilyen műsor, az pedig, hogy teljesen magyar fejlesztés, újabb kockázatot rejt magában. Pont ezért elismerésre méltó, hogy egy hosszabban jelentkező, hetente több adással képernyőre kerülő kvízt be mertek vállalni. Ha jó lesz az utómunka, az emberek értesülnek róla, hogy Gundel Takács Gáborral egy új produkció debütál, akkor könnyen lehet, hogy sikeres műsor lesz és olyan nézőket is be tud vonzani az ATV-re, akik nem szokták nézni a csatornát.

A vadonatúj kvízműsor forgatásán végül egy szűk fél napot töltöttem. A produkciót, annak köszönhetően, hogy egy adást a stúdióból, egyet pedig a vezérlőből tekinthettem meg, minden szempontból meg tudtam figyelni. Izgalmas volt látni, hogy készül a legújabb, valóban tudásalapú vetélkedő. Wisinger János az ottlétem alatt igyekezett mindent megmutatni és az összes kérdésemre válaszolni, melyet utólag is nagyon köszönök! A Géniusz mától keddenként, szerdánként és csütörtökönként az Egyenes beszéd után, 20:30-kor lesz látható az ATV-n, melyből kiderül milyen kvízpárbajokat vívnak egymással a legnagyobb elmék.

hirdetés

Vadonatúj előzetes érkezett a SkyShowtime-on elérhető népszerű drámasorozat 3. évadához

Bejelentették a ValóVilág12 műsorvezetőit

Ők lesznek az Adom a napom 3. évadának harmadik hetének vendégei

Elkaszálták az NCIS egyik testvérsorozatát

Ez a 18 produkció érkezik májusban a Disney+-ra

Általában bemennek a gólok - interjú Kapitány Ivánnal, a Gólkirályság kreátorával (x)