Tavasszal Ázsia Expressz forgatásán jártam, melynek épp ma este lesz a döntője. A helyszínen, Jordániában a forgatások első hete után Ördög Nórával és Nánási Pállal közösen beszélgettem a realityről. A műsorvezető elárulta mikor kapta a felkérést az idei évadra és azt is, hogy vállalná-e a következőt. Közösen meséltek arról, hogy miben volt más a család utazása mindhárom eddig készült évad alatt. Megosztották, hogy a család különböző tagjai hogyan viselik a produkció forgatása alatti, állandóan változó körülményeket, valamint azt is elárulták, hogy a 3. szezon során miért nincsen kint végig a teljes család. Nóri kifejtette a véleményét, hogy szerinte miért ekkora siker az Ázsia Epxressz és mi kell ahhoz, hogy egy páros sikeres legyen a műsorban.

(Fotó: Ördög Nóra)

Mikor kaptad a felkérést és mikor vállaltad el az Ázsia Expressz 3. évadát?
ÖRDÖG NÓRA: Még 2020-ban, a covid évében. Az év elején még azt gondoltuk, hogy tudunk utazni, viszont benne volt a bizonytalanság, hogy vajon tényleg megvalósítható-e a műsor. Végül a koronavírus miatt nem tudtunk elindulni forgatni. Ettől függetlenül evidens volt, hogy akármikor valósul meg ez a szezon, én fogom vezetni. Persze Palkó (a férje, Nánási Pál – szerk.) néha megkérdezi, hogy biztos akarjuk-e? (nevetnek) Én pedig erre mindig azt válaszolom, hogy imádom ezt a formátumot és igen (mosolyog). Mára nagyon az én nevemhez kötődik, így meg sem fordult a fejemben, hogy ne vállaljam el, ha felkérnek. A családom jelenléte viszont elengedhetetlen, 6 hetet nem tudok és nem is szeretnék eltölteni nélkülük.

hirdetés

Az Ázsia Expressz forgatása alatt hosszú hetekig külföldön vagy, így nehezebb tartani a kapcsolatot az otthoniakkal. Az egyéb munkáidat hogyan tudod ilyenkor intézni?
ÖRDÖG NÓRA: Az Ázsia Expressz forgatása előtt hónapokkal pontosan tudni lehet, hogy mikor lesz, így a naptáram erre az időszakra kiürül. Most nehezebb kicsit, mert a kisboltos őrületünk az Ázsia Expressz 2. és 3. évada között indult, így amikor legutóbb elutaztunk, nem volt egy olyan üzleti vállalkozásunk, amire ennyire oda kell figyelni a távolból. Részben ez az oka, hogy a családom, köztük a férjem nincs kint a teljes forgatási időszak alatt. Ezen kívül a gyerekek most már nagyok, így nem lehet őket ilyen sokáig kiszakítani a saját környezetükből. Itt most elsősorban nem is az iskolára gondolok – ők nagyon rugalmasan kezelik ezt a helyzetet -, hanem ott vannak a hobbik, a sportok és a barátaik. Ez 9 nap alatt – amennyit most egyszerre távol vannak – még nem jelentkezik, de ha öt és fél hétig cibálnánk őket Üzbegisztánon, meg Grúzián keresztül, annak valószínűleg nem örülnének.

Egy rövid ideig azért működik nélkülünk is a Nekem a Balaton!. Mostanra egy kiváló csapat állt össze
és addig, amíg Palkó nem utazik haza, kiválóan kézben tartják az egészet. Ami viszont plusz nehézség, hogy éppen most készülünk nyitni még egy kisboltot a Balatonon (a beszélgetés óta meg is nyílt Balatonfüreden), ezért én az Ázsia Expressz forgatási szüneteiben is dolgozom (mosolyog). Ebben a műsorban sok utazás és várakozás van és ezeket az időket ki tudom erre használni.

Ördög Nóra Petrában (Fotó: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

9 napot most egyben kint van az egész család és utána nem is jön többet?
NÁNÁSI PÁL: 9 nap után, amikor Nóriék és a stáb átrepül Törökországba, akkor mi hazautazunk. Két és fél hetet leszünk otthon – majd Grúzia utolsó napjára visszaérkezünk a stábhoz és az utolsó országba, Üzbegisztánba, már együtt repülünk. A gyerekek már most kicsit be vannak tojva, hogy két és fél hét anya nélkül hogy lesz. Ezt tudják, ezért most jobban anyások. Eddig még sosem volt, hogy ilyen hosszú ideig nem találkoztak vele, de már tényleg nagyok és értik, hogy miért történik. Tudnak Nórival telefonon is beszélni és egyéb módokon kommunikálni.

ÖRDÖG NÓRA: Tele van a naptárjuk is mindenféle elfoglaltsággal, így talán nem annyira fognak majd azzal foglalkozni, hogy hol vagyok. Persze ettől még nekem nehéz lesz.

Egy átlagos televízióműsornál reggel bemész a stúdióba Nóri, este pedig hazamész. Itt viszont folyamatosan utaztok, majdnem minden nap más szálláson vagytok és folyamatosan változnak a körülmények. Hogy viseled ezt?
ÖRDÖG NÓRA: Nóra: Egész jól. Mivel már nem először forgatjuk az Ázsia Expresszt, ezért fel tudtam készülni, hogy mi vár ránk. Pontosan tudom, hogy mik azok, amik az előző évadokban kényelmetlenséget okoztak és fel vagyok szerelkezve mindennel. A csomagomban ott a kávégép, az út előtt pedig mondtam a férjemnek, hogy kérek ilyen csatlakozót, olyan elosztót és powerbankot, így ezek már nem problémák. Én kifejezetten örülök ennek a munkának, ugyanis sok stúdióban forgatott produkció között, van egy olyan, amiről sokáig lehet beszélni és meg tudjuk állapítani, hogy ezt is megcsináltuk, azt is túléltük. A kollégákkal együtt kicsit várjuk ezeket az extrémebb helyzeteket, amiket majd elmesélhetünk az unokáinknak.

NÁNÁSI PÁL: Amikor Nóri legelőször forgatott az Ázsia Expressz műsorával, akkor nagyon furcsa volt azzal találkozni, hogy fel kell adjuk a kényelmünket és sok esetben nyolc-tíz órát utaznunk rossz minőségű utakon. Csomó olyan dolog történt velünk, amire nem számítottunk, de most már Nóri és mi is tudjuk, hogy ez a produkció egy ilyen műfaj.

Nánási Pál a Holt-tengernél (Fotó: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

ÖRDÖG NÓRA: Az Eccholine-nál (nemzetközi gyártócég – szerk.) is kiismertük a határokat. Az első évadnál – annak ellenére, hogy hatalmas távolságok voltak – a családom még mindenhova velem utazott, akármilyen kis helyre is mentünk. Ez nagyon nehéz volt egy három és fél éves és egy két és fél éves gyerekkel. Ebből tanultunk és a második szezonnál már azt kértük, hogy csak a nagyobb városokba, ahol van normális szállás, oda utazzon a családom. Volt, hogy néhány napig külön voltak tőlem, de olyan is volt, hogy Palkó azért velem tartott és csak Gizus (a bébiszitter – szerk.), volt gyerekekkel. Így ők jobban elvoltak. Mivel a gyártócégnél látták, hogy ez működik, most már alapból így akarták foglalni a szállásukat. Viszont tudtuk, hogy most csak 9 napig vannak itt, így ezzel a módszerrel, csak 4 napig lettünk volna együtt. Így mondtuk, hogy ez így nem jó és most megint jöjjenek mindig velem. Gond nélkül segítettek, és módosították a foglalásokat.

NÁNÁSI PÁL: Én egy kicsit azért szomorú vagyok, hogy hamarosan haza kell menjünk, nem maradunk Nórival és így kimaradunk egy csomó jó kalandból. Persze tudom, hogy nagyon sok dolgom van Magyarországon és otthon kell lennem. Arról nem is beszélve, hogy lesz egy családi esküvő is, amin szintén ott a helyünk.

Az Ázsia Expressz stábja folyton úton van. A gyerekek hogy bírták, hogy folyamatosan utaznak és gyakran máshol szállnak meg?
NÁNÁSI PÁL:Viszonylag jól bírták. Fontos feladat, hogy mindig kell találni nekik olyan elfoglaltságot, ami leköti őket. Ha folyton múzeumba mennénk, azt hamar megunnák, így olyan helyekre kell látogatni, ami számukra is értékelhető élményt tud nyújtani. Egyébként egyre vagányabbak. Születésük óta mindig szerettünk velük utazni. Mici az iskolában már angolul is tanul és most látni, hogy nyílik a világ fele, van, hogy lemegy az étterembe és egyedül rendel. Tegnap bementünk a belvárosba (Amman – szerk.), ahol rengeteg ember van és tele van zajjal. Kicsit az arab világhoz mérten ordítoznak és mindenféle hatás éri őket, de nem ijedtek meg tőle. Ezt nagyon jó volt látni. Persze azt nem tudom, hogy a mostani világban, ahol megjelent a covid és más borzalmak is történnek, szükségesek-e ezek, vagy jobb lenne csak Magyarországot körbe utazni, de az, amit mi gondolunk Nórival a világról, abba ez nagyon passzol. Mi úgy látjuk, hogy tudni kell a legkülönbözőbb szituációkban az emberekkel megtalálni a közös hangot és elintézni dolgokat. Ehhez a küldetéshez, hogy megmutatjuk a gyerekeinknek a világot, elképesztően passzol az Ázsia Expressz. Itt mindig új hatások érik őket, amiket nagyon szeretnek. Már előre várják, hogy milyen lesz a következő szállás. Felfedezik a hoteleket, körbejárják őket, megnézik milyenek a liftek és hogy néz ki a környék.

Nánási Pál és a gyerek Petrában (Fotó: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

A gyerekről beszéltél, de Te hogy bírtad az előző két évadot?
NÁNÁSI PÁL: Az első évadot én nagyon rosszul bírtam. A második hét után teljesen elfogytam.

ÖRDÖG NÓRA: A játékosoknak minden évad ugyanannyira nehéz, de nekünk az első szezon volt a leghúzósabb. Kambodzsában, Vietnámban nagyobb távolságok voltak és sokkal rosszabb útviszonyok.

NÁNÁSI PÁL: Sőt, akkor még a gyerekek babakocsisok voltak. Toltuk őket, közben vlogoltunk, utaztunk, de csak végig csináltam. Volt egy pont, amikor elkezdtük nézi a repülőjegyeket és azt mondtam, hogy köszönjük szépen, hazajövünk. De persze végül nem mentünk és utólag nagyon örülök, hogy végig toltuk és nem hagytuk ott Nórit.

Ha valaki utazik, akkor igyekszik olyan körülményeket teremteni, ami a saját igényeinek megfelel. Ez az utazás viszont nem erről szól. Ráadásul ennek a forgatásnak nem én voltam a főszereplője, hanem Nóri, ezért annyi volt a dolgom, hogy a gyerekekre figyeljek. Sokszor nem is láttuk őt, mert dolgozott, ezért se hasonlítható egy klasszikus utazáshoz. A második évben már sokkal könnyebb volt és túllettem ezen.

Az Ázsia Expressz első két évada alapján a TV2 Csoport történetének legsikeresebb realitjyje (azóta mostani, harmadik szezon még magasabb számokat hoz). Mit gondolsz, mitől szeretik ilyen sokan?
ÖRDÖG NÓRA: Több oka is van. Egyrészt a magyar nézőknek jól esnek ezek az egzotikus tájak. Jól esik nekik elmerülni a pálmafákban, a tenger látványában, vagy épp a hegyekben. Másrészt ebben a műsorban olyan helyezetekbe kerülnek a celebek, ami kimozdítja őket a hétköznapjaikból, amitől érdekes a tartalom. Arról nem is beszélve, hogy az emberek imádnak szurkolni, izgulni a kedvenceikért. A legnagyobb erőssége szerintem a formátumnak pedig a kaland, amire minden ember vágyik és ha a műsor által nem is élhetik át, de láthatják a hírességeket ezekben a szituációkban.

(Fotó: Ördög Nóra)

Ez azonban mind nem lenne elég ha nem egy ennyire profi stáb készítené a produkciót. Itt a nemzetközi gyártócég, az Eccholine is nagyon gyakorlott ebben a formátumban és most is éppen a magyarok mellett két másik országnak forgatnak Ázsia Expresszt, a világ különböző pontjain. És ott vannak Andorék (Katona Andor kiemelt kreatív producer – szerk.), akik tartalmi szempontból is nagyon jól kézben tartják a műsort. A nemzetközi példákból kiindulva és a magyar sikereket látva, szerintem még több évadot is készítünk az Ázsia Expresszből a TV2-re.

Persze ehhez az is kell, hogy a TV2 Csoport ilyen támogató, hogy megengedi nekem, hogy a családom is velem jöjjön erre a forgatásra. Ameddig így lesz, addig ezt a műsort vállalni és szeretni fogom!

Szerinted mi kell ahhoz, hogy egy páros sikeres legyen és a végéig eljusson?
ÖRDÖG NÓRA: Látszólag nagyon fontos a fizikai erő, de közben ez csak egy kis szelete azon sok mindennek, ami ebben a játékban szükséges, hogy sokáig bent maradj. Állhatatosnak és rámenősnek kell lenni a stoppoláshoz és a szálláskereséshez, de közben érzékenynek lenni a helyiek kultúrájával szemben hogy jól fel tudd mérni, kihez, hogyan szólj. Az angol nyelvtudás hasznos, de mivel a legtöbb országban, ahol jártunk, alig beszélnek angolul, sok helyzetben ez sem nyújt előnyt. Érdekesség, hogy az Ázsia Expressz történetében talán Jordánia az első ország, ahol elég sokan tudnak angolul. Ezeken kívül pedig nyilván elengedhetetlen, hogy a páros két tagja jó kapcsolatban legyen és működjön közöttük a kémia. Kell legyen alkalmazkodó képesség és szeretet is a másik felé. Ha két nap után agyára megy a másik, akkor nem fognak tudni jól teljesíteni. Kell legyen egy olyan kapocs, ami átsegíti őket a nehezebb pillanatokon. Nem tudom, hogyha mi elindulnánk egy ilyenen, akkor hogy szerepelnénk (mosolyog a férjére).

Forgatás Petrában (Fotó: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

NÁNÁSI PÁL: Elég sok mindent megéltünk már együtt, így valószínűleg jól működnénk. De ha őszinte akarok lenni, akkor mi magunknak nem kívánom ezt az érzést. Be kell valljam, hogy eljátszottunk már a gondolattal, de arra jutottunk, hogy nem vágyunk erre (mindketten nevetnek). Így is sok kalandban veszünk részt. Az pedig nem lenne reális, hogy a gyerekeinket öt és fél hétre egyedül hagyjuk. Persze játszhatnánk arra is, hogy két hét után kiessünk, de ennek nem lenne értelme. Ez majd akkor lesz jó, ha a gyerekeink nagyok lesznek, elindulnak párban, mi pedig ellenük (nevet).

ÖRDÖG NÓRA: Ha még lesz addigra Ázsia Expressz.

NÁNÁSI PÁL: Már több mint 20 éve indult ez a formátum, így miért ne lenne? Szerintem 20 év múlva is lesz!

Az Ázsia Expressz 3. évadának jordániai forgatásáról beszámolóm itt olvasható, a két kreatív producerrel való beszélgetésem a reality elmúlt 3 évadának kulisszatitkairól pedig a Kreatív októberi számában és itt található.

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban