Ősszel rengeteg új formátummal rukkolt elő az RTL Magyarország, ezek közül szerintem az egyik legjobban a Gyertek át szombat este! sikerült. A produkció meg is kapta a Televíziós Újságírók Djíát comedy show kategóriában és nézettségileg is sikeres volt, így berendelték a 2. évadot. Eddig a tavaszi szezon fele került képernyőre, mely már nem teljesít olyan jól, mint ősszel. Pár héttel ezelőtt a csatorna meghívására fél napot az RTL székházában töltöttem és szinte minden szemszögből megnéztem, hogyan is készül, a Gyertek át szombat este!

A tavaszi évad 8 epizódból áll, melyet négy napon át vettek fel, egy-egy napon kettő adás rögzítésével. A műsort az RTL kisebbik produkciós stúdiójában forgatták, ahol többek között mostanában olyan produkciók vannak, mint a Heti hetes, vagy épp az RTLII-s Hagyjál főzni. A Gyertek át szombat este! stábja nagyjából 30-40 főből áll.

A SorozatWikit az utolsó forgatási napra hívták meg, amikor a 7. és a 8. részt vették fel. 15 óra előtt nem sokkal érkeztem meg az RTL székházába, ahol Pécsi Norbert Sándor, az RTL Magyarország sajtókapcsolati vezetője fogadott. Körbevezetett a stúdióban – ahol már bent ült a közönség –, majd pár percet beszélgettünk a műsorról. Ezután Rubin Kristóf, a Gyertek át szombat este! producere felvitt a vezérlőbe, ahol egy kanapén, a külföldi licenctulajdonos mellett foglalhattam helyet. Innen nézhettem végig a teljes 7. adást, ami azért is különleges, mert ritka az, hogy egy újságíró ilyen fontos helyről követheti a történéseket.

hirdetés

A műsort majdnem úgy veszik fel, mintha élő lenne, az egyes blokkokat megszakítás nélkül rögzítik és csak közöttük állnak le egy pár percre. A szünetek a játékok között általában 3-4 percig tartottak. A vezérlőből nagyon jól látszott, hogy a stáb mennyire profi. Ugyan a legelejét újra kellett kezdeni, de utána folyamatosan ment a felvétel és nem nagyon kellett megszakítani bármi miatt.

A tévéképernyő előtt nem gondol bele abba az ember, hogy nem csak mi nevetünk nagyokat az ott elhangzott poénokon, vagy vicces szituációkon, hanem maguk a produkción dolgozó szakemberek is. Nem egyszer fordult elő, hogy a vezérlőben 10-15 másodpercen keresztül mindenkit elkapott a nevetés, de közben nem álhatott le a munka, váltani kellett a kamerák között, cserélni a feliratokat és irányítani a stúdióban dolgozó technika személyzetet. Ami még külön érdekes volt, hogy a magyarul nem tudó licenctulajdonos is több szituáción nagyokat kacagott, látszott, hogy élvezte a műsort, pedig nem sokat érthetett belőle.

Ebben az adásban egyébként Szabó Zsófi, Fluor Tomi, Istenes Bence, valamint ÉNB Lali, Nádai Anikó és Dombóvári István versenyeztek egymás ellen. Egy ilyen formátumnál nagyon sok múlik azon, hogy miként választják ki a játékosokat. A Gyertek át szombat este! esetében ez általában jól sikerül és a hetedik adás is nagyon szórakoztató lett. Egy comedy show esetén szintén elengedhetetlen a műsorvezető személye. Sebestyén Balázs rendkívül profi, jól improvizál és nagyon jól áll neki a műsor, de azért néha kap egy kis segítséget a fülére. A vezérlőből Rubin Kristóf producer – akivel Balázs már régóta dolgozik együtt – időnként súg a műsorvezetőnek, hogy mi következik, vagy épp mit érdemes mondani, hogy egy-egy vicces szituációt elő lehessen idézni.

A nagyjából 50 perces adásidővel rendelkező műsort, 70-75 perc alatt vették fel, majd fél 5 körül szünet következett. Rubin Kristóf a SorozatWikinek elmondta, hogy szerinte a műsor legnagyobb erősége az őszintéség.

„Más televíziós műsorokban ezt nem láthatjuk, hogy a sztárok ennyire őszinték, főleg egy olyan időszakban, amikor mindenki megpróbálja saját magát védeni. Manapság, amikor bárki egy kicsit is kilóg, arra rögtön rácsapnak az emberek és rajtuk vezetik le az indulatukat ”- mondta a producer.
„Mára sok műsorba már nem mernek elmenni a sztárok, nehogy kitűnjenek. A Gyertek át szombat este! pont amiatt nagyon jó, mert a játék hangulata és Balázs műsorvezetési stílusa miatt, magukat adják a celebek, az összes hibájukkal együttvéve. Emberien viselkednek – mintha egy buliban lennének –, nem feszengnek, nem játsszák meg magukat, így megy az adok-kapok, a szívatás és a jópofáskodás” – tette hozzá.

Rubin Kristóf szerint a Gyertek át szombat este! azoknak a sztároknak való, akik önmagukat adják, és nem bújnak el valamilyen szerep, vagy kialakított kép mögé. Az eredeti amerikai formátum a játékokra koncentrál, ettől a magyar eltér, ugyanis nálunk a comedy show jelleg a fontos. A magyar műsor hosszabb, az elején beszélgetéssel indul, melynél ha működik a vendégek között a kémia, akkor vicces szituációk alakulnak ki és rögtön oldottá teszi a hangulatot. „Ezután indul csak a játék és szerencsére működik az alapvető játék pszichológia. Ha jó a játék, akkor a felnőtt emberek is oldottan tudnak viselkedni és vissza tudnak menni úgymond „gyerekbe”. Játszanak, élvezik, és valóban jól érzik magukat” – meséli a producer.

Az aznapi második adásfelvétel előtt bent lehettem a próbán is. Itt Rubin Kristóf elmondta az eddig még nem szerepelt versenyzőknek, hogy nagyjából mire számítsanak. Kiemelte nekik, hogy ne fogják vissza magukat és bátran szóljanak be bárkinek. Ezután eljátszottákaz aktuális adásra tervezett feladatokat, de más kérdésekkel és más eljövő szituációkkal. A nyolcadik és egyben évadzáró részt a stúdióból nézhettem meg. A közönséget nagyjából fél órával az adáskezdés előtt ültették be és mindenki kapott egy pezsgőt a kezébe. A felvétel előtt Sanyi – aki más műsorokból is ismert hangulatfelelős – szórakoztatta a közönséget, poénokkal, vicces beszólásokkal, sőt még duettezett is Kolányi Zsuzsival, a műsor énekesével.

A tavaszi szezon utolsó adásában Balázson kívül Vadon Jani, Schobert Norbi, Dér Heni, Istenes Bence, Flour Tomi, Kovácsovics Fruzsina, Tóth Andi és Dombovári István tűnik majd fel, tehát csak sztárok versenyeztek egymással. Az évadzárás miatt a szokásos felállást másban is megkavarták, ami miatt még érdekesebb lett a műsor, de hogy pontosan ez mit jelent, azt egyelőre nem árulhatom el. A felvétel 18:15 körül kezdődött és ebben már néhányszor a szegmensek között is le kellett állni, valószínűleg többeket megzavart a nem szokványos menetrend.

A leállások ellenére még így se mondható lassúnak a tempó és nagyjából 8-kor fejezték be a műsort. A leállások a feladatokat nem érintették, nem kellett újra eljátszani egy-egy feladatot, így azt sem befolyásolta, hogy a végén ki nyerte az adást. A legutolsó feladatban – mely csak arról szól, hogy mennyi pénzt visz haza a civil – viszont az egyik celeb teljesen lefagyott, így azt teljesen újra kellett kezdeni. Mivel korábban említettem, hogy ennél az adásfelvételnél nem voltak civilek, ezért a nyereményt jótékony célra ajánlották fel.

Nagyon érdekes volt látni, hogy miként készül a produkció. Az RTL Klub tényleg mindent megmutatott és Rubin Kristóf a vezérlőben és próba közben is volt, hogy odajött hozzám és magyarázta, hogy éppen mi és miért zajlik. A Gyertek át szombat este!, szombatonként 21:35-kor, a Farm után látható az RTL Klubon és remélem, hogy még sokáig képernyőn lesz.

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban