Májusban az RTL Magyarország meghívására a Fülöp-szigeteken nézhettem meg, hogy miként forgatják a Survivort. A reality 4. évada hétfőtől minden hétköznap 19 órakor lesz látható az RTL Klubon. A helyszínen, 10 ezer kilométerre Magyarországtól beszélgettem Istenes Bencével a tavalyi és idei szezonról. A műsorvezető elmesélte, mennyire megterhelőek a forgatások és melyik része a legnehezebb. Elmondta, hogy tájékozódik arról, mi történik a játékosok szigetein és szerinte miért volt tavaly ilyen sikeres a Survivor. Kiderült, mi történik akkor, ha a forgatások közben lebetegszik és jövőre milyen feltételekkel vállalna a házigazda szerepét. Ezeken kívül beszélt a német X Factoros munkájáról is.

Másfél hónapon keresztül szünet nélkül dolgoztok a Survivorön? Mennyire megterhelő ennyire távol otthonról, és ilyen körülmények között dolgozni?
Nagyon megterhelő. Egyrészt azért, mert közel két hónapig távol vagyok a családomtól, ez a legrosszabb benne. Másrészt, hogy ennek van egy pszichikai oldala is, hogy olyan messze vagy az otthonodtól, hogy nem tudsz csak úgy, hazamenni, ez is ad egy másfajta érzetet. A harmadik pedig, hogy minden nap forgatunk, tűző napon, magas páratartalomban, extrém körülmények között. Negyvennégy napon keresztül, megállás nélkül csináljuk, ez azért kemény.

Nagyszabású és kisebb játékokat kell, hogy vezess, van hogy a játékosok szigetein van dolgod, illetve ott vannak a törzsi tanácsok is. Melyiket a legnehezebb levezetni?
Ez egy nagyon másfajta produkció, mint a stúdiós vagy élő műsorok. Közösen rakjuk össze, ezért egyik sem nagyobb feladat, mint a másik. Mivel nem élő, itt gyártjuk a műsort a helyszínen nap, mint nap, tudnunk kell, hogy az egyes játékok hova futhatnak ki, milyen végeredményt hogyan vihetünk tovább. Minden egyes mondatnak, amit az összes játékos, vagy csak egyes csoportok felé intézek, jelentősége van a játék kimenetele szempontjából.

hirdetés

Nincs nagy különbség a feladatok levezénylése között, talán csak a törzsi tanács az, ami eltér a többitől, az ugyanis a legátfogóbb, ami pontot tesz a négynapos ciklusok végére. A törzsi tanács olyan, mint egy talkshow, mindennek, ami történt, a fejünkben kell lennie, és látnunk kell előre, melyik szálakat hogyan visszük tovább, melyik játékosnak milyen sztorija van, ki és miért nyert a játékokban. A törzsi tanácsok után mindig megváltoznak az erőviszonyok, átalakulnak a kapcsolatok.

A Survivor sokkal kötöttebb, mint mondjuk egy ValóVilág, ahol azt mondasz lazán, humorosan, amit szeretnél, és reagálhatsz a bejátszásokra. Ebben nincs humor, nyilván nem is való bele, de mivel szeretek szórakoztatni, spontán lenni, ez a fő elemem, így kicsit hiányzik nekem. Az előző évadban próbálkoztunk a humorral, de jellemzően mindet kivágtuk a végén, nem illett bele. Minimálisan persze belefér, de nekem itt az a dolgom, hogy mint egy katonatiszt szinte parancsba adjam hogy mi a feladat. Ez a játék a túlélésről szól, nem pedig rólam. A játékosokat építjük. A Vigyél el! vagy a Hagyjál főzni! sokkal inkább volt műsorvezető-centrikus.

Minden nap kapcsolatba kerülsz a túlélőkkel, de nem élsz velük. Hogyan informálódsz egy-egy találkozó előtt, hogy mi történt velük a szigeteken?
Minden nap tartunk egy értekezletet, alapvetően itt értesülünk a szerkesztőktől a különféle történésekről. Egyébként minden esemény, játék előtt van egy kis megbeszélés, hogy mi történt közvetlenül előtte, amire esetleg a feladatnál reagálni kellene. Ezért is van, hogy a kérdéseket ott, a játékok helyszínén írjuk meg.

Az előre tervezett utak mellett tavaly volt olyan, amikor valami rendkívüli történt az egyik szigeten és azonnal ki kellett menni. Idén számíthatnak ilyenre a nézők?
A körülmények miatt nem ritka, hogy a játékosok rosszul lesznek, de az, hogy az idei évadban lesznek-e drámák, esetleg olyan, aki feladja a játékot, az kiderül majd a műsorból.

A Survivor tavalyi évada volt a legnézettebb napi műsor Magyarországon. A Televíziós Újságírók Díján megkapta a legjobb realitynek járó díjat. Mit gondolsz, miért a Survivor a legjobb a nézők és az újságírók szerint is?
Nincs rá egy recept, hogy mitől sikeres, összetett a válasz. Minden reality érdekes, mindegy, milyen köntösbe bújtatjuk, jó nézni azt, hogyan viselkednek az emberek, amikor össze vannak zárva. Ez mit hoz ki belőlük, és a nézőkből ezek milyen érzéseket váltanak ki, kik azok, akikkel együtt tudnak érezni. Jól lett kitalálva a szabályrendszer is. A legtöbb realityvel ellentétben itt a játékosok egymást szavazzák ki, és én ezt imádom. Főleg azért, mert úgy kell kitenniük az ellenfeleket, hogy a műsor végén a kiesettek visszatérnek, és ők döntik el, ki nyerjen. Nagyon nem mindegy, hogyan viselkedsz.

Gyönyörű a táj, az is biztos számít és én kifejezetten szeretem nézni magukat a játékokat és biztosan a nézők is így vannak vele. Olyan érzés kicsit, mint egykoron a Játék határok nélkül. Amikor felkértek, hogy legyek a Survivor műsorvezetője, akkor megnéztem az amerikai verziót, aminek a mintájára csináljuk a hazait, és egyszerűen rákattantam a játékokra. Az pedig, hogy végig kommentálom, feszültséget is teremt.

Nagyon sok realityt vezettél az elmúlt években, ezekhez képest mennyire szeretsz a Survivorön dolgozni?
Szeretek, de most, amikor ennyire távol a családomtól kérdezed, nem biztos, hogy ugyanolyan lelkesedéssel mondom ezt, mint tegyük fel két hónappal később, amikor megszépülnek az emlékek és otthon lehetek. Szeretem, jó formátum, menő, imidzsben is jó, férfias feladat, az első évadom nehéz volt, de most már rutinosan csináljuk.

Miben volt nehéz?
Abban, hogy a stáb egészének új volt ez a formátum. Minden új volt, a szabályok, a fix, visszatérő elemek a játékok, feladatok előtt a felkonferálásokban. Ki kellett tapasztalni, hogyan forgassunk a tengeren, mennyi ételt kell adni a játékosoknak, hogy ne éheztessük őket, de mégis a túlélésről szóljon a műsor. A stábnak is össze kellett szoknia, de most már tapasztaltabban csináljuk és így könnyebben megy a forgatás.

Van, hogy egy játékos megbetegszik, olyan is hogy a stábból helyettesíteni kell valakit emiatt. Volt-e olyan viszont, hogy te voltál rosszul, és ha igen, ilyenkor mi történik?
Ha lebetegszem, akkor nincs mit tenni, nem tudjuk halasztani a forgatást, csinálnom kell. Mondhatom azt, hogy én nem lehetek beteg, ezért ahogy érzem, hogy valami nem oké, érzem a tüneteket, azonnal megyek az orvoshoz gyógyszerért. Tavaly volt, hogy rosszul voltam, és így is forgattam, de szinte az összes műsoromban volt már rá példa sajnos. Itt gyakran előfordul, hogy végigmegy az emberen egy vírus, fekszel egy-két napot és jobban is vagy, de én ezt nem tehetem meg.

Rendkívül sokat hajóztok a forgatások alatt, van olyan sziget, ami 50-60 percnyire van. Hogy bírod ezeket?
Nagyon jól, vízi ember vagyok. Van hajós jogsim, wakeboardozom, imádok úszni is, szeretem.

Ha lesz és felkérnének egy következő évadra, elvállalnád?
Nagyon át kell gondolnom, mert már nem csak a saját, hanem a családom életéről is döntök. Az biztos, hogy még egyszer a családomtól ilyen távol nem fogok műsort csinálni, ha valamiért nem tudnak velem utazni, akkor nem vállalnám el. Már csak azért sem, mert Adélt nem fogom otthon hagyni a két gyerekkel, plusz májusban, a forgatás miatt ismét kihagytam a gyerekem születésnapját, és a harmadikon már szeretnék ott lenni velük.

Az első évad után, annyira szerettem, kifejezetten vártam, hogy lesz-e második. Csak az életem közben megváltozott, két gyerekkel máshogyan mérlegel az ember, és ezek lelki dolgok, az életben szerintem ezek a legfontosabbak, hogy például ott legyek a gyermekem születésnapján.

Tavaly kiköltöztetek Németországba. Ott milyen munkáid voltak az idei Survivor forgatásig?
Egy-két hónapig dolgoztam a háttérben, majd hazajöttem forgatni a Hagyjál főzni!-t és a Survivort, majd utána visszamentem és akkor már befejeztem a háttérmunkát. Tavaly szeptember óta pedig ráálltam arra, hogy műsorvezetőként is felépítsem magam. Németország egyik legnagyobb menedzsment cégével dolgozom, az épülés időszakában vagyok, és nagyon pozitívan, jól alakulnak a dolgok, van is egy projektünk.

Mi ez a titkos munka?
Mire megjelenik az interjú, már nyilvános lesz. Elképesztően boldog vagyok, mivel augusztustól a német X Factor egyik műsorvezetője leszek, és a social media host feladatait is én látom majd el.

Úgy tűnik, hogy beérett az a rengeteg munka, amit a célom elérésébe fektettem, és az a sok áldozat, amit a családommal együtt meghoztunk ennek érdekében. Többek között azt, hogy Németországba költöztünk, ahol a kezdeti háttérmunkák után, most megvalósul az egyik álmom.

A Survivor új évada szeptember 24-től minden hétköznap 19 órakor lesz látható az RTL Klubon. Az interjú májusban, a Fülöp-szigeteken készült. A helyszínről és a forgatásról hamarosan részletes beszámolók jelennek meg a SorozatWikin.

hirdetés

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Vadonatúj, nagyszabású, logikai vetélkedő érkezik idén a TV2-re

Még idén érkezik a Házasság első látásra 2. évada a TV2-re

Két bejelentés érkezett az Ázsia Expressz idei évadáról

Bejelentették, hogy kik lesznek a Bajnokok Ligája műsorvezetői az RTL-nél