Január 31-én, ma, pár perccel 21 óra után debütál az első magyar, napi krimisorozat az RTL Klubon. A Hotel Margaret a Keresztanyu showrunnerének legújabb magyar szériája, mely a Balatonon játszódik. A bűnügyi történet mellett a produkció másik különlegessége pedig, hogy nemcsak, hogy a Balatonon játszódik, hanem a külső jelenetek szinte teljes egészét, az epizódok nagyjából felét itt is forgatták, méghozzá egy tihanyi szállodában. Az RTL Magyarország és a Scripted Productions meghívására júliusban két napot tölthettem a Hotel Margaret legfőbb forgatási helyszínén és hajózva a Balatonon megnézhettem számos látványos jelenetet. Ezen kívül a sorozat megálmodója, Hámori Barbara árult el számos kulisszatitkot a legújabb produkciójáról. A cikkben egy exkluzív és vicces videó is megtalálható, valamint a szöveg alatt egy látványos fotógaléria.

hirdetés

A Hotel Margaret egy vadonatúj, magyar fejlesztésű, napi krimisorozat, mely a Balatonon játszódik. A történt szerint egy tihanyi hotelbe influenszerek érkeznek az éves videó gálára, ahol kiderül, ki volt az év legjobbja. Az ünnepélyen azonban az egyik fiatalt lövés éri, ezért vesztegzár alá helyezik a szállodát. A fiatal influenszerek a Balatonon ragadnak, a többi vendég helyett pedig a rendőrök rendezkednek be a helyszínen és komoly nyomozást indítanak.

A sorozat különlegessége, hogy az elmúlt években a legtöbb Balatonon játszódó szériával szemben, ezt valóban a Balatonon forgatták. Júliusban a Scripted Productions stábja egy hónapra leköltözött Tihanyra és a nagy részét a félsziget egyik eldugott pontján vették fel, de a nézők láthatnak majd jeleneteket Balatonfüreden, a Tihanyi-apátságnál, Balatonduvariban és a Balaton-felvidéken is. A fő helyszín, a Hotel Margaret pedig a Tihanyi Rév közelében, a Club Tihany mögött, a Tihany Yacht Clubban lett rögzítve. Ez egy több épületből álló szálloda, saját vitorlás kikötővel és egy hatalmas kerttel. Ide látogathattam el a produkció forgatására két napra. Az út Budapestről nagyjából másfél óra, viszont mivel pár faluval arrébb nyaraltam, én jóval gyorsabban oda tudtam autózni.

A hotel teljesen körbe volt kerítve és be volt zárva. A produkció a teljes területet egész júliusra kibérelte, így ez idő alatt csak a stáb és azok léphettek be, akik ott tartják a vitorlásukat. A biztonsági őrök ezt szigorúan ellenőrzik is, így egy esetleges második évadnál sem érdemes megpróbálkozni besurranni. A sorozatban a szálloda kertje, egyes közös helyiségei, a vízpartja és vitorlás kikötője lesz látható. A hotel belső részeit pedig a Barátok közt egykori stúdiójában díszletként építették fel. A terület már alapból is elképesztően gyönyörű és különleges. Három oldalról a természet veszi körül. Délről és nyugatról a Balaton, északról pedig az erdő. A stáb azonban a forgatásokra elhelyezett napágyakat, napernyőket, öltözéket és egy kis vízimentő őrtornyot is. Az első ott töltött nap délelőttjén utóbbi helyen forgattak, először a vízparton, majd a toronynál. Ezen a napon egyébként az egyik stábnál Zsingor Dániel rendezett, aki a Keresztanyu kreatív producere és egyik direktora is. A látványos pillanatok azonban dél körül következtek.

Süllyedő vízibicikli és miért éppen Tihany?

A nádasban Staub Viktóriával és Nyári Diával egy elindulást és a Balatonra való kitekerést vettek fel. A jelenetet a partról több helyről is rögzítették, a jármű hátuljáról és az elejéről is. Utóbbi esetében azonban egy igen vicces szituáció alakult ki. Amikor a vízibicaj elejére a két operatőr felült, felkerültek a kamera tartók is és kimentek a vízre, ahol túlsúlyba került az eleje és hirtelen víz alá merült. A stábban hatalmas nevetés tört ki és többen gyorsan a segítségükre siettek. Ezt sajnos nem tudtam videóra rögzíteni – nem úgy, mint egy későbbi vicces jelenetet -, de azért fotón látható az eset. Végül a megoldás az lett, hogy csak egyikük ült a jármű elejébe és így már ebből a szögből is fel tudták venni a képsorokat. A felvételek délután a nyílt vízen folytatódtak, de előtte Hámori Barbara, a sorozat megalkotója és kitalálója mesélt nekünk pár érdekességet.

Kíváncsi voltam, hogy mennyivel nagyobb munka megírni egy teljes magyar fejlesztésű sorozatot, a Drága örökösökhöz és a Keresztanyuhoz képest, melynek az alapja egy-egy külföldi adaptáció. „A legnagyobb különbség a Drága örökösökhöz és a Keresztanyuhoz képest, hogy itt létre kellett hozni egy saját univerzumot. Ki kellett találni az alapkaraktereket és a háttérsztorit, mely sok idő volt. Onnantól, hogy ez létrejött, a munkafolyamat már ugyanaz volt, mint a másik két említett sorozatnál, ugyanis pár rész után az örökösönél és az anyunál is teljesen eltértünk az eredeti könyvektől” – mondta a showrunner.

Azt is elárulta, hogy miért itt lett a sorozat helyszíne és hogyan választották ki. „Hogy miért éppen Tihany, az egy személyes dologhoz kapcsolódik. A gyerekkorom egy részét Balatonon, Tihanyban töltöttem. Így nekem a Balaton Tihanyt jelenti. Ezt erősítette az az elképzelés is, hogy a Hotel Margaret az Ötvös Csöpi filmekhez is hasonlítson valamennyire, mely egy Tihanyban játszódó filmsorozat volt. Ezek miatt kerestünk a környéken helyszínt. Nagy szerencsénk volt, hogy megtaláltuk ezt a helyet, ugyanis minden előzetes szempontnak megfelelt. Fontos volt, hogy legyen saját partja, legyen valamennyire elzárva és eldugva mindentől, ez pedig pont ilyen. Ezen kívül van saját kikötője, így a hajós jeleneteket itt és a közelben fel tudjuk venni. Nagyon örültünk neki, hogy nyitottak voltak egy ilyen együttműködésre, hogy egy teljes hónapig lefoglaljuk a szálládájukat” – mesélte Hámori Barbara.

Az ebédszünet után egy még látványosabb forgatás következett, ugyanis a vízibiciklivel együtt átköltöztünk a nyílt vízre, a parttól nagyjából száz méterre. A történet szerint Staub Viktória és Nyári Dia karaktere fürdőruhában mentek egyet tekerni, amikor is kiszúrnak valamit a kikötőben. A helyszínre a stáb forgatni egy elektromos motorcsónakkal ment ki, én viszont már nem fértem fel rá. Engem ezért egy, a sorozatban is látható kis evezős csónakkal szállítottak ki. Pár perccel hamarabb értünk ki, mint a többiek, ezért szegény kísérőmnek szinte folyamatosan evezni kellett, ugyanis hatalmas volt a rév közelében a Balaton sodrása. Érdekesség volt, hogy ugyan a színésznők már a vízibiciklivel mentek a helyszínre, de egy stábtag tekerte ki a járművet a több száz méteres úton, hogy ne fáradjanak el. Először távolról rögzítették őket, melyhez ide-oda tekertek a motorcsónak körül. Majd következtek a közelik, melyhez a járművet a hajó hátuljához kötötték ki, minket pedig az oldalához. Ekkor egy időre átszállhattam a motorcsónakra is és az operatőrök mögött , illetve a rendező előtt nézhettem végig a forgatásokat. Késő délután a parton folytatták a forgatásokat, ahol Fazekas Csaba rendezett. Kora este egy másik stábhoz is csatlakoztam, ahol a kikötőben Pásztor Virággal és Szabó Simonnal vettek fel néhány jelenetet.

Külön érdekesség volt, hogy este egy parkolóban dolgoztak, amelyet egy Keresztanyuból is ismerős színész rendezett. A Zénót alakító Dóra Béla kapott ugyanis lehetőséget, hogy ebben az új szerepkörben próbálhassa ki magát, így a Hotel Margaret jónéhány jelenetét ő irányította. Egy 20 percet mellette is eltölthettem a helyszínen. A stáb egész nap profin végezte a munkáját, volt viszont egy zavaró tényező, ami végig megfigyelhető volt. A területen és a környéken rengeteg a kabóca, mely egy mediterrán országokból a közelmúltban betelepült rovar. Rendkívül hangosak és kórusban nyomták a műsorukat. A készítők ezzel nem is tudnak mit csinálni, az állatok hangja a sorozatban is hallható lesz, azonban utómunkával lecsendesítik őket, így azt ígérték, hogy a tévéképernyő előtt ülve már nem lesz zavaró a hangjuk.

A nap folyamán rengeteg olyan stábtagot láttam, aki a Keresztanyun is dolgozik. Így kíváncsi voltam, mekkora a két csapat közötti átfedés.

„Körülbelül 85-90 százalékban azonos” – mesélte egy későbbi beszélgetésben Hámori Barbara. „A Keresztanyu 2. és 3. évadának felvételei között tartottunk egy hosszabb szünetet és ebben az időszakban vettük fel a külső jeleneteket. Így a Keresztanyu stábja át tudott költözni Tihanyba. Ősszel már nehezebb dolgunk volt, mert Makkosszálláson már forgattuk a 3. szezont, a Margaretnek pedig három hónapig a stúdióban rögzített jeleneteit kellett felvenni. Ezért bővíteni kellett a csapatot. Ezt azonban nem úgy kell elképzelni, hogy a Margarethez érkezett csomó új stábtag, hanem ők párhuzamosan dolgoztak mindkét produkción.”

A stáb egy hónapot töltött a Balatonnál, erre pedig alig volt példa magyar sorozatnál, napiban pedig egyaltalán nem. Arra is rákérdeztem, hogyan gazdálkodható ez ki.

„Ugyanúgy, mint a Keresztanyunál, itt is minden nap két stáb forgatott egyszerre. Így valójában egy hónap alatt kéthónapnyi anyagot tudtunk felvenni Tihanyban és a környékén. Ami extra költséget jelentett, az a rengeteg utazás. A stábtagokat, a színészeket, az epizodistákat és a statisztákat mind a fővárosból hoztuk le. Ezért a felvételek hónapjában rendkívül nagy személyforgalom zajlott Budapest és Tihany között. Ezen kívül pedig jelentős költség volt a szálloda bérlése és az, hogy nem csak reggelit és ebédet adtunk a stábnak, hanem szállást és teljes ellátást. Viszont az RTL Magyarországgal közösen úgy láttuk, hogy ezeket az extra költségeket érdemes bevállalni egy Balatonon játszódó sorozatnál. Mi pedig maximálisan kihasználtuk, hogy itt forgathatunk és a Hotel Margaretnél ez tényleg látható és látványos balatoni sorozat lesz” – mondta a showrunner.

3 hajóval a Balaton közepén

Már ez a nap is különlegesen telt, hisz egész más hangulata volt egy Balaton parti forgatásnak, mint megnézni egy átlag magyar sorozat felvételeit. Akkor még nem is gondoltam volna, hogy a második ott töltött napom egy még különlegesebb lesz. Pár nappal később ugyanis 3 hajóval, köztük egy luxuskatamarán vitorlással forgattak, melyre ezúttal én is felfértem. A kihajózás után azonnal több érdekesség is történt. Egyrészt, itt most már nem a part közelében voltak a felvételek, hanem a Balaton kellős közepén, pár száz méterre a kompok átkelőhelyétől. Másrészt pont aznap volt a Kékszalag vitorlásverseny. Kihajózásunkkor pedig pont előttünk, néhány méterre tőlünk haladt el az RSM nevű hajó, amelyik éppen vezette a versenyt és később meg is nyerte. Nem sokkal később a közelünkben haladt el az akkor épp második és harmadik helyen álló hajó is. Ezután el is kezdődtek a felvételek, melyek rendkívüli logisztikát igényeltek. Körülbelül 5-6 órát voltunk kint a vízen, mely alatt több változó is volt.

Egyrészt, hol a motorcsónakon voltak jelenetek, amikor a nagy katamaránnak az volt a szerepe, hogy az operatőrök és a stáb innen rögzítette a látottakat. Hol pedig magán a katamaránon voltak a felvételek, később pedig egy harmadik hajó is érkezett. Többször változott, hogy mely színészek forgatnak épp, de nyilván nem lehettek mind kint a vízen. Ezért az 5-6 órás kint lét, amikor épp nem forgattak a motorcsónakkal, akkor ez a hajó arra is szolgált, hogy a partról kihozza, illetve oda kivigye őket. Olyan is előfordult, hogy a kis hajóról vették a nagyobbat, így épp oda kellett átszállni számos stábtagnak, mindenki másnak pedig lemenni a kabinokba, hogy ne látszódjanak. Ezeket az elég bonyolult felvételeket mind Hámori Barbara rendezte.

Először a kisebb motorcsónakon és a mellette lévő vízben lévő jelentek jöttek. Az egyik átszálláskor, az erős áramlatok és hullámok miatt a hajó nehezen tudott pont a lehorgonyzott katamarán mellé parkolni. Amikor már egy-másfél perce próbálkozott és nagyjából fél-egy méterrel került, Böröndi Bence, a sorozat egyik főszereplője megunta a várakozást és a levegőben átugrott a másik hajóra, ami jó kis mulatságot okozott a stábban. Neki és Pásztor Virágnak a karaktere a történet szerint ruhástul kerülnek a Balatonban, így a vízben lévő jeleneteket is rögzítették.

A felvételek közben az operatőröknek komoly nehézséget okozott, hogy a katamaránunkat a víz folyamatosan forgatta, így szinte percenként át kellett vinni a kamerákat a hajó egyik végéből a másikba. Az egyik ilyen átrohanásnál a hozzám közelebb lépő szakember meg is csúszott és beverte a lábát, de szerencsére nagy baja nem lett. Ennél a szituációnál is megbizonyosodtam róla, hogy mennyivel bonyolultabb a vízen forgatni, mint a szárazföldön, vagy egy stúdióban és jóval veszélyesebb is. A csurom vizes színészeket nem sokkal utána kivitték a partra és a vitorláson lévő jelenetek következtek. Itt először a kormánynál, majd a fedélzeten dolgoztak. A fedélzeten lévők elég lassan haladtak, ugyanis a két színésznek hosszabb szövegeket kellett elmondaniuk, de az egyikük nem tanulta meg őket előre, így nagyon sokszor újra kellett venni. Végül azonban ez csak egy kisebb csúszást okozott, melyet később be is hoztak. Két óra elteltével újabb színészek érkeztek a katamaránhoz. Hoztak egy kisebb csónakot is – amellyel az előző olyan napon, amikor ott voltam, engem szállítottak –, így volt olyan, amikor a motorcsónakkal együtt két hajó is ki volt kötve a nagyobb vitorláshoz.

Azonban az ott töltött egy hónap alatt nem csak ezekkel a hajókkal dolgozott a stáb: „Számos hajófajtát használtunk. Két különböző katamarán típust, két nagyobb yacht szerű vitorláshajó típust, közepes méretű vitorláshajóból használtunk négyet, ezen kívül pedig kisebb vitorlásból és motorcsónakból szintén használtunk hármat-hármat. Emellett dolgoztunk kisebb járgányokkal, mint vízibicikli, suppok és csónakok, melyek mind-mind megjelennek majd a sorozatban” – mesélte a showrunner.

Arra is kíváncsi voltam, itt hogy oldják meg a színészek elengedését a színház miatt. „Ebben a sorozatban is előfordult, hogy egy-egy színész a forgatás napján este színházban játszott. Itt viszont, nem egy, hanem három órával kellett előbb elengedjük, hogy felérjen a fővárosba. Majd volt, aki utána visszautazott és még éjszaka forgattunk vele. Sőt olyan is előfordult, hogy valaki nem is Budapesten játszott, mert nyáron sok extra vidéki előadás van, például a szabadtéri színpadokon.”

Feltűnő volt, hogy más produkciókhoz képest a Hotel Margaretben rengeteg olyan színész van, aki már korábban más sorozatokban is látható volt. A készítő szerint azonban ez nem szándékos. „A legfőbb szempont az volt, hogy az általam megálmodott karakterre megtaláljam a legtökéletesebb figurát” – mondta Hámori. Azt, hogy ő mennyire híres, játszott-e korábban esetleg más sorozatban, ez inkább úgy befolyásolja az értékítéletemet, hogy tudni lehet, hogy az adott színész mit tud és mire képes. A Drága örökösökből megismert néhány szereplőt itt is láthatnak majd a nézők. Például Csarnóy Zsuzsát, Bede-Fazekas-Szabolcsot, Kocsis Juditot, vagy épp Szabó Simont. Velük sokat dolgoztam, így pontosan tudom, hogy náluk mire számítsak és mi az a karakter, ami tökéletesen illik rájuk. De annak is nagyon örülök, hogy más sorozatokban már kipróbált színészeket is sikerült megtalálnunk. Így többek között a Barátok közt több korábbi szereplője is a Hotel Margaretben lesz látható. A Barátok közt híres volt arról, hogy nagyon szép szereplők voltak benne, amit elmondok őszintén, hogy nálunk is fontos szempont a fiataloknál. Pásztor Virág és Nyári Dia pedig nemcsak, hogy gyönyörűek, hanem színészileg is remekült meg tudták eleveníteni azt a karaktert, amit megkaptak. Így egyértelmű volt, hogy őket válasszuk. Szintén szempont volt, hogy behozzunk néhány kevésbé ismert de fantasztikus tehetségű színészt a produkcióba. Így nálunk játszik Őze Áron, Mészáros Máté, Bognár Gyöngyvér, valamint Pál András, akiket a nézők talán még kevésbé ismernek, de egy új szintre fogják emelni a sorozatot.”

Idétlenkedés a csónakba szálláskor és a 2 nap tapasztalata

Késő délután Bede-Fazekas Szabolcsnak és Mészáros Máténak az említett kisebb csónakba kellett beszállniuk horgászfelszereléssel együtt. Azonban még mielőtt elkezdődött volna a jelenetük, az átszállás egy kisebb paródiába fulladt. Először alig mertek leülni, majd miután nagy nehezen elhelyezkedtek a hullám alatt elkezdett befolyni a víz a csónakba. Ezért helyet kellett cserélniük, miközben attól féltek, hogy beborulnak a vízbe a Balaton közepén. Erről egy videót készítettem, mely exkluzív, csak nálunk látható. A beszállás után a motorcsónakkal egy kicsit arrébb vontatták őket. Miután otthagyták a csónakjukat, elkezdtek a komp irányába sodródni, de visszaevezni nem tudtak. Miután ezek a gondok is megoldódtak, elkezdődtek a felvételek. Ezek aztán az eddigieknél is bonyolultabbak voltak. Felvették őket ugyanis a katamaránról, a másik oldalról a motorcsónakról, úgy, hogy a katamarán a háttérben látszódjon és közben azon is történik valami. Ekkor nekem is le kellett mennem a fedélzetről, így az egyik kabinban lévő „rendezői ágyból” figyeltem az eseményeket, miközben Hámori Barbara a másik hajón tartózkodott. Ezek után még drónról is rögzítették az eseményeket. Végül délután 6 körül ért véget a nap, amikor is minden hajó visszament a kikötőbe.

Egy-egy sorozatnál vagy külső helyszínen forgó tévéműsornál sokszor nehezítő tényező az időjárás és a nem várt betegségek, vagy egyéb események. Így erre is rákérdeztem.

„Nagy szerencsénk volt és azt mondhatom, hogy rajtunk volt az égi áldás, ugyanis abban az egy hónapban, amikor a Balatonon forgattunk, alig volt eső. Volt viszont egy olyan nap, amikor beszálltunk egy valódi vitorlásversenybe és ott forgattunk. Ezen a napon viszont nem volt túl jó idő, de természetesen így is dolgozni kellett. Összeségében még ezen a napon is szerencsénk volt, ugyanis a szárazföldi jeleneteket fel tudtuk még venni szinte napsütésben, pici esővel. Amikor a forgatási nappal végeztünk és mentünk vissza Tihanyba, egy hatalmas balatoni vihar érkezett. Fák dőltek ki, ömlött az eső. Egész éjjel zuhogott, másnap reggelre viszont kisütött a nap és szép időben tudtunk tovább dolgozni. A nyár közepén forgattunk, így a koronavírussal akkor nem volt gondunk. Túl voltunk a harmadik hullámon, a korlátozások véget értek és a teljes stáb kétszer is be volt oltva. Viszont a kabócákkal meggyűlt a bajunk. Te is tapasztalhattad, hogy mennyire hangosak. Ez sajnos végig így volt, de erre van megoldás, így ez inkább a hangmérnökök munkáját nehezíti”– zárta Hámori Barbara.

Az ott töltött két nap alatt megtapasztaltam, hogy mennyire nehéz a Balatonon és a vízen forgatni, talán ezért is vállalják be ezt ilyen kevesen. A gyártás nem is volt annyira hatékony, mint amit a Keresztanyunál többször tapasztaltam, de a bonyolultabb terepviszonyok miatt ez valamilyen szinten magyarázható is. A számos felvétel alatt viszont a helyszíni stáb nagyon profi volt, a három tapaszalt rendező pedig komoly összhangban végezte a munkáját a kollégáival. Végül minden felmerült nehézséget meg tudtak oldani a helyszínen.

Az elmúlt évek egyik legérdekesebb forgatási látogatása volt ez a 2 nap, mely vízparton, a kikötőben, a kikötő közelében, a szálloda mellett és a nyílt vízen is zajlott. Ennyiből is érezhető volt a sorozat krimi jellege, de mivel nem egymás utáni jelenteket láttam, a széria hangulatát még nem tudtam megtapasztalni. Az viszont biztos, hogy jóval látványosabb lesz az ez a produkció, mint az eddigi magyar napi sorozatok. Köszönöm a meghívást a csatornának, valamint a gyártócégnek és külön hálás vagyok Hámori Barbarának és Zsingor Dánielnek, akik mindent elkövettek, hogy a lehető legtöbb fajta érdekes jelenetet láthassam és igyekeztek minden kérdésemre választ adni. A Hotel Margaret január 31-től, mától lesz látható az RTL Klubon. A sorozat a Keresztanyu után minden hétköznap 21:10-kor lesz látható. (Fotók és videó: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

hirdetés

Ez a 18 produkció érkezik májusban a Disney+-ra

16. heti nézettség - Nagy siker lett A renitens 1. évada

Félmillió forintos büntetést kapott a TV2 Csoport

Ettől a héttől átalakulnak az RTL vasárnap estéi

Kiderült, hogy mikor ér véget Az álommeló 2. évada az RTL-en

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi