Idén ősszel talán rekordszámú napi saját gyártású műsorral készül a TV2, melyek közül az egyik, ha nem a legjobban várt produkció, az Áll az alku. A vetélkedő a csatorna történetének egyik legsikeresebb műsora volt, ugyanis az elmúlt 15 évben ez volt az egyetlen, ami heteken keresztül legyőzte a Barátok köztöt. A produkció Gundel Takács Gáborral 11 év után tér vissza a csatornára, melyet az általunk tapasztaltak szerint nagyon sokan várnak. A múlt héten a TV2 meghívására két adást nézhettem meg a visszatérő Áll az alkuból, valamint a legendás műsorvezetővel és a kreatív producerrel is beszélgettem.

Az Áll az alkut a TV2 székház mögött, egy kisebb stúdióban rögzítik. A forgatások viszonylag gyorsan zajlanak, így egy nap három adást is felvesznek. Ottlétem alatt a 13. és a 14. részeket nézhettem meg. A díszlet jellegében hasonlít a régi napi adásokéhoz, bár a mai kornak megfelelően megújították. Nekem mégsem tetszett annyira, elég furcsán hatnak a táskanyitó emberek asztalában a mosogató szerű bemélyedések. A felvételekből 10-15 percet látva azonnal visszajött a régi Áll az alku hangulat és ugyanúgy át tudta adni azokat az izgalmakat, amikért régen is sikeres volt a műsor.

Azt, hogy pontosan mi történt az ottlétem alatt a két játékossal, nem árulhatom el, de nagyon érdekes volt nézni, ahogy a milliókat érő döntések közben megtörnek és milyen szisztémák szerint döntenek. A régi vetélkedő egyik legnagyobb erőssége a házigazda személye, Gundel Takács Gábor volt, ezért is voltam kíváncsi, hogy most milyen lesz a műsorvezető. Végig látszott, hogy Gundi kiemelkedő formában van és tökéletesen tudja hozni azt a szerepet, ami kell ehhez a formátumhoz. Ő az egyik legprofibb műsorvezető Magyarországon, ami ezen két adás alatt is átjött és bakik nélkül vezette le a produkciót.

A két adás szünetében Gundel Takács Gábort arról kérdeztem, hogy milyen 11 év után újra ezen a produkción dolgozni.
„Most már, 13 adás leforgatása után nagyon élvezem. Az elején vegyes érzések voltak bennem. Annak idején, 2006-ban, amikor abbahagytuk az Áll az alkut úgy gondoltam, hogy ez rossz döntés és van még potenciál a műsorban. Az azóta végzett felmérések is azt mutatják, hogy a nézők szeretik ezt a produkciót és nem érzik, hogy kiégett volna. Akkor mégis elkezdett ingadozni a nézettsége, aminek valószínűleg az oka, hogy akkor még addig készítettünk egy műsort, amíg ki nem égett. Régen januártól decemberig a nyári szünetet leszámítva végig képernyőn volt az Áll az alku. Napjainkban egész máshogy gondolkoznak a kereskedelmi televíziók, rövidebb ideig tartanak képernyőn egy műsort, aztán elmegy egy pihenőre és jön egy másik helyette. Ha sikeres lesz az Áll az alku első szériája, akkor pedig később egy újabb szezonra tér vissza. 2006-ban a nézők annak ellenére, hogy szerették a műsort, valószínűleg valami újra vágytak. Bennem viszont maradt egy hiányérzet és mindig úgy gondoltam, hogy lehetne folytatni” – mesélte a házigazda.

„Eltelt 11 év. Most az foglalkoztat, hogy mennyit változtak az emberek és mennyit változtam én? A 41-42 éves Gundel Takács Gábor után az 53 éves Gundel Takács Gábor vajon hogy működik? Érdekes-e még a nézőknek? Foglakoztatja-e az embereket? Ezek akkor fognak kiderülni, ha adásba kerül az Áll az alku és látjuk a nézettségi eredményeket. Az viszont biztos, hogy én remekül éreztem magam. Egy pillanat alatt visszajöttek a régi reflexek és azonnal előjött az, hogy mi ennek a műsornak a titka és hogyan működik. Én azt szoktam figyelni a forgatások alatt, hogy a stáb szereti-e a műsort. Ez az egyik legnagyobb értékmérő. Ha a stáb szeret rajta dolgozni, akkor egy jó produkció lesz, ha nem szeretnek, akkor pedig nem. Ezt ők tudják és érzik a legjobban. Rengeteg műsort csináltam és ez így mindig így volt. Úgy gondolom, hogy ez a stáb szeret az alkun dolgozni és nagyon lelkesek. Bizakodó vagyok és remélem, hogy a nézők is szeretni fogják a folytatást” – tette hozzá Gundel Takács Gábor.

A műsorvezető azt is elmondta, hogy miért döntött a visszatérés mellett: „Nagyon sokan azt mondták, hogy az Áll az alkut érdemes folytatni. A TV2 és azok a kollégáim, akik régen dolgoztak a műsoron szintén úgy gondolták, hogy ebben van még lehetőség. Ezek a kollégák az új évadban is fontos részei a produkciónak. A saját véleményem mellett számomra fontos a külső kontroll is.”

A műsor, mint említettem korábban egy időben a letarolta a nézettségi toplistákat. De vajon, miért volt ilyen sikeres és miért szerették a nézők?
„Az Áll az alkut régen mindenki táskanyitogatós műsornak hívta. Itt táskák és pénz van. Valójában azonban az emberekről szól. A játékosok döntenek, sírnak és nevetnek. A néző pedig össze tudja hasonlítani a képernyőn látottakat azzal, hogy ő hogyan döntött és viselkedett volna. Miközben minden műsorban táskákat nyitogattunk, addig mégse ugyanolyanok az adások, mert minden ember máshogy játszik. Máshogy éli meg a dolgokat, máshogy dönt és máshogy viselkedik. Számomra nagy tapasztalat, hogy az adás végére, mindenkiről kiderül, hogy ő kicsoda valójában. A játék elején még sokan felvesznek egy bizonyos viselkedést, de a végére már nem tudják magukat megjátszani. Azon az adáson, amit most a SorozatWiki stábja is végignézett, a játékos a saját bevallása szerint is egy másik emberként távozott a stúdióból. A műsornak mindig van egy pontja, amikor a játékból élet lesz. Ilyenkor a saját életüket kell egy kicsit átgondolni és ahhoz viszonyítani a döntéseiket” – mondta a műsorvezető.

A szünetben megérkezett Fischer Gábor, a TV2 Csoport programigazgatója. A szakember a SorozatWikinek elmondta, hogy nagyon sokat vár az Áll az alkutól és nagyon örül, hogy végül sikerült megegyezniük Gundel Takács Gáborral. A vetélkedő a TV2 őszének egyik nagyon fontos pontja és reméli, hogy ahogy régen, most is nagy siker lesz a képernyőn.

A leállás alatt felkészültek a következő adásra. A táskanyitók új ruhába öltöztek és közben a stáb Gundi sminkjét is megigazította. A második adás is gond nélkül lezajlott. Nagyon érdekes volt látni, hogy a felvételek milyen gyorsan zajlottak. Sok más produkcióval ellentétben nemhogy csúszás nem volt, hanem talán a tervezettnél még hamarabb is végeztek a forgatással. A stúdióban lévő összes stábtagon látszott, hogy mennyire imádnak Gundel Takács Gáborral együtt dolgozni és a forgatásokat is élvezik. Az ottlétem alatt Bányai Gáborral is beszélgettem. A szakembert elsőként arról kérdeztem, hogy miben változik az új Áll az alku a régihez képest.

„A régi, Gundel Takács Gáborral felvett napi adásoktól abban biztosan eltér az új évad, hogy 21 helyett 22 táska van. Ezen kívül van egy bónusz, ami a 23. táska, benne újabb négy választási lehetőséggel. A többi szabály nagyjából ugyanaz, mint régen. Ennek egyébként nagyon örülök is. Korábban, amikor hetiből napi változat lett kint voltam Amszterdamban egy workshopon. A formátumtulajdonos Endemol munkatársaival és a világból összegyűlt szakemberekkel közösen alakítottuk ki a mostani, alapjaiban reality formát, ami ennek a műsornak a lényege. Ehhez pedig hozzájön, hogy „az igazgató úr”, aki a magyar változatban tényleg létező személy, és valódi beszélgetést folytat a műsorvezetővel, ezt Gundel Takács Gáborral mi találtuk ki. Mindenhol máshol a telefon megszólalt, érkezett egy ajánlott összeg, de semmi más nem történt. Nálunk személyesült meg először az Igazgató Úr, és ez aztán meg is tetszett néhány más országnak, például Amerikában aztán át is vették ezt. Az új Áll az alkuban is ugyanaz az igazgató, mint a régi Gundis verziókban. Ők ketten – meg persze néhányunk a stábból – képviselik az állandóságot. Néhány szabály ugyan változott, de az egész hangulata megmaradt a régi” – mondta a kreatív producer.

Arra is kíváncsi voltam, hogy ő miket tart a műsor legnagyobb erősségének.
„Együtt van 22 ember és megnézhetjük, mi történik velük, illetve közülük azzal az eggyel, aki tudott a beugró kérdésre válaszolni, és kisorsolták játékosnak. Mire ők adásba kerültek, addigra én már sokat voltam velük együtt. Azt mondtam nekik, hogy nagy dolgot csinálnak egy olyan világban, ami arról szól, hogy elsőre ítélkezünk, nem várjuk meg, hogy valójában valaki milyen. Egy olyan világban, ahol az együttérzés, az együttgondolkodás és az egymás iránti szeretet egyre kevésbé trendi, egyre kevésbé divat. Már a neten éljük az életünket, gyűlölködésre szocializálódunk, és elidegenedünk egymástól. Az Áll az alku viszont naponta 48 percben arra tanít, hogy ne ítélj elsőre, várd meg, hogy ki milyen, támogasd, próbáld szeretni és ha nem megy, mert megismerve sem szereted, azt is elmondhatod. Ez a műsor az emberi kapcsolatokról szól. Táskákat nyitogatunk, de valójában lelkeket és sorsokat bontunk ki. Nagyon kíváncsian várom, hogy a mai világban van-e erre fogadókészség. Aki csak egy szimpla vetélkedőt akar nézni, az lehet, hogy nem kap váratlan meglepetést. Aki Gundit akarja újra látni, az boldog lesz, mert fantasztikus formában van. Aki viszont arra is kíváncsi, hogy emberek hogyan működnek együtt, és hogy képes-e 21 ember összefogni, hogy a 22.-nek jobb legyen, annak meghatározó élménye lehet az Alku.

Gundel Takács Gábor mellett Bányai Gábor is 11 év után tért vissza a műsorhoz. Felmerül a kérdés, hogy milyen érzés újra az Áll az alkun dolgozni.

„Hihetetlen öröm! Nagyon jó érzés ugyanazokkal a stábtagokkal egymásra nézni, akikkel több mint egy évtizede itt ültünk. Gondolok itt például Holló Györgyi főszerkesztőre, Várhidy Zsófia felelős szerkesztőre és Kázsmér Kálmán rendezőre. Hozzájuk csatlakozott Somorjai Tibor, aki a TV2 részéről a műsor kreatív vezetője, vele régen a Jóban Rosszban sorozatban is együtt dolgoztam. Itt van még Farkas Csaba vezető operatőr, a fantasztikus beauty-szekció, a versenyzőkkel együtt lélegző szerkesztőink, és még felsorolhatnám szinte a teljes stábot. A régieken és az újakon is látom, hogy a szívüket és a lelküket belerakják a produkcióba, és nagyon szeretik az Alkut. Így pedig nagyon jó velük együtt dolgozni” – mesélte a kreatív producer.

A televíziós műfajok közül talán a vetélkedők állnak az egyik legtávolabb tőlem. Az elmúlt években kevés ilyen műsort néztem, viszont az Áll az alkut végig élveztem. Végig azt éreztem, amit már a műsor elején is, hogy ezen produkció felett nem járt el az idő és 2017-ben is tud olyan izgalmas lenni, mint a 11-12 éve. Gundel Takács Gáboron is látszott, hogy az elmúlt években nem véletlenül nyerte kétszer is meg a Televíziós Újságírók Díját a legjobb férfi műsorvezető kategóriában.

Az Áll az alku augusztus 28-án tér vissza a TV2-re. A vetélkedő minden hétköznap a Séfek séfe után, 20:30-kor kerül képernyőre. Köszönöm a meghívást a TV2-nek. Nagyon érdekes volt exkluzívan megtekintetni, milyen lesz a sok év után visszatérő új évad. A műsornak az RTL Klubon és az RTLII-n erős ellenfelei lesznek, érdekes lesz figyelni, hogy milyen nézettségi eredményeket tud majd elérni. (Fotók: SorozatWiki, TV2)

Testvérsorozatot kap a Netflix egyik legsikeresebb szériája

Véget ért A nagy pénzrablás utolsó évadának forgatása

Kiderült, mikor érkezik a Jóbarátok különleges epizódja

Liptai Claudia saját műsort kap az RTL Klubon

A Barátok közt és a Drága örökösök egykori színésznője is csatlakozik a Mintaapákhoz

Sorozatötlet pályázatot hirdet a Keresztanyu gyártója