A The Voice szeptember eleje óta látható az RTL-en és ez a tévétársaság idei őszének egyik legnagyobb szabású műsora. Júniusban az RTL meghívására két napon is ellátogattam a produkció munkálataihoz és betekintést nyerhettem a válogató adások forgatásainak kulisszái mögé. Megnéztem, hogyan zajlanak a hangpróbák, hol veszik fel a kisfilmeket, kipróbálhattam a coach-ok székét. Az adásfelvétel napján a stúdióból a közönség mellől, a stúdió egy rejtett részéről, valamint a műsorvezetői backstage-ből és a vezérlőből is megtekinthettem a felvételeket. (A cikk képei Xiaomi 13 Proval készültek – x).

hirdetés

Az elmúlt 15 évben legalább 100 különböző forgatáson voltam, de még sosem látogathattam el nagy tehetségkutató válogatójára. Ezért is örültem, amikor a The Voice ezen szakaszának felvételeire kaptam meghívást. Ennél a tehetségkutatónál ráadásul a formátum szabályai szerint, az X-Faktorral ellentétben külön napon rögzítik a jelentkezők kisfilmjeihez lévő bemutatkozó anyagokat, illetve ekkor a zenekari kíséret miatt a stúdióban kapnak próbalehetőséget is. Elsőként egy ilyen napra érkeztem az RTL Székházhoz.

A Voice-t az RTL legnagyobb, nem sorozatokhoz készült stúdiójában rögzítik, az elmúlt években többek között itt vették fel az Álarcos énekes, az X-Faktor, vagy éppen a Tehetség első látásra produkciókat is. Érkezésem után épp a hangpróba közepére csöppentem, melyet nem is akárhonnan, az egyik zsűriszékből követhettem. Ilyenkor a coach-ok helyén a műsor zenei producerei és egy-egy más stábtag ül. Egyrészt ilyenkor ők követik a próbát és segítik a versenyzőt, hogy minél jobban összhangban legyen a zenekarral, másrészt pedig a versenyző is látja, hogy milyen hangja és hatása van, amikor az ítész székében megfordul valaki, így jobb esetben már nem ijed meg tőle, amikor a felvételek alatt az igazi coach is esetleg ugyanígy tesz.

Ilyenkor a jelentkező egymás után többször elpróbálja a produkcióját, amíg a zenei producerek és a rendező azt nem mondja, hogy mehetnek tovább. Majdnem minden előadás alatt én is megnyomtam azt a bizonyos gombot, így átélhettem, hogy milyen érzés az, amikor a coach-ok is megfordulnak egy-egy jó hang miatt. Közben megérkezett Verebély Marcell, a The Voice senior kreatív producere, aki az elmúlt években az RTL nagyszabású showműsoraiért felelt és körbevezetett a díszletben.

A szakembert elsőként arról kérdeztem, hogy mik voltak a zsűri összeállításának szempontjai és hogyan zajlott ez a folyamat.

„A formátumnak van egy fontos megkötése, ugyanis előírja, hogy előadóknak kell lenniük. Ezért a Voice-ban egy zeneszerző, vagy egy, csak háttérben dolgozó zenei producer nem lehet coach. A castingot ugyanolyan elven csináltuk, mint amikor egy bármilyen zsűrit összerakunk. Közös ötletelések során neveket írunk össze, majd ezek közül először papíron megpróbálunk különböző négyeseket összepárosítani. Az elmúlt egy évben a látómezőnkbe került a Celeb vagyok, ments ki innen! kapcsán Curtis és rögtön utána szóba került, hogyha lesz olyan tehetségkutató, ahol új zsűritagokat keresünk, akkor vele szívesen dolgoznánk. Persze ekkor még nem tudtuk, hogy miként működne ebben a pozícióban. A castingra végül sok előadót behívtunk, többek között Curtist is, aki nagyon hamar bizonyította a rátermettségét és alkalmasságát erre a feladatra. Egy ideig megnéztünk különböző személyeket mindenféle formációkban, melyek során szűkült a kör. Náluk azt figyeljük, hogy egy ilyen helyzetben az adott illető mennyire tud komfortosan viselkedni, de ami ennél is fontosabb, hogy az adott négyes együtt miként működik. Az összes általunk kipróbált négyesből ez volt a legműködőképesebb és messze a legjobb is” – mesélte Verebély Marcell.

A coach-ok kihirdetése után a legnagyobb meglepetést Miklósa Erika személye hozta és akkor azt tapasztaltam, hogy a csatorna nézői közül sokan csodálkoztak, hogy miként sikerült az RTL-nek egy világhírű operaénekest is meggyőzni, hogy vállalja a The Voice-t.

„Vele 2019 óta jó viszonyban vagyok. Abban az évben Zdroba Patriknak volt a sztárduett partnere az X-Faktorban és később az Álarcos énekesben is együtt dolgoztunk. Azt vettem észre, hogy mindenkinek van egy sztereotip képe arról, hogy Miklósa Erika világhírű operaénekesnő, kicsit kötött, kicsit merev és komolykodó ember. Ha viszont valaki megismeri, akkor azt veszi észre, hogy valójában nála közvetlenebb, könnyedebb humorú és a szószerinti értelemben jó fej nőt keveset ismerünk a szakmából. A The Voice során is úgy jár a stáb között, hogy csomóan odajönnek hozzám, hogy ők nem gondolták volna, hogy ő ilyen közvetlen. Persze ez elmondható a többiekről is, de velük azért többet dolgoztak a kollégák az RTL-nél. Erika ugyanis az X-Faktorban keveset forgatott, az Álarcos énekesnél pedig csak pár ember tudta, hogy ő van a maszk mögött. A kérdésedből azt veszem le, hogy arra gondolsz, hogy nehéz volt-e őt meggyőzni. Abszolút nem, könnyen igent mondott, ugyanis azt mondta, hogy neki szívügye a tehetségkutatás és tehetséggondozás. Ezt jól mutatja, hogy korábban dolgozott más tehetségkutató műsorokban és nem csak tévében, hanem előadóként a háttérben is támogat fiatalokat” – mondta a senior kreatív producer.

Ugyan a zsűri összeállítása nagy munka volt, de a műsorvezető személyén nem kellett sokáig gondolkozni, azonnal tudták, hogy Istenes Bencét szeretnék.

„Fel sem merült más, ugyanis Bencének ezek a showműsorok baromira jól állnak. Amikor kiderült, hogy lesz The Voice az RTL-en, akkor megkerestem Herman Pierre-t (Herman Péter, az RTL kreatív igazgatója) és közösen felhívtuk Bencét, elmondtuk neki a hírt. Ezután felkértük, aki gondolkodás nélkül azt mondta, hogy persze, csináljuk, rég vezettem tehetségkutatót és nagyon szeretem a The Voice formátumát.”

Verebély Marcell körbevezetett a teljes díszletbe és bementünk a vezérlőbe is. Megmutatta, hogy a próbák és a felvételek során, ha valaki megnyomja a gombot, akkor egy program automatikusan és azonnal megfordítja az adott széket és berakja a hang és a különböző fényeffekteket. A visszafordítás azonban már nem automatikus. Egyrészt a stúdióban a stábtagok egy tabletről tudják ezt irányítani, illetve a vezérlőben is hozzáférnek ehhez a programhoz. Szintén ezen keresztül történik a székek megfordítása abban az esetben, ha egy adott versenyzőnél senki nem fordul meg, az összes szék elindítására van is egy külön gombjuk.

A próbák során akárhányszor nyugodtan megnyomhattam a Curtis székén található gombot. Arra viszont figyelni kellett, hogy blokkoló gombokhoz ne érjek. Ennek az volt az oka, hogy a program azt is feljegyezi, hogy ki, kit blokkolt már le és kétszer nem engedi ezt megcsinálni. Így, ha a próbák során ezt valaki mégis megnyomja, akkor újra kell indítaniuk a programot. Így a próbák során ezt csak nagyon ritkán tesztelik. Azonban ezek a blokkoló gombok a The Voice első magyarországi verziójában nem voltak és a külföldi verziók közül sem mindenhol használják. A senior kreatív producer elárulta, hogy pár éve kerültek be az amerikai verzióba és ott azt látta, hogy nagyon jól működik. Ezért a kreatív csapattal úgy döntöttek, hogy a hazai verzióba is emellett döntenek.

Az X-Faktorhoz, a Hungary’s Got Talenthez képest a The Voice nagyobb színpadigényű műsor, viszont ugyanakkora stúdióban lett felépítve a díszlete. Ez kisebb az előző magyarországi verzióhoz képest is. Verebély szerint viszont elég ekkora stúdió. Azt mondta, hogy a színpad mérete valóban nagy lett, de a közönség mérete pont akkora, hogy mind az előadónak, mind a tévénézőknek át fog jönni, ha ováció van, vagy egy nagyobb tapsot kap az előadás. Erre az elmúlt hetekben a tévéképernyő előtt ülve külön figyeltem és valóban nem érzi azt az ember, hogy túl kicsi közönség lenne. A szakember azonban elárulta, hogy a válogatók után a közönségtér nőni is fog, ugyanis kikerülnek a székek mögötti kamerák, mivel később már nem fognak forogni a székek. Így egyre fokozódni tud a közönség hangulata.

Ezt követően a szakember körbevezetett a versenyzők kisfilmjeit felvevő stúdióba. Külön érdekesség, hogy ezek a helyszínek a Barátok közt egykori stúdiójában vannak, melyben az elmúlt években különböző, más sorozatok díszletei voltak felépítve. Végül még pár percre beültem a stúdióba, majd valamivel több mint 2 óra ottlét után elhagytam a székházat.

Adásfelvételi nap a stúdióból, Bence mellől és a vezérlőből

Két nappal később már egy fél napot töltöttem a The Voice válogatójának forgatásán. Itt a délutáni felvételek előtt megnézhettem a coach-ok pihenőhelyét, mely nagyon stílusosan volt berendezve. Mielőtt azonban a stúdióba vonultak volna, itt pihentek, majd egy rövid beszélgetős videót rögzítettek velük. Amint elkezdtek egymással beszélgetni, szinte azonnal lehetett érezni, hogy mennyire jó összhang van köztük. Annak ellenére, hogy különböző korosztályból érkeztek és különböző stílust képviselnek, mégis megvan köztük a kémia, ami az elmúlt években jó pár RTL-es, vagy TV2-s műsornál nem volt tapasztalható. Ezt követően irány a stúdió, ahol először a zsűribejövetelt rögzítették, majd elfoglalták a robosztus széküket és kezdődtek a felvételek.

Az ott töltött két nap során azt tapasztaltam, hogy a The Voice stábja szinte azonos az elmúlt években az X-Faktoron is dolgozó szakemberekkel. Köztük van Jakab Márk kreatív producer is, aki Verebély Marcell után a felsorolt produkciók legfőbb tartalmi felelőse. Nála arra voltam kíváncsi, hogy miben más ennek a műsornak a castingja, mint egyéb, hagyományos tehetségkutatónak.

„Mi minden ilyen műsorban, mindenkit meghallgatunk, aki megtisztel minket azzal, hogy eljön énekelni. A The Voice-nál nagy különbség más tehetségkutatókhoz képest, hogy itt, ha valaki továbbjut, akkor utána a jövőbeni produkcióját a zenekarral együtt próbálhatja el. Ezen kívül az elmúlt években, zenész körökben az X-Faktornak lett egy könnyedebb megítélése és sokan elkezdtek rá máshogy gondolni, mint amikor anno elindult a műsor. A The Voice viszont, mivel a világ minden táján az egyik legmenőbb tehetségkutató, így más megítélése lett. Azt vettem észre, hogy sokkal több olyan ember jött el, akik korábban már kapcsolatban voltak az énekléssel, vagy pedig van bennük egy olyan tehetség, ami nagy pillanatokat tud okozni. Emellett pedig jóval kevesebb olyan ember volt nálunk, aki csak szerencsét próbálni érkezett, vagy éppen csak hülyéskedni akart” – mesélte Jakab Márk.

Hosszabb folyamaton megy keresztül az, aki jelentkezik a műsorba egészen odáig, hogy bejut a válogatóba. A szakember megosztotta, hogy első körben online, vagy személyesen hallgatják meg, attól függően, hogy kinek mi felel meg jobban. Ezen az énektanárok mellett a kreatív stábból is próbál minél több ember ott lenni, a több szem többet lát elvén. Aki innen továbbjut, azzal együtt kitalálják, hogy milyen dal állna neki legjobban, melyet egy zenekari próba is követ (ezen voltam ott az első nap). Majd találkozik először a coach-okkal, amit már mi is láthatunk a tévében.

„Az X-Faktorhoz képest itt nem alapról megy a zene, hanem már a válogató adásoknál is zenekarral együtt lépnek fel. Ez minden előadónak egy hatalmas dolog, ugyanis rögtön ad egy színpadi élményt. Ezt a részét kivétel nélkül mindenki élvezte, még az is, aki nem jutott tovább” – tette hozzá a kreatív producer.

A felvétel elején a közönség mellett foglaltam helyet és onnan követtem az eseményeket. Majd amikor a coach-ok háttal ültek a színpadnak, az őket vevő, a díszletbe beépített kamerák mellett nézhettem az adást. Innen egy nagyjából 20 cm magas, sok méter széles lyukon keresztül látnak ki a kamerák, bent pedig teljes sötétség van, hogy kívülről ne lehessen belátni. Itt mindössze pár méterre voltam a zsűritől és minden reakciójukat közelről láthattam.

Nagyjából másfél óra forgatás után egy hosszabb szünet következett. Ahogy korábban már említettem, alapvetően a versenyzők kisfilmjeit és hangpróbáját egy külön napon tartják, de a nagyon messziről érkezőkkel nem akarnak kitolni azzal, hogy kétszer kelljen Budapestre utazniuk, így náluk ez is ezen a napon történik. Ezt ismét az egyik coach székéből követhettem, a műsorvezetői backstage szobában Istenes Bencéék pedig elkezdték rögzíteni a soron következő énekesek produkció előtti beszélgetéseit. Majd nem sokkal később folytatódtak a felvételek, melyek alatt én ebbe a backstage-be mehettem.

Itt Istene Bence munkáját több stábtag is segíti. Minden egyes versenyzőről van egy adatlapjuk, aminél a legfontosabb tudnivalók vannak leírva. Ezt valaki folyamatosan nézi és bejelöli a műsorvezetőnek a legrelevánsabb információkat. Bence fülén Holhos Károly van, aki idén alapvetően a Sztárbox kreatív producere, de a The Voice válogatóira beugrott segíteni a The Voice csapatának. Jó pár produkciónál megnézhettem Bence munkáját, amikor a családtagokkal beszélget, illetve miután a versenyző kijön, őt is kérdezgeti. A műsorvezető 90 százalékban teljesen spontán reagál és beszélget az ottlévőkkel, de időnként Holhos súg a fülére pár hasznos információt, amivel segíteni tudja. Ezen kívül az említett szakember van kapcsolatban a vezérlővel is, így, ha azt szeretnék, hogy a család menjen be a produkció végén, vagy utána a stúdióba, akkor rajta keresztül tudnak Bencének üzenni. Az ott töltött bő fél óra alatt azt tapasztaltam, hogy rendkívül nagy az összhang közte és a műsorvezető között.

„Bencével már régóta dolgozunk együtt, az egyik ValóVilágban kezdődött, az elmúlt években pedig az Álarcos énekest, a Tippelj és vidd el!-t és a Tehetség első látásra produkciót is együtt csináltuk. Az RTL műsorvezetői közül őt ismerem a legjobban és nagyon szeretek is vele dolgozni” – mesélte a szakember.

Az ott töltött idő alatt én is kipróbálhattam, hogy milyen Bence munkáját segíteni és az egyik produkció alatt én beszéltem a fülére. Ezt követően felmehettem a vezérlőbe és onnan követtem tovább a felvételeket. Itt azonnal feltűnt, hogy a szokásnál jóval több, 19 kamerával dolgoznak. Erről Koós György, a produkció rendezője osztott meg velem érdekes információkat:

„A The Voice válogatóinál egymás után kétféle dolog történik a stúdióban. Először egy vakhallgatás van, amikor még a zsűri a versenyzőnek háttal van. Itt muszáj látnunk minden egyes reakciót, ezzel párhuzamosan látnunk kell velük együtt a színpadon álló énekest. Majd amikor valaki megnyomja a gombot, azt abban a pillanatban már a másik oldalról is tudjuk követni, hisz meg kell mutassuk a reakcióját arra, amikor először meglátja a versenyzőt. Ennek a formátumnak ez a dramaturgiája és mi pedig mindent le kell, hogy kövessünk. Pont ezért egy megszokott RTL-es nagy showműsorhoz képest, valóban több, szám szerint 19-cel dolgozunk a válogatók alatt” – fejtette ki a szakember.

Az, hogy miként dől el, hogy hány kamerát terveznek a díszletbe, több dologból is áll.

„Elsőként, mivel ez egy licenc műsor, Marci (Verebély Marcell – szerk.), Rajcsi a díszlettervező (Rajcsányi Balázs – szerk.) és én is megnézzük a külföldi változatot, hogy miként áll össze. Mielőtt tanulmányoztam volna, hogy más változatokban hány kamerát használnak, csináltam egy vázlatot és rajzolgattam, hogy ahhoz, hogy a műsor korábban említett dramaturgiáját teljes mértékben le tudjuk követni, mit kell lássunk és ehhez hova kell majd kamerát tennünk. Utána sokat elemeztem a külföldi verziókat, anyagokat kaptunk, majd pedig Rajcsi elkezdte tervezni a magyar díszletet, mellyel tudtuk folytatni a munkát. Ez egy alkotói folyamat, mely során részben felhasználjuk a nemzetközi tapasztalatokat, részben pedig saját ötletek alapján dolgozunk. Az utolsó része pedig a kamerapróba, ahol megnézzük, hogy amit fejben elképzeltünk, az működik-e és ha van ahol nem, akkor egy kicsit még korrigálunk” – mesélte Koós György.

A több kamera viszont, több kihívással is jár.

„Jobban figyelnünk kell arra, hogy a kamerák ne lássák egymást és az egyik ne lógjon be a másik képébe. A nézők ugyanis az adás alatt nem szeretnének kamerákat és a mai világban már minden valamire adó showműsor így is készül” – tette hozzá a rendező.

Úgy tudtam, hogy az RTL azon vezérlője, ami a The Voice stúdiójához tartozik, nem tud ilyen sok kameraképet rögzíteni. Ezt Verebély Marcell meg is erősítette és elmondta, hogy ezt úgy tudták megoldani, hogy a mellettük lévő, kisebb stúdióban épp nem forgatnak semmit, így annak teljes technikája is rendelkezésükre áll.

A vezérlőben tartózkodásom második felében a két, a cikkben már említett kreatív producer mellől figyelhettem a felvételeket, mely azért is volt érdekes, mert hallottam, hogy Verebély Marcell mit beszél a coach-ok fülére. A produkciók alatt sosem beszélt hozzájuk, így ottlétem alatt azt sem befolyásolta ezáltal, hogy kinél forduljanak meg és kinél nem. Később elmondta, hogy mivel élő zenekar van, olyan hangosak, hogy ő ordibálhatna, akkor sem hallanák őt. Ezen kívül, ha mégis valahogy tudna ilyenkor a fülükre beszélni, akkor nem hallanának épp valami hibát, vagy valami extra dolgot a jelentkező hangjában, azért sem lenne jó. Sőt, az elmondása szerint több zsűritag ki is veszi a produkció ideje alatt a fülesét, hogy még tisztábban hallja azt.

Volt egy különös eset a vezérlőben, ugyanis az egyik éneklésnél nem értett egyet a zsűri döntésével és a vezérlőn belül ki is fejtette, hogy nem volt annyira rossz, hogy ne juttathatták volna tovább. Az értékelés alatt időnként segítségeket mondott a coach-oknak, hogy miként tudnak valamit jobban megfogalmazni, vagy éppen kérte őket, hogy valamit fejtsenek ki jobban.

Hátul középen Jakab Márk kreatív producer, jobb oldalt Verebély Marcell senior kreatív producer, előrébb, középen Kolosi Péter tartalomért felelős vezérigazgató-helyettes és legelöl, közepén Koós György rendező

Azt is megosztotta velünk, hogy előfordul olyan is, hogy egy zsűritag nem fejt ki valamit eléggé, ilyenkor is tud neki szólni, hogy beszéljünk erről többet.

 „Van olyan, hogy nem annak a coach-nak szólok, akitől szeretnék valamit, hanem a másikat kérem meg, hogy beszéljen arról. Erre jó példa, amkor Erika egy nagyon őszinte pillanatban egy fél mondatként elmondta, hogy milyen sokáig bizonytalan volt önmagában, de nem fejtette ki. Ekkor megkértem a Curtist, hogy kérdezzen rá Erikánál, hátha jobban kifejti, ezután pedig Erika egy nagyon szép történetet mesélt el, ami őt is és a többieket is meghatotta. Ilyenkor mindig fontos a külső szem, mert ilyen helyzetbe a zsűrinek csak ők négyen és az előadó létezik, míg én távol vagyok tőlük, a vezérlőben 19 kameraképéből követem az eseményeket” – mondta a szenior kreatív producer.

A felvételi nap vége fele volt egy jelentkező, akinél nem fordultak meg a coach-ok, melyen nagyon felhúzta magát és úgy tűnt, hogy nem is ad interjút.

„Nem egy sűrű szituáció, hogy valaki kiborul, de persze bármilyen tehetségkutató esetén időnként előfordul az ilyen. Minden jelentkező, amikor idejön, vállalja azt, hogy ő kritikát kap, akár negatívat, akár pozitívat. Viszont az emberek hajlamosak elfelejtgetni, hogy negatív kritikát is kaphatnak, hisz úgy jönnek ide, hogy ők a maximumot nyújtják. Ha viszont úgy alakul, hogy nem jó, vagy azért mert soha nem is volt benne több, vagy pedig nem úgy sikerül a produkció, akkor az adott előadót negatívan fogja érinteni. Amit láttál, ott ez történt és annyira kiborult, hogy először nem akart nyilatkozni. Bence viszont itt is dicsérendő, hogy milyen jó műsorvezető, mert még egy ilyen szituációban is megtalálja a közös hangot, amikor valaki feldúlt és végül ő is beszélgetett vele a kamerák előtt” – zárta a senior kreatív producer.

Végül kora este, a felvételi nap lezárta után mentem haza.

A 2 napos exkluzív látogatás során végig azt figyeltem meg, hogy a The Voice stábja elképesztően profin és komoly összhangban végezték a munkájukat. Rendkívül érdekes volt, hogy szinte mindenre kiterjedően belenézhettem a produkció válogatójának felvételeibe. Hálás vagyok a meghívásért az RTL-nek és külön köszönet Verebély Marcellnek, Koós Györgynek és Gedeon Beának, a tehetségkutató kommunikációs koordinátorának, hogy igyekeztek mindent megmutatni. A The Voice utolsó válogatója most szombaton 20 órakor kerül képernyőre, vasárnaptól pedig érkeznek a műsor „Párbaj” adásai.

A cikk összes fényképét a gyártótól kapott Xiaomi 13 Pro készülékkel fotóztam. (x) – (Fotók: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

hirdetés

Vadonatúj előzetes érkezett a SkyShowtime-on elérhető népszerű drámasorozat 3. évadához

Bejelentették a ValóVilág12 műsorvezetőit

Ők lesznek az Adom a napom 3. évadának harmadik hetének vendégei

Elkaszálták az NCIS egyik testvérsorozatát

Ez a 18 produkció érkezik májusban a Disney+-ra

Általában bemennek a gólok - interjú Kapitány Ivánnal, a Gólkirályság kreátorával (x)