Másfél hónap után péntek este lesz a 2018-as Survivor Fináléja az RTL Klubon. A műsort még tavasszal, 10 000 kilométerre Budapesttől a Fülöp-szigetek egyik távoli szegletén vették fel, melyre az RTL Magyarország meghívására én is kilátogattam. A múltkori beszámolóban bemutatásra került a helyszín és több vezető stábtag is mesélt a Survivorről. Most azon forgatási napok kulisszák mögötti bemutatása következik, amikor a Fülöp-szigeteken tartózkodtam. Az exkluzív beszámolóból többek között kiderül, hogy hol töltenek egy éjszakát a Bayani törzsből kiesett játékosok és a Törzsi tanácson bent maradt versenyzők.

Szombat esti Budapesti indulás után, helyi idő szerint hétfőn dél körül (otthoni szerint reggel) érkeztünk meg a Blikk újságírójával és az RTL utazás szervezőjével a Caramoan Nemzeti Park mellett található egyetlen faluba (a hosszú útról bővebben az előző beszámolóban). Egy-két órás pihenés után a stábbusz elvitt minket a Gota Village nevű üdülőfaluba – mely nagyjából fél órás út volt – ahol az RTL Magyarország és a magyar gyártó Paprika Studios stábja már várt minket. Pető Gábor a Paprika Studios executive producere körbevezetett minket és elmondta, hogy mire kell figyelni és vigyázni az itt tartózkodás alatt. Aznap nem forgattak külön játékot, kora este volt a soron következő törzsi tanács, melyen Nóri esett ki.

Sötétedés előtt körbejártuk a helyszínt, majd a tartalmi stáb jelentős részével együtt egy közelben lévő kinti helyiségből tévén figyelhettük az eseményeket. Itt élőben láttuk a játékosok emelvényét, Istenes Bencét és az épp voksoló túlélőket is. A forgatás során ugyan volt néhány leállás (bevonulás után, szavazás megkezdése előtt, stb…) de szinte teljes egészében úgy zajlott, ahogy az később az RTL Klubon is látható volt. Az nem látható csak a műsorban, hogy amikor az összes versenyző leadta a szavazatait, akkor a stáb az eredményhirdetés előtt úgy állítja sorrendbe a szavazó cédulákat, hogy a lehető legizgalmasabb legyen, amikor a műsorvezető kihúzza azokat.

hirdetés

Másnap reggel a stáb központjába érkezésünk után nem sokkal, motorcsónakkal indultunk tovább az aznapi játékra. A hajón ülve elképesztő látvány fogadott, olyan érzés volt, mintha valami természetfilmbe csöppentem volna. Közel 15 perc utazás után érkeztünk meg az egyik szigetre, ahol később a forgatások zajlottak. Még csak kora délelőtt volt, de napon már így is elképesztő meleg volt. 50-100 faktoros naptejjel kellett kenni magát a stábnak, de a fehér bőrűek között 120-as faktorút is láttam. 30-40 perces előkészítés után megérkeztek a játékosok és elkezdődött a felvétel. A technikai stáb alapvetően külföldiekből állt, míg a tartalmi emberek magyarok voltak. Ez volt az a játék, amikor minden túlélőnek egy-egy céltáblája volt és a legtöbben Fannira lőttek. Istenes Bence és a játékosok közötti bevezető beszélgetés és az egyes körök után viszont mindig volt elmaradhatatlan momentum. Egy rövid pihenő mellett inniuk kellett a játékosoknak, ugyanis ilyen időben elég gyorsan ki tud száradni valakit, ahogy ez látszott a műsor folyamán Balázs esetében.

A helyszínen Rubin Kristóf az RTL Magyarország kreatív osztályvezetője és egyben a Survivor kreatív producere részletesen elmondta, hogy számos más veszélyt is tartogat a forgatások helyszíne. „A tavalyi évad végén is volt egy komoly eset a második középdöntő után. Ez akkor volt, amikor már Iliász bent volt a döntőben, Barbi, Szandi és Feri közül pedig végül az utóbbi jutott a Fináléba. Barbit vittem interjúzni amikor megharapta a lábát egy kígyó. Éppen kiesett, túlélte a Survivort, erre ez történik vele és még azt sem láttuk, hogy milyen kígyó volt. Van, hogy lazán veszi a helyi stáb a veszélyeket, de itt azonnal jött mindenki, hoztak egy hordágyat és bekötötték a lábát. Azonnal elvitték a stáb központjában lévő kis kórházba és vizsgálni kezdték a sebét. Nagyon izgultunk és féltettük őt, de egy óra után kiderült, hogy méreg nélküli kígyó volt, így megúszta” – mesélte a kreatív osztályvezető.

Tavaly nemcsak ez az eset volt necces, hanem egy komoly vihar is félelmet okozott. A stáb egy része, köztük Rubin Kristóf is hajóval ment vissza egy távoli szigetről a központba. Egy óráig utaztak, de végig esett és úgy ütött az eső, hogy fel kellett venniük valamit a fejükre, hogy ne fájjon. Folyamatosan, pár száz méterre tőlük csaptak be különleges, magenta színű villámok, miközben minden szürke volt és kint voltak a nyílt vízen. Rubin elmondta, hogy nem szokott félni a viharban, de itt végig halálfélelme volt. Ilyenkor a kapitány dönt arról, hogy kikötnek-e vagy nem, ők mentek tovább, míg egy másik stáb inkább kikötött akkor.

A leírt eseteken kívül számos egyéb veszély van a Fülöp-szigeteken. A szárazföldi kígyók közül ott a kobra, de figyelni kell a tengeri sünökre és a kúpcsigákra is. Ezen kívül itt él a Belcher-tengerikígyó, melyet a világ legerősebb mérgű állataként tartanak számon. Szerencsére nem agresszív, így nem szokott emberre támadni, de ha valakit megmar, az 10 perc alatt meghal és nincs is ellenszer. Ezen kívül vannak veszélyes rovarok, mint a szkolopendra, ami egy 20 centis százlábú. Rubin elmondása szerint meg is csípte az egyik játékost, akinek a karja pár órára le is bénult. Él itt egy muslica nagyságú vérszívó is, a tűzlégy. Ennek sokkal irritálóbb a csípése, mint a szúnyognak és hamar el is tud fertőződni, melyek után ököl nagyságú kelések nőnek az ember lábán. Tavaly Ferinek hat ilyen volt, idén az ottlétemig Gábornak pedig öt darab. A legveszélyesebb azonban a korábban említett meleg.

„A játékosoknak naponta 4-5 liter vizet kell inniuk, különben hamar kiszáradhatnak. Balázs ezt nem tartotta fontosnak és az egyik játék végén elájult. Félkomás állapotban vitték be a stábközpont kórházába, ahol órákon át infúziót kapott és végül visszatért a játékba. A tavalyi kígyós esetnél és az idei kiszáradásnál is megerősítést nyert, hogy nagyon felkészült az itt dolgozó orvosi csapat. Az egyik faház át van alakítva egy kisebb kórházzá, ahol szinte minden fontos felszerelés megtalálható és kisebb műtéteket is el tudnak végezni. Három orvos van, két helyi és egy holland nő, akik a stábot és játékosokat is ellátják. Minden játék előtt meghallgatják a túlélők panaszait és megvizsgálják, ha kell ellátják őket” – mesélte az osztályvezető.

A játék felvétele rendkívül hosszú volt, több mint másfél órán át tartott. Ha ez egy az egyben lemenne a tévében az nagyon unalmas lenne, de az RTL Magyarország utómunka stábja figyel arra, hogy ilyenkor rendesen meg legyen vágva. A műsorban azonban így is látszott, hogy ez a játék hosszabb volt, mint szokott lenni. A Fülöp-szigetekre érkezésem előtt azt gondoltam, hogy a Celeb vagyok, ments ki innen!-nel ellentétben, itt nyugodtan lehet a forgatásokkal csúszni, hisz nincs este élő adás, de a helyszínen rádöbbentem, hogy ez korántsem így van. Mivel itt – ahogy az előző beszámolóból már kiderült – három ország forgat egyszerre, így egy-másfél nap alatt ugyanazon a helyszín három tévé is felveszi ugyanazt a játékot. Így sok esetben pár órával a tervezett felvételek vége után, már egy másik ország dolgozik a helyszínen. Szintén korábban már írtam róla, hogy a játékosok nem beszélhetnek egymással, amikor a kamera nem forog. Leállásokkor egyszer-egyszer ezzel ugyan megpróbálkoztak, de a stábtagok igyekeznek ezeknek a beszélgetéseknek az elejét venni, hogy a nézők semmilyen fontos dologról ne maradjanak le.

A játék dél körül ért véget, amikorra már elképesztően meleg volt. A rendkívül erős napsugárzás miatt az emberek hőérzete napon 45 fok lehetett, mely rendkívül megterhelő. A forgatások után a játékosokat visszavitték a szigetükre, mi pedig a stáb központjába hajóztunk. Itt ebéd és némi pihenés után interjúkat készítettem a stábtagokkal. Vacsora után tuk-tukal mentünk vissza a szállásra, mely nagy élmény volt, de a lassúság miatt 50 percig is eltartott.

A harmadik napunkkor hajnalban kellett kelni, ugyanis a hajók már kora reggel indultak az aznapi játékra. Az előző napnál hosszabban, 25 percig kellett hajózni, mikor kikötöttünk egy messzibb sziget partjánál. Itt még 5-6 percet kellett gyalogolni egy kisebb dombtetőre, ahol a következő védettségi játékot készítették elő. A helyszínre érve elképesztően szép látvány tárult elénk, ahogy felülről láttuk a környező szigeteket és a messzi tájat. Azonban már reggel olyan meleg volt, mint a második nap késő délelőtt, így tudtuk, hogy aznap még nagyobb forróság lesz. Nagyjából egy óra elteltével megérkeztek a versenyzők is és azonnal meg is kezdődött a játék. Az volt a feladat, hogy ötvenszer körbe kellett tekerni egy hengert, kiszabadítani a benne lévő csúzlit és a golyókat, utána szédülve, egyensúlyozva végigmenni egy akadályon, majd kilőni a célt. Ezután ha nem sikerült, visszamenni. A második leglassabb Beni azonban elsőként eltalálta az üveget, így megszerezte a védettségi nyakláncot. Az adásban látszott, hogy ez teljesen ledöbbentette a játékosokat, de az nem, hogy a külföldi és magyar stáb is el volt képedve. Ez jóval látványosabb játék volt, mint az előző napi hosszú verseny, viszont néhány perc alatt véget is ért.

Az évad nagyjából kétharmadánál – nekünk a második napunk végén – Rubin Kristófnak haza kellett utaznia, hogy részt vegyen a Nyerő Páros előkészületeiben. Innentől a reality tartalmi irányítást Katona Andor és Oláh Ákos főszerkesztők vették át, a játékok tartalmi lebonyolítását az RTL részéről pedig Tamás J. Bertalan folytatta, aki a műsor game producere és a műsorvezető szövegírója is. Utóbbi szakembertől arra voltam kíváncsi, hogy mivel több ország használja az egyes játékokat, mi történik, ha közben megsérülnek, de utána a magyaroknak kéne ott forgatnia. „Megtörténhet, de ez nem befolyásolhatja a következő stáb munkáját. A holland szervízcég felkészül arra, hogy egymás után használjuk az építményeket, vagy épp a szigeteket. Így ha valami tönkremegy, azt pótoljak, ezért ebből nem szokott probléma lenni.”

A game producer azt is kifejtette a SorozatWikinek, hogy szerinte mi a magyar műsor erőssége. „A Survivor nem egy trash és a nézők könnyen megérthetik azokat a problémákat, amikkel a játékosok találkoznak. Az embereket vonzza, hogy gyönyörű trópusi környezetben vannak és emiatt a szenvedésük is jól látszik a képernyőn keresztül. A ValóVilág és a legtöbb itthon ismert reality közelebb áll a valósághoz és hasonló környezetben van, mint ahogy élünk. A Survivorben egy izolált helyen, a hétköznapi dolgokat nélkülözve kell játszaniuk a versenyzőknek és ettől is ilyen érdekes ez a produkció. Sok műsoron dolgoztam már korábban és annak ellenére, hogy ezen a helyszínen megterhelőbb a munka, olyan érdekes, hogy mégis az egyik kedvenc tévés munkám” – zárta Tamás J. Bertalan.

A védettségért folyó versenyt követően egy 50 perces hajóút után magyar újságírók közül először láthattuk a játékosok szigetét (melyet bővebben az előző beszámolóban mutattunk be), majd több mint egy órás visszautat követően érkeztünk vissza a stáb központjába. Dél körül nagyon erős napsugárzás és döbbenetes forróság közepette közel két órát a vízen lenni nagyon megterhelő volt. A végére már vizünk is alig maradt. Csodálom a játékosokat, hogy a tévén keresztül annyira át nem érezhető körülmények között is túlélnek és a stábot is, akik 42 napig elviselik ezt az időjárást.

Az utolsó, negyedik napunk kora délutánján Pető Gábor körbevezetett minket a stáb központjának azon részein, amit az előző napokban még nem volt idő megmutatni. A figyelmes tévénézők kiszúrhatták, hogy a törzsi tanácsok után ugyan egy szigetre kerülnek a túlélők, de másnap reggel ismét van egy jelenet, hogy megérkeznek oda. Ez nem véletlen, Pető Gábor executive producertől megtudtam, hogy ilyenkor egy átmeneti, szintén kietlen szigetrészre kerülnek és csak másnap viszik őket vissza a bayani törzs otthonába. Ennek egyszerű oka van. Mivel a tanácsok nagy része este, sötétben van, ilyenkor a reflektorral ellátott mentőt leszámítva más hajó nem mehet el a messzi szigetekig. Ezért biztonsági okokból a közelben helyezik el őket.

Hála Istennek az utolsó ott töltött óráinkban már nem volt annyira forróság, mint az előző napokban. Késő délután volt az újabb Törzsi Tanács, mely hatalmas fordulatot hozott a játékosok számára és Vera esett ki. Este néhány újabb interjú elkészítése után a szállásra utaztunk, ahol másfél óra alvás után már pakolni kellett és hajnali egy órakor indultunk a terepjáróval, mellyel megkezdtük hazafelé az elképesztően hosszú, 40 órás utunkat.

Az elmúlt 10 évben rengeteg forgatási látogatáson voltam, de olyan érdekeset nem láttam, mint a Survivoré. Ezt nem csak azért mondom, mert a Fülöp-szigeten volt, hanem profi munka mindaz, amit a reality kapcsán az RTL Magyarország tartalmi szakemberei végeznek, valamint az, ahogy a Paprika Studios szakemberei szervezik a gyártást és hogy mindenki, mindig pont ott legyen, ahol éppen kell. A lélegzetelállító hely pedig külön hozzátett az úthoz. Az ott létem alatt Pető Gábor, Rubin Kristóf és Iványi László főgyártásvezető mindig odafigyeltek, hogy átlássuk a történéseket és a legjobb helyről nézhessük a játékokat, valamint Paulheim Kinga utazásszervező, Schiwert-Takács László marketingkommunikációs igazgató és Böjte Piros kommunikációs koordinátor mindent megtettek, hogy simán menjen ez a hatalmas utazás, melyet utólag is nagyon köszönök! A Survivor idei döntője pénteken 19 órakor lesz látható az RTL Klubon.

A helyszínt részletesen, kulisszatitokkal és galériával bemutató első beszámolóm itt olvasható itt olvasható. Rubin Kristóffal a helyszínen készült hosszabb interjú a Survivor elmúlt 15 évéről a Kreatív szeptemberi számában található, míg Istenes Bencével való Fülöp-szigeteki beszélgetésemet itt érdemes keresni. (Fotók: SorozatWiki, RTL Klub)

Az első ott töltött esténken lévő Törzsi Tanács
A második nap reggelén, két hajóval irány az aznapi játék helyszíne
Megérkezés a gyönyörű szigetre




Középen Rubin Kristóf, kreatív osztályvezető




A játékosos egy szerkesztővel indulnak vissza a szigetükre
Mi pedig érkezünk vissza a stáb elképesztően szép helyen található központjába
A harmadik nap reggelén sétálunk fel az újabb játék szigetén egy dombtetőre









A játék után irány a játékosok szigete, melyet bővebben korábbi beszámolónkban mutattuk be
Ilyen tuk-tuk a helyi “taxi”
A stáb központjához eső legközelebbi település

Éppen választások voltak, így egyes utcák fel voltak díszítve
A település és a Survivor központjai közötti út
Elképesztő szegénységben élnek itt az emberek


Egy újabb Törzsi Tanáccsal zártuk a Fülöp-szigeti forgatási látogatásunkat

hirdetés

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Vadonatúj, nagyszabású, logikai vetélkedő érkezik idén a TV2-re

Még idén érkezik a Házasság első látásra 2. évada a TV2-re

Két bejelentés érkezett az Ázsia Expressz idei évadáról