2017 őszének újdonságai közül az egyik legjobban várt műsor a Ninja Warrior Hungary. Ez az a vetélkedő, amelyiknek az amerikai verziójából már sokan láthattunk egy-egy videót az elmúlt évekből, de nem igazán hittük, hogy egyszer Magyarországon is elkészül egy ekkora produkció. A TV2 sportvetélkedőjének első adása le is tarolta a hétfő estét, és a második is jól hozott, ebből is látszik hogy mekkora várakozás előzte meg. A TV2 meghívására júliusban egy fél napot töltöttünk a Ninja Warrior Hungary hatalmas stúdiójában és szinte minden szemszögből megnéztük hogyan készül az egyik leglátványosabb magyar műsor.

Késő délután érkeztünk meg az Origo Filmstúdióhoz. A telepen az egyik legnagyobb filmstúdióban forgatták a Ninját. Korábban többek között itt vették fel a The Voice élő adásait és a Játék hátárok nélkült is. Mindkét említett műsornál ott voltunk, de egyiknél sem volt teljesen beépítve a 4400 négyzetméteres stúdió. A Ninja Warriornak azonban olyan monumentális a díszlete, hogy szinte minden területre szükség volt. Az utolsó akadály egy hatalmas torony, a Midoriyama, melyen egy 20 méteres, szó szerint plafonig tartó kötélen kell felmászni.

A műsort az IKO Műsorgyártó Magyarország és a belga Eccholine cég közösen készítette. Ottlétünkor a három középdöntőből az első végét és a második elejét vették fel. A középdöntőkbe már csak a 90 legjobb ninjajelölt került be. A felvételek elején beültünk a közönség soraiba és próbáltuk átlátni a pályákat. Nem közvetlenül azelőtt az akadálypálya előtt voltunk, amelyet épp használtak, de ez jó is volt, mert így szinte a teljes terepet átláttuk, elejétől a végéig. Előttünk nagyobb tévék is voltak, így ott követhettük a kamerák által rögzített képsorokat.

hirdetés

Nagyon érdekes volt látni, hogyan küzdenek a ninjajelöltek és miként követik őket az operatőrök. Itt sokkal nehezebb dolguk volt, mint a legtöbb televíziós műsorban, ugyanis hatalmas területen ment végig a pálya. A pálya elég magasan van, ezért emelvényekből, a pályába beépített automata kamerákkal és nagy, ugyanevezett Jimmy Jib, rudra felszerelt kamerákkal rögzítették az eseményeket. Nem lehetett leállni és újravenni ahogy egy versenyző végigmegy egy akadályon, ugyanis az hátrányosan érintené őt és lehet emiatt nem jutna később tovább a legnagyobb akadályokon.

A leállások alatt végigsétálhattunk a pályák mellett és közvetlen közelről is megnézhettük az feladatokat. Utána a felvételek során is ott maradhattunk. Ujvári Barbara, a Ninja Warrior Hungary sajtósa részletesen elmagyarázta, hogy mik a szabályok és épp milyen pontján tartunk a műsornak. Mindig elmondta, hogy épp mi következik és megmutatta, hogy épp honnan láthatjuk a legjobb a felvételeket. Később megérkezett Ökrös Gergely, a TV2 Csoport kreatív igazgatója.

A két adás közötti hosszabb szünet alatt átvitt minket egy másik épületbe és megmutatta a SorozatWikinek azokat a helyiségeket, ahol a versenyzők próbálnak, gyakorolnak a nagy megpróbáltatásra. Utána bevitt minket az akkor épp üres közvetítőkocsiba és körbevezetett minket. Ezután egy rövid vacsora közben beszélgettünk vele és érdeklődtem, hogy miért döntöttek a produkció elkészítése mellett:

„A Ninja Warrior az elmúlt években szinte mindenhol bizonyított. Nagyon kevés olyan műsor van, ami ilyen sok országban ennyire népszerű. Tavaly nyáron a francia és a német sikerek után csaptunk le a formátumra és nagyon örülünk, hogy nálunk láthatják a nézők” – mondta a kreatív igazgató.

Szerinte több nagy erőssége is van a formátumnak: „Gigantikus díszlete van, mely nagyon komoly látványvilágot nyújt és ez a televíziózásban nagyon lényeges. Mozgósító ereje van, mely a tévénézők és a társadalom szempontjából is fontos. Ha csak néhány fiatal a felhívó szpotok hatására benevezetett és elhatározta, hogy megváltoztatja az életét és egy célt tűzött ki maga elé, az már nagyon hasznos. A Ninja Warriorban valódi hősök születnek, amit szeretnek a nézők. Ez a produkció valójában egy tehetségkutató és egy sportverseny keveréke. A jelentkezők számára a műsor a nagy álmok megvalósulásáról és a lehetőségekről szól, tehát hogy mindenkiben benne rejlik a ninja. Szintén ki kell emelnem Majka és Tilla szerepét, akik viccesen kommentálják a versenyzőket. Ebben a műsorban egyszerre van jelen a mozgósító erő, a látvány, a szerethetőség, az érzelmek, s a szórakoztatás” – mesélte Ökrös Gergely.

Ezt követően megmutatta a díszlet legérdekesebb pontjait. Felmehettünk arra az emelvényre, ahonnan Majka és Tilla kommentálja az eseményeket. Ez ugyanaz a hely, amin a selejtezők során az utolsó akadályhoz a NAGY FAL-hoz érkeznek a versenyzők, a középdöntők során pedig áthaladnak rajta. Onnan fentről elég jól be lehetett látni a pálya sok szakaszát, de több nagy képernyő is rendelkezésükre állt, ahonnan azokat az eseményeket is követhették, amiket épp közvetlenül nem látnak be. Ezután megnézhettük a kezdőpontot, ahonnan az összes versenyző elindul. Nagyon érdekes volt azon a helyen állni, ahonnan az összes ninjajelölt startol, és az utolsó másodpercekben lélekben felkészül az indulásra.

A döntőben három pályaszakaszt kell teljesíteni a versenyzőknek. Az utolsó szakasz feladata a Midoriyama toronyba való feljutás. Ehhez fel kell mászni egy 20 méteres toronyba. Mivel ideáig csak a döntőben lehet eljutni és rendkívül veszélyes felmászni, ezért az oda vezető lépcsők a forgatások nagy részében le vannak zárva. Ökrös viszont odahívta a belga gyártó cég, az Eccholine executive producerét, Gert Van Kerckhove-t, aki 10 perce megnyitotta nekünk és felkísért a toronyba. Ahogy egyre mentünk csak felfele egy idő után már téliszonyunk volt és kellett pár perc legfelül, hogy biztonsággal merjünk járkálni. Exkluzív fotókat készítettünk a magasban. Ezen kívül Gert Van Kerckhove-vel is tudtunk beszélgetni.

Az Eccholine gyártócég benne van az összes európai Ninja műsor készítésében, így rendkívül nagy tapasztalatuk van ennél a produkciónál. Elmesélte, hogy az összes helyszínen nagyjából ugyanazt a díszletet használják, de nem mindig ugyanúgy felépítve. Ezt hozták el kamionokkal Magyarországra is, majd később szállítják tovább egy másik területre.

„A mi csapatunk 13 európai Ninja szezonhoz készített pályákat. Olaszországban és Spanyolországban egy évadot, Franciaországban kettőt, a németeknél is kettőt, de jártunk Dániában, Svédországban, a briteknél, Hollandiában és később Belgiumba és Oroszországba is megyünk a műsor kapcsán, ha minden jól megy” – mondta az executive producer a SorozatWikinek.

Arról is érdeklődtem, hogy melyik helyen mekkora díszletet építenek:
„Főleg a helyszínen múlik, hogy mekkora pályát tudunk építeni, de Németországban és Franciaországban a második évadra már jóval nagyobb lett a díszlet. Emellett nagyobb akadályokat is bemutattunk később, ezek még technikásabbak voltak, és a versenyzőktől is több ügyességet követeltek meg. Az első szezon jobbára a műsor bemutatásáról szól, a nézők ilyenkor ismerkednek meg a Ninja Warriorral és a feladatok típusával. Általában az első évadok 5-8 részesek szoktak lenni, Magyarországon fordult elő először, hogy rögtön 10 epizódot készítettünk” – mesélte Gert Van Kerckhove.

Nem sokkal azután, hogy lejöttünk a toronyból elkezdődött a második középdöntő felvétele. Ökrös Gergely bevitt minket a közvetítőkocsiba és 15-20 percig onnan követhettük az eseményeket. Pont ekkor ment végig az egyik női versenyző, aki a középdöntőbe bejutott. Szinte az egész stáb velünk együtt szurkolt a lánynak, ami nyilván ezért is van, mert kevesebb a női ninjajelölt, mint a férfi. Érdekes volt látni, hogy Losonczi László kreatív producer és csapata hogyan irányítják és követik nyomon ezt a gigantikus forgatást.

Utána Ökrössel beültünk a nézők közé, ahol az adásfelvétel közben arról kérdeztük, hogy miért éppen Mádai Vivien, a Mokka egyik arca lett a harmadik műsorvezető:
„A TV2 Csoport számára nagyon fontos, hogy új tehetségeket fedezzen fel. Az új arcok felépítése hosszútávú célunk. Viviennel a FEM3 Caféban kezdtünk el dolgozni, majd a Mokkába került. A Nagy Duettben is ügyesen helytállt és szimpatikus volt a nézőknek. Nagy munkabírású és kedves kollégánk ő. Már A Nagy Duett első néhány adása után egyértelművé vált, hogy ki szeretnénk őt emelni és a Ninja Warriorban Majka és Tilla mellett őt gondoltuk a legjobb választásnak” – mesélte a kreatív igazgató.

Ekkor már késő este volt és feltűnt nekünk, hogy a produkció több órás csúszásban volt. Az átállások sem voltak túl gyorsak, de az látszott, hogy a felvett anyagot ez nem befolyásolja, amikor forgott a kamera, akkor az ott kirakott nagy tévéken keresztül is átjött, hogy mennyire látványos ez a műsor. Ökrös azt mondta, hogy a csúszások egyrészt azért vannak, mert kiszámították más országok verziójából, hogy nagyjából meddig fognak eljutni a játékosok, de végül szinte mindig jóval tovább mentek. Ez egyébként tényleg látszott is, hogy a ninjajelöltek nagy része nem sokkal a vége előtt esett le, de többen végig is jutottak. Azt is kiemelte, hogy ez egy teljesen újfajta műsor Magyarországon, eddig ilyet soha senki nem csinált. Azt mondta, hogy ezért is érthető, hogy nem mindig tudják előre kiszámítani, hogy mihez mennyi idő kell, de fel vannak erre készülve és ilyenkor módosítják a terveiket.

A műsor első két adása október 16-án és 23-án ment le a TV2-n. Az műsort megnézve jól látszott, hogy a tévéképernyőkön is átjön az a látványvilág és izgalmi faktor amit a stúdióban is átéltünk. Izgalmas, érdekes műsor született, és nem úgy tűnik, hogy bármin is spóroltak volna. Egyedül az adáshosszt éreztem nagyon soknak. A tengerentúlon napi bruttó egy órát van képernyőn, míg itthon közel három órán át.

Nagyjából még egy órát maradtunk, majd késő este hagytuk el a helyszínt. Nagyon érdekes volt megnézni, milyen az elmúlt évek legnagyobb magyar televíziós díszlete. A műsor forgatása izgalmas betekintés volt a kulisszák mögé. Ujvári Barbara és Ökrös Gergely igyekeztek mindent megmutatni és minden kérdésünkre választ adni, melyet utólag is nagyon köszönünk! Az elmúlt egy évben elég sok forgatáson jártam, de ez volt az egyik legérdekesebb és legizgalmasabb. A Ninja Warrior Hungary folytatása hétfőnként 19 órakor látható, összesen pedig 10 epizód készült belőle. (Fotók: SorozatWiki)



















hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban