Tavaly novemberben debütált A Király az RTL+-on, a médiavállalat streaming oldalán, ahol rögtön nagy siker lett és a mai napig elérhető. Hetekig a Zámbó Jimmy életét bemutató sorozattal foglalkozott a sajtó, később pedig számos szakmai díjat is nyert. Egy év várakozás után pedig ezekben a hetekben a tévében is bemutatásra kerül a produkció, mely hétfőn és kedden befejező epizódjaihoz ér az RTL-en. Még 2022-ben, az RTL meghívására részt vehettem A Király egyik különleges forgatásán, ahol több mint 9 órát és egy fél éjszakát töltöttem. A látogatás során pedig Kovács Dániel Richárd, a széria főrendezője számos kulisszatitokba avatott be a sorozat kitalálásától a forgatásokig. (A cikk képei Xiaomi 12 Proval készültek – x).

hirdetés

Amikor először elkezdtek érkezni arról hírek, hogy az RTL Zámbó Jimmy életéről készít sorozatot, akkor sokan, köztük én sem értettem, hogy miért. Sokan attól féltek, hogy egy Zámbó Jimmyt méltató széria készül, miközben a legtöbben tudták, hogy nem egy példamutató életet folytatott. Később azonban hallani lehetett, hogy ez nem egy Jimmyt istenítő produkció lesz, hanem igyekeznek egy realista képet festeni az életéről. A Király egyébként az RTL saját fejlesztése, a sorozat showrunnere Herman Péter, a tévétársaság korábbi kreatív igazgatója volt, főrendező Kovács Dániel Richárd, a vezető forgatókönyvírója pedig a szintén belsős Zomborácz Virág.

Több mint két éve, egy őszi napon, este 8 óra körül egy külvárosi kocsmához érkeztem, ahol A Király 70-es évek vége felé játszódó egyes jeleneteit forgatták. Jimmy ugyanis sokáig egy presszóban dolgozott, először még felszolgálóként, később pedig ő szórakoztatta zenéjével az embereket. Megérkezésem után a ház előtt rögtön 50 évvel ezelőtti autók fogadtak, a helyre belépve pedig azonnal hihetőnek tűnt, hogy az időben több évtizeddel ezelőtt járunk. Megérkezésemkor és a soron következő órákban is Olasz Renátó a sorozat egyes mellékszereplőivel forgatott ezen a helyen.

Kovács Dániel Richárd, a széria főrendezője megosztotta, hogy miért pont erre a helyszínre esett a választásuk: „A 70-es évek végén kezdett Zámbó Jimmy Sashalomban, Az állomás presszóban dolgozni. Az eredeti helyszín még létezik, de fel van újítva és át van alakítva. Így az volt a cél, hogy hangulatában egy ehhez hasonló helyen dolgozzunk. Nagy szerencsénk volt, mert megtaláltuk ezt a kis kocsmát, amihez alig kellett hozzányúlni, mert megmaradt ebben a retró hangulatban. Szerintem egyre kevesebb ilyen helyet lehet találni Budapesten. Ennél a helyszínnél az volt a probléma, hogy nagyon kicsi, így forgatásokhoz nem annyira ideális. Viszont annyira jól nézett ki, hogy azt mondtuk, hogy ez a legfontosabb és ennek ellenére dolgozzunk itt” – mesélte a szakember.

Valamennyit azért hozzá kellett nyúlni a helyhez. „Át kellett írni az összes ártáblát, hisz már minden sokkal drágább. Nagyon oda kellett figyelni, hogy semmilyen márka ne látszódjon a sorozatban, így például az összes cigis dobozt le kellett gyártanunk fiktív cigis dobozzá, mert a régieket már nem tudtuk volna engedélyeztetni. Viszont ilyen apróságokon kívül azért sem kellett komolyabban hozzányúlni ehhez a kocsmához, mert az egész nem volt steril. Sajnos mostanában ez nagy divatja a retrónak. Azt veszem észre, hogy sok produkcióban szeretik a múltat kicsit idealizálni, így minden színes, minden nagyon szép és tele van vattacukorral, valamint három snittenként látunk egy mackósajtot. Szerintem viszont nem ettől retró valami. Éltem ebben a korban és egy sokkal koszosabb, lepukkantabb és büdösebb dologra emlékszem. Mi pedig művészeti szempontból arra törekedtünk, hogy a sorozatban látott világ maradjon meg olyannak, ami tényleg volt. Ezáltal tudjunk ebben hitelesek lenni. A 70-es években ugyanis tényleg az volt, hogyha bementél egy kocsmába, akkor megfulladtál a füsttől, mi pedig azt gondoltuk, hogy ezt vissza kell hozni” – mondta Kovács Dániel Richárd.

Odaérkezésem után nem sokkal el is kezdtek Olasz Renátóval forgatni. Azonnal észrevettem, a színész attól a pillanattól egészen máshogy viselkedik és ahogy elkezdtek próbálni, azonnal átszellemült és olyan érzésem volt, mintha tényleg Zámbó Jimmyt láthatnánk. Így az ottlétem elején azonnal megértettem, hogy miért őt választották a fiatal zenész szerepére és hamar látható volt, hogy mennyire hiteles lesz benne.

A helyiség tényleg nagyon kicsi volt, az operatőr és az egyéb stábtagok is alig fértek be a kocsmába. Így a próbákat követően tényleg csak az maradt bent, akire feltétlen szükség volt. Ennek ellenére az egyes jeleneteket igyekeztek minél több szögből felvenni. Ezen kívül arra lettem figyelmes, hogy a legtöbb heti sorozathoz képest, itt sokkal jobban odafigyeltek a részletekre. A világítással, azzal, hogy egyes mellékszereplők kezében valóban ott volt az égő cigi, vagy éppen az aktuális háttér utolsó részleteinek berendezésével. A főrendező több alkalommal akkor is újravetetett egy-egy jelentet, amikor csak valamilyen háttérben lévő kis részlet nem stimmelt.

A próbákat szinte mindegyik esetben a kocsmából nézhettem végig, a felvételek során pedig vagy Kovács Dániel Richárd mellett, az utcán egy sátorban felállított monitoron, vagy pedig, ha épp elfértem, akkor Gosztola S. Ábris vezető operatőr mellett lehettem. Két összetett jelenet felvétele után pedig este 11 óra előtt nem sokkal egy hosszabb leállás, vacsoraszünet következett.

A legtöbb heti sorozatot egy adott, néhány hónapos időszakban forgatják. Ez a legtöbb esetben késő tavasz és kora ősz között van, hisz a munkához ekkor a legalkalmasabb az időjárás és a színészek is sokkal jobban ráérnek. A Király ebben is különleges, ugyanis ez cseppet sem így volt.

„A Királyt mind a négy évszakban forgattuk. Ennek az volt az oka, hogy a sorozat 1968 és 2001 között játszódik, így egy viszonylag nagy kort foglal magába, így például benne van a konkrét rendszerváltás. Több mint 130 helyszínen dolgoztunk. A legfontosabb események pedig négy különböző évszakban játszódtak. Ezt pedig el sem lehet csalni, hisz Jimmy halála 2001. január 2-án történt, így minden, ami akörül történt, annak téli hangulatúnak kell lennie, a nyári Balatonon játszódó eseményeket pedig pont télen nehéz rögzíteni” – mondta a főrendező.

Az, hogy A Király a múltban játszódik és ekkora kort ölel fel, számos egyéb nehézséget is hozott magával. „Olyan dologra vállalkoztunk, amit televízió még sosem csinált. Emellett ennél a projektnél is nagyon számított, hogy mi mennyibe kerül. Ha pedig korhűek akarunk lenni, akkor minden külső helyszínen a környezetet le kell üríteni. Így nem lehet egy 1979-es jelentben egy mai autó, de még egy új villamos sem mehet el a háttérben. Miután ez megvolt, be kell rendezni a kornak megfelel eszközökkel, autókkal, hirdetésekkel, vagy épp táblákkal. Ezen kívül a statisztáknál sem elég, hogy elhívjuk őket és eljönnek a saját ruhájukban, hanem öltöztetni kell őket és sokszor parókákkal is kell készülnünk. A 80-as években például nem volt divat a felnyírt haj, mert más típusú frizurák voltak. Ezért azok a háttérszereplők, akiknek ilyen hajuk van, vagy kiesnek, vagy parókát kell rájuk adni. Ha pedig egy több száz fős jelenetről beszélünk, akkor el lehet képzelni, ennek az előkészítése az milyen nagy munkát igényel.”

A vacsoraszünet után egy új jelenthez álltak fel, a próbák és a forgatás éjjel fél 1-kor folytatódtak.  Ezután másfél órán keresztül több kisebb jelenet került rögzítésre. Az egyik érdekesség az volt, amikor Olasz Renátó zongorázott. Az arcát valóban vele vették fel, de mivel a színész nem tud játszani a hangszeren és Jimmy keresztbe tett kézzel szokott hozzá, ezért a kezéről készült közeliket egy másik emberrel rögzítették. Ezt követően egy 20 perces átállás következett, mely alatt Kovács Dániel Richárd megmutatta nekem az első rész nyitójelenetét. Fél 3 után elkezdődött egy rendkívül összetett jelent, melynek a végén egy komoly verekedést is rögzítettek. Először ennek a nyugisabb részeit vették fel, majd többször is lepróbálták a verekedést, melyben kaszkadőr is segítette a színészeket. Ez végül az első rész második felében látható a sorozatban.

Gosztola S. Ábris, vezető operatőr

Olasz Renátó játéka pedig nem csak a forgatási látogatás első perceiben volt meggyőző, hanem az egész este és éjjel folyamán. Többször is kérte, hogy a rendezői monitorokon visszanézhesse a játékát és hosszasan egyeztetett a főrendezővel, hogy miként tudna még hitelesebb lenni. Még a késői órákban is nagy lelkesedést lehetett tapasztalni rajta. Renátót később A Királyban nyújtott alakításáért a legjobb színésznek választották a Televíziós Újságírók Díján. De hogyan választották ki a két főszereplőt?

„Mivel a történet fő cselekménye több mint 20 évet foglal magába, ezért nem tudtuk megtenni, hogy ugyanaz a színész játssza a huszonéves és a negyvenéves Jimmyt. Így a kezdetektől tudtuk, hogy le kell duplikálni a szereplőket. Sőt, Jimmy esetében valójában három szereplőről beszélünk, mert van egy olyan jelent, amikor 7 évesen láthatjuk. Egy ilyen produkciónál nem elég, hogy jó színészeket találjunk, hanem olyanokat kell keresni, akik valamennyire hasonlítanak az általuk megformált emberre, ebben az esetben Zámbó Jimmyre, de persze az is szempont kéne legyen, hogy ők egymásra is hasonlítsanak. Annak ellenére, hogy Magyarország tele van csodálatos színészekkel, arányaiban mégsem tudunk annyi ember közül választani, mint Amerikában, vagy egy másik nagy országban.

Középen Kovács Dániel Richárd, vezető rendező

Gondolkoztunk azon is, hogy a Jimmyt eljátszó színész állandóan maszkot viseljen. Ezt végül azért vetettük el, mert egy maszkot felvenni minden nap legalább három óra, majd pedig kétóránként meg kell igazítani és ráadásul levesz a mimikából. Így a néző mindig érezni fogja, hogy valójában a képernyőn látott színész maszkban van. Így mi elkezdtünk abban hinni, hogy a nézőink a történetre lesznek kíváncsiak és elfogadják a mesét, hogy akit látnak, az játssza Jimmyt és nem abba fognak belekötni, hogy annak nem is akkora az orra, stb., stb… Majd találtunk két olyan színészt – Olasz Renátót és Nagy Ervint -, akik nyomokban sem hasonlítanak egymásra. Viszont együtt dolgoztunk velük azon a karakteren, melyben visszaköszönnek mozdulatok és reakciók bizonyos dolgokra, melyeket le tudtunk duplikálni. Lesz egy éles váltás, amikor Jimmy és a felesége, Edit asszony megformálását az új színészek veszik át, melyet szerintem nagyon izgalmasan sikerült megoldani” – mesélte a főrendező.

Azonban nem csak ebben akart hiteles lenni a produkció, hanem igyekezett arra, hogy A Király életét minél pontosabban mutassa be. „Egy hosszan tartó kutatás előzte meg a sorozatot, így akivel lehetett beszélni és találkozni, azokat igyekeztünk felkeresni. Nagyon sokat beszélgettünk Edit asszonnyal, de rengeteg olyan szereplővel is, akik vagy láthatóak is a sorozatban, vagy valamiféle kapcsolatban álltak Zámbó Jimmyvel.

A végén pedig azt vettük észre, hogy mindenki egy kicsit mást mond Jimmyről és valamennyire ferdíti a valóságot, de minél több emberrel találkoztunk, annál átfogóbb képet kaptunk a személyiségéről. Láttuk azt, hogy mi az, amit mindenki gondol, de persze olyan is előfordult, hogy egy adott kérdésre, két embertől teljesen ellentétes választ kaptunk. Pont ezért szerettük volna a nézők felé ezt tisztázni, hogy ebben a sorozatban mendemondák által belekerült információk is vannak, ezért minden egyes epizódunk elején ki van írva, hogy „Igaz történetek és hazugságok alapján.” Szerintem ez minden szempontból helyreteszi ezt a kérdést.

Persze azt is tudni kell, hogy minden ilyen sorozat tartalmaz teljesen fiktív elemeket, így mi is raktunk bele teljesen kitalált szereplőket. Ilyen például a nyomozó páros, akikre fel lett fűzve ez az esemény. Mi nem is egy dokumentumfilmet készítettünk, hanem egy dramatizált életrajzi ihletésű sorozatot, aminek a története és az üzenete a lényeg. Az, hogy Magyarországon miként történt meg, hogy egy egyszerű emberből, aki nem a zenei elitből származott, hogyan lett a popzene királya. Ráadásul egy olyan történetet kellett csinálni, amit úgy kellett izgalmassá tenni, hogy mindenki tudja, hogy mi lesz a vége. Ez nagyon ritkán fordul elő, hisz szinte úgy szeretünk leülni egy film, vagy sorozat elé, hogy a különböző fordulatok végén, majd meglátjuk, hogy ér véget. Ebben egy nagy hátrányban voltunk, de azt hiszem, hogy Zomborácz Virág és csapata munkájának köszönhetően született egy olyan forgatókönyv, amiben nem az az érdekes, hogy mi lett a vége, hanem az odavezető út” – mondta Kovács Dániel Richárd.

„Ez a történet arról is szól, hogy egy ember, aki egyaltalán nincs felkészülve arra, hogy sztár lesz belőle, az hogyan tudja feldolgozni ezt a hirtelen jött rajongást és sztárságot. Ennek nyilván vannak árnyoldalai is. Azt gondolom, hogy igaztalan lenne valakiről úgy sorozatot készíteni, hogy csak a pozitívumokat mutatjuk meg. Zámbó Jimmynek voltak nagyon kemény korszakai, amikről egészen pontosan lehet tudni. Történtek a családjával kemény dolgok és a családon belül is voltak durva események, valamint az ő emberi kapcsolataiban is. Igyekeztük megmutatni az ő életének a szépségeit és a rossz oldalát is. De arra is nagy hangsúlyt fektettünk, hogy értsük az okokat. Az, hogy kiből milyen szemelyiség lesz, már gyerekkorban kialakul. Ezt a történetet pont ezért nem lehet ott elkezdeni, hogy Zámbó Jimmy sztár lesz. A sorozat próbálja bemutatni azt és, hogy mi vezetett az élete végén ehhez a tragikus eseményhez” – zárta a szakember.

A munka az este folyamán már némileg tovább tartott a terveznél, de az utolsó jelenet komplexitása miatt további csúszást szedett össze a produkció. Végül hajnali negyed 6-kor ért véget. Azonban minden egyes esetben, amikor valami többször volt lepróbálva, vagy sokadikra is felvéve, látszott az eredménye és mindig javult a jelenet minősége.

Izgalmasan telt a sorozat forgatásán telt több mint 9 óra. A stáb profin dolgozott és jól látszott, hogy a főrendező és Gosztola S. Ábris vezető operatőr mennyire jól dolgoznak együtt. Az elmúlt években A Tanár óta már több RTL-es sorozatot is együtt készítettek, így látszott, hogy már félszavakból is megértették egymást. Köszönöm a meghívást az RTL Magyarországnak és külön köszönet Kovács Dániel Richárdnak és Bötje Pirosnak, a sorozatért felelős kommunikációs menedzsernek, akik igyekeztek mindent megtenni, hogy minél többet láthassak az aznapi jelenetekből. A Király december 5-ig bárki számára megtekinthető hétköznaponként 21:15-kor az RTL-en. Aki pedig szeretné a teljes sorozatot megtekinteni, annak érdemes az RTL+-ot választani, ahol most 14 napos ingyenes próbaidőszak várja az új felhasználókat!

A cikk összes fényképét a gyártótól kapott Xiaomi 12 Pro készülékkel fotóztam. (x) – (Fotók: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

hirdetés

Vadonatúj előzetes érkezett a SkyShowtime-on elérhető népszerű drámasorozat 3. évadához

Bejelentették a ValóVilág12 műsorvezetőit

Ők lesznek az Adom a napom 3. évadának harmadik hetének vendégei

Elkaszálták az NCIS egyik testvérsorozatát

Ez a 18 produkció érkezik májusban a Disney+-ra

Általában bemennek a gólok - interjú Kapitány Ivánnal, a Gólkirályság kreátorával (x)