November 17-én a Hungexpón megrendezett őszi PlayIT-nek fontos sztárvendége volt, hiszen Budapestre érkezett a Trónok harcában az Éjkirályt alakító Vladimir Furdik. A rajongók közös képet és aláírást is kérhettek a szlovák származású színész-kaszkadőrtől. Szombaton exkluzív interjút készítettünk Vladimir Furdikkal, akit Westeros leigázásáról, az Éjkirállyá alakulásáról és a Trónok harcával való kapcsolatáról is megkérdeztünk. A színész mesélt nekünk arról, hogy milyen volt először az HBO-s sorozat főgonoszának bőrébe bújni, melyik színésszel készült legszívesebben a kardozós jelenetekre és min dolgozik jelenleg. Az interjúlehetőséget köszönjük a PlayIT szervezőinek!

Milyen volt színészként csatlakozni egy olyan sikeres sorozat stábjához, mint a Trónok harca?
A karrierem során sok színészgárdával dolgoztam már együtt, de a Trónok harca esetében meg kellett jegyeznem magamnak, hogy ők különösen összeszokottak és kedvesek. Az igazat megvallva nem is voltam tisztában a sorozat sikereivel és hogy világszerte ennyire sokan rajonganak Westeros világáért. A stábtagok szinte baráti viszonyban vannak egymással a mai napig, hiszen az HBO szériája egy sok éves projekt számukra. Ez nem csak a színészek között érezhető, de a gyártási folyamat során is komoly összhang van az egyes részlegek között, így az olyan háttérmunkások is jól érzik magukat a forgatásokon, mint az operatőrök és a kaszkadőrgárda. Ez sem egy utolsó szempont!

Kaszkadőrként évekig dolgoztál a sorozatban, melyik jelenetekben láthattak a nézők az Éjkirály eljátszása előtt?
Sokat dolgoztam Spanyolországban, ahol néhány emlékezetes harcjelenetet is felvettünk. A Hárpia fiai nevű veszélyes banda egyik tagja voltam, arany maszkokat viseltünk, így az arcomat nem láthatta a közönség. Később Havas Jon ellen küzdöttem, sokkal zordabb és hidegebb körülmények között az 5. évad 8. részében, ahol egy Mást alakítottam. Kaszkadőrként ismerkedtem meg a Trónok harcával, aztán egyszer vezetés közben kaptam egy telefont, ahol felajánlották az Éjkirály szerepét. Nem hallottam rendesen, amit mondtak, rossz volt a vonal, annyit értettem, hogy valami királyt kéne eljátszanom. Magas vagyok, erős a fizikumom, ezért is lehettem olyan híres színészek kaszkadőrje, mint Channing Tatum vagy Nicolas Cage. Rögtön rá is vágtam, hogy bármilyen királyról is legyen szó, én vagyok az emberük. Azóta se ugrálok örömömben, hogy én vagyok a Trónok harca főgonosza, a könyveket se olvastam, de mint minden más munkámat, tisztességgel elvégzem.

A karaktered jellegzetes külsővel rendelkezik. Hány órába telt a forgatáson elkészíteni az Éjkirály maszkját és sminkjét?
Minden nap legalább 5-6 órán keresztül ültem a sminkszobában, mialatt átalakultam az Éjkirállyá. Az első alkalommal volt a legnehezebb, amikor 7 órán át dolgoztak a maszkomon, hogy tökéletes legyen. Később már felgyorsult a procedúra és szerencsére én is laza tudtam maradni a munkálatok alatt. Legfőképp zenét hallgattam, aludtam, illetve figyeltem, hogy miről beszélgetnek a sminkesek. Megdöbbentő egy-egy ilyen átalakuláson keresztül menni, reggel még a tükörbe néz az ember és saját magát látja, pár órával később pedig már egy vérszomjas, lelketlen gonosz néz vissza rá. Két maszkot is elhoztam magammal a forgatásokról, otthon tartom őket a szekrényben.

hirdetés

A kaszkadőrcsapat tagjaként kiket készítettél fel harcjelenetekre a Trónok harcában?
Az elmúlt 4 évadban hárman voltunk felelősek ezekért a snittekért, így ha a sorozatban bárki kardot vagy íjat ragadott, a koreográfiában az én kezem is benne volt. Rengeteg időt töltöttünk a harcjelenetek gyakorlásával, együtt dolgozhattam olyan sztárokkal, mint Kit Harington (Havas Jon), Maisie Williams (Arya Stark), vagy éppen Gwendoline Christie (Brienne).

Kivel szerettél a legjobban együtt dolgozni?
Kit Harington volt közülük a leglelkesebb. Komolyan vett mindent, amit mondtam és tisztelettel beszélt velem. Azt hozzá kell tennem, hogy az összes színésszel jó élmény volt a közös munka, Maisie Williams is rengeteget fejlődött az előző évadokhoz képest. Mindnyájan maximálisan odatették magukat a harcjeleneteknél. A tévében nézve is élvezhetőek lettek ezek a fizikai összecsapások.

A sorozatokban a jó vagy a gonosz karaktereket szereted inkább?
A gonoszokat nagyobb élmény eljátszani és jobban ki lehet teljesedni az ilyen szerepekben. Ennek ellenére az inspiráció néha furcsa helyekről érkezik. Amikor megkaptam az Éjkirály szerepét és először játszottam a karaktert, elő kellett adnom egy kőkemény sétát. Neki is indultam, fenyegetően, a rendező azonban leállított, hogy ez így nem jó. Képzeljem el inkább azt, hogy a terem közepén van egy hatalmas torta, amiből vágni akarok egy szeletet. Remélem, nem vágtam túl mohó arcot a felvételkor, de a végeredmény így már sokkal jobban tetszett a készítőknek és ez a verzió került bele a sorozatba. A karrierem során legtöbbször a sötét oldalon álló karaktereket játszottam el, felüdülés néha, amikor jófiú lehetek.

A The Walking Dead zombijait vagy pedig a Trónok harcás élőhalottakat tartod félelmetesebbnek?
Nem szeretem a horrort, így nem nézem a The Walking Deadet sem. Amikor időm engedi, akkor legfőképp a Discovery Channel műsoraira kapcsolok, vagy a Vikingeket nézem. Imádom a dokumentumfilmeket, próbálom messzire kerülni az olyan produkciókat, amelyek ijesztőek. Nincs sok időm egyébként tévézni, rengeteget vagyok úton és dolgozom.

Mit szólnál ahhoz, ha az Éjkirály győzne és elpusztítaná egész Westerost?
Érdekes végkifejlet lenne, miért is ne? Nem hinném, hogy túl sok néző happy endre számítana egy olyan sorozatnál, mint a Trónok harca.

Mi volt a reakciód, amikor az Éjkirály megölte Daenerys egyik sárkányát? Érzelmes jelenet volt számodra?
Teljesen más a sorozatot a tévében nézni és dolgozni rajta. Amikor eldobtam a dárdát, nem volt ott semmiféle sárkány. Később a tévében láttam, hogy milyen lett a CGI-lény, hogy miképp sebezte meg a fegyverem és húzták ki a vízből az élőhalottak. Teljesen elámultam rajta. Nagyon jól nézett ki az egész, amikor pedig az Éjkirály feltámasztotta Viseriont, katartikus élmény volt számomra. Mindig vissza szoktam nézni a filmeket és sorozatokat, amelyekben szerepelek. Sőt, ebben az esetben még a Youtube-on is megnéztem, hogyan reagáltak rá a rajongók. Érdekes volt látni az elképedésüket.

Mit gondolsz, Havas Jon méltó ellenfele az Éjkirálynak?
Innen üzenem neki, hogy a nyomomba sem érhet! (nevet)

Szerepeltél korábban Ridley Scott filmjében, a Prometheusban. Hogyan kaptad meg azt a szerepet?
Egy másik filmen dolgoztam az egyik nagy stúdióban, amikor összefutottam véletlen Ridley-vel. Beszélgettünk, kérdezte, hogy min ügyködök éppen. Elhívott, hogy csináljunk egy 3D-s kameratesztet, néhány hónap múlva szóltak, hogy megfeleltem. Mára pedig elmondhatom magamról, hogy az Alien előzményfilmjében is benne voltam.

Min dolgozol jelenleg?
A Netflix új sorozatán, a Magyarországon forgó The Witcheren. A harci koreográfiák megtervezésén dolgozunk, illetve azon, hogy a fizikai küzdelmek minél hihetőbbek legyenek. Ezúttal színészként nem leszek látható képernyőn, de a Geraltot alakító Henry Cavillel szoros együttműködésben dolgozunk.

Végezetül, mit gondolsz arról a teóriáról, miszerint Bran Stark valójában az Éjkirály?
Meglepő húzás lenne, de annyit elárulhatok, hogy azokból nem lesz hiány a 8. évadban. Lesz egy csomó sárkány, visszatér az Éjkirály, az évadban pedig a Trónok harca eddigi legnagyobb csatája is lezajlik majd. Érdemes lesz megnézni, mit találtak ki David Benioffék a nagy fináléra! De többet nem árulhatok el róla.

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban