Kedden volt a Digital-Media Hungary konferencia első napja, ahol a két legnagyobb tévétársaság programigazgatója is számos bejelentést tett. Elsőként Fischer Gábor, a TV2 Csoport programigazgatója árulta el, hogy 5 új műsor jogait vették meg, többek között a Cash or Trash című formátumét. A csatorna leírása szerint a produkció a következőről szól:

hirdetés

„Hétköznapi emberek nem hétköznapi tárgyaikkal próbálnak szerencsét a meggazdagodás reményében. Olyan régiségekkel érkeznek az ország minden tájáról, amikről nem tudják, mennyit is érnek valójában. A műsor régiségszakértői és műtárgykereskedői pedig eldöntik, mennyit adnak értük, ha adnak érte egyáltalán bármit.”

Nagyjából fél órával később Kolosi Péter, az RTL tartalomért felelős vezérigazgató-helyettese tett számos bejelentést, melyek között elhangzott, hogy az RTL-re érkezik a Best Bid című formátum. A tévétársaság a következőképpen jellemzi a műsort:

„Profi régiségkereskedők licitálnak majd egy-egy antik műtárgyra. A műsorba azok jelentkezését várják, akiknek olyan régiségei vannak, amelyeket pénzzé szeretnének tenni.”

Tehát mindkét műsorban civilek akarnak eladni régiségeket profi műtárgykereskedőknek. Elképzelhető, hogy lesznek köztük apróbb különbségek, de látszólag mindkét produkcióban ugyanaz fog történni. A TV2-s Cash or Trash eredetije 2019-ben indult Hollandiában és hazájában nagy siker. A jogai pedig a Warner Bros-nál vannak és az elmúlt években számos országban elkészítették. Az RTL-es Best Bidről szinte alig találni valamit az interneten, csupán azt sikerült kideríteni, hogy a formátum a nemzetközi Fremantle-hez tartozik, mely az RTL Group érdekeltségéhez köthető. Cikkünk megjelenése után azonban megtudtuk, hogy a műsor Dániából származik és Hvem byder bedst címmel 2020-ban mutatták be. Azóta Belgiumban is készült belőle egy széria.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a két műsor mikor lesz látható. Csak reménykedni lehet, hogy nem egyszerre fognak képernyőre kerülni, mert azzal csak a nézők járnának rosszul. A kereskedelmi televíziózás elmúlt 25 évében számos olyan eset előfordult, ahol egymásra nagyon hasonlító formátumok kerültek képernyőre, az egyik legismertebb példa, a Big Brother és a Való Világ. A közelmúltból több hasonló esetet is fel lehet sorolni, úgy mint A Fal és A Piramis, az Álarcos énekes és a Nicsak, ki vagyok?, vagy éppen a Nyerő Páros és a Párharc.

hirdetés

Egynyári kaland, Keresztanyu, Tündérkert, Sztárbox - karrierinterjú Dobos Evelinnel

Itt a Drága örökösök utolsó évadának előzetese

19. heti nézettség - Tarolt a The Floor nyitó hete

Megjelent a The Floor Drága örökösök különkiadásának előzetese

Geszti Péter bejelentette, hogy lesz-e folytatása az Adom a napomnak

Kétnapos A mi kis falunk maraton lesz a Coolon