Kiss Péterrel, a LifeTV-t és az OzoneTV-t üzemeltető Media Vivantis fél éve kinevezett programigazgatójával beszélgettünk. Elmondta, hogy miként alakult ki az a koncepció, hogy török sorozatok legyenek láthatóak a LifeTV főműsoridejében. Elárulta, hogy milyen új török és dél-amerikai szériák érkeznek hozzájuk 2021-ben. Kifejtette, hogy mik a legfontosabb szempontok, amikor sorozatokat vásárolnak. Beszélgettünk arról, hogy hogyan dőlt el, hogy a Bréking! talkshow-t és az Összezárva Hajdú Péterrelt készítik el a tévéadóra. Ezen kívül pedig bejelentette, hogy mely magyar produkciókat folytatják jövőre a LifeTV-n, és mi lesz a februárban induló vadonatúj reggeli műsoruk címe.

A megújult LifeTV koncepciójának része, hogy török és más napi sorozatokat vetít. Hogy alakult ki és mi várható a jövőben?
A törökök az elmúlt években kiválóan megtanulták, hogyan kell ezt a műfajt mesterien elkészíteni. Nagyon örülünk neki, hogy erről a piacról olyan kiváló minőségű sorozatokat tudunk vásárolni, mint A szerelem íze vagy az Álmodozó, Can Yaman főszereplésével. A szerencse is közrejátszott, de persze tudatos döntés is volt benne, hogy megtaláltuk a „török Jason Momoát” azaz Yamant. Ritkán születik ennyire jóképű és karizmatikus férfi, aki jó színész és ilyen erős nézőmágnesként hat a képernyőn.

Alapvetően azért kellenek ilyen szériák egy televíziónak, mert azzal, hogy minden nap vetítjük őket, lojalitás alakul ki a nézőkben és ezáltal nap, mint nap visszatérnek hozzánk. A LifeTV-n nemrég kiléptünk az életmód imidzsből és a mainstream szórakoztatás irányába kezdtünk el haladni. Kipróbáltuk, hogy ezek a produkciók – amennyiben megfelelő energiát teszünk a promóciójukba – hogyan működnek a főműsoridőben. Azt látjuk, hogy kiemelkedően teljesítenek, olyan szinten felhúzták a csatornát, hogy a főműsoridő hétfőtől péntekig a májusi 0,3 százalékról mára átlagosan 1 százalékos közönségarány fölé emelkedett. Ez elsősorban annak a két órának köszönhető, amikor dupla epizódokkal vetítjük ezeket a sorozatokat.

hirdetés

Ezt az utat folytatni fogjuk! Remek hírünk van a nézőknek: minden olyan produkció jogát, amiben Can Yaman szerepelt, megvette a LifeTV. Így 2021-ben három szériával is látható lesz nálunk.

Melyek lesznek ezek?
Érkezik a legújabb sorozata, a Mr. Wrong, emellett két régebbi szériája is nálunk mutatkozik be jövőre. Jön az In Spite of Love – Elsöprő szerelem és a Surprise Marriage. Eddig idehaza a török sorozatok rajongói főleg a drámákat szerették, a dramedy műfaj – amelynek a két sorozat egy-egy kiváló alkotása – új kedvencnek számít. Ki merem jelenteni, hogy ezt a LifeTV tette népszerűvé Magyarországon.

Megnyugtathatjuk a nézőket, hogy ezek a török sorozatok maradnak a főműsoridőben?
Egyértelműen maradnak, de mellettük azért feltűnnek más sorozatok is. A következő időszakban el fogunk kalandozni a dél-amerikai piacra, ahonnan a Total Dreamert, Született Álmodozó címmel fogjuk vetíteni november 16-tól (az interjú a premier előtt készült, a sorozat hétfőn indult el a LifeTV-n – szerk.) Ez a produkció brazil, ahonnan eddig meglepő módon a hazai csatornák nem hoztak el szériákat, pedig az itteniek között is vannak minőségi darabok. A Született Álmodozó különlegessége, hogy női főszereplője van. Egy klasszikus tündérmeséről van szó, amelyben egy naiv, fiatal lány felköltözik egy nagyvárosba, ahol megismerkedik egy szegényebb, fiatal fiúval és egy gazdagabb férfival, aki az álmok világába viszi el. Közülük kell majd választania. Ezen kívül 2021 első negyedévében érkezik majd hozzánk a 2019-es Bolívar című kolumbiai sorozat, mely annyira minőségi, szépen fényképezett, kosztümös széria, hogy a Netflix is megvásárolta. Ez is egy kísérlet lesz, a felvezető órákban lesz látható, a főműsoridő előtt.

Programigazgatóként, amikor kiválasztasz egy sorozatot, akkor mik a főbb szempontok, amik fontosak a Life TV-nek?
A korábbi munkámhoz képest, amely egy nagy csatorna volt (Kiss Péter 2013-ig, 4 éven keresztül a TV2 programigazgatója volt – szerk.), a LifeTV azért izgalmas, mert van hely és mód arra, hogy kísérletezzünk. Ilyen volt a már említett dramedy műfajú török sorozatok bevezetése, de ilyen lesz a Bolívar című szériánk is. Egy-egy új sorozat kiválasztásakor több szempontot is figyelembe veszünk. Ilyen, hogy a legfontosabb színészek önmagukban is izgalmasak legyenek a nézők számára. A férfi főszereplő legyen karizmatikus, a női főszereplő pedig dekoratív, jó kisugárzású és azt is figyeljük, hogy az őket körbevevő karakterek is legyenek érdekesek. Előfordulhat, hogy azért néznek meg egy sorozatot, mert a kedvenc színészük visszatér benne. Azért is leülhetnek a képernyő elé, mert egy bizonyos alkotógárda újra összeállt, bár ezt valószínűleg kevesebben figyelik. A kiválasztásnál persze az is nagy segítség, hogy hány országban vetítették az adott sorozatot, mennyire volt sikeres és ezek az országok mennyire voltak közel ízlés és kultúra szerint hazánkhoz.

Annak idején a TV2-nél már a szemünket kibökte, hogy a török produkciók érdeklik az embereket. A Seherezádét Szlovákiában és Szerbiában is vetítették már, szinte teljesen körbelőttek bennünket. Programigazgatóként komoly küzdelmet kellett folytatnom a megvásárlásukért. Ezek a török sorozatok ugyanis drágák és meg kellett indokolni, hogy miért vegyük meg őket, ha a latin produkciókat harmadáron be lehet szerezni. Emlékszem, a Seherezádéért óriási küzdelem ment az RTL-lel, mindkét cég szerette volna megvásárolni a vetítési jogait, mely végül nekünk sikerült. Most, hogy a LifeTV az észrevehetetlenből észrevehető csatornává vált, hasonlót tapasztalok: azt látjuk, hogy az általunk megcélzott tartalmak tulajdonosai hirtelen a nagy hazai tévéktől is kapnak ajánlatokat, amelyek aztán rögtön elkezdik fölfelé lőni az árakat. De ez egy ilyen piac, verseny van, ebben kell okosnak lenni!

A LifeTV-n sorozatok mellett saját gyártású műsorokat is vetít. Itt az egyik legfontosabb újdonság a Bréking! talkshow volt. Hogy született meg a produkció ötlete és miért főműsoridőbe került?
Már a kinevezésemet megelőző megbeszélések alkalmával felmerült, hogy érdemes lenne a LifeTV-re egy napi magazint vagy talkshowt készíteni, nem mellesleg azért, mert a stúdióműsorokat jellemzően költséghatékonyan le lehet gyártani. Abban biztosak voltunk, hogy semmiképp nem akarunk a műfaj sokadik és jól ismert darabjával előállni, hanem újszerű, izgalmas, némiképpen formabontó végeredményben gondolkodtunk.

Úgy főztük ki a receptet, hogy megnéztük, milyen karaktereket szeretnek nézni az emberek manapság a képernyőn. Arra jutottunk, hogy nem az a megfelelő irány, ha a műsorvezetők neutrálisak maradnak, hanem olyan műsort kell készíteni, amelyben vállalják a véleményüket és nem csak kérdezz-felelek van. Ha olyan témákról megy a vita, mint az abortusz, a halálbüntetés, a nyilvános szoptatás, vagy a túlzásba vitt kozmetikai műtétek – a beszélgetés hevében felszínre kerül egy csomó önvallomás is. Azt vettük még alapul, hogy a reggeli rádiós műsorokban is van egy A és B karakter, akik folyton vitáznak és attól érdekes a beszélgetésük, hogy egymásnak ellentmondanak.

Amikor az előkészítés során a pilotot néztem a vezérlőben, hittem benne annyira, hogy azt javasoltam, tegyük be főműsoridőbe, éreztem benne annyi kraftot, hogy este is megállja a helyét. A pilot leforgatása után ez a feltételezés igazolást nyert. A Bréking! elég hangos műsor lett – ezt a szót szeretem rá használni -, mert van benne csatazaj, még úgy is, ha valaki lehalkítja a tévéjét, hiszen a képernyőn azt láthatja, hogy vadul gesztikulálnak emberek, ami már önmagában is rögtön megkülönbözteti a többi, ilyen jellegű produkciótól.

A LifeTV esetében a saját produkciókba fektetett forintoknál az is nagyon fontos, hogy azok sajtóvisszhangot, beszédtémát is generáljanak, plusz marketingeszközként szolgálva az adott műsor és a csatorna számára egyaránt. A Bréking! ebben a tekintetben is jól vizsgázott, 398 sajtómegjelenést hozott a szeptemberi, októberi időszakban.

A másik meghatározó műsorotok az Összezárva Hajdú Péterrel, melynek több adása is a csatornaátlagoz képest nagyon kiemelkedő számokat hozott. Mi alapján döntöttétek el, hogy ezt a Friderikusz változat után folytatjátok és hogyan választjátok ki a műsorba a vendégeket?
Az Összezárva Friderikusszal producere Hajdú Péter volt, és amikor felkért erre a pozícióra, éjszakába nyúlóan beszélgettünk. Szóba került, hogy mit gondolok arról, hogy képernyőre kerüljön-e a LifeTV-n. Ránéztem a csatorna akkori eredményeire és azt mondtam, hogy nem tehetjük meg, hogy nem szerepel. Ha ugyanis ő az ATV-n, vagy éppen a Story TV-n volt a Frizbivel és egyéb produkciókkal, akkor mindig átlag feletti nézettséget hozott a csatornának. Péterrel egyébként nagyon régre nyúlik vissza a munkakapcsolatunk, a TV2-re is én csábítottam át.

Péter a Frizbit semmiképpen nem akarta folytatni, de az Összezárvát izgalmas lehetőségnek tartotta. Ekkor javasoltam neki, hogy ebben az esetben teljesen másképp kell megvalósítani a műsort, mint amilyen az eredeti volt. Ehhez felkértük Rubin Kristófékat, a Free Monkeys Productiont, hogy segítsenek a formátumfejlesztésben. Rengeteget dolgoztunk rajta, előfordult, hogy bejöttek délben és estébe nyúlóan ment annak a megfejtése, hogy mitől lehet más a műsor, mi az a hozzáadott érték, amivel Péter meg tudja újítani a formátumot. Hosszas munka után arra jutottunk, hogy akkor lesz markáns különbség, ha Péter kilép a kérdező szerepből és a vendégekhez hasonlóan ő is megmutat valamit magából.

A tervezés során az volt a mondásunk, hogy olyan legyen a műsor, mint amikor átmegyünk hozzá Törökbálintra egy-egy este. Mutassuk meg a képernyőn is azt a fajta közvetlenséget, őszinteséget. Ez pedig sikerült! Soha korábban nem láthatták a nézők Pétert ennyire megnyílni: a Kabát Petis adásban a játékosabb oldalát, az LL. Juniorosban a könnyeit mutatta meg, a Lagzi Lajcsisban pedig az érzéseit és a mulatós énjét láthattuk. Míg Péter a Frizbiben pitbullként támadt, addig itt megmutatja, hogy tud empatikus és kedves is lenni.

Megjelent a Potyautas a LifeTV-n. Terveztek-e még olyat, hogy online műsort behoztok a tévébe?
A reggeli órákban a Potyautas 2-3 százalékos közönségarányt is el tud érni. Ez egy nagyon jó formátum. Egyéb online műsoron nem gondolkozunk, ha ebből készülnek még epizódok, akkor biztosan adni fogjuk őket. Persze soha nem mondjuk, hogy soha, ha meglátunk egy ígéretes koncepciót, elképzelhető, hogy át fogjuk hozni.

Kevesebbet beszélnek róla, de az OzoneTV is a tiétek. Nemrég bejelentettétek, hogy ez a tévéadó is fontos megújuláson megy keresztül. Itt mi várható a jövőben?
Az ősztől közösségi televízióból – amely azt jelentette, hogy maximum 51 százalékos lefedettsége és óránként 6 perc reklámideje lehetett –, átváltottunk kereskedelmire. Innentől a lefedettségnél a határ a csillagos ég, és több reklámot is adhatunk. Ahhoz, hogy a terjesztési díjunkat is emelni tudjuk, egyetlen dolgot kell előállítani: nézettséget. A kutatások szerint az OzoneTV-nek erősebb imidzse volt, mint a LifeTV-nek, ami nagyon szuper, de ha nem váltható nézettségre, akkor nem sokra megyünk vele. Két fontos műsort is indítottunk itt, a Raktárvadászok mellett a Zálogkirályok címűt.

Mindkettő jó döntésnek bizonyult, ezért hasonló tartalmakról tárgyalunk éppen, melyek a jövő évben érkezhetnek meg a képernyőkre. Annyit elárulhatok, hogy amerikai gyártásokról van szó. Ezek a tartalmak az elmúlt időszakban megduplázták az OzoneTV nézettségét. Programigazgatóként az a tapasztalatom, hogy a nemzetközileg nagyon sikeres műsorok összerakva nagy valószínűséggel jól működnek itthon is, még akkor is, ha nem exkluzívan csak nálunk vannak. A nagyon jó tartalmak bármikor leültetik újra és újra a képernyők elé a nézőket.

A saját gyártásúak közül az Egyenlítő című műsorunkat próbáltuk megújítani, de nem hozott olyan jó számokat. Tervezünk egy új heti műsorral, amelyben vitahelyzeteket tudunk teremteni, fókuszba kerülnek olyan témák, amelyek éppen az egész országot foglalkoztatják. A kérdezz-felelek már nem elég a televízióban, ennél jóval többet kell letenni az asztalra – ahogy korábban említettem a Bréking! esetében, itt is erre fogunk törekedni.

Mi várható a jövőben saját gyártás tekintetében? Én azt látom, hogy a LifeTV esetében a trash irányvonal lett a meghatározó. Ez továbbra is így marad?
Én ezeket a műsorokat nem a trash, hanem a szórakoztató cimkével illetném. A nézettségi adatok egyértelmen igazolják, hogy a műsorpolitikánk bevált, ezért nem is kérdés, hogy nagyon határozottan ezen az úton megyünk tovább.

Jövőre is biztosan lesz Összezárva Hajdú Péterrel, ennek a második szériája érkezik. A Bréking! is folytatódik és a Vacsorakirály továbbfejlesztett változatát is elkezdtük kidolgozni. Hiszünk a formátumban, így nem szeretnénk elengedni, a gasztro-reality jó befektetésnek bizonyult, mert az ismétlései többféle időpontban is jól teljesítenek. A már megismert LifeTV-s műsorok mellett 2021-ben több újdonsággal is készülünk. Tavaszra érkezik egy celebek szereplésével készülő új scripted reality – de erről további részleteket még nem árulhatok el. 2021-ben pedig a reggeli műsorok piacára is be fogunk törni, az Ébredj velünk! című műsorunkkal, mely egy pezsgő, vitalitással teli, szórakoztatóan informatív, kihagyhatatlan reggeli élő műsor lesz, amely szerintem nagyon hiányzik a műsorkínálatból. Február 1-től minden reggel 7-től 10-ig szeretnénk ezt az űrt betölteni.

hirdetés

Kiderült, hogy mikor ér véget Az álommeló 2. évada az RTL-en

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor