A Lost 2004-ben indult az amerikai ABC-n, mely az amerikai csatorna meghatározó sorozata volt egészen 2010-ig. Az Oceanic Airlines 815-ös járatának katasztrófája és a misztikus szigeten ragadt túlélők kalandjai sok nézőt rajongóvá tettek. Az alkotás nem csak a főszereplőknek, többek között Evangeline Lillynek, Jorge Garciának és Terry O”Quinnek hozott világhírnevet, de a showrunnereket, Damon Lindelofot és Carlton Cuse-t is a tévés szakma legelismertebb alkotói közé emelte. A Losttal kapcsolatban sokszor felhozzák, hogy a 4. évadtól kezdve már nem volt az igazi a történet, sokat csapongott és a lezárás is gyenge lett. Lindelof egy friss, a Collidernek adott interjújából most kiderült, hogy azért érezhettek így a rajongók, mert a készítők eredetileg sokkal rövidebbre tervezték a produkciót.

“A Lost megelőzte a korát, az emberek rengeteget beszéltek róla. Mi van a bunkerben? Mi a helyzet a rejtélyes szörnyeteggel? Hogy került Locke a tolókocsiba? Ki volt korábban Sawyer? A rajongók ezekhez hasonló kérdéseket tettek fel, az eredeti terveink pedig arról szóltak, hogy az első évad végére megválaszolunk közülük egy csomót. Aztán a második szezon újabb rejtélyekről rántotta volna le a leplet, a harmadik etap lett volna az utolsó. Már az elején erről egyeztettünk az ABC-vel. A csatorna képviselői azonban több megbeszélésen is elutasították ezt, rám förmedtek, hogy tudod te, hogy milyen nehéz manapság olyan tévészériát készíteni, amit ennyien imádnak? Miért akarod abbahagyni? Nem lehet úgy befejezni egy sorozatot, hogy a nézettsége még a csúcson van” – mondta Damon Lindelof.

Az ABC és a Lost showrunnerei közötti vita odáig fajult, hogy Lindelof és Cuse azt tervezték, hogy a harmadik évadot követően kiszállnak és nem dolgoznak tovább a Loston. A készítőpáros által aláírt szerződés ezt lehetővé tette volna. A csatorna folytatta az alkotókkal való tárgyalást, de még drasztikusabb dolgot kezdtek javasolni, az ABC arra próbálta rávenni Lindelofékat, hogy legalább 10 évadig nyújtsák el a Lost történetét. Az írószobában ekkor már elkezdtek dolgozni az Oceanic 6 történetszálon, amelyet a 4. szezonban végig tudtak volna mesélni, amennyiben nincs a legendás írósztrájk, ami katasztrofális állapotokat eredményezett a tévés világban. A végén kompromisszumos megoldás született, miután az ABC megpróbálkozott egy 9 évados tervvel, belementek, hogy “mindössze” 6 évad után fejeződjön be a Lost.

hirdetés

A Lost olyan később képernyőre került sorozatoknak is megalapozott, mint a Trónok harca, vagy éppen a Breaking Bad. Damon Lindelof pedig a mai napig jelentős alkotásokat tesz le az asztalra, az ő nevéhez fűződik az HBO két jelentős drámája, A hátrahagyottak és a Watchmen is. Az ABC ellenben jó pár éve nem találja a saját hangját, a Modern családhoz hasonló szitkomoktól eltekintve nem jött össze nekik a következő Lost, és komolyan vehető drámasorozatot sem tudtak az elmúlt években tető alá hozni.

hirdetés

Az HBO Maxnál drágább csomagokkal indul májusban a Max

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna