Az SOS Gyermekfalvak kezdeményezésére 2021 óta október 7. az állami gondozásban élő gyermekek napja. Az RTL a korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakozik a felhíváshoz. A Fókusz ugyanis október 7. és 11. között minden hétköznap foglalkozik majd az állami gondozásban élő gyerekekkel és az alapítvány munkájával. Részletek az RTL közleményében:

hirdetés

Az SOS Gyermekfalvak 2021-ben indítványozta, hogy október 7-e az állami gondoskodásban élő gyermekek napja legyen. Az alapítvány immár negyedik éve szervez megmozdulásokat ebből az alkalomból, és ahogy az előző években, az RTL Magyarország idén is támogatja kezdeményezésüket.

Október 7-én, az állami gondoskodásban élő gyerekek napján utcai jelenléttel hívja fel a figyelmet a kórházban ragadt csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő hiányra az SOS Gyermekfalvak. Jelenleg 300 kisbaba vár arra, hogy valaki felemelje, ringassa, befogadja a családjába, és legalább 2000 nevelőszülő hiányzik ahhoz, hogy ez megvalósulhasson.

A kórházban hagyott csecsemők egy része örökbeadható csupán, róluk lemondtak a szülők. Többségüket azonban látogatják, nehéz életkörülményeik miatt nem vihetik haza a babát. Az alapítvány arra szeretné idén felhívni a figyelmet, hogy ezeknél a gyerekeknél az egyetlen lehetőséget az egészséges túlélésre a nevelőszülői család jelentené.

Ám nemcsak az újszülöttek elhelyezése kritikus, további 7293 gyerek élethelyzete sem megfelelő, ennyien élnek ugyanis nevelőszülői család helyett gyerekotthonokban. Bár 2014 óta jogszabályi változások nyomán minden gyermekvédelmi gondoskodásba került, 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni, ez nem tud megvalósulni. Közel 24 000 gyerek él gyermekvédelmi gondoskodásban, 30%-uk gyermekotthonban.

Az október 7–11. között minden este adásba kerülő Fókusz-riportokból nemcsak az derül ki, hogy a szakemberek milyen erőfeszítéseket tesznek az aktuális problémák leküzdésére, hanem az is, milyen sokat jelent, ha a szervezetek biztos védőhálót nyújtanak a család nélkül élő gyermekeknek. A nézők megismerhetik a SOS Gyermekfalvaknál nevelkedett fiatalok nem mindennapi élettörténetét, akiknek, bár nagy fáradozások árán, de sikerült elindulniuk saját útjukon.

A tudósítások ezenfelül rávilágítanak, hogy a szakemberek jelenléte és támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy a hátrányos helyzetben lévő fiatal felnőttek megtalálják helyüket a társadalomban, és egyenlő esélyekkel vágjanak bele a munkakeresésbe és a családalapításba.

Az RTL Magyarország idén is adománygyűjtési akciót szervez. A Fókusz nézői a 13 600-as telefonszámra küldött 60-as számmal, vagy a 13 600-as telefonszámot tárcsázva a 60-as kódot megadva, sms-enként, illetve hívásonként 500 forinttal támogathatják az SOS-ben élő, szülők nélkül élő gyerekeket.

A Fókusz-riportok hatására tavaly a nézők összesen 3 740 000 forintot adományoztak az SOS-nek.

hirdetés

Pár nap és vége A Kísértésnek, ekkor lesz a finálé

Útközben elmeséled: Ezt tudni Sváby András ma induló, VIASAT3-on látható vadonatúj műsoráról (x)

Újabb versenyző lépett vissza a Sztárboxtól, ezért rendkívüli mérkőzés lesz jövő héten

Napokon belül véget ér az Ázsia Expressz a TV2-n

Változás a Sztárboxban: A következő adásokban 4 meccset fognak közvetíteni

Ezt tudni az ATV-n ma induló Géniusz 4. évadáról (x)