Az HBO 2011 óta van jelen a magyar tévés piacon saját gyártású sorozatokkal, melyekből már készült és képernyőre is került a második szezon, sőt, a Terápiából lesz harmadik is, amit a főszereplőt alakító színész, Mácsai Pál árult el a Televíziós Újságírók Díja alkalmából szervezett gálán. A saját gyártások sorát erősíti majd a First Draft nyertesének forgatókönyvéből és ötletéből készült sorozat, a Gyilkos halom is, de előbb az idén ősszel adásba kerülő, november 8-án debütáló szériáról, az Aranyéletről érdemes beszélni. Az HBO ugyanis ma, a Larus Étteremben tartott sajtótájékoztatón mutatta be az új sorozatot, a benne a szereplő színészeket, a készítőket és röviden ismertették azt is, hogy miről lesz szó ebben a családi drámát krimis, thrilleres elemekkel fűszerezett történetben.

Az Aranyélet alapjául a finn Helppo Elämä című sorozat szolgál, azonban a Társas játék és a Terápia első évadaival ellentétben, ennél a sorozatnál a forgatókönyvírók sokkal szabadabban kezelték az eredeti történetet és a nyolc, egyenként körülbelül 50-52 perces részek közül csak az első kettő tartalmaz elemeket a skandináv verzióból. A magyarítás mind a történetre, mind a környezetre, mind pedig a karakterekre értendő, az írók megpróbálták a magyar nézőkhöz minél közelebb hozni a sorozatot és olyan kérdéseket, témákat feszegetni, amikről aktuális és érdemes is idehaza beszélni. A történet kulcskérdései közé olyanok tartoznak, mint hogy csalásnak számít-e, ha csalunk, de nem bukunk le, illetve hogy milyen nehéz kikerülni a rossz, már-már maffiaszerű, csempészéssel, áfacsalással is foglalkozó körök közül.

A sajtótájékoztatót Lévai Balázs vezényelte le, aki miután röviden ismertette a menetet és elmondta saját véleményét az HBO-s sorozatokról, illetve az Aranyélet első részének forgatókönyvéről, pár szót mondott Wayne Henry, az HBO Europe saját gyártású sorozatokért felelős alelnöke is, aki kiemelte, hogy az egész régióban fontos számukra, hogy minden országban jelen legyenek saját gyártású produkciókkal. Az Aranyélet szerinte egy izgalmas, remek szereplő- és alkotógárdával rendelkező sorozat.

Krigler Gábor, az HBO forgatókönyv-fejlesztésekért felelős kreatív producere elmondta, hogy körülbelül másfél éve végeztek egy felmérést a nézőik között arról, hogy milyen műfajú produkciót néznének szívesen. Az eredmény pedig azt mutatta, hogy a megkérdezettek nagy része valamilyen krimit, bűnügyi történet szeretne látni. A Helppo Elämä című finn sorozatra azért esett a választás, mivel a pilot, azaz a bevezető epizód nagyon erős, nagyon jó és olyan társadalmi, erkölcsi kérdéseket, témákat taglal, amik Magyarországon is relevánsak. Az adaptálás során a történet egyre jobban eltávolodott a finn verziótól, egyre mélyebb lett a magyar kötődés, ezek miatt pedig önálló alkotásnak is mondható.

A történet középpontjában egy család áll, amelynek a családfője, egy hitelcsapdából kimenekült, majd rossz útra tért, tisztességtelen eszközökkel meggazdagodott férfi, aki apja halála után dönt úgy, hogy felhagy eddigi életével és jó útra tér, mivel azt ígérte édesapjának, hogy becsületesen fog dolgozni. A családapát, a Társas játék Ivánjaként is jól ismert Thuróczy Szabolcs alakítja. A színész elmondása szerint nagyon jó a forgatókönyv és pont most van az ideje annak, hogy ezt a sorozatot bemutassák Magyarországon, mivel nyomasztó itthon a közélet és az Aranyéletben megfogalmazott kérdések a hétköznapi életünkben most nagyon is aktuálisak.

A feleségét Ónodi Eszter formálja meg, aki egy olyan nőt alakít, aki nem örül annak, hogy férje tisztességes útra szeretne térni, ugyanis nem hajlandó lemondani arról az életvitelről, amit megszokott és ezért szándékosan visszatereli férjét a sötét oldalra. A színésznő a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy talán még sohasem játszott ennyire negatív, ellenszenves figurát, de megpróbálja nem a szereplőről kialakult véleményét, hanem a karakter igazát eljátszani. Azaz megkeresi, hogy miről mit gondol a figurája, hogy áll hozzá egyes helyzetekhez, mi a saját érdeke és ezt teszi bele az alakításába.

A család két gyermekét a Társas játékból Petraként és az Egynyári kalandból Fanniként is ismert Döbrösi Laura és az eddig nagy filmes tapasztalattal nem rendelkező Olasz Renátó alakítja. A színésznő egy 16 éves, naiv kamaszlányt alakít, aki nem gondol bele komolyabban abba, hogy mivel is foglalkozik a családja, honnan is van a pénzük, azonban egy incidens miatt ráeszmél a valóságra, ami teljesen megváltoztatja. Megpróbál elmenekülni, elszökni és lázadni a szülei ellen. Az iskolában egyébként kitűnő tanuló, eminens diák. A család fiú gyermeke eredendően lázadó típus, aki húgával ellentétben pontosan tudja, miből élnek olyan fényűző életet. A hip-hop, a slam világa vonzza, bevállalós, nagyszájú figura.

A családhoz tartozik még két szereplő, az egyikük a Thuróczy Szabolcs által megformált karakter külföldön élő, de Magyarországra visszaköltöző öccse, akit a Munkaügyek – IrReality Show Tamásaként, a Fapad Andoraként és a Kossuthlifli Amadéjaként is ismert Lengyel Tamás alakítja. Az ő figurája lesz a rossz úton járó, csalással, kiskapuk keresésével és kihasználásával pénzt szerező szereplők ellenpólusa, ugyanis ő egyetemet végzett, tanult ember, aki szorgos munkával indította be sikeres, európai vállalkozását.

A másik, a családhoz szintén közel álló személyt Anger Zsolt játssza majd, akit legutóbb a Hacktion – Újratöltve című sorozatban mint Szondi Péter láthattunk és láthatjuk a Fapadban mint Szemlő Róbert. A színész által megformált mostani karakter egy ízig-vérig gengszter lesz, de nevezhetjük fehérgalléros bűnözőnek is. Olyan személyiség, aki a kívülállók számára csak a rosszat, a káoszt hozza el, ám belül ugyanúgy megvan neki is a saját problémája, de egy bűnözőnek a túlzott érzelmesség lehet az egyik veszte. Anger Zsolt karaktere képviseli azt, amire Ónodi Eszter figurája vágyik, azaz a pompát, a fényűzést lelkiismeret-furdalás nélkül fenntartani képes férfit.

Az Aranyélet vezető forgatókönyvírója Tasnádi István, aki mellett az Utóélet című film rendezője, Zomborácz Virág és Bárány Márton dogozott még a történeteken. A készítők másfél évig dolgoztak a nyolc epizódon, mivel Tasnádi elmondása szerint sokszor kellett átírniuk a már kész részeket. A harmadik rész forgatókönyvén 14 alkalommal módosítottak, mire elérték, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Zomborácz Virágot eddig csak rendezőként ismerhettük, most azonban egy új szerepkörben próbálta ki magát. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerinte a forgatókönyvírás magányos dolog, de szerencsére, amikor az írószobában összeültek és közösen dolgoztak a történeten, akkor sokkal jobban haladtak.

A sorozatnak két rendezője van, az egyikük az a Dyga Zsombor, akinek tévésorozata, az Egynyári kaland jelenleg is fut a Duna TV-n, amiben a Couch Surf című filmjéhez hasonlóan szintén együtt dolgozott az Aranyéletben is játszó Döbrösi Laurával. A másik rendező Mátyássy Áron elmondta, hogy Dyga Zsombor a főnök, de a legtöbb döntést közösen hozzák meg és nagyon egy rugóra jár az agyuk. A sorozat előkészítési folyamataiba idén csatlakoztak, amikor már csak az utolsó simításokat kellett elvégezni a forgatókönyvön.

A produkciós cégtől, a Laokoon Film Arts Kft.-től Stalter Judit elmondta, hogy egy hónapja zajlanak a forgatások és ez az első sorozatuk, ugyanis eddig csak játékfilmeket készítettek. A producer először tartott a két rendezős felállástól, de örül annak, hogy Dyga Zsombor és Mátyássy Bence ilyen jól kijönnek egymással. Az HBO új sorozata idén ősszel kerül képernyőre és látva a készítők és a színészek lelkesedését, ugyanolyan jó minőségű produkció lehet ez is, mint a legutóbbi két saját gyártás is. (fotó: SorozatWiki/Sdg)

Berendelték a 18. évadát az egyik legnépszerűbb kórházas sorozatnak

Új ausztrál sorozat érkezik az egyik magyar csatornára

Kiszivárogtak az első fotók a Zsivány egyes előzménysorozatának forgatásáról

5 év után visszatér a Frizbi Hajdú Péterrel

4 előzetes érkezett a hétfőn visszatérő Mintaapákhoz

Tetőtől talpig megújult a SorozatWiki