Azok az adások, amiket más tehetségkutatóknál válogatónak neveznek, a Rising Starba nem is kerültek volna képernyőre, viszont a TV2 az utolsó pillanatban meggondolta magát és mégis úgy döntöttek, hogy ezeket is leadják. Így a műsor valódi válogatói az első két adás után, az elmúlt hetekben műsoron lévő élő adások voltak. Ezekben már a közönség mobil applikációkon keresztül a zsűrivel együtt szavazza, vagy nem szavazza tovább az adott énekest. November 23-án, vasárnap este a TV2 meghívására a stúdióból nézhettük végig a Rising Star 3. élő válogatóját. De vajon mennyiben más a helyszínről végignézni a nagyszabású tehetségkutató műsort és hogyan látjuk a formátumot más hasonló produkcióhoz képest?

Sok műsornál már órákkal előbb odahívják a közönségeget, hogy legyen idő az előre felvett részeket rögzíteni. Itt azonban ilyen nem nagyon volt, így elég volt csupán 1 órával a kezdés előtt megérkezni és utána is csak rendezkedés volt a stúdióban. Azon már nem is csodálkoztunk, hogy a Bumm!, az X-Faktor, A Dal és a Sztárban Sztár után itt is ugyanaz a hangulatfelelős dolgozott. Ez természetesen nem véletlen, az elmúlt években tapasztaltak alapján mi is a legjobb szakembernek tartjuk ezen a területen. Nem sokkal érkezésünk után elkezdtek készülni a Tények élő bejelentkezésére, ezért kihangosították Andor Éva és Pachmann Péter mikroportját. Így 15-20 percen keresztül a TV2 hírműsorának készítésébe is belehallgathatnunk. A két hír bejátszás között gyakorolgatták a következő felkonfot, de olyan is előfordult, hogy ezt másodpercekkel a bemondás előtt még átírták, vagy cserélgették egymás között, hogy épp ki olvassa be.

Az adást a Mafilm nagyjából 750 négyzetméteres stúdiójából közvetítik, mely egy kicsit nagyobb mint a TV2 sajátja. Korábban ebben vették fel a Megasztár 4-et, A 40 milliós játszma 3. évadát, vagy épp a Bumm! című vetélkedőt. A díszlet nemcsak a tévéképernyők előtt, hanem élőben is lenyűgöző volt, talán a Voice óta nem láttunk ilyen jót. A helyszínen viszont az adáskezdésig elég hideg volt, mindenki kabátban vagy vastag pulcsiban ült. 7 óra után viszont elindult a show, becsukták a hatalmas ajtókat és 10-20 perc alatt jó meleg is lett. Az újságírókat az egyik legjobb helyre ültették, bal oldalra, viszonylag előre, így jól ráláttunk a színpadra, de ami talán még fontosabb, oldalról a zsűrit is meg tudtuk figyelni.

hirdetés

Az adás alatt rájöttünk, hogy ezeket a válogatókat valójában sokkal jobb otthonról figyelni, ugyanis még a továbbjutó énekesek is a produkciójuk 90%-ában a fal mögött vannak. Monitorok hiányában – amiken az élő képet láttuk volna – csak egy kameraszögből, a nem túl jó minőségű félkör alakú fal kivetítőjén lehetett követni a fal mögötti eseményeket. Egész más élmény volt azt a továbbjutó néhány versenyzőt a fal felemelkedése után élőben látni, még akkor is ha ez csak a dal utolsó 5-20 másodpercében történt meg. A versenyzők egyébként meglepően gyengék voltak, az este folyamán talán 1-2-ről mondtuk azt, hogy valamennyire jó hangja van. Azonban ezt tudjuk be annak, hogy ezek még tényleg válogató műsorok, így a most következő párbajok után kialakult mezőnyt kell majd valójában megítélni.

A két műsorvezető viszont jó választás volt, kiválóan működnek együtt. Ördög Nóra vérprofin vezette le az adást, míg Majka lazasága is hozzátett a tehetségkutatóhoz. A szünetekben is gyakran viccelődtek egymással és a hangulatfelelőssel, akkor is látszott, hogy jól érzik magukat a műsorban, viszont a zsűriről ez már nem mondható el. Az előbb említett csipkelődésbe a reklámok alatt időnként ők is próbáltak bekapcsolódni, de nem igazán sikerült, senki nem nevetett a vicceiken. Ami pedig még rosszabb, hogy az élő adásban sincs meg köztük az összhang, és egyenként sem igazán működnek. Talán Mező Misi az egyetlen aki jó köztük, aki érdekes tud lenni és viszonylag jó értékeléseket is mond.

A legérdekesebb újdongása a Rising Starnak, a szavazó rendszer. Az egyedi mobilapplikáción keresztül az egyszerű néző is beleszólhat a műsor menetébe, így úgy érezheti, hogy rajta is múlik egy-egy énekes sorsa. Ha viszont ennek a mélyére nézünk, akkor rögtön kiderül, hogy csak kis részben van így. Egy-egy zsűritagon 7-7% múlik, így összesen a voksok 28%-át ők adják, ami nagyon jelentős egy 70%-os továbbjutási küszöbön. Ez az elmúlt adásokban is jól látszott, csak pár esetben történt olyan, hogy a zsűritagok többsége igennel szavazott, mégse emelkedett volna fel a fal, vagy fordítva. Ennek ellenére mégis jobb megoldásnak tarjuk, mint ami más tehetségkutatókban van, ugyanis az ítészek itt is a bulvárban való eladhatóság alapján voksolnak, de itt legalább nem ér annyit szavazatuk. A bulvár ennek ellenére sajnos nagyon előjött. Minden harmadik énekes kisfilmjében valamilyen családi tragédiát mutattak be, melyek nagyrészt azt sugallták, hogy ne hangjuk alapján juttassák őket tovább, hanem sajnálat és az együttérzés miatt.

A reklámok alatt a nagy ajtóknak köszönhetően a közönségnek ki lehetett menni levegőzni. Ekkor láttuk, hogy a stúdió környékén külön van egy nagyobb helység ahol a versenyzők családtagjai nagyobb tévéken keresztül követhették a műsort. Ők csak akkor jöhettek be, amikor épp az ő rokonuk énekelt, majd Majka rövid interjúja után már ki is vezették őket. A stúdióban rengeteg hely volt, de a korábbi versenyzők, statiszták és az újságírók mellett a TV2 egyik tulajdonosának, Yvonne Dedericknek és a sztárvendégeknek is kellett a hely.

Összességében az adás végén felemás érzésekkel álltunk fel. Jó volt látni a díszleteket, hogy mi történik a szünetek alatt és érdekes volt a helyszínen végigkövetni a műsort, viszont nem éreztük azt, hogy a formátum vagy az énekesek teljesítménye olyan átütő lett volna, hogy izgalmas legyen az ott töltött két és fél óra. A műsort viszont egyelőre nem írjuk le, elképzelhető, hogy a párbajok után a bent maradt jóval kevesebb énekestől már színvonalasabb produkciókat láthatunk, illetve az is, hogy a Rising Star újításai később jobban kijönnek majd. (Fotók: SorozatWiki/Sdg)

hirdetés

A Barátok közt korábbi szépsége a Pokoli rokonok egyik főszereplője lesz

Bejelentették, hogy melyik testvérről fog szólni a Bridgerton család új évada

Hatalmas kedvezménnyel vehető igénybe a SkyShowtime reklámmentes csomagja

Megjelent az Emily Párizsban 4. évadának első előzetese

Itt a Sárkányok háza 2. évadának 7. epizódjának előzetese

Elhunyt Csányi János, a Szomszédok sztárja