A TV2 meghívására a MaFilm 750 négyzetméteres stúdiójában jártunk, ahol korábban A 40 milliós játszma kulisszáit is személyesen tekintettük meg. Vetélkedők tekintetében az idei év egyik legnagyobb meglepetését láttuk. Egy olyan produkció képe rajzolódott ki előttünk, mely tényleg újít az eddigiekhez képest. Itt nem táskákat kell nyitogatni, nem a föld nyílik meg az ember alatt, ha rosszul válaszol. Hanem az arcába robban egy egészen méretes bomba, színes porral megtöltve a levegőt. A 30 perces részekkel érkező Bumm!-ban a szórakoztatás lesz a fő cél, és hogy a műsor átadja a videojátékokra és akciófilmekre jellemző dinamikát, és feszültséget. Ez sikerült is a készítőknek, és a látottak alapján ráadásul egy új kérdésrendszerrel, valamint egy megbonyolított válaszadási rendszerrel is húzzák a játékosok idegeit. A Bumm!-ot a Show & Game nevű vállalat gyártja, közel 90 fős stáb munkálkodott a közelmúltban a szérián, 450 négyzetméteres díszletben.

A Magyar Televíziós Újságírók Díjának egyik győztese, Liptai Claudia vezeti a Bumm!-ot Kasza Tibivel együtt, melyet egy új, izraeli formátum alapján készített el a TV2. Négyfős csapatok teszik próbára a tudásukat, nyolc millió forintért a játék rendszere az általunk látottak alapján egészen újító. A bemutatkozók után kimegy az egyik versenyző, ráadnak egy védőszemüveget, aztán jön az első kérdés. Vele együtt a csőszerű tartályból, mely kék fénnyel világít a díszletben, előbukkan egy hatalmas, fekete bomba. Színes kábelekkel. Ezt követően jön az első kérdés. Egy perc van a válaszadásra, és mindig a rossz megoldásokat kell kigyomlálnia a játékosnak úgy, hogy a többiek nem segíthetnek. Aztán elvágnia a megfelelő, rossz válaszhoz tartozó kábelt, és minden válaszadás után három másodperces hatásszünet után bemondja egy hang, hogy mehet-e a játék tovább. Ellenkező esetben a bomba felrobban. Aztán jön a következő játékos, és egy alagúton keresztül haladva kiemelkedik a következő bomba a stúdió közepén a padló alól. Persze a műsorvezetők sokat beszélgetnek a többiekkel, ezzel fenntartva azt a képet, hogy a Bumm!-ban csak az „egy mindenkiért, mindenki egyért” hozzáállással lehet valamire vinni.

De térjünk vissza játékosunkhoz, aki éppen vagdossa el a kábeleket. A számláló csak pörög visszafelé. De mi történik akkor, ha valaki hibázik, és rossz kábelt vág el? Működésbe lép a bomba, amelyből mindenfelé színes festék lövell ki, beterítve a játékost, néha a műsorvezetőt és porral telik meg az egész stúdió. Jöhet a következő, aki innen folytatja tovább, de már csak 6 millióért, ha ő is kiesik, akkor utána már csak 4-et, 2-t, vagy éppen semennyit nem vihetnek el a játékosok. Aki végigmegy, az a még nem kiesett társaival válaszolhatja meg az utolsó kérdést, a műsorban egyszer a csapat még együtt is megdiskurálhatja, ha valamit nagyon nem tudnak. Ahogy egyre halad előre a versenyző, úgy lesz egyre több válaszlehetőség, és egyre több elvágandó kábel.

A Bumm! mivel rövid, 30 perces adásokkal fog operálni, látványos megoldással és rengeteg pörgéssel, ezért felettébb izgalmas műsor lesz, minket eléggé meglepett, még úgy is, hogy a forgatás nem volt túl dinamikus. Több nagyobb leállás is volt, illetve műszaki hiba is akadt. Emellett minden egyes bomba felrobbantása után szellőztetni kellett és kitakarítani a stúdiót. Ez elég körülményessé tette a felvételt. Ennek ellenére szinte tapintani lehetett a feszültséget a stúdióban, a két szerelmes párból álló csapat nagyon akarta azt a győzelmet. Ellenben a statisztákra párszor rá kellett szólni, kedvenc hangulatmesterünk, akit több forgatáson is láttunk már, itt se kímélte a közönséget. Hiszen meg kell ijedni, amikor robban a bomba, látványosan, illetve érdemes egyébként is „élni” a kamerák előtt, máskülönben a képernyők előtt ülők számára kiveszik az izgalom a műsorból. A díszlet nagyon jól sikerült egyébként, ez is hozzáad rengeteget a hangulathoz, kicsit olyan, mint egy sci-fi sorozatban. Egyértelműen a Tardisra hasonlít az összhatás a Ki vagy, doki?-ból, az alulról megvilágított falak, illetve a futurisztikus dizájn jól mutatja, hogy ez már az új generáció game show-ja, melynek dögösnek, veszélyesnek, és pörgősnek kell lennie. De legalábbis jó, ha a néző a tévé előtt elkezd a válaszokon agyalni, azon, hogy ő melyik kábelt vágná el a játékosok helyében.

A forgatások alatt Somorjai Tibor, kreatív producerrel is beszélgettünk, aki elmondta: „Alapvetően az, hogy ott van egy szerkezet, amit bombának hívunk, mindent megváltoztat. Eddig ugye mi történt? Amikor az ember elment a vetélkedőkbe, a kérdésekre választ adott, és harcolni kezdett azért, hogy elvigye a nyereményt. A játékos itt nem tudja, hogy mi fog történni, ha felrobban a bomba, ez megsokszorozza a feszültséget.”

Annak is utánajártunk, hogy a Bumm! mennyiben változott meg az eredeti változathoz képest. „Itt ugye két műsorvezető van, mi vagyunk az elsők, akik ezt meglépték. A kintiek egyébként nagyon rugalmasak voltak, és bízunk is a sikerben. Mindannyian láttunk már akciófilmet, ahol érezte a néző, hogy az izgalom menthetetlenül rátelepszik. A Bumm!-ban ott lesz ez a feszültség, de a magyar verzióban ezt még több humorral és szórakoztatással spékeljük meg az eredetihez képest” – nyilatkozta a szakember a SorozatWikinek.

Mindenképpen érdemes kitérni a műsorvezetők személyére is, Liptai Claudia és Kasza Tibi ugyanis kiválóan működik együtt. A SuperTV2-n futó Kasza! című műsorban a laza műsorvezetőből olykor elege van az embernek, itt azonban azt csinálhatja, amihez ért. Azaz elmés, rövid beszólásokkal hergelheti a nézőket, az épp mellette álló dögös lányt, aki azért szorít, hogy a fiúja nehogy véletlen elmélázzon a legutóbbi BL-meccseken, vagy azon, hogy hova megy hétvégén „ereszd el a hajad” partit csapni a haverokkal, és rossz kábelt vágjon el. Kasza Tibor volt az, aki ezen a felvételen, amelyen épp mi jártunk és 3 és fél órát töltöttünk, néha bakizott, bár ezt ugye kivágják végül, így a nézőket nem zavarja a dolog. Ellenben párszor újra kellett venni miatta a részeket, míg Claudia rutinból megoldotta a feladatot. Liptai talpraesett, ha úgy adódik, akkor szívesen vissza is szól Kaszának, de ugyanúgy a játékosok is megkapták párszor a magukét a forgatáson. A TV2 kockáztatott azzal, hogy kettejüket összeeresztette egy színpadra, viszont nagyon jól kiegészítik egymást, élmény volt őket nézni, sőt az ember sokszor még el is mosolyodott a produkciójukon. Bár, Claudia egy füstbombát azért kapott az arcába, ami nem tetszett neki annyira. Ezért nem is hibáztathatjuk.

Liptai Claudia és Kasza Tibi azért lesznek jó páros a Bumm!-ban, mert kioltják, és ugyanakkor kiegészítik egymást. Nem lennénk meglepődve, ha a TV2 a későbbiek során is adna közös munkát kettejüknek. Persze, hogy kettejük interakciója mennyire jön majd át a képernyőn keresztül, az egy másik kérdés, hiszen nagyon sok múlik még a vágástól és az utómunkától.

Az ilyen műsorok esetében mindig fontos dolog, hogy vajon milyenek a kérdések. A Bumm! esetében alapvető kitétel volt, hogy az írók nem tehettek fel az elmúlt években történt halálesetekkel kapcsolatos kérdéseket, mert milyen az, amikor valaki jól válaszol, és a közönség annak örül őrjöngve, hogy eltalálta a játékos pontosan, hogy hányan haltak meg szeptember 11-én a merényletekben. A Bumm! inkább a szórakoztató vonalat követi, azonban a játékosoknak sokoldalúnak kell lenniük, jó, ha tisztában vannak a popkultúrával, a bulvárkérdésekkel, de van itt sport, irodalom, tánc, szóval nem árt, egy alapvető tájékozottság. Érdekesség, hogy csak, amikor ott voltunk, két sorozatokkal kapcsolatos kérdés is volt, ezt meglepve konstatáltuk, de ugye manapság egyre többen kattannak rá a tévéiparra, így nem annyira döbbenetes a dolog. Az annál inkább, hogy az éppen aktív játékosnak azért okozott kellemetlen perceket a kérdés. Azt persze nem árulhatjuk el, hogy továbbment-e, vagy elvérzett.

Egy, a helyszínen kiállított tévén abba is betekintést nyerhettünk, hogy miképp fog kinézni a Bumm! a képernyőkön. Látványos lesz, annyit már most elárulhatunk, egészen pontosan 12 kamerával felvéve. Különböző színű füstfelhőben úszik majd a stúdió, ha valaki rossz kábelt vág el, a közönség ijedten fog sikítozni, míg a nagy többség azon bosszankodhat majd, hogy egy aránylag könnyű kérdést hogy ronthatott el így a versenyző. Annyi a negatív az egészben, hogy helyenként nekünk úgy tűnt, a kérdések túl könnyűek, ezt hozzá kell tegyük, bár az, hogy vannak köztük becsapósak, azért mégiscsak érdekessé teszi a Bumm!-ot.

Hatalmas meglepetést okozott a Bumm! első látásra, izgalmas, látványos, szórakoztató összképet mutatott az a másfél epizód, amit láthattunk. Elérte a műsor, amit sok másik képtelen, hogy drukkoljunk a versenyzőknek. Hogy ellenük, vagy éppen mellettük, az már más kérdés. A nulladik epizód szeptember 28-án, 21:40-kor kerül majd képernyőre a TV2-n. Nem véletlen, hogy a Sztárban sztár után, ugyanis az énekes műsor szereplői mérkőznek majd meg a Bumm!-ban, ha nyernek, akkor azt jótékony célokra fogják ajánlani. Ez a későbbiek során is igaz lesz, ha sztárcsapatok tűnnek fel a szériában, akkor ők mindig felajánlják majd valamilyen szervezetnek a lehetséges győztes pénzösszeget.

A Bumm! összességében, a felvételeket látva egy pörgős vetélkedő lesz, telepakolva egy csomó szórakoztató elemmel, jó kérdésekkel, és egy izgalmas csavarral. A 30 perces formátum lehetővé teszi, hogy azok is bekapcsolódjanak a bombahatástalanításba, akik egyébként a hosszú műsoridő miatt nem néznek hasonló game show-kat.

(A TV2 új vetélkedője, a Bumm! szeptember 28-án, egy Sztárban sztáros különkiadással veszi kezdetét, majd 29-étől minden hétköznap 20:10-kor lesz látható a csatornán.)

Berendelték a 18. évadát az egyik legnépszerűbb kórházas sorozatnak

Új ausztrál sorozat érkezik az egyik magyar csatornára

Kiszivárogtak az első fotók a Zsivány egyes előzménysorozatának forgatásáról

5 év után visszatér a Frizbi Hajdú Péterrel

4 előzetes érkezett a hétfőn visszatérő Mintaapákhoz

Tetőtől talpig megújult a SorozatWiki