Szombat este 600 négyzetméteres stúdióban, 150 fős közönség előtt, 14 kamera kereszttüzében forgatva zajlott le A Dal 2014 első középdöntője, melyen az MTVA meghívására mi is részt vehettünk. A kicsit több mint 2 órás adás során kilenc előadó lépett fel, egy közös céllal. Hogy bejussanak a műsor döntőjébe és ezzel egy lépéssel közelebb kerüljenek ahhoz, hogy Magyarországot képviselhessék az Eurovíziós Dalfesztiválon. Az ehhez hasonló showműsorokhoz hasonlóan A Dal esetében is a nem élő felvételek leforgatásával kezdődött az este, kétszer is megtekinthettük Korda György és a Hooligans közös számát, mely igencsak jól csengett, annak ellenére, hogy a célközönség nem mi vagyunk.

A zsűrire és a színpadra is tökéletesen rálátva, a nézőtér jobb hátsó soraiban ülve tekinthettük meg ezek után, ahogy Novodomszky Éva és Gundel Takács Gábor bejelentkezett élőben azoknak a nézőknek, akik a tévéképernyő előtt kísérik figyelemmel a műsort, de csak azután, hogy a tapsoltató ember bemelegítette volna a közönség tenyerét és hangszalagjait. Ő egyébként, mármint a hangulatmester állandó résztvevője ezeknek a műsoroknak, a kereskedelmi tévék is őt alkalmazzák a legnagyobb szuperprodukciókhoz. Ennek pedig prózai oka van, az, hogy ő a legprofibb ilyen jellegű szakember Magyarországon.

A sztárvendégek közt olyan ismert arcok tűntek fel, mint Szabó Zsolt László, az MTVA megbízott vezérigazgatója, de rajta kívül a nézőtéren helyet foglalt Balázs Klári is, aki Kordát kísérte el, hogy közelről szurkoljon az énekesnek. A zsűri székeiben az előző hetekhez hasonlóan Rúzsa Magdi, Kovács Kati, Rákay Philip és Csiszár Jenő foglaltak helyet, az élő adás kezdetekor azonban nem rajtuk volt legfőképp a hangsúly. Hanem inkább Novodomszky Éván, aki jól ismert arc az MTVA-nál, azonban gyorsan kiderült, hogy egy ehhez hasonló, nagyszabású műsor vezetése neki egy picit nagy falat, azonban szerencsére Gundel Takács Gábor profizmusa és állandó poénjai ellensúlyozták a műsorvezetőnő folyamatos bakijait. A középdöntő során kilenc versenyző lépett fel, akik közül kettőt a zsűri juttatott tovább, kettőt pedig a közönség szavazatai. Amint kiderült, az interaktív, mobilos szavazás az élő nézőközönség soraiban is jól működő húzás, de a végjátékig persze még hátra voltak a műsorszámok.

Elsőként a Mistery Gang lépett színpadra, akik színes-szagos produkcióval készültek, ám még a hangszeren való pörgés se nagyon tette élvezhetőbbé a produkciójukat. Egy olyan dallal készültek, amit öt perc után elfelejt az ember. Aztán jött Joni produkciója, aki aztán felkavarta az állóvizet a stúdióban. Nagy meglepetés volt a tévében látottakhoz képest, hogy az énekesnő hangja mennyire betöltötte a teret élettel. A zsűrinek ezzel szemben sikerült egy nagyot bakiznia, Csiszár Jenő ugyanis Dánia helyett Norvégiába küldte volna a lányt. Talán így akarta kifejezni, hogy nincs helye Joninak az Eurovízión, és legszívesebben rossz gépre ültetné fel, ezt nem tudhatjuk, azonban a vicces közjáték végig a műsor motorjává vált. Többek közt Gundel Takács Gábor is jókat élcelődött a hibán. Király Viktor tökéletes show-t rakott eztán a színpadra, bár személy szerint a hangjában nem találok semmi érdekeset, “csupán” azzal ért el közel maximális pontszámot az énekes, hogy az amerikai produkciókat másolja. De azt legalább nagyon profi módon teszi.

hirdetés

A Group “N” Swing dögös és merész, táskás produkciója után – ami élőben még jobban nézett ki, mint a képernyőn látva – azonban jött Bogi, aki megmutatta, hogy We All című száma miért is produkál olyan jó nézettséget a Youtube-on. Mezítláb érkezett a szemtelenül fiatal énekesnő és tett le az asztalra tökéletes performanszot az asztalra, végül azonban Rákay Philiptől jócskán megkapta a magáét. A szakember ugyanis megkérdezte az előadótól, vajon ugyanezt meg tudná-e csinálni akkor is, ha az Eurovíziós közönség előtt kéne dalolnia? Képes lenne ugyanilyen pontosan kiénekelni a hangokat, ugyanilyen lazán mozogni a színpadon? Látszott, élőben talán jobban, mint utólag visszanézve, hogy Bogi ezen a ponton kissé elbizonytalanodott. A zsűri azonban jó pontszámot adott neki. Tovább is juttatta. Mégpedig jogosan, mert nagyon tehetséges a fiatal lány.

Aztán újabb súlytalan produkció következett, hisz a Depresszió lépett színpadra. Ők tulajdonképpen a lebutított Tankcsapda, még az énekes hangja is hasonlít Lukács Laciéra, ráadásul a daluk előadása alatt is csak álltak végig, meg se moccantak szinte. Az Eurovíziós Dalfesztiválon azért megfigyelhető, hogy még akkor is, ha minimalista a fellépés, legalább az énekesek betöltik a színpadot. A Depresszió erre nem volt képes, még ha a közönség tovább is juttatta őket. Szabó Leslie hasonlóan minimalista stílust hozott, ő viszont hangvételében a Quimbyre és az alter zenészekre hajaz, így igazából őt is könnyű elfelejteni. Míg ByeAlexnek tavaly bejött az esetlenség, addig idén szinte érezhető, hogy nem olyan fog nyerni, akinek kényelmetlen a színpad. Vagy éppen a közönség. Mert Leslienek érezhetően az volt. Ezen a ponton érdemes is megjegyezni, hogy az ítészek egyik legnagyobb hibája, hogy túl jószívűen pontoznak. Az első középdöntőben már hajlandóak voltak arra Rúzsa Magdiék, hogy kimondják, ha valakit nem szívesen küldenének Dániába, azonban amikor a pontozásra került a sor, akkor bizony jócskán túlpontoztak. Ez pedig néha megkérdőjelezi a zsűri hitelességét. Még ha annyira hozzáértő emberek ülnek is ott, mint Csiszár Jenőék.

Radics Gigi legalább annyira próbálta megőrjíteni a közönséget, mint tette azt pár perccel előtte Király Viktor, ám az énekesnő a sallangmentes dal ellenére se találta el azt a minőséget, amit tavaly, így egészen felejthetőre sikeredett a produkció. Gigi az, aki tényleg képes az amerikai popsztárokat megszégyenítő teljesítményre, azonban az a szám, amivel most indult, nem ütötte meg a szintet. Félresikerült a produkció, és még az se mentette a dalt, hogy próbálták túlfűtöttre venni a fellépést. Ha pedig már felejthető dal, akkor a New Level Empire is megérdemel pár szót. Hisz ők voltak azok, akik a legnagyobb lelkesedést váltották ki a stúdióban jelenlevő nézőkből, csak azt nehéz megérteni, hogy miért. Merthogy előadásmódban Király Viktortól és zeneileg Bogitól is egyaránt elmaradnak. Ennek ellenére a közönség továbbjuttatta őket.

A Dal összességében egy profi műsor, néhány sallanggal, ugyanis a zsűri annak ellenére, hogy szépen működik együtt a műsorvezetőkkel és a backstage riporterekkel, mégis sok szakmai bakit vét. Ennek ellenére a profi műsorszámok jól ellensúlyozzák a dolgot, ráadásul a középdöntő első fordulójában olyan előadók léptek fel, akiknek tényleg keresnivalójuk lehet a színpadon. Így tehát nem érdemes elfelejteni, hogy ez a műsor igazából egy kísérő, mely mindössze egy szórakoztató válogató show az Eurovízióra. Annak azonban tökéletes és könnyedén rá is fogható, hogy szórakoztató is. Mert olyan énekeseket és énekesnőket, valamint slágereket hallhat itt az ember, akiket és amiket jó eséllyel egyébként elkerülne.

A Dal döntője szombat este lesz látható, ahogy eddig, úgy ismételten két csatornán, az M1-en és a Duna Worldön, 20:20-tól 22:25-ig. Várakozásaink szerint idén is a legalkalmasabb mehet majd ki az Eurovíziós Fesztiválra, hiszen a kétkedők ellenére ahogy ByeAlex nagyot tarolt tavaly odakint, úgy a potenciál erre megvan a jelenlegi indulókban is. A döntőben csak úgy, mint tavaly ismét a zsűri választ ki majd 8-ból 4 énekest, akik közül aztán a nézők szavazhatják meg a végső győztest, aki Magyarországot képviselheti. (fotók: MTVA/Galos M. Samu és Nagy Zoltán)

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban