J. J. Abrams az elmúlt években olyan sikeres produkciókat hozott tető alá Amerikában, mint a Lost vagy éppen a 2009-es Star Trek, és annak folytatása, a Sötétségben – Star Trek. A hamarosan mozikba kerülő új Csillagok háborúja filmért is felelős szakember azonban mostanában visszatért gyökereihez, tévésorozatot készített. Ez az Emberi tényező (Almost Human), melynek premierje csütörtök este lesz 21:20-kor a VIASAT3-on. A sorozat főszereplője John Kennex (Karl Urban), aki egy, a rendőrséget ért támadás után, 17 hónapnyi kómát követően tér magához. Az Emberi tényező története szerint 35 évvel járunk a jövőben, amikor minden rendőrtiszt mellé egy-egy beosztott, emberi külsejű robot teljesít szolgálatot. A sorozatban Michael Ealy John bajtársát játssza, aki nagyrészt android és csak nagyon kis részt ember. A színésszel készült interjút a VIASAT3-tól kaptuk, köszönet érte.

Miért vállalta el Dorian szerepét az Emberi tényezőben?
Először is, azt hiszem, hogy a forgatókönyv fogott meg leginkább. Az pedig szintén nem volt egy nagy hátrány, a producerek eléggé ismertek. Amikor az ember várhatóan 5-6 évre elkötelezi magát a televíziózás mellett, az egy elég súlyos döntés. Meg kell bizonyosodni arról, hogy azok, akik a volánnál ülnek, jogosítvánnyal is rendelkeznek. A készítők, J. J. Abrams és Joel Wyman ilyenek. Magabiztossággal tölti el az embert, hogy tudja, ezeknek az embereknek van egy-két trükk a tarsolyukban.

Hogyan írná le a karakterét, Doriant?
Ha 40 évet ugrunk a jövőbe, a politikai korrektség még mindig jelen van, a robot kifejezés sértőnek számít, ezért inkább a szintetikust használják. Dorian szerintem a tükörképe annak, amit mi, emberekként mindannyian garantáltnak veszünk. A szíve, vagy máshogy fogalmazva a keresőmotorja egy programon alapszik, amit Szintetikus Léleknek hívnak. Ugyanúgy dolgoz fel adatokat, mint egy számítógép, csak éppen képes is belőlük tanulni.

Hogyan közelít meg egy olyan karaktert, aki android, csak éppen emberi érzésekkel?
Úgy, hogy kizárom magamból a félelmeimet. Miután Joellel találkoztam, az első megbeszélésünk a szereppel kapcsolatban három órán keresztül tartott. Még soha nem volt ilyen hosszú munkával kapcsolatos meetingem. Az egyik téma az volt, hogy mennyire bízik abban, hogy milyen távlatokba tudom vinni a karaktert. Hogy őszinte legyek, elég megnyugtató volt. Azóta is sokat beszélünk arról, hogy milyennek kell lennie Doriannek. Nagyon sok minden az ő érdeme, mert már alapból a lapon voltak a karakter fő jellemvonásai.

Mennyire jelent kihívást a szerep?
Felfrissítő, ugyanakkor elég nehéz is. De nagyon élvezem. Próbálom átadni azt is, hogy milyen kínos szituációk esnek meg a karakterrel, amit remélhetőleg a kamerák is megmutatnak. Ez a célom legalábbis.

Mit élvez legjobban, abban, hogy ezt a szerepet játszhatja?
Dorian karaktere egészen nagy vászonra van festve, ami minden színész álma, főleg, ha arról van szó, hogy egy szerepet 5-7 évig kell eljátszani. Soha nem játszottam még robotot, így amikor először jött a felkérés, úgy voltam vele, hogy miért is ne? Ez valami új. Benne vagyok! Érdekes, de úgy gondoltam, hogy Doriannek sose lesz szerelme a képernyőn, de ez még azelőtt volt, hogy Joellel találkoztam volna. Azt mondta, hogy Doriannek szabad akarata van, így miért ne lenne lehetséges? Így lehet, hogy szerelmes is lesz valakibe. Ez rögtön felkeltette az érdeklődésem.

Mennyiben tudta segíteni a karakter fejlődését?
Sokat beszéltem Joellel arról, hogy Dorian vajon inkább Mac vagy pedig PC. Én Macre váltottam, mert nem tudtam a PC-nél kivárni, hogy elinduljon a víruskereső, és minden egyéb. A Macet meg csak kinyitja az ember és már mehet is a dolog. Dorianre úgy gondolok általában, mint egy továbbfejlesztett szintetikusra. Az MX43-as robotokkal ellentétben vele meg kell egyezni. Nem lehet egyszerűen csak megmondani neki, hogy mit kellene tennie. Mert véleménye van. Ezt pedig nagyon érdekes eljátszani. A gondolatai ugyanis sokszor idegesítik John Kennexet.

Merre tart Dorian és John Kennex kettőse az első évad során?
Szerintem párszor még el fogom Karlt agyabugyálni az évad során! Vicces, mert láttam olyan kritikákat, ahol azt írták az Emberi tényezőről, hogy egy rendőrpárról szóló dráma. Ezt még ki kell érdemelnünk, merthogy itt azért egy ember és egy robot dolgozik igazából együtt. Lehetnek így igazából társak? Nem hiszem. Fel kell építeniük még a kapcsolatukat és azt is be kell bizonyítaniuk egymásnak, hogy bíznak a másikban. Remélhetőleg az évad végére egy lépéssel közelebb leszünk ahhoz, amit a kritikusok írnak.

Mennyi akciót tartogat még a karakterének a sorozat?
Azt ígérték, hogy rengeteg akciójelenetünk lesz még, aminek igencsak örülök. Úgy gondolom, hogy a sorozat legfőbb erősségeit a karakterek közti kapcsolatok, az akciójelenetek és a technológia jelentik. Ahhoz, hogy a közönséget a képernyők előtt tartsuk, az kell, hogy mind a hármat az Emberi tényező védjegyeivé tegyük.

Időről-időre sötét és komolyabb témák is felbukkannak az Emberi tényezőben. Dorian viszont sokszor humorral üti el a dolgot. Egyetért ezzel?
A trailerben van egy olyan jelenet, amiben Dorian éppen jön ki a laborból és a szájával csinál hangokat. Az a momentum például a véletlennek köszönhető. Éppen az artikulációt gyakoroltam, amikor a rendező, Brad Anderson meglátta ezt és azt mondta, hogy csináljam meg ezt élesben, a kamerák előtt. Zseniális volt. Ezek azok az apró „balesetek”, amiket szerintem a közönség is viccesnek talál.

Mit gondol, Dorian intuitívan áll a vele kapcsolatban állók érzéseihez hozzá?
Nem vagyok benne biztos, hogy ezt a képességet kifejlesztette-e már, inkább csak egy megfigyelő. Megfigyeli az emberi viselkedést és rájön, hogy szüksége van ezekre az érzésekre. A második részben például igencsak erős kíváncsiságot mutat John érzéseinek irányában. Olyan kérdéseket tesz fel neki, mint hogy Mit jelent ez? Milyen érzés? Hogyan érezhetném én is ezt? Gyermeki ártatlanságra hajaz ez a viselkedés, de ugyanakkor felfrissítő motívum is egyben. Dorian minden napját úgy tölti, hogy azt kutatja, mi teszi az embert emberré.

Milyen szuperképességei vannak Doriannek?
Ha megnézi valaki a pilotot, akkor már az első részben rájöhet, hogy van pár váratlan húzás a zsebében. A második részben még több ilyen ereje nyilvánul meg. Aztán a harmadikban pedig még több. De ugyanakkor Dorian korántsem elpusztíthatatlan. Ez nagyon fontos volt számomra és sokat is beszéltem róla Joellel. Ő is meghalhat. Kidobhatják egy kocsiból és áthajthat rajta simán egy teherautó. Ez azért fontos, mert ha veszélyben érzi magát, akkor a közönség is át fogja érezni a dolgot. És ez elég fontos.

Lesznek még az évad során különleges, android ruhái Doriannek?
Nagyon örültem annak, hogy igazából Doriannek csupán egy ruhája van. Az uniformisa. Karlé az a kiváltság, hogy sokféleképp öltözködhessen a sorozatban. Persze mindez nem jelenti azt, hogy Doriant nem fogja látni a közönség más ruhákban is, ahogy egy több emberi tulajdonságot vesz át. Az első vázlatokban az is szerepelt, hogy a karakter magára húzott új ruhákat, csak azért, hogy kipróbálja milyen érzés. Ha a következő Comic-Conra jönnek majd emberek, akik Doriannek vannak beöltözve, akkor nagyon büszke leszek.

Mennyire rajong a sci-fikért?
Kiskoromban imádtam a Csillagok háborúját. A Star Trek sorozatokat nem néztem, de a filmeket igen, így odavoltam Ricardo Montalbánért, amikor ő játszotta Khant. Soha nem voltam egy tősgyökeres science fiction fan, azonban ez a sorozat megváltoztatott. Mert a jövőben játszódik, a koncepciója pedig nagyon érdekes. Néha azon gondolkozom, hogyha gyerekeim lesznek, akkor lehetséges, hogy majd egy ilyen világban éljenek. És ez nagyon érdekes lenne. Mióta az Emberi tényezőben játszom, bátran kijelenthetem, hogy sokkal inkább képben vagyok a modern sci-fi világ történéseivel.

(Az Emberi tényező csütörtök este, 21:20-tól látható, csak a VIASAT3 műsorán!)

Liptai Claudia saját műsort kap az RTL Klubon

Kiderült, mikor érkezik a Jóbarátok különleges epizódja

A Barátok közt és a Drága örökösök egykori színésznője is csatlakozik a Mintaapákhoz

Sorozatötlet pályázatot hirdet a Keresztanyu gyártója

18. heti nézettség – Tarolt az új Konyhafőnök első hete

A mi kis falunk ellen zárul a Mintaapák 2. évada