Az elmúlt hetekben egy új kezdeményezésen dolgoztunk. Az Epizód magazin, a Hír24, a Hír7, az Index-Comment:com, a Mediapiac.com, az Origo, a SorozatWiki, a Színes RTV és a Tvr-hét részvételével megalapítottuk a Magyar Televíziós Újságírók Díját. Kritikai szempontok szerint a tavalyi év magyar gyártású televíziós szórakoztató műsorai és műsorvezetői közül hat kategóriában hirdetünk most nyerteseket. Idén ezt egy szakmai elismerésnek szánjuk, melyet az alapító médiumok által, majd sajtóközleményben hirdetünk meg, de jövőre díjátadót is tervezünk.
Januárban és februárban, a SorozatWiki kezdeményezésére 9 hazai médium részvételével (Epizód magazin, Hír24, Hír7, Index-Comment:com, Mediapiac.com, Origo, SorozatWiki, Színes RTV, Tvr-hét) megalapítottuk a Magyar Televíziós Újságírók Díját. A célunk egy független díj létrehozása, melyet szakmai szempontok alapján, klasszikus kritikai attitűdöt képviselve ítélünk oda a minőségi magyar szórakoztató műsoroknak és azok házigazdáinak. „Örülnénk, ha a nézettségi adatok mellett a szakmai visszajelzés is egyre jobban befolyásolná a magyar televíziózás irányát. Hosszú távon ezt szeretnénk elérni ezzel a díjjal” – nyilatkozta Kenderessy Szabolcs, a SorozatWiki főszerkesztője.

2013-ban a korábban említett szak- és hírmédiumokkal hat kategóriában szavaztuk meg a legjobbat; Nagyszabású showműsor, vetélkedő, magyar sorozat, stand-up comedy vagy talk show, műsorvezető (nő) és műsorvezető (férfi). A voksok alapján a győztesek nagy többséggel lettek meg. Jövőre az alapítókkal kategória bővítést és hivatalos díjátadó ceremóniát tervezünk.

hirdetés

A 2013-as nyertesek:

Nagyszabású showműsor:
Sztárban sztár (TV2)

A TV2 új szórakoztató műsora 2013 októbere és decembere között volt képernyőn. A formátum nem az elmúlt években már megszokott tehetségkutatásról szólt, hanem hazánk elismert énekesei mutatkoztak be új oldalukról. A show-ban ikonikus előadók bőrébe bújva, elmaszkírozva adták elő azok slágereit. A műsort a nézők és a kritikusok is jól fogadták, így 2014-ben új szezonnal tér vissza a TV2 képernyőjére.

Vetélkedő:
Maradj talpon! (M1)

A vetélkedő 2011-ben indult az M1-en, tavaly az év első felében volt képernyőn, műsorvezetője Gundel Takács Gábor. A produkció érdekessége, hogy a kiesett játékosok nem a megszokott módon, a kijáraton át távoznak a stúdióból, hanem csapóajtó nyílik ki alattuk, amelyen át szó szerint kiesnek a játéktérből. A vetélkedő sikeres volt, most viszont pihenőn van, de a folytatásról szóló hírt már bejelentették.

Magyar sorozat:
Társas játék (HBO)

A sorozat 2011-ben indult az HBO saját gyártású produkciójaként. Az izraeli formátum adaptációja nagy siker volt, így a csatorna a folytatás mellett döntött. Mivel a széria kint csak egy évadból állt, a 2. szezon teljes egészében magyar fejlesztés, hazai forgatókönyvírók munkája. Az új évad a korábban vetített történet folytatásaként 2013 őszén került bemutatásra, nagyrészt változatlan színészi gárdával.

Stand-up comedy vagy talk show:
Showder Klub (RTL Klub)

Az RTL Klubon látható műsor 6 éve indult a csatornán és azóta minden tavasszal és ősszel képernyőn van, így 2013-ban is két új évad érkezett belőle. A 40 perces stand-up comedy humoristái az elmúlt években nagy hírnévre tettek szert, a műsornak köszönheti ismertségét többek között Kiss Ádám is.

Műsorvezető (nő):
Liptai Claudia (TV2)

2013-ban a műsorvezető több csatornán, illetve produkcióban is jelen volt. Az év elején a SuperTV2-n a SuperMokka egyik házigazdája volt, és ugyanitt vezette A Nagy Duett 2. évadját is. A tavalyi év második felében a TV2-n a Mr és Mrs show női műsorvezetője volt. Liptai Claudia régóta a TV2 egyik meghatározó arca.

Műsorvezető (férfi):
Gundel Takács Gábor (M1)

Gundel Takács Gábor az egyik legtapasztaltabb televíziós személyiség. A műsorvezető 2013-ban több jelentős produkciót, nagyszabású showműsort és vetélkedőt is vezetett az M1 képernyőjén. A Dal egyik házigazdájaként nevéhez fűződik az utóbbi évek legnagyobb köztévés produkciója. Ő vezette a Maradj talpon!-t, és hozzá kötődik a tavaly elindult A következő! című vetélkedő is.

hirdetés

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna

Kiderült, hogy mikor érkezik a Sweet Tooth: Az agancsos fiú utolsó évada a Netflixre

Jövő héten 2 nagy műsor is véget ér a TV2-n

Golden Globe-díjas színész csatlakozott a Wednesday 2. évadához

A nyáron új székházba költözik az RTL egy része