Október 20-án ért véget az MTVA új minisorozatának, a Kossuthkiflinek a forgatása, mely 107 helyszínen, több mint 120 stábtag dolgozott. Fehér Béla regénye igazi modern irodalmi műként, iróniával, humorral és mégis néha szívszorítóan nagy komolysággal állt hozzá az 1848-as, “49-es szabadságharc témájához, most pedig a közmédia jóvoltából a képernyőn is viszontláthatjuk a sztori karaktereit. A Rudolf Péter által rendezett szériában olyan hazai színészek tűnnek majd fel a főszerepekben, mint Trokán Nóra, aki Estillát fogja alakítani. A fiatal nő egy napon arra eszmél, hogy Swappach Amadé, Kossuth seregének őrnagya megszöktette és egy kocsihajtóval, meg némi bejglivel indulnak neki a nagy útnak ebben a XIX. századi tévés road movie-ban. A minisorozat 2014 őszén lesz látható az M1-en.

Amerikában igen sikeresek a történelmi sorozatok, így a Spartacus, a Tudorok is nagyon nézettek voltak. Ezek a brutalitásukkal szereztek maguknak közönséget. Mit gondolsz, a Kossuthkifli milyen tekintetben lesz egyedi?
Amit kiemelnék, az a nyelvezete. Fehér Béla egészen speciális szövege, mely ugyan hajaz az akkori beszédre, de mégis inkább egy pontos és nagyon szellemes karikatúrája annak.

Mit kell tudnunk Vödric Estilláról, akit játszol?
Klasszikus naíva, de ami azt illeti, én szeretem megkeresni az ilyen típusú szerepek infantilizmusát, bénaságait, humorát. Nagyon remélem, hogy sikerült.

Miben volt ez a szerep más a színházi munkáidhoz képest?
Nem is a szerep más, hanem a film. Ez volt az első igazán nagy főszerepem. Hihetetlen élmény, és végérvényesen beleszerettem a filmezésbe. Teljesen külön világ a kettő. A színházban van másfél, két hónapod megismerkedni a szereppel, a filmnél sokkal gyorsabban történnek a dolgok. Míg a színházban hetekig próbál az ember egy-egy jelenetet, itt csak pár óra áll rendelkezésre ugyanerre. Teljesen más felkészültséget igényel a film és a színház.

Szinte mozis költségvetésből készül a Kossuthkifli, mennyiben lesz ez észrevehető, hogy az MTVA komoly erőfeszítéseket tesz a produkcióért?
Fontosnak tartom, hogy egy ilyen típusú produkció ekkora támogatást, és figyelmet kap. Igen, ha egyben nézzük az összeget akkor valóban mozifilm nagyságú, de ha kicsit utána számol az ember, ez 6×52 perc, ami csaknem három nagyjátékfilmet tesz ki, és kosztümös, ami szintén nagy költségeket igényel. Nagyon remélem, hogy sikerül beváltani a hozzáfűzött reményeket.

Élvezted a forgatást? Hány napot dolgoztál a stábbal? Mi a legjobb emléked a közös munkáról?
Nem számoltam utána, hogy pontosan hány nap volt, úgy 50 körül. Bátran állíthatom, hogy életem egyik legszebb időszaka volt, és nagyon-nagyon hiányzik. Rengeteg élményben volt részem. Rudolf Péter hihetetlen érzékeny rendező, aki minden rezdülésre figyel, rengeteget tanultam tőle és a kollégáktól egyaránt.

Fehér Béla regénye tényleg igencsak tömény nyelvezettel íródott. A sorozat mennyit tart meg ebből?
Szinte mindent. Azt hiszem csak itt-ott volt egy-két minimális változtatás.

Mit gondolsz, a nézők könnyen megértik így a dialógusokat?
Attól a pár száz szótól, amiről előtte nekünk sem volt fogalmunk, azt hiszem igen.

Mennyire lesz könyvhű adaptáció a sorozat?
Amennyire csak az lehet egy ilyen minisorozat.

Teljes egészében le is zárul majd a Kossuthkifli a 6. epizód után?
Igen, ez a hat rész tartalmazza majd az egész történetet.

Végső soron drámának tartod inkább a Kossuthkiflit vagy pedig vígjátéknak?

A nyelvezete alapján inkább vígjáték, de nem sorolnám be, hiszen van, hogy gyomron vágja az embert, és van, hogy gombóc lesz a torkában. (fotók: MTVA)

Liptai Claudia saját műsort kap az RTL Klubon

Kiderült, mikor érkezik a Jóbarátok különleges epizódja

A Barátok közt és a Drága örökösök egykori színésznője is csatlakozik a Mintaapákhoz

Sorozatötlet pályázatot hirdet a Keresztanyu gyártója

18. heti nézettség – Tarolt az új Konyhafőnök első hete

A mi kis falunk ellen zárul a Mintaapák 2. évada