Illusztris, 950 négyzetméteres stúdióban, 400 fős közönség előtt zajlott le szombat este az X-Faktor negyedik élő show-jának közvetítése, melyen az RTL Klub meghívására mi is részt vehettünk. Talán az egyik legjobb helyen, a zsűri háta mögött elhelyezkedő emelvényen ülve követhettük végig a történéseket. Így a show élvezeti faktora majdnem annyira érzékelhető volt, mint amikor a rómaiak gladiátorok viaskodását nézték szórakozásképp. Csak itt ugye a hangjukkal küzdenek a versenyzők, a tét azonban maradt ugyanaz. Mégpedig dicsőségesen távozni, még akkor is, ha elbukik az ember. Az X-Faktort élőben látva megbizonyosodhattunk arról, hogy az RTL Klub a helyszínen is rendkívüli erőket mozgat meg azért, hogy az élő adás gördülékenyen menjen. Így az sem tűnt fel számunkra, hogy a picivel több, mint 2 órás szombat esti show alatt ki se lehetett menni technikai okokból a stúdióból. Korábban ugyanis előfordult, hogy valaki később bóklászott vissza a helyszínre, így kalamajkát okozva.

Körülbelül fél 8-kor foglaltuk el a helyünket a helyszínen és máris egy érdekes fordulatnak lehettünk tanúi, a tapsoltató ember, aki a közönség lelkes viselkedéséért felel, azért, hogy tapsoljanak a férfiak, sikítsanak a lányok, egy jól ismert arc volt. Olyan, akit más nagy csatornák is használnak, de minden bizonnyal ez nem zavar senkit, hiszen az egyik legjobb szakember. Így a hangulatmester rögtönzött is egy lelkes kis énekes fellépést azelőtt, hogy Istenes Bence bejelentkezett volna élőben, és egy érdekes dologról bizonyosodhattunk meg. Itt bizony az egyes versenyzőket maximum 3-4 rokon és jóbarát támogatja a helyszínről, a többiek a csatorna kiemelt meghívottjai és olyan érdeklődők, akik jegyet vásároltak. Így a nézők közt olyan ismert arcok foglaltak helyet, mint a dögös Éjjel-Nappal Budapest lányok, az előző szériák egyik mentora, Nagy Feró és a 2011-es X-Faktor győztes, Kocsis Tibor.

Az X-Faktor negyedik élő show-ján tett látogatásunk alatt megbizonyosodhattunk arról, hogy nem tett jót a műsornak az, hogy az RTL heti két adásra bontotta a versengést, ugyanis az újonnan bevezetett borítékos megoldásnak köszönhetően se tapintható annyira jól a feszültség. A szórakoztató produkciók azonban feledtették a közelgő keserűséget, miszerint valakinek előbb-utóbb úgyis mennie kell. Addig azonban várt ránk 9 élő és profin összerakott produkció, na meg pár megfontolásra érdemes vélemény a mentoroktól.

hirdetés

Istenes Bence, akitől fiatal kora és rutinja miatt kevesebbet várt a közönség az új széria előtt, nagyon is energikusan forgolódott mikrofonnal a kezében, már az első pillanattól kezdve. Ő volt talán a műsor egyik legpozitívabb csalódása, miután a vérprofi, de néha bakizó Lilunál is sokkal emlékezetesebb teljesítményt nyújtott a színpadon. Persze ő se tudta elhalványítani az újfent karakteres zsűrit. Alföldi, Tóth Gabi, Szikora Robi és Geszti Péter belépője ugyanis nagyon is hangulatos volt élőben. Míg korábban én a tévé előtt ülve azt jegyeztem meg magamnak, hogy túlzásba viszik a manírt a több másodperces pózolással.

Az X-Faktor munkálatai óramű pontossággal kezdődtek meg este 8-kor, és végig élőben, ami egy ilyen műsor esetében nagyon is különleges. Általában ugyanis a nagyszabású szórakoztató show-k esetében előre felveszik a közös produkciókat, itt azonban még a 12 döntős énekét is élőben nyomták. Ez közel sem tipikus megoldás, még azt is mondhatjuk, hogy bravúros és bátor, korábban mindez még az X-Faktort se jellemezte. 14 kamerával, több szögből rögzítették az RTL szakemberei a műsor minden mozzanatát, viszont mi olyan dolgokat is láthattunk, amiről sajnos a tévét nézve lemarad az ember.

Többek közt azt, hogy Tóth Gabinak igazából van ám humorérzéke, csak épp a stylistok megint úgy öltöztették fel, hogy nagyokat villantson, és úgy tűnjön, hogy magára húzta a függönyt. Ez utóbbit ő is megjegyezte, és amikor a fotósok előtt a műsor szünetében pózolgatott, akkor is nagy erőfeszítések árán tudta csak elkerülni, hogy nehogy olyat mutasson, amit nem kéne. Alföldi ezt látva gondoskodott is arról, hogy rejtve maradjon az, ami nem tartozik a nézőkre, így lovagiasan bepózolt mentortársa elé. Mindezt a kis híján elkéső Geszti Péter fejelte meg azzal, hogy a közönség soraiban ülő Nagy Ferónak énekelt egyet. Mégpedig Az azok a boldog szép napok című dalt a Beatrice-től. Ezzel általános derültséget okozva. De hogy mennyire zavart minket, hogy háttal ültek nekünk a mentorok és az arcukat nem láttuk? Semennyire, mert az RTL figyelt arra, hogy a közönség maximálisan élvezze, hogy ott lehet, így két kisebb és egy nagy panelre vetítették ki a versenyzők kisfilmjeit, illetve a véleményezésekkor ott láthattuk Szikora Robiék minden ráncát, mosolyát és fintorát.

Élőben pedig teljesen más képet kaptunk arról, hogy kinek milyen hangja van. Batánovics Lili szexis ruhában lépett a színpadra, jól megtervezett díszlettel, és egyből legalább annyira megrepesztette a stúdió falát, mintha Rihanna vagy épp Beyoncé jelent volna meg. Ez egy erős kezdés volt és egyúttal megmutatta, hogy bizony a hangosítás remek. Nagyon jól lehetett hallani a lányka hangját, a mentorok véleményét, illetve a műsorvezetőket, Lilut és Istenes Bencét is, ami nem hátrány egy élő show alatt. Az ember így kevésbé érzi azt, hogy lemarad valamiről, még nagyobb élményt kap ezáltal és arra sincs rászorulva, hogy a tévében újranézze a műsort. Korábban erről más műsorok esetében panaszkodtunk már, miszerint nem hallható jól minden, így erősen romlik az élmény.

Összesen kilenc énekes állt ezúttal porondra és gyorsan pörögtek a dolgok, itt-ott talán még azt is lehetett érezni, hogy kissé kapkodóan is zajlottak az események, többek közt másfél perc alatt felépítettek egy ember magasságú üveglépcsőt a kellékesek. Azonban a profizmus, amivel az X-Faktor készül feledtette ezt. Mégpedig hamar. Ugyanis azt el kell mondanunk, hogy igaz, hogy sokan ezzel a szériával kapcsolatban felhozzák, hogy a bulvár kevésbé játszik be a sztoriba, mégis még mindig a legnézettebb show Magyarországon. Ez pedig annak köszönhető, hogy vannak olyan arcok, olyan hangok és produkciók, melyek anélkül is leültetik a nézőket a képernyők elé, hogy valakinek Zámbóval kezdődjön a neve. Szó szerint, itt most a kisemberek X-Faktorát láthatjuk, ahol a legnagyobb vonzóerő maga a tehetség lehet.

Számunkra az est egyik legnagyobb meglepetése Krasznai Tünde volt, ő volt az, aki mögé talán a legtöbb történetet és botrányokat próbálták pakolni a szerkesztők, azonban a nő hangja minden balhét feledtetett. Danics Dóra legalább ugyanekkora pozitív csalódás volt, esetében azonban fennáll az és folyamatos probléma is, hogy hiába van meg ahhoz a hangja, hogy győzzön, a nézők nem tudnak azonosulni vele. Nem tudnak szorítani neki, mert a hozzáállása helyenként kívánnivalót hagy maga után. A lányok közt az Alföldi által mentorált Péterffy Lili legalább cuki és energikus, sokan még ezt se mondhatják el magukról, Csordás Ákos, Szabó Ádám és a Fat Phoenix főleg a kislányok támogatására számíthat.

Az este folyamán az egyik legkiegyensúlyozottabb produkciót a ByTheWay hozta, őket kisfilmjük is a Beatleshöz hasonlította, azonban igazi, az amerikai szupersztárokra jellemző koreográfiával és műsorszámmal léptek a színpadra. Hátborzongató volt látni a hirtelen jött posztapokaliptikus környezetet, ami beköszönt a semmiből, a celofánba öltözött háttértáncosokat, ahogy vonaglanak és azért a srácok se voltak semmik. Alföldi nagy meglepetésünkre viszont szépen nekik támadt. Ő és Geszti nagyon elemében van általában, nem számít, hogy épp védencükről van-e szó, mindketten kegyetlenül elmondják a véleményüket. Talán részben ennek is, vagyis a kirohanásnak köszönhető, hogy a vasárnapi Döntésben a ByTheWay kiesett, ezt azonban még akkor nem tudhattuk, hiszen a szavazatok akkor még épp agresszíven futottak befelé az emeltdíjas számokra.

A feszültség azonban szombat este se maradt el, hiszen egy újításnak köszönhetően egy marcona férfi borítékban hozta be a műsor végén Lilunak a részeredményeket, így néhány részlettel izgatta fel a szőke sztár a mentorokat. Ez többnyire felesleges volt, mert ugye az utolsók között fellépő Péterffy akkor még kevés szavazatot kaphatott, hiszen alig jött még le a színpadról. És nem is igazán derült ki semmi konkrétum. Arra azonban elég volt ez a húzás, hogy mégis kapjon valami lezárást az aznapi versengés, aminek konklúziójaként azt vontuk le, hogy nagyon sokszor bizony a tévében rosszul jön le, hogy kinek van hangja és kinek nincs. Kinek van karizmája és kinek nincs. A fény és hanghatások egyébként nagyon sokat tettek hozzá az élményhez, az egy-két unalmasabb produkción ez lendített át minket főleg. És most méltóságteljesen nézünk a Tóth Gabi által delegált Csordás rajongótáborára. Mert nem értjük, hogy rajta ugyan mit esznek a lányok. A Fat Phoenix is igen minősíthetetlen produkciót nyújtott emellett, ahogy Bozsek Márk is képtelen volt két hangot egymás után jól kiénekelni. Míg a ByTheWayt teljesen jogtalanul hordta le Alföldi, addig Geszti Péter megérdemelten küldte el melegebb éghajlatra Márkot.

A mentorokról el kell mondanunk, hogy Alföldi Róbert nagyszerű választás volt, zseniális kritikákat fogalmaz meg versenyzőivel kapcsolatban és Gesztit se hiába hívták vissza ismét zsűrizni. Egyedül Szikora Róbert a nagyon gyenge, aki néha olyan elszállt dolgokat fogalmazott meg, hogy a közönség távolabb ülő nézői el-eleresztettek miatta néhány kínos mosolyt. Azért ő még arra szerencsére nem vetemedett, hogy élő adásban furulyázzon. A sokak által vitatott Tóth Gabi pedig ritkán, de mond értékelhető dolgokat, viszont cserébe gyenge akaratú és könnyen meghátrál.

Tetszetős volt számunkra az is, hogy Lou Reedre is megemlékeztek a készítők, így egy közös produkcióra összerántották a 12 döntőst, ezzel mintegy keretet adva a halottak napján adásba kerülő műsornak, ami az ünnep szellemének köszönhetően helyenként tényleg visszafogottabb volt, ám egy dolog még így, tompítva is átütött rajta. Hogy jelenleg nincs az X-Faktornál profibban összerakott tévés tehetségkutató a magyar kisképernyős palettán. És ne felejtsük el, mi 10 milliós ország vagyunk, nem 315 milliós, mint az USA, így a tehetség minden szikráját meg kell becsülnünk. Ami a jelenlegi versenyzőkben is ott szunnyad, csak van, akiben mélyebben, és van akiben észrevehetőbben. (fotók: RTL Klub)

hirdetés

Az HBO Maxnál drágább csomagokkal indul májusban a Max

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna