Závodszky Noémi immár nyolc évada szinkronizálja Amerika egyik legkedveltebb szitkomját, az Így jártam anyátokkalt. Színésznőként a székesfehérvári Vörösmarty Színházban látható Noémi, a sorozatban pedig a szerethetően bugyuta Marshall Eriksen feleségét, Lilyt szólaltatja meg. A művésznővel többek közt arról beszélgettünk, mennyire tartja a Jóbarátok utózöngéjének a szériát, hogy miért fontos az, hogy egy-egy karakternek állandó magyar hangja legyen, és vajon mennyire állná meg egy olyan testvérsorozat a helyét, melyben csak Lily és Marshall főszerepel. Az Így jártam anyátokkal hétfőnként, 20:00-tól látható a Comedy Centralon, az interjúlehetőséget a csatornától kaptuk, köszönjük. Korábban Fesztbaum Bélával, Ted Mosby magyar hangjával is beszélgettünk, ez itt olvasható el.

Mennyire mondanád azt, hogy ez a sorozat az új Jóbarátok?
Megmondom őszintén, nem voltam egy nagy Jóbarátok rajongó, valahogy így hozta az élet. Láttam belőle pár részt, de nekem az Így jártam anyátokkal jobban tetszik. Persze a Jóbarátokat is sokan nézték, kedvelik a mai napig, újranézik, de valahogy engem elkerült az az őrület, ami a szitkomot körülvette. Azt viszont megfigyeltem, hogy mára az Így jártam anyátokkal is legalább akkora népszerűségnek örvend, többször volt olyan, hogy el kellett mennem fellépni általános iskolákba és gimnáziumokba, hát a gyerekeknél ez a toplistán az elsők között van.

Egyszer iskolai napokon vettem részt, és a fő attrakció az volt a diákoknak, hogy elhozták az Így jártam anyátokkal epizódját, és nekem ott élőben kellett szinkronizálni. Nekik ez hatalmas dolog volt, és élvezték is. Ez látszott. Velem is előfordul egyébként, hogy belefeledkezek a szövegkönyvbe, továbbvisz egy-egy poén. Emlékszem, korábban, amikor még többen szinkronizáltunk egyszerre, akkor szétröhögtük magunkat a sorozaton.

Ez mostanra általánossá vált, hogy egyesével szinkronizáltok?
A legelején még együttdolgoztunk, de aztán ennek vége szakadt, ugyanis nagyon nehéz mindenkit egy időben, egy helyre parancsolni. Előfordul, hogy én Székesfehérváron dolgozom, a többieknek is vannak vidéki munkáik.

A hétköznapokban előfordul, hogy felismerik a hangodat?
Nagyon sokszor hallom mostanában, hogy a beszédhangom egészen más, mint amit a szinkronizálásnál használok. Ciki, nem ciki, a férjem se ismeri fel nagyon sokszor a hangomat. Volt olyan, hogy megnéztünk egy filmet és a végén hallotta, hogy bemondták a nevemet. Aztán kérdezte, hogy „te tényleg benne voltál?” – azt se tudta, hogy melyik karakter voltam, így mondtam neki, hogy na, jól van. Tekerd vissza ide és ide! Tény, hogy Lilyt is emeltebb hangon csinálom, meg különben is, sokszor hívnak hebehurgyább, bohókásabb szerepekre, olyanokra, akik a való életben kicsit mások, mint én.

Az Így jártam anyátokkal talán az egyik olyan sorozat, ami a legjobb jelenlegi magyar hangokkal rendelkezik. Ebben közre játszhatott az is, hogy nem cserélődtetek le az évadok alatt. Mit gondolsz arról, ha egy karakter hangja hirtelen megváltozik egy tévészériában?
Megmondom őszintén, hogy néha annyira zavart, hogy nem tudtam tovább nézni az adott sorozatot. Az természetes, hogy a halálesetekkel nem tudunk mit csinálni, ilyen az élet. De én nagyon tudok ragaszkodni hangokhoz. Ilyen szempontból én jó néző vagyok, teljesen bele tudok feledkezni egy-egy filmbe, nem a hibákat keresem, hanem élvezni akarom. Mégis van olyan, hogy megszoktunk valakit és ragaszkodunk ahhoz, hogy az adott karakter ezen a hangon szólaljon meg innentől kezdve. Előfordul, hogy néhány filmen elborzadunk, hogy mennyire nem illik a színészhez vagy színésznőhöz az adott magyar hang. Bizony volt már olyan, hogy direkt végighallgattam a stáblistát, hogy kiderüljön számomra, ki volt az a szinkronrendező, aki ilyen rosszul választott.

Mennyire tudsz azonosulni Lilyvel?
Nagy kedvencem, mert teljesen elmebeteg. Lily és Marshall azért áll közel hozzám, mert őszintén beismerik a hülyeségeiket, szívből szeretik egymást, ami nagyon emberivé teszi őket.

Ha Marshall és Lily saját sorozatot kapnának az Így jártam anyátokkal után, szerinted az mennyire érdekelné a nézőket?
Nem tudom, hogy van-e értelme, ők öten nagyon együtt vannak, megvannak a saját bolondériáik, de így viccesek. Kiegészítik egymást. Ha én lennék a színésznő és kapnék egy saját sorozatot, akkor nyilván örülnék neki, de nézőként azt mondom, hogy ezt nem bontanám meg. Az Így jártam anyátokkalnak megvan a maga bája, és ha mindez megbomlik – és ez egy új sorozatnál mindig benne van a pakliban –, akkor minek az erőlködés? Mint, ahogy belegondolunk, hogy vannak nagymenő zenekarok, és miután felbomlanak és a tagok saját formációkkal kísérleteznek. De az már nem az igazi.

Arra emlékszel, amikor először szinkronizáltad az Így jártam anyátokkalt?
Persze, rengeteget nevettünk akkoriban együtt. Mert közösen zajlott a munka, többen szinkronizáltunk egyszerre és volt olyan, hogy kértük, hogy jaj, hadd menjen már végig a tekercs, mert látni szeretnénk, hogy mi lesz az adott epizód vége. Volt, hogy elidőztünk vele rengeteget.

Az első négy évadra azt mondják, hogy fenomenálisra sikeredett, de sok néző és kritikus szerint eztán lejtmenet kezdődött meg a történetben. Mondván, kreatív szempontból nem tudtak mit kezdeni az írók a sztorival. Ebből érzékeltetek valamit?
Nem mondom, hogy minden részt láttam, ebből a szempontból nem vagyok mérvadó. Ezt így nem tapasztaltam, de nyilván, ennyi rész és évad alatt van olyan, hogy egy-egy sztori nem tetszik annyira a nézőknek. De emlékszem egy epizódra, amiben az egész gárda öltönybe öltözött és énekeltek, annak csak a koreográfiája hihetetlenül össze volt rakva. Három perc lehetett ez a dal, és igényesen kellett megalkotni ahhoz, hogy a nézőknek tetsszen. Ezt a részt különösen imádtam, és ha jól emlékszem, ez már a negyedik évad után készült el.

Ha Alyson Hannigan feltűnik egy-egy filmben, mint például az Amerikai Pite új részeiben, akkor már magától értetődő, hogy téged hívnak a színésznőt szinkronizálni?
Elvileg igen, a legújabb Amerikai Pite filmben is én szinkronizáltam Alysont. Nagyon remélem, hogy figyelembe veszik a színésznővel közös múltamat.

Más sorozatban szinkronizáltál mostanában?
Jó két éve vettük fel az RTL Klubnak a Dilinyósok (Better off Ted) című munkahelyi szitkom szinkronját, de igazából hozzám az se jutott el, hogy adásba került-e végül, ha igen, akkor jól eldugták. Portia de Rossi karakterét, a főgenyát szólaltattam meg benne, a főszereplővel szórakozott állandóan. Ezen a sorozaton nagyon sokat röhögtem, amikor az átvezető „álreklámokat” felmondtam, akkor azon nevettem, hogy hogy lehet ilyen hülyeségeket írni?

(A Dilinyósok az RTL-en június elsején mutatkozott be, szombatonként futott, 12:25-től.)

Liptai Claudia saját műsort kap az RTL Klubon

Kiderült, mikor érkezik a Jóbarátok különleges epizódja

A Barátok közt és a Drága örökösök egykori színésznője is csatlakozik a Mintaapákhoz

Sorozatötlet pályázatot hirdet a Keresztanyu gyártója

18. heti nézettség – Tarolt az új Konyhafőnök első hete

A mi kis falunk ellen zárul a Mintaapák 2. évada