Október 7-én, este debütált a Comedy Central műsorán napjaink egyik legbejáratottabb szitkomja, az Így jártam anyátokkal nyolcadik évada. Ez alkalomból a Comedy Central meghívására ellátogattunk a sorozat szinkronizálására a Balog Mix Stúdióba, ahol Fesztbaum Bélával, kedvenc építészünk, Ted Mosby magyar hangjával beszélgettünk. A Jászai Mari-díjas színművész élete egyik legfontosabb szinkronszerepének tartja Josh Radnor megszólaltatását, interjúnkból az is kiderül, miért. Az Így jártam anyátokkal új részei minden hétfőn, 20:00-tól láthatóak a Comedy Centralon.

Mit jelent Önnek Ted?
Nem csak egy szinkronmunka a sok közül, hanem annál sokkal kedvesebb. Nagyon hálás vagyok a sorozat első szinkronrendezőjének, Juhász Annának, aki kitalálta, hogy én legyek Ted Mosby magyar hangja. És bár gyakran úgy osztanak szerepeket, hogy a külső fizimiska és karakter is passzoljon, ő valami mást látott bennem és Tedben közösnek.

Mennyire tud azonosulni a néha kétballábas építész kalandjaival?
Nagyon sok közös van bennünk, és a gyors ütemű felvételek alatt bele is teszem ezt a karakterbe. Bennem is van legalább ennyi naivság, idealizmus. Abszolút jól ismerem a lúzer kamaszok hétköznapjait, amit mondjuk Ted is elég szépen átélt. A lányokkal való félszegség is stimmel, ráadásul az építészetet is nagyon szeretem, ami tulajdonképpen az egyik hobbim. Valamikor csak a 3-4. évad környékén realizálódott bennem ez utóbbi dolog, mármint, hogy építész. Ez adott némi pluszt a munkához.

Nemrégiben Josh Radnor saját filmjét is szinkronizáltam, ez az HBO-ra készült el, és szinte ugyanazt a karaktert láthattuk a színésztől, mint a sorozatban. Az, hogy ő is rendez és én is próbálkoztam már rendezéssel, szintén egy közös pont. Csak éppen nem a szereplővel, hanem a színésszel való azonosulásban segít.

Sikeresnek látja idehaza a sorozatot?
Tudom, hogy sokan nézik és ezért el is várják, hogy egy bizonyos minőséget letegyünk az asztalra. Annak idején azzal is szembesültem, hogy különböző hozzászólásokban nem voltak elégedettek a hangommal, főleg olyanok, akik angolul kezdték el nézni az Így jártam anyátokkalt, de ahogy tovább nézegettem a véleményeket, akadtak azért szép számmal olyanok is, akik kedvelték már az elejétől a munkámat. Most már az is előfordul egyébként, hogy két nappal ezelőtt vásároltam valamit és nem egy színházi vagy filmszerepemért szóltak utánam, hogy „Művész úr!”, hanem úgy köszöntek rám, hogy „Helló, Ted Mosby!” Ebből is látszik, hogy ez egy fontos szerep és munka.

Klasszikus, alánevetéses szitkomról van szó, mennyire zavaró ez a szinkronizálás közben?
Része a játékszabályoknak. Egyrészt hallom is, másrészt egy rendkívül profi csapattal dolgozunk együtt és az egész mechanizmus jól működik. Ehhez hozzátartozik, hogy a szinkronizálás közben jön a fülünkbe a közönség nevetése, de egyáltalán nem zavar. Rosszabb lenne, ha valóban, egy csöppet sem szellemes sorozaton dolgoznánk és egyáltalán nem lehetne rajta nevetni. Egy szitkom lehető legnagyobb hibája lehet az, hogy erőltetve próbál nevettetni, de az Így jártam anyátokkal esetében ez a veszély nem áll fenn.

Követi az Így jártam anyátokkal friss részeit?
Az első három évadot rögzítettem, amikor futott a Comedy Centralon, de nekem az egy öröm és különleges élmény, hogy a stúdióban találkozom először az anyaggal és szinte fél szóból ismerjük egymást a rendezővel, vagy akár Teddel. Úgy érzem, hogy mára megértettem, hogy hogyan kell hozzányúlni a karakterhez. Ráadásul azt el kell mondanom, hogy Garamvölgyi Andrea szófordulatai nagyon működnek, hiszen a kezdetektől ő fordítja a sorozatot és jó nyelviséggel, jó tempókkal nyúl a dialógusokhoz. Igazán azt mondhatjuk, hogy ő is érti az Így jártam anyátokkal tematikáját. A szitkom egyik legalapvetőbb mozgatórugója ez, hogy nagyon lehet menni a szöveggel.

Ön szerint ki lesz a sárga esernyős lány?
Még fogalmam sincs. De már nagyon várom, ahogy azt is, hogy Ted basszusgitározzon. Mert kell lennie majd egy ilyen résznek is, nagyon vicces lesz.

Új ausztrál sorozat érkezik az egyik magyar csatornára

Kiszivárogtak az első fotók a Zsivány egyes előzménysorozatának forgatásáról

5 év után visszatér a Frizbi Hajdú Péterrel

4 előzetes érkezett a hétfőn visszatérő Mintaapákhoz

Tetőtől talpig megújult a SorozatWiki

Hétfőtől hosszabb lesz A Konyhafőnök, későbbre kerül a Barátok közt is