Dean Norrist minden valamire való tévérajongó ismeri. A sorozatsztár öt éven keresztül játszott a Totál szívás (Breaking Bad) című produkcióban, mely idén megnyerte a legjobb drámasorozatnak járó elismerést a 65. Emmy-gálán. A színész szinte eggyé vált Hank Schrader karakterével, aki még ebben, az antihősökben lubickoló mozgóképes kultúrában is be tudta bizonyítani, hogy szükség van a klasszikus jófiúkra. A Bura alattban a sztár magát a Gonoszt játssza, Norris szerint azonban karaktere csupán eltökélt politikus. A Bura alatt szerdánként 21:35-kor fut a TV2-n. Az interjút a TV2-től kaptuk, köszönjük!

Kicsoda Big Jim?
Chester’s Mill egyik tanácsosa, aki korábban autókereskedéssel foglalkozott. Mindez persze csupán álca, hiszen Big Jim a kisváros leendő diktátora. A bura pedig míg mindenki más számára fenyegetés, addig neki egy jó lehetőség. Annak a lehetősége, hogy átvegye az uralmat. Big Jim úgy látja, ez számára a várva várt nagy lehetőség, hogy megmentse a várost, aminek azonnal neki is lát.

hirdetés

Hogyan írná körbe Chester’s Millt?
Tipikusan egy olyan várost, mint amilyet Stephen King regényeiben lát az ember. Normálisnak tűnik, olyannak, mint amilyennek az ember a tipikus amerikai idillt elképzeli, persze ha úgy igazán benéz az ember a bura alá, azonnal felszínre kerül a fojtogató sötétség.

Mit csinált épp Big Jim, amikor a bura megjelent?
Az autókereskedésben van, amikor a bura leereszkedik, ő pedig azonnal a helyszínre rohan, ahol az autóbaleset történt. Big Jim már ott, az elején a kezébe veszi az irányítást, azonnal megpróbálja átvenni a város irányítását.

A jót vagy a rosszat hozza ki Jimből a bura?
Attól függ, hogy kinek a szemszögéből nézzük, mert ha Big Jiméből, akkor belőle egyértelműen a jót. Ő az egyetlen, aki nincs megijedve a burától, vagy attól, hogy egyáltalán ott van. Meglepő módon még örül is neki. Annak lehetőségét látja benne, hogy végre a talpára állhat, és csatlakozhat a hatalmasok játszmájához. Így Big Jimből a legjobbat hozza ki az egész. A többiek szempontjából viszont ez a lehető legrosszabb, ami történik vele.

Erről még tudna egy kicsit mesélni?
Big Jim klasszikusan egy olyan figura, aki magát csak vezetőként tudja elképzelni és olyannak látja magát, mint a fickó, akit mindenki a volánnál akar tudni, ha a dolgok rosszra fordulnak. Nem gondolja önmagáról, hogy rossz vagy gonosz lenne. Olyan, mint bármelyik diktátor a világtörténelemben, ő az, aki úgy véli, hogy miatta érkeznek pontosan a vonatok, ő az, aki bármilyen körülmények közt rendet tart, aki miatt fennmarad a béke Chester’s Millben. Még csak azt se mondhatjuk, hogy ebben a mikro-társadalomban. Abban persze nem vagyok biztos, hogy ez az irányítási mániája honnan jött, de Big Jim lényének magját alkotja.

Miért vállalta el Big Jim szerepét A Bura alattban?
Tudva, hogy Stephen King és Steven Spielberg a sorozat producerei, nem mondhattam nemet. És persze az is benne volt a dologban, hogy ez a karakter teljesen más, mint akit a Totál szívásban (Breaking Bad) játszottam. Szóval, mint a szerepem egy 180 fokos fordulatként hatott, mind a sorozat egy teljesen más műfajba tartozott, lényegében a változtatás lehetősége miatt szerződtem le a produkcióhoz.

Hogyan kategorizálná A Bura alattot?
Sok műfaj keveredik benne igazából, így a nézők kapnak egy szeletnyi horrort, egy kis sci-fit, de ugyanakkor ott van az a klasszikus, mély dráma is. A karakterek viszik előre a történetet, a tudományos fantasztikum ennek köszönhetően még azt is mondhatjuk, hogy háttérbe szorul. Ott van a bura, de a középpontban a szereplők és ez az apró civilizáció állnak, az, ahogy Chester’s Mill lakói egymással kommunikálnak és megpróbálnak együtt túlélni.

Mit tett hozzá rendezőként Niels Arden Oplev a pilot epizód elkészítéséhez?
Nagyszerű volt Nielset a fedélzeten tudni, rögtön a kezdésnél! Magával hozta azt a klasszikus, európai hangvételt, ami igazából a skandinávokra is erősen jellemző, de azt a fajta sötétséget prezentálja, mint amit a The Killing – Gyilkosság esetében is láthatunk. Egyre több ilyen hangvételű sorozat van, így izgatottan vártuk a közös munkát, azt, ahogyan ő az ehhez hasonló témákat kezelni tudja. És bizony jól is sikerült az egész, mert a különleges művészi stílusa megadta A Bura alattnak azt a felütést, ami miatt sikeressé vált a széria. Képes volt arra, hogy a gonoszt új szemszögből kamerázza le, így még több rejtélyt a képernyőre varázsolva.

Mit gondol, mennyire látszik az a sorozaton, hogy ennyi tehetség dolgozik rajta?
Az írók fenomenálisak. Stephen Kingnél és Steven Spielbergnél nagyobb tehetségeket álmában se kívánhatna az ember. Színészként mindez egyfajta komfortérzetet ad, hogy olyan emberekkel működhetünk együtt, akik tudják, mitől jó igazán egy tévésorozat. Persze a színészek is fontosak, de ahhoz, hogy igazán működjön egy széria, ahhoz kellenek azok a nagyszerű alkotók, akik nálunk nagyszerű csapatot alkotnak.

Mennyire hasonlít A Bura alatt világa az igazihoz?
A környezetvédelmi gondokkal a sorozatban is foglalkozunk, hiszen limitált mennyiségben áll rendelkezésünkre az utánpótlás. Ez nem csupán egy általános téma, de alapot ad a politikai machinációknak is. Big Jim szempontjából elsősorban politikai kérdés. A Bura alatt annak a története, ahogy egy apró közösség együtt megpróbál túlélni, ugyanis megszökni ebből a városból nem igazán lehet. Így Chester’s Mill lakóinak össze kell tartaniuk, a dolgok azonban meglehetősen gyorsan eldurvulnak.

Mit gondol, miért tetszik annyira a nemzetközi közönségnek a sorozat?
Az, hogy az emberiség úgy összességében mindig nagy dolgokra vár. Amikor kicsi voltam, akkor ez az volt, hogy atomot dobnak Amerikára, most a terrorizmus a fenyegető vész. Az embereket valahogy megfogja az, hogy egy olyan társadalomban élünk, mely egy lépésre áll a pokoltól.

Hogyan reagálna, ha a valóságban egy bura alatt találná magát?
Úgy gondolom, hogy Dean sokkal ijedtebb lenne, mint Big Jim. Dean ásna egy gödröt, és ott maradna, próbálná úgy túlélni a dolgokat, hogy jól meghúzza magát. És persze reménykedne, hogy a vihar minél előbb átvonul a feje fölött.

hirdetés

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna

Kiderült, hogy mikor érkezik a Sweet Tooth: Az agancsos fiú utolsó évada a Netflixre

Jövő héten 2 nagy műsor is véget ér a TV2-n

Golden Globe-díjas színész csatlakozott a Wednesday 2. évadához

A nyáron új székházba költözik az RTL egy része