Tom Wlaschiha a Trónok harca egyik legnépszerűbb mellékszereplője. A sorozatban Jaqen H”ghar-t alakítja, aki többek között megszöktette Arya-t a fogságból. A színész most egy európai-amerikai koprodukcióban készült sorozatban kapott főszerepet, ahol egy különleges technikai szakértőt alakít. A Crossing Lines – Határtalanul szeptember 16-tól látható az AXN-en, mely egy európai nyomozó csoportról szól, akinek feladata az európai országhatárokon átnyúló bűnügyek felgöngyölítése. Tom Wlaschiha karakteréről, Sebastian Bergerről, a Donald Sutherlanddel való együtt dolgozásról és a sorozatról mesélt. Az exkluzív interjút az AXN-től kaptuk, köszönjük!

Mi vonzott a Crossing Lines-ban?
Elsősorban a forgatókönyv. Egy színész számára egy nagyszerű forgatókönyv remek lehetőséget jelent. Az is nagyon vonzott a sorozatban, hogy végre, életemben először nemzetközi produkcióban dolgozhatok. A film történetének is fontos eleme a nemzetköziség. A sorozat főszereplői mind különböző országokból érkeztek, és ez természetesen számtalan félreértés okozója. Ezek a konfliktuslehetőségek nagyon jót tesznek a történetnek, pezseg tőle a dráma.

Hogyan írnád le Sebastiant?
Ő igazi technikai fazon, egy komputerzseni. A berlini rendőrségtől érkezett. Mindenféle remek kütyüt talál fel, amellyel a munka könnyebbé válik. A kütyüjei közül a leghíresebb a pásztázó kütyüje, amely virtuálisan képes a bűn színhelyének megjelenítésére. Ilyen technikai eszközök a valóságban természetesen nem léteznek, de a színész feladata épp az, hogy ezeknek a fantasztikumoknak a létezését valósághűen játssza el. Gabriella a kamera mögött néha a hasát fogta a nevetéstől, miközben én komoly pofával magyaráztam valami technikai eszközről, amelyet a való világban egyenlőre még senki sem fedezett fel, Richard pedig Harry Potternek becézett.

Hasonlítasz egy kicsit is a valóságban Sebastianra?

Hát nem kifejezetten! Sebastian egy technikai zseni, én meg, mi tagadás, örülök, ha a számítógépet be tudom kapcsolni. A filmben el kell mondanom néhány technikai szövegű dialógust, amelynek a felét, ha németül mondanám, akkor sem érteném. Angolul pláne nehéz úgy tennem, mintha tudnám, miről beszélek. A legnagyobb nehézség úgy tálalni ezt a technikai nyelvezetet, hogy a néző megértse.

Gondolod, hogy valaha fog létezni egy ilyen típusú rendőrség?
Természetesen! Ez elkerülhetetlen. Miután az európai határok eltünedeznek, szükség lesz egy határokon átnyúló rendőri szervezetre, különben a nyomozások az örökkévalóságig eltarthatnak. Úgy hiszem, hamarosan létre fog jönni valami hasonló alakulat.

Élvezted a munkát Donald Sutherlanddel? Hihetetlenül élveztem. Azt hihetnénk, hogy egy ilyen formátumú színész megközelíthetetlen, ám ő valójában igen közvetlen, állandóan poénkodik. Természetesen nagyszerű egy ilyen bálvánnyal együtt dolgozni! A forgatás közben azonban nem tekinthetek Sutherlandre mint egy bálványra, mivel ha egy színész úgy játszik, hogy túl izgatott, nem képes kiegyensúlyozott alakítást nyújtani. Amíg forgatunk, nagyon profinak kell lennünk. Ilyenkor mindegyik színész – a legnagyobbak is – a partnereim, akikkel együtt dolgozom. Donalddal fantasztikusan lehet együtt játszani!

Melyek az előnyei egy hosszútávra tervezett sorozatnak?
Jóval több idő áll rendelkezésre kidolgozni az alakított karaktert, mint egy filmben, és ez nagy előny. Lényegesen több dolgot ki lehet próbálni. Mindannyiunk karaktere igen összetett, és mi rengeteget csiszolgathattuk a szerepeinket, hogy a lehető legjobbak legyenek. A rövidebb lélegzetvételű sorozatoknál alábecsülik a közönséget, mivel a producerek egy epizódon belül akarnak megoldani egy csomó problémát. Én jobban szeretem az epizódokon átívelő történeteket – ez sokkal hatékonyabb módja a nézők székhez szegezésének. Nem érdemes mindent azonnal kitálalni. Ahogy a történet kerekedik, fejlődik, izgalmas valami teljesen újat megtudni egy-egy karakterről.

Sokat dolgoztál a karaktereden?
Igen. Sokat beszélgettünk Eddel, hogy hogyan formáljam meg a karakterem ívét. Mindig is a bonyolult jellemű karaktereket szerettem. Edet arra próbáltam inspirálni, hogy Sebastiannak legyen egy sötétebb oldala is, valami olyasmi, amely a jelleme mélyén rejtőzik, amit nem lehet megfejteni az első részben. Ez fenntartja a nézők érdeklődését. Elgondolkodhatnak, hogy mi lehet ez a sötét oldal. Hogy mi ez? Azt nem árulom el!

Élvezted a munkát Donald Sutherlanddel? Van még más előnye is ennek a sorozattípusnak?
Igen. Minden karakternek van tere, ideje és lehetősége, hogy kibontakozzon. Ha hét vezető színész van, akkor nehéz mindenkinek elég időt juttatni arra, hogy megcsillogtassa a karakterét. Ám a Crossing Lines-ban mindenki kap rá esélyt. Az egyik részben Németországba megyünk, és Sebastian lesz a vezető nyomozó. Ez például az én esélyem kibontakozni. A történet szerint Németország, Lengyelország és Csehország között ingázó csempész kamionsofőröket leplezünk le. Egyébként én a valóságban történetesen pont a cseh határ mellett nőttem fel, és tudom, hogy valóban nagyon sok határokon átnyúló bűneset történik arrafelé. Öt perc vezetés, és már egy másik országban találod magad, másik jogrendszerrel.

Hozzáadtál valami a karakteredhez?
Igen. Ed mindig nagyon nyitott a színészek javaslataira, és mi mindannyian hozzáadhattunk valamit a karaktereinkhez, amit fontosnak, vagy jellegzetesnek éreztünk. Néha tényleg mi magunk tudjuk a legjobban, hogy mitől lesz egy adott karakter valódi német, vagy francia, vagy ír, vagy bármi, hiszen a saját nemzetiségünket mi ismerjük a legjobban. A filmben a humoros részek is azon alapulnak, hogy mindnyájan beletehettünk valami vicceset a saját nyelvünkből, amelyet mindenki megért. Gabriella például állandóan mammamiázik. Ed valóban ritka nyitott ember, és a forgatókönyv formálásában is végig nyitott maradt. Egy filmben vagy sorozatban a forgatókönyv általában már adott, és a színészeknek nincs sok beleszólásuk a karakterek jellemének megformálásába. Ed azonban állandóan konzultál a színészekkel, és mindig van lehetőségünk ötletelni, a szerepeinket továbbfejleszteni. Ed briliáns. Minden javaslatunkat beépíti, ebből következően naponta 25 órában ír.

Gondolod, hogy az ilyen típusú nemzetközi produkció a jövő útja?
Nagyon remélem, hogy ez a jövő, mert a mai mindennapi valóságot tükrözi. Manapság a nagyvárosokban kevert, nemzetközi lakosság él. A mindennapi élet sokkal sokszínűbb. Az európai produkciók számára nagyon fontos, hogy különböző országokból szedjék össze a pénzt, hogy versenyezni tudjanak Amerikával. Ha mindenki csak a saját pecsenyéjét sütögeti, nem fog működni a dolog. (fotók: AXN)

Liptai Claudia saját műsort kap az RTL Klubon

Kiderült, mikor érkezik a Jóbarátok különleges epizódja

A Barátok közt és a Drága örökösök egykori színésznője is csatlakozik a Mintaapákhoz

Sorozatötlet pályázatot hirdet a Keresztanyu gyártója

18. heti nézettség – Tarolt az új Konyhafőnök első hete

A mi kis falunk ellen zárul a Mintaapák 2. évada