Ma este 22:00-tól idehaza is bemutatkozik a Válaszcsapás legújabb, európai számítás szerint 4. évadja a Cinemaxon. Nemrégiben a magyar HBO-nak köszönhetően beszélgethettünk a sorozat főszereplőivel, és Michael J. Bassettel (a képeken bal oldalt, Zubin Varla mellett), aki az egyik leglazább író-rendező jelenleg a tévéiparban, és olyan produkciókat hozott már tető alá, mint a Starzon futó Da Vinci”s Demons, vagy éppen a Solomon Kane című kosztümös dráma. A szakemberrel készített interjúnkban utána jártunk, vajon a Válaszcsapás-e az új 24 és kiderül, mit nehezebb forgatni, drámát vagy akciósorozatot!

Nem gondolja, hogy merész dolog egy olyan sorozatot elkészíteni, amiben mészárolják a terroristákat? Gondolok itt az amerikaiak hosszúra nyúlt háborújára a Kelettel.
A Válaszcsapás elsősorban a realitásra összpontosít, úgy hogy közben popcorn jelenetekkel töltjük fel a sztorit. És ha a valóságra akarunk törekedni, akkor bizony az olyan témák, mint a dzsihád és a terroristák nem megkerülhetőek. Persze, minden bizonnyal nem röpdösnek az Al-Kaida tagok attól, ha kiteregetjük a módszereiket, de amondó vagyok, hogy vannak sokkal súlyosabb dolgok, amik miatt aggódniuk kell. Nem valószínű, hogy a Sky vagy a Cinemax székházát pont a mi sorozatunk miatt robbantanák fel.
Azt azonban el kell mondanom, hogyha olyan témák merülnek fel, mint például a Korán, akkor azt nem csak felhasználjuk. Hanem közben meg is tiszteljük, hiszen egy másik kultúra része. Mégpedig egy igen fontos eleme ráadásul. A főnökeim tisztán kijelentették, hogy kezeljük a helyükön a történetben előtérbe kerülő szent dolgokat, és én örülök neki, hogy ezt a nézetet valljuk. Ugyanakkor tisztában kell lennünk azzal, hogy valahol odakint ott vannak a terroristák, akik esetleg ártani akarnak nekünk.

Mi az a faktor, ami miatt a sorozat ekkora sikernek örvend?
A két főhős. A legtöbb ember nem lenne képes arra, hogy másokért kockáztassa az életét, fegyvert ragadjon és megküzdjön a rosszfiúkkal. Stonebridge és Scott megteszik ezt helyettük és szeretik nézni ezt az emberek, hogy vannak még olyan klasszikus harcosok, akik odateszik magukat a másikért. Kerül, amibe kerül.

Mit gondol, tisztán elkülöníthetőek a jó és rossz figurák a sorozatban?
Törekszünk arra, hogy ne lehessen könnyen kijelenteni, hogy ki melyik oldalon áll. Így sokkal izgalmasabb lesz a történet, az emberek pedig folyton azt találgatják majd, vajon a kettősügynök átállt-e a másik oldalra. Mikor tart fegyvert valamelyik kedvenc halántékának.

Mi a véleményre arról, hogy sokan a 24-hez hasonlítják a Válaszcsapást?
A 24 egy sokkal sötétebb hangvételű sorozat, Jack Bauerék olyan helyekre is elmerészkedtek, ami igaz, hogy a Sky-nak tetszene, a lazább stílust képviselő Cinemax azonban jó eséllyel ellenezné a dolgot. A mi javunkra szól, hogy a Válaszcsapásban jóval több és látványosabb az akció, ami tisztán látszik, hogy tetszik a nézőközönségnek.

Kiskorától kezdve rendezőnek készült?
Nem, állatorvos szerettem volna lenni, de örülök, hogy így alakult végül. Hiszen úgy vagyok jelen egy ilyen jelentős akciósorozat forgatásán, hogy közben igazából veszélybe se kerülök. Sully-nak szembe kellett néznie egy megvadult kutyával, az új évadban mocsárban fetrengenek Philipék, felrobbanni készülő vonatokon futnak. Én azonban csak dirigálok úgy, hogy közben részese is vagyok a kalandnak. Nagyszerű élmény ez!

Íróként és rendezőként is tevékenykedik. Melyiket élvezi jobban?
Érdekes dolog ez, mert amikor írok, akkor rendeznék… amikor pedig rendezek, akkor írnék. A Válaszcsapás esetében szerencsésnek tartom magam, hogy direktorként dolgozhatok, mert ez az egyik legmenőbb projekt, aminek eddig részese lehettem. Úgy, hogy van egy-két tévés és mozis produkció már a hátam mögött.

Mit gondol, melyiket nehezebb rendezőként készíteni, dráma vagy akciósorozatot?
Fizikailag sokkal megerőltetőbb egy akciószériát megrendezni. Összességében azonban nincs akkora különbség a két műfaj között. Mindegy, hogy egy apa és lánya közötti vitáról van szó, vagy éppen egy vonat készül belehajtani egy robbanószerekkel megpakolt teherautóba. Minden sztori középpontjában egy dolog áll, ami nélkül nem születhetne meg egyetlen film, sorozat, regény, vagy vers se. A konfliktus. Ez minden történet alapja. (fotók: SorozatWiki/Sdg)

Ilyen lesz A Csontember, az RTL Klub napokban induló új amerikai sorozata

Először egy színésztársa miatt örült, hogy bekerült A mi kis falunkba – interjú Schmied Zoltánnal

Megismétlik az egyik RTL-es csatornán a Bátrak földjét

A Zsivány egyes újabb fontos szereplője lesz látható az új előzménysorozatban

Megint későbbre tolták a budapesti Comic Cont, de az új időpontban is lesz Trónok harcás színész

Beharangozó videó érkezett a The Witcher 2. évadához