Robbanások, lövöldözések, eszeveszett hajszák – a Válaszcsapás (Strike Back) azoknak a tévénézőknek kedvez, akik hisznek még a 24 által képviselt irányvonalban. A realizmust és a a popcorn akciójeleneteket ügyesen kevergető széria igazi nemzetközi koprodukció, hiszen a Sky és a Cinemax impulzív drámája olyan egzotikus helyszíneken is forog, mint Dél-Afrika. És persze Magyarország. Ha nem számoljuk a John Porter-féle első évadot, akkor az első szezon két része is itthon játszódott, és a legjobban sikerült üldözést és végjátékot bizony itt láthattuk.

Most a stáb pár hónapja visszatért, beköltöztek ismét kis hazánk fővárosába, hogy egy újabb kalandot vegyenek fel nálunk. A SorozatWiki stábja is ott járt a felvételen, ami egy sajtótájékoztatót és kerekasztalos interjúkat (az anyagokat majd csak augusztusban közölhetjük, embargó miatt) követően a fővárosi Vidámparkban játszódott le. Mindez az HBO-nak köszönhetően következhetett be, köszönet a csatornának a lehetőségért ezúton is. Idehaza az HBO-n kerül levetítésre először az új évad is majd, ez azt jelenti, hogy ahogy megszokhattuk már, az HBO GO-n a negyedik szezon premierje az eredeti vetítéshez képest 24 órán belül, a csatornán pedig néhány hét múlva már nézhető is lesz.

A színészek közül itt járt a Camelotból és a Crusoe-ból ismerős Philip Winchester (Michael Stonebridge), a 300 következő részében főszereplő Sullivan Stapleton (Damien Scott) és a gyönyörű Michelle Lukes (Julia Richmond) a jól ismert arcok zászlaja alatt. Új karakterekként bemutatkozott Robson Green és Milauna Jackson, valamint a váratlanul laza, biciklis rendező (erről majd később), Michael J. Bassett is tiszteletét tette nálunk. Aki nem kisebb produkciókon dolgozott már, mint a Starzon futó Da Vinci”s Demons, így a kábelsorozatok specialistája a szakember.

Idén már vezető rendezőként és producerként dolgozik a sorozaton a kreativitásáról ismert Bassett, akinek köszönhető az, hogy a (tévés költségvetéssel is) grandiózus akciójelenetek láttán az ember az állát keresgeti a földön. A Válaszcsapás karmestere szerint nem kell megdöbbenni azon, hogy mennyire naturalista a sorozat, kábeles körökben ez a menő és elfogadott. Ugyanakkor próbálnak rákoncentrálni arra, hogy életszerű legyen a pisztolykezelés. Ebben olyan szakértők segédkeznek a Cinemax és a Sky sorozatán dolgozóknak, mint Paul Hornsby, aki többek közt az HBO sikerprodukciójában, Az elit alakulatban is tanácsokat osztogatott. Neki köszönhető többek közt, hogy tényleg felmegy a közönség vérnyomása és gyorsabban ver a rajongók szíve, amikor például Scott heves pisztolypárbajba keveredik.

Persze a forgatás közel sem ennyire szigorú körülmények közt zajlik, ugyanis ottjártunkkor a főhősök biciklivel randalíroztak, a sörgő egy vadabb és gyomorforgatóbb verziójának kipróbálására invitálták a sajtó képviselőit, de persze az efféle váratlan fordulatok mellett láthattuk azt is, hogy forgatnak egy nemzetközi top produkciót. Profin. Bár, ezt előzőleg is gondoltuk, de igazán komoly felkészültség nyomait véltük felfedezni abban, ahogy a komoly méretű (és értékű) kamerákat először még sínen tologatták és a kezdődő üldözéses jelenetet instruktálták a készítők. Néhány perccel később azonban nyomuk se volt a monstrumoknak, a csapó is eltűnt valaki hátsó zsebében és jó pár száz métert odébb vonulva, már máshol zajlottak a munkálatok. A Vidámpark érdekes helyszínként szolgált a felvételeknek, hiszen aránylag könnyen lezárható a bámészkodó civilek előtt, de nem mindig van ez így.

A Pioneer Pictures (a gyártásért felelős magyar partner) dolgozói rengeteget meséltek nekünk arról, hogy milyen nehéz dolog egy nemzetközi produkciónál országról országra vándorolva a legjobb helyszíneket kiválasztani. Ahol nem csupán jó és nyugodt forgatni, de a képernyőn jól is néz ki az, amit látunk. A Társas Játék óta tudjuk, hogy Budapest erre tökéletes helyszín, csupán néhány jó operatőr szükséges ehhez, akik meglátják az egyes eldugott helyekben a lehetőséget. Persze a hazai kollégák jórészt a hazai munkálatokban segítettek a külföldi szakembereknek.

Kemény Ildikó, a cég feje többek közt arról beszélt, hogy a Válaszcsapásban tulajdonképpen azt a trendet láthatjuk megvalósulni, ami évek óta fenyegeti a moziipart. A televíziózás kezd feltörni, egyre nagyobb költségvetésből, egyre szórakoztatóbb, látványosabb és ugyanakkor valósághűbb sorozatok készülnek el. Ennek az egyik zászlóshajója a Válaszcsapás, amiben a következő, negyedik évadban egy bizonyos vonatos jelenet is lesz. Erről rengeteget hallottunk a szerdai forgatásbejáráson is, így nagyon várjuk már, hogy milyen lesz élesben az eszeveszett akció, hiszen több helikopterről vették fel a durvulást, és csak a biztosítás szólt bele abba, hogy helyenként kaszkadőrökkel készültek el a felvételek. A Válaszcsapás sztárjai rendkívül büszkék ugyanis (jogosan) arra, hogy a legkeményebb akciókat is ők maguk hajtják végre.

De hogy választják ki az egyes helyszíneket? Míg a harmadik évadban olyan veszélyekkel kellett megküzdenie a stábnak, mint a veszélyes rovarok és az afrikai fertőzött vizek, amiből inni bizony tilos, addig Budapesten akár turistaként is elvegyülhettek a produkció sztárjai. Jól is érezték magukat, az tisztán lejött rövid ottjártunk alatt, pisztolyukat mutogatták a sztárok, hogy nézzétek, ezen a klasszikus értelemben vett kakas sincsen. Vagyis, hogy van, de ezek a fegyverek már olyan modernek, hogy a vázban vannak elrejtve, illetve hülyéskedve várták ki az egyes jelenetek közti üresjáratokat. A mókában Bassett is benne volt, aki biciklivel riogatva hajtott be kis híján az újságírók közé.

Az újoncoknak minden bizonnyal kedvezett Budapest, ahogy a helyszínvadászok azt elmesélték nekünk. Igen, külön szakembereket alkalmaz egy-egy nagyobb cím arra, hogy végigbóklásszák az egyes világvárosokat és elrejtett kincsek után kutassanak. A mi fővárosunkban is van ilyen, egy klasszikus stílusban berendezett szoba az, amire mindenki vágyik és a rendezők amint beteszik a lábukat a Szabadság-téren található lakásba, azonnal eldobják az agyukat. Persze a legtöbb esetben területbejárásra nincsen szükség, fejből tudják már, hogy hova érdemes menni. Ez főleg igaz akkor, ha esetleg vissza-visszatérnek egy-egy városba.
Nem kihagyható tényező, hogy általában, ha szétvernek egy kiválasztott lakóparkot mondjuk a forgatással (az ilyen az akciósorozatok esetében bizony előfordul gyakran), akkor szükség van az ott lakók megértésére, türelmére. Ami meg is van általában, a “location scoutok” elmondása szerint. Igen, még a magyarok is toleranciát mutatnak nagy átlagban!

Idén több ismerős helyszínt is láthatunk majd, a Vidámpark mellett híreztek arról az újságok, hogy a volt Tőzsdepalotánál, ami évtizeden át az MTV-székházaként szolgált akcióztak egy öblöset a Válaszcsapás sztárjai, de az Andrássy út is fel fog tűnni a képernyőkön.
Még több akció, még több szex, még több realitás. Ez a produkció következő évadának szenthármassága, ahhoz pedig, hogy a hazánkban az HBO által vetített sorozatban mindez meg is valósuljon, az egészen eltérő egyéniségek tökéletes összhangja szükséges. Winchester nyitottsága és spannolós hozzáállása, Stapleton zárkózottsága, Bassett közösségformáló ereje, Robson Green tapasztalata, és Milanua Jackson, na meg Michelle Lukes kitartása is nélkülözhetetlen tényezők abban, hogy a széria sokak által kedvelt akciósorozat legyen. Különösképpen le a kalappal a csajok előtt, akik bizony ugyanakkora megterhelés alatt vannak, mint a mostanra erősen kigyúrt és megedződött főszereplők, így nem esnek kétségbe akkor sem, ha esetleg pisztolyt kell ragadniuk és az ellenre lövöldözniük.
Információnk szerint összesen 6 részt forgattak Magyarországon és a stáb ezen a héten hagyta el az országot. Ezekből 2 Budapesten, 2 Berlinben és 2 Moszkvában játszódik. A maradék 4 epizódot Dél-Afrikában vették fel.

(Mit várhatunk a folytatástól? Vajon milyen magyar nevezetességeket ismerhetünk majd fel a 4. évadban? Ez a következő 24? Egy-másfél hónap múlva interjúsorozattal fogunk beszámolni a sajtónap és a kerekasztalos beszélgetések legfontosabb történéseiről, érdemes lesz velünk maradni, exkluzív nyilatkozatok garmadája érkezik hamarosan a SorozatWikire!)

Berendelték a 18. évadát az egyik legnépszerűbb kórházas sorozatnak

Új ausztrál sorozat érkezik az egyik magyar csatornára

Kiszivárogtak az első fotók a Zsivány egyes előzménysorozatának forgatásáról

5 év után visszatér a Frizbi Hajdú Péterrel

4 előzetes érkezett a hétfőn visszatérő Mintaapákhoz

Tetőtől talpig megújult a SorozatWiki