Az RTL Klub programigazgatójával, Kolosi Péterrel készítettünk interjút. Elmesélte, hogyan zajlik a Los Angelesi Screenings, melyen nagy stúdiók levetítik számukra az összes pilot epizódot. Kérdeztük sorozatokat és saját gyártású műsorokat is érintő programing döntésekről és ezek folyamatáról. Beszélt az X-Faktor korábbi és az ősszel induló szériájáról, az Éjjel-Nappal Budapest stílusáról és nézettségéről, valamint A zöld íjász sikereiről. Kérdésünkre elárulta, mikorra várható pár sorozat és műsor folytatása, illletve indulása az RTL Klub-on, hogy Balázs visszatér-e ősszel és hogy milyen új szériák lesznek az RTL II-n és a Cool-on. Mesélt az új csatornájuk első félévéről, valamint az RTL Most! bővüléséről és fizetőssé tételéről. Sőt, azt is megtudtuk, mik a programigazgató kedvenc sorozatai és milyen módon követi őket.

Talán még soha nem ment ennyi premier sorozat főműsoridőben az RTL Klub-on, mint idén tavasszal. Mi az oka a sorozatözönnek?
Folyamatosan változik, hogy épp mennyi sorozat megy. A régi sorozataink közül sok fut még most is, csak máshogy adjuk őket, mint korábban. Például a Dr. Csont-ból valamennyivel kevesebb epizódunk van a főszereplő terhessége miatt, emiatt ez az évad rövidebb. Az, hogy mennyi slot-ot foglalnak el a már meglévő sorozatok, attól is függ, hogy mennyit gyártanak belőlük. A másik tényező, hogy a nagy sorozatokból feltorlódott jó néhány epizód, például a ValóVilág miatt. Amikor a ValóVilág este 9-kor ment, akkor pont olyan sávot foglalt el, ahol ezeket a sorozatokat adtuk korábban. Annak viszont most már egy éve vége, tehát az összegyűlt epizódok elfogytak, és nekünk 52 héten kell kitölteni a slotokat. A másik ok, hogy most találtunk több olyan szériát, amelyet érdemes kipróbálni a sorozatoknak szánt legerősebb slot-ban. Aztán persze ezek közül valamelyik bejön, valamelyik nem, ugyanúgy, ahogy a világon mindenütt.

Minden évben a szezon végén kimentek a Los Angeles-i tévés vásárra. Hogyan zajlik egy ilyen, hogy képzeljük el?

Ez az egész világnak van, minden országból jönnek erre a vásárra. De ez nem is egy vásár, inkább egy hosszú vetítés. Mindig kb. 2 héttel később van, minthogy a legújabb sorozataikat a stúdiók bemutatják az amerikai reklámpiacnak, ami egy New York-i rendezvény, az Upfronts, és ezt követi a Los Angelesi Screenings, ahol elsősorban a külföldi vásárlóknak mutatják meg azokat a sorozatokat, amelyek a következő évadban indulnak. Mi azokat az újdonságokat látjuk májusban, amelyek vagy a szezon elején, szeptemberben vagy októberben indulnak, vagy pedig úgynevezett Midseason sorozatok, azaz január – február környékén kezdődnek valamikor. Stúdió mérettől és a termékek számától függően egy teljes napot vagy félnapot töltünk el egy-egy nagy amerikai gyártónál. A Warner Brothers -nél mindig egy napos, a 20th Century Fox -nál szintén egy napos, de a Sony-nál ha jól emlékszem még sose volt hosszabb fél napnál. Aztán a Paramount-nál, ami televíziós szempontból a CBS-t jelenti, változó. Ezeken a napokon meg lehet nézni az összes pilot epizódot. Természetesen közben van ebéd, meg üdvözöl minket valami nagy ember az adott stúdiótól, prezentációt tartanak az előző évi sikerekről, illetve már azt is el szokták mondani, hogy melyik sorozat, melyik csatornán, illetve melyik slot-ban lesz látható Amerikában. De azt is meg lehet tudni ha még nincs ilyen, amiből sokszor arra lehet következtetni, hogy ez a sorozat nem biztos, hogy adásba fog kerülni. Ez egy nagyon érdekes rendezvény, hiszen rengeteg újdonságot látni, valamint lehetőség van sokakkal beszélgetni, megtudni, hogy mire mutat érdeklődést a nemzetközi piac és azt is, hogy mire nem. Persze, hogy ennek mekkora a jelentősége, az más kérdés, hiszen a sorozatokat az amerikai piac igényei szerint gyártják, vagy éppen nem gyártják. De valamit lehet érezni abból, hogy mások mit gondolnak arról, hogy melyik sorozatból mi lesz. Ha Magyarországról beszélünk, akkor általában a Screenings után válogatnak a csatornák annak a stúdiónak a sorozatai közül, amellyel hosszú távú szerződésük van, hiszen annál a stúdiónál van elővásárlási joguk a többiekkel szemben. Ez a rendszer Magyarország mellett még rengeteg helyen ugyanígy működik, de vannak olyan országok is, ahol nem így kereskednek a nagy stúdiók, hanem a megnézett pilot epizódok után várják a televíziók ajánlatait. Az ő szempontjukból ez egy élesebb verseny és ettől számukra inkább „vásár” jellege van a dolognak.

De ott emiatt lehet, hogy drágábban is tudnak megvenni egy sorozatot?
A mi esetünkben az ár fix, de meg van határozva, hogy mennyi sorozatot kell vásárolnunk. Ha nem ilyen rendszerről beszélünk, akkor előfordulhat, hogy drágábban vásárolnak, viszont van egy olyan előnye, hogy nem kell átvenniük mondjuk 4 sorozatot, ha ők egyet se akarnak az adott stúdió termékei közül. Mind a kettőnek van előnye és hátránya is.

Mi alapján döntitek el, hogy egy új sorozat melyik RTL-es csatornára kerüljön?
Ha azt gondoljuk, hogy az RTL Klub-on főműsoridőben is sikeres lehet, és nézni fogják elegen, akkor az RTL Klub-ra kerül. Ha pedig nem ezt gondoljuk róla, akkor pedig jönnek a kábelcsatornák, és akkor azt döntjük el, hogy ott hova kerül. Azaz a kérdés az, hogy szerintünk Magyarországon melyik sorozat mekkora érdeklődésre tarthat számot, így könnyen előfordul, hogy egy nagyon jó, de kisebb közönségnek szóló sorozatot nem az RTL Klub mutat majd be. Persze ebből nem következik, hogy azok a sorozatok, amelyek a kábelekre kerülnek utána nem jelennek meg az RTL-en, csak valószínűleg nem főműsoridőben.

Kiemelkedően magas nézettséggel indult A zöld íjász és továbbra is nagyon sikeres. Gondoltad volna, hogy ilyen magas számokat hoz majd?
Nem. A zöld íjász egyértelműen egy kísérlet volt. Azt gondoltuk, hogy az RTL-en most van alkalom, hogy kipróbáljuk. Általában ott CSI-t szoktunk adni, tehát lett volna más nézett sorozat, de úgy gondoltuk, megér egy próbát. Kellemes meglepetés volt, hogy ilyen jól indult, és megy azóta is A zöld íjász. A zöld íjász nagyon-nagyon jól indult, utána csökkent – ez a csökkenés egyébként egyáltalán nem volt drámai, inkább azt mondanám, hogy természetes. Ebben az esetben a következő kellemes meglepetés az volt, hogy A zöld íjász a 7. epizódra visszaerősödött 30% fölé. Ez nagyon ritka, de itt megtörtént.

Sőt a 22 órás sávban is milliós nézettséget hozott.

Amikor duplában adtuk, igen. Az a bevezetés miatt volt, és annyira megörültünk neki, hogy folytattuk is duplában, de sajnos már nem tudjuk, a friss sorozatoknál ez nem megy. Mármint hosszútávon, hiszen nem elég, hogy Amerikában is idén mutatták be, de Magyarországra is el kell küldeni. Ez önmagában nem hosszú folyamat, hiszen fájl formában érkezik hozzánk is minden a stúdióktól, de nem ez az egyetlen tényező. Ezeket a sorozatokat Amerikában is párhuzamosan gyártják az adásba kerüléssel, tehát nincs is sokkal előbb készen, minthogy leadnák. Az a szabály viszont minden stúdióra igaz – nagyon-nagyon kevés kivétellel, hogy addig nem adják át a nemzetközi piacnak, amíg Amerikában adásba nem került. Sok más európai országhoz képest, ahol eredeti nyelven sugároznak a tévék, nekünk több időre van szükségünk, hiszen szinkronizálni kell. Ezzel együtt már nem egyszer történt meg, hogy nálunk volt látható egy amerikai sorozat először egész Európában, vagy legalábbis az elsők közt voltunk, akik elkezdték sugározni. A zöld íjásznál azért sem tudtuk volna tartani a két rész/hét ütemet, mert nem elég, hogy így egy idő után beértük volna az amerikai sugárzást, hanem ott még szüneteket is tartanak. Általában az amerikai sorozatoknál, ha országos adóról beszélünk, ez a helyzet; ha kábelről, akkor ott más a szituáció. Ott nincsenek is 22 részes évadok, de az országos adók a 22 részt szinte soha nem egymást követő 22 héten adják. A zöld íjásznál az a helyzet, hogy most is jön egy egy hónapos szünet Amerikában, de meg tudom nyugtatni a magyar nézőket, ha több szünet nem lesz, akkor mi folyamatosan tudjuk adni, mert ennyi tartalékunk epizódokból még van.

Az Éjjel-Nappal Budapest viszont gyenge eredményekkel indult és új időpontba is került.
A Fókusz és a másik, Barátok közt előtti műsorunk – ami februártól történetesen az ÉNBP – megcserélése évek óta érő lépés volt. Az, hogy az Éjjel nappal Budapest gyenge számokkal indult, önmagában természetesen igaz, de ebben semmi meglepő nem volt. Aki ott volt a sajtótájékoztatón, az konkrétan hallotta is tőlem, hogy magunk is gyenge kezdésre számítunk. Ez a világ legtermészetesebb dolga. Nemcsak azért, mert az ÉNBP eredetije, a Berlin: Tag und Nacht is így indult, hanem azért is, mert ez egy napi sorozatnál mindig így van. Egyébként érdekes, hogy a fórumokon néhányan „leleplezik” a sorozatot, hogy „Hát ez a Berlin: Tag und Nacht!”, miközben mi azzal kezdtük, hogy ez a Berlin: Tag und Nacht magyarítva, valamennyire átírva. A különbségek a jövőben egyébként még nagyobbak lesznek. Aki követi a magyar és német változatot is, az majd látni fogja, hogy hol tér el a kettő.
Visszatérve a nézettségre, gyenge eredményekkel indult, de tudtuk, hogy ez egy lassú folyamat. Legalább olyan lassú, vagy még lassabb, mint a ValóVilág. Annak is kellett három hét, mire nagyjából elkezdett magára találni, és még akkor sem a csúcsnézettségét érte el. A Barátok köztnél pedig ez még hosszabb ideig tartott. Az Éjjel-Nappal Budapest valahol a kettő között van. Egy valóságshow és egy napi szappanopera között. Feldolgozási módjában talán közelebb áll egy valóságshow-hoz, de tartalmában, vagy milyenségében inkább egy napi szappanoperához. Most tartunk a 6. héten és mostanra már az RTL Klub második legnézettebb műsora az ÉNBP, amit majdnem annyian – messze több, mint egymillióan – néznek, mint a Barátok köztöt. Csütörtökön például az ÉNBP-nek 1.125.000, a Barátok köztnek 1.430.000 nézője volt. A 18-49 éves korosztályban mostanra 27% a sorozat közönségaránya. A dolog pont úgy alakul, ahogy számítottunk rá. Ha az online megnézéseket nézem, akkor is ez az igazság. Most már az Éjjel-Nappal Budapestnek 30 ezer felett van a napi megtekintése. A Facebook-oldalának látogatottsága is úgy alakul, ahogy számítottunk rá. Dinamikusan növekvő társaságról van szó, már több mint 60 ezer rajongóval, és természetesen növekszik az emelkedés értéke is, úgyhogy az Éjjel-Nappal Budapesttel igazi sikernek tekinthető.

Miért gondolod, hogy ez egy évek óta érő lépés, hogy megcserélitek a gyártott műsort és a Fókuszt?
Az ember egy műsorstruktúrához addig nem nyúl, amíg nem muszáj, hiszen nem akarunk a nézői szokásokon feltétlenül változtatni. Viszont „tankönyvszerűen” a hírműsort sokkal inkább a magazinműsor követi, ha van ilyen. Minden szempontból logikusabb felépítés, hogy „hírműsor – magazinműsor – első fikció – második fikció”. Logikusabb, ha egyben van az information-infotainment blokk. Úgy éreztük, hogy jót tesz az Éjjel-Nappal Budapestnek, ha ezt most megtesszük. Ez meg is hozta az eredményét. Szóval azt hiszem, előbb-utóbb nézettségi szempontból az eredeti sávban is eljutottunk volna ide, csak egyrészt hosszabb ideig tartott volna, másrészt pedig így jobb a struktúra.

Régóta szüneten van a Hetedik érzék. Mikorra várható a folytatása?
A Hetedik érzékből nem lesz második évad. Egy évadot vettünk meg a sorozatból, és nem volt annyira sikeres, hogy megvettük volna a folytatást.

Éveken át szinte folyamatosan képernyőn voltak a CSI-sorozatok, most egyik sincs az RTL Klub-on. Mikorra várható a visszatérésük?

A CSI-al viszont tervezünk, méghozzá az RTL képernyőjén a szezon későbbi részében. Természetesen, CSI-al lehet találkozni az RTL család többi csatornáin. Az RTL Klub-on A zöld íjász után lehet majd rá számítani.

A Vámpírnaplók új évadára is sok rajongó vár.
A Vámpírnaplók harmadik évadával szintén tervezünk, de azt nem tudom megígérni, hogy még idén elindul. Egyszerűen nem biztos, hogy befér a struktúrába. A The Followingot is el szeretnénk indítani. Az is elképzelhető, hogy még idén lesz Vámpírnaplók, de nem az RTL Klubon, hanem a Cool-on lehet majd először látni a következő szezont.

Mikor és milyen időpontba érkezik a Following?
A tervek szerint az RTL Klub-on június 7-én, pénteken 22:30-as sávban indul majd. De ez még csak terv egyelőre.

Az előző X-Faktor szériát sok kritika érte. A mentorok összetétele és a műsorvezető személye mellet lesznek más változások is?
Arról, hogy az X-Faktort mennyi és milyen kritika érte, érdemes néhány szót beszélni. Először is: az X-Faktor az egyetlen olyan TV műsor Magyarországon, amely kétmilliónál több nézőt ültet le minden szombaton a képernyők elé. Egy olyan műsor, amely kétmilliónál több embert ültet le, természetesen véleményre, és sokaknál érzelmileg túlfűtött véleményre is sarkalhat. Szerintem – meg ezt jelzik a nézettségi adatok is – az X-Faktornak ez az évada is nagyon sikeres volt. A kritikák tulajdonképpen egy szereplőre összpontosultak, méghozzá Zámbó Krisztiánra. Ez volt az, amivel a sajtó tele volt az ősz folyamán. Krisztián az élő adásokban talán rosszabbul teljesített, mint azt a válogatók alapján vártuk, vagy akár várta ő maga is. Az pedig, hogy meddig jutott az élő adásokban, a nézők szavazatán múlott. A teljesítménye alapján szerintem sem érdemelte volna meg a győzelmet, sőt, azt sem, hogy a döntőben szerepeljen, de erre esélye sem volt. A sorozat után nyilvánosságra hoztuk a szavazatszámok szerinti helyezéseket adásonként, úgyhogy ezt mindenki láthatta maga is. Viszont az X-Faktor 2012-ben is volt nagyon sok olyan énekes, akik az élő showkban is nagyon jók voltak, és ezt a sorozat végére nagyjából mindenki el is ismerte. A mai napig Csobot Adélt rengeteg fellépésre hívják, Szabó Dávidnak is nagyon jól megy, a nyertes, Oláh Gergő tehetségét, pedig soha nem vonta senki kétségbe. Volt egy olyan szereplőnk – ahogy ez egyébként nagyon sok helyen és nagyon sok műsorban volt már, az X-Faktor-ban is itthon és külföldön is – aki meglehetősen megosztó személyiség volt. Voltak, akik nagyon szerették. Bármit tett, akkor is rá szavaztak, de természetesen ez nem volt akkora csoport, hogy őt mondjuk dobogós helyre tudja szavazni. Úgyhogy azt gondolom, hogy az X-Faktor-ban az történt, ami általában jó, ha egy ilyen műsorban történik: a néző szavaz és a tehetség győz. Ez történt és messze nagyon sikeresen.

Elindultak a találgatások a médiában, ki lesz Ördög Nóra utódja. Van már döntés a műsorvezető személyéről?
Igen, van. Nem fogom persze elárulni, ki, vagy kik lesznek azok. A találgatásokon magamban pedig jót mosolygok.

Tavaly az X-Faktor mellett 3 másik tehetségkutató is volt. Idén az X-Faktor-on kívül egyelőre nem hallani másik indulásáról. Elképzelhető, hogy ezért több jobb énekest találtok, mint korábban?
Nem gondolom, hogy kevés volt a jó énekesek száma az előző X-Faktor szezonban. Az idei X-Faktorban is lesznek nagyon tehetséges énekesek, ebben biztos vagyok. Mivel az X-Faktor a tehetségkutatók királya, ezt mindenki megpróbálja.

A napi RTL-es sorozatok közül, miket követsz és milyen rendszerességgel?
A Barátok közt-öt ha tudom, akkor nézem. Nem állítom, hogy az elmúlt 15 évben minden epizódot láttam, de tudom a sztorit és, hogy hol tart. Nyilván senki nem várja el, hogy én mindent lássak, néha dolgozni is kell, nem lehet csak tévét nézni (nevet). Van olyan is, amit naponta követek. Ilyen például az Éjjel-Nappal Budapest. Ha tudom, A gyanú árnyékában-t is követem. Aztán megnézem a Segítség, bajban vagyok! -at is ahányszor csak tudom. A nem napi műsoraink közül is mindet próbálom megnézni. A heti műsorokat nyilván könnyebb is követni. Ha a napikat önmagukban összeszámolnám, Barátok közt, Éjjel-Nappal Budapest, Segítség, bajban vagyok! és A gyanú árnyékában ez azért napi 3,5-4 óra lenne. Természetesen ez így nem megy. De ha például az Éjjel-Nappal Budapestre nem találok időt valamelyik nap, akkor a hétvégén vagy a következő héten az RTL Most!-on bepótolom.

A hónap végén lesz féléves az RTL II. Az új csatorna eddig hozta az elvárásokat?
Abszolút hozta az elvárásokat. Elindultak az új műsoraink február 18-án, emiatt most megint emelkedett a nézettsége. Meg akartuk várni a mostani struktúrával, és persze a Szombat Esti Lázzal amíg a lefedettsége növekszik.

1,9-2,1 millió háztartás.

Igen, ez azt jelenti, hogy nagyjából 6 millió emberhez már eljut a csatorna.

Mekkora a nézettsége jelenleg az RTL II-nek?
A saját gyártású műsorok a legnézettebbek: Heti Hetes, A gyanú árnyékában délutáni ismétlése, Segítség, bajban vagyok, Forró nyomon, de a legsikeresebb természetesen a Szombat Esti Láz. Jelenleg 2%-os közönségaránynál tartunk. Ez egy néhány hónapja indult csatorna esetében nagyon jó eredmény.

Milyen új sorozatok várhatóak még idén az RTL II-re és a Cool-ra?
Az RTL II-re a Touch, Tökéletes célpont 1. és 2. évad, Nyomtalanul 2. évad, Dollhouse 2. évad, és a Sötét zsaruk 1. és 2. évad érkezik. A Cool-ra pedig jön a 24 8. évada, a Vámpírnaplók 2. évada és a Kemény zsaruk 2. évada. Az Alcatraz mindkét csatornára érkezik.

Egyre több amerikai sorozat jelenik meg az RTL Klub videótárában, az RTL Most!-on. Jelenleg visszanézhető A zöld íjász és A mentalista is. Mennyiben fogjátok erősíteni ezt az irányt? Pár év múlva már az összes nálatok látható amerikai sorozat visszanézhető lesz?
Ez nem csak rajtunk, hanem a stúdiók hozzáállásán is múlik. Ez a váltás is annak volt köszönhető, hogy az egyik stúdióval, nevezetesen a Warner Brothers-el sikerült megállapodnunk. Az ideális állapot az az lenne, ha minden, ami az RTL Klub vagy az RTL II képernyőjén megjelenik, az mind az RTL Most!-on is visszanézhető lenne. Szerintem sokat léptünk előre az elmúlt években. Valószínűleg soha nem is fogjuk elérni ezt az ideális állapotot, de az, hogy egyre több minden jelenik meg az RTL Most!-on igaz, és remélem, hogy ez így lesz a továbbiakban is.

Az említett sorozatok csak egy hétig érhetőek el az RTL Most!-on, de a Cobra 11 például évekre visszanézhető. Az amerikai szériáknál ez jogi vagy döntési kérdés?
Ez a jogoktól függ és természetesen előbb – utóbb kapacitási és egyéb okok miatt is kénytelenek leszünk bevezetni általános korlátozásokat a visszanézés idejét tekintve. Ami nem feltétlenül azt fogja jelenteni, hogy a régi dolgok nem lesznek visszanézhetők, de valószínűleg nem ingyen. Már az RTL Most! indításánál elmondtuk, hogy a teljes ingyenesség változni fog, de mindig lesz sok ingyenes tartalom is. Ebből a szempontból most is történtek azért jelentős változások: az RTL II most már elérhető előfizetési díj nélkül is, február 18. óta. Viszont elképzelhető, hogy hamarosan lesz ennek egy korlátja. Ahogy az egyébként a világon máshol is van. Vagy egy hétig, vagy egy hónapig, nem jellemző, hogy ennél hosszabb ideig korlátlanul, ingyenesen visszanézhető minden.

A közeljövőben várható ez a korlátozás?
Igen. De a továbbiakban is az RTL Most! az adás utáni néhány napban való visszanézésre szolgáló oldal. Ezek az oldalak általában mind ilyenek. Az is igaz ezekre az oldalakra még, hogy a visszanézés tömege, tehát olyan 80-90%-a mindig egy héten belül történik.

Egyre többen néznek letöltve sorozatot. Hogy tudjátok felvenni a versenyt a torrenttel szemben az RTL Most!-al?
Én mindenkinek azt tudom javasolni, főleg azoknál a termékeknél, amelyeket legálisan is el lehet érni, hogy ne torrentezzen, hanem nézze meg inkább az RTL Most!-on. A mi szempontunkból egyébként a torrenteknek kisebb a jelentősége, mert ugyan tudom, hogy sokan torrenteznek, de ez televíziós statisztikai szempontból azért nem olyan nagy mennyiség. Főleg egy olyan országban nem, ahol az emberek szeretnek mindent magyarul nézni. Nyilvánvalóan egy olyan országban, ahol a torrentezett termék ugyanaz, mintha megnéznéd az adott oldalon, ott más a helyzet. De nálunk nem ez van, hiszen magyar szinkronnal nem lehet elérni máshol. Illetve amihez nekünk közünk van, azt tiltjuk is. Azt gondolom, hogy akkor, amikor el lehet valamit legálisan is érni akkor már erkölcsi szempontból sincs a nézőnek arra semmiféle elfogadható indoka, hogy ne a legális utat válassza. Arról nem is beszélve, hogy sokkal egyszerűbb ráklikkelni és nézni, mint elkezdeni letölteni.

Az új részek mellet a TV2 heti szinten főműsoridőben ismétli a dokureality műsorát. Több olvasónk szerint délután A gyanú árnyékábannál is sokszor előfordul ilyen.
Előfordul igen, az olvasóknak igaza van. Örülök, hogy nézik a sorozatot és észreveszik. Ez egyébként a világon mindenütt így van, ezek nem is úgy készülnek, hogy egyszer kerüljenek adásba, de ezzel együtt sokkal több az új epizód, mint az ismétlő. A gyanú árnyékában-ból is minden héten van ismétlés.

Hosszú idő után Sebestyén Balázs ezekben a hónapokban nincs képernyőn. Várható a visszatérése ősszel?
Határozottan igen. Várható a visszatérése.

Kiváló nézettséggel futott tavaly a Házasodna a gazda. Idén érkezik az új szezon?
A Házasodna a gazda vissza fog térni a képernyőre, de hogy pontosan mikor, azt még nem tudom. Nagyon sok tervünk van, már erre az évre is. Nem gondolom feltétlenül, hogy minden műsornak minden évben adásban kell lennie. Ez a Csillag születikre például ugyanígy igaz.

Biztos sokat nézel sorozatokat, mik a kedvencek?
Ha a legutóbbiakkat nézzük, akkor az egyik a Homeland, azt nagyon szeretem. A Vámpírnaplók egy másik kedvenc, mindig is az volt. Ez nagyon jó példa arra, hogy nálunk nem attól függ egy sorozat folytatása, hogy nekem mi a személyes kedvencem, mert akkor biztos, hogy a Vámpírnaplók már régen menne. Nagyon szeretem még A hatalom hálójábant, amiből egyébként most adjuk a harmadik évadot, A zöld íjászt, szerintem szeretni fogom a Following-ot, nagyon kedveltem a Tudorokat, az nagy kedvenc volt, úgyhogy sok ilyen sorozat van. A korábbiak közül meg természetesen Az elnök emberei, Maffiózók, de ezek már nagyon régen voltak.

Van olyan sorozat amit szintén szeretsz, de nem nálatok megy?
Van. A Pan Am-et nagyon szeretem, sajnálom, hogy olyan gyorsan megbukott. Ott van még a Newsroom is. Az Olthatatlan első epizódját mostanában láttam, még nem tudom eldönteni, hogy mennyire kedvelem, de annyira azért nem voltam tőle elájulva. A Terápiát is szerettem, de nem mondom, hogy minden nap nézném, azzal együtt, hogy fantasztikusan jó színészek, remek alakítások vannak benne. A Társas játék viszont nagy kedvenc volt.

Ezeket eredeti nyelven vagy magyarul követed?
Változó. De hacsak nem arról van szó, hogy valamire éppen nagyon rákattanok, a 24-el és a Falling Skies -al ez mondjuk megtörtént, akkor szinkronosan. Azért is változó, mert én meg tudom tenni, és egy csomó esetben meg is teszem, hogy nézem angolul a forgalmazók olyan oldalain, amelyek külön csak a tévéknek vannak. Ott is elég sok mindent el lehet érni. Vannak azok a sorozatok is, amelyekből nekem jó a heti egy epizód, mert időm se lenne rá több, meg nem úgy kattantam rá és akkor jó hetente egyszer megnézni. Ezeket sokszor adásban nézem. A Downton Abbey az újabb, nagy heti kedvencem. De például a Modern Family-t is kifejezetten szeretem, és a Pan Am is ilyen volt, amit hetente néztem. (fotók: RTL Sajtóklub)

Liptai Claudia saját műsort kap az RTL Klubon

Kiderült, mikor érkezik a Jóbarátok különleges epizódja

A Barátok közt és a Drága örökösök egykori színésznője is csatlakozik a Mintaapákhoz

Sorozatötlet pályázatot hirdet a Keresztanyu gyártója

18. heti nézettség – Tarolt az új Konyhafőnök első hete

A mi kis falunk ellen zárul a Mintaapák 2. évada