A magyar kereskedelmi csatornákat nagyon sokszor a hazai nézők rosszallással emlegetik, a sok ismételgetés, a karácsonykor napi kétszer leadott Igazából szerelem – Reszkessetek, betörők! kombó miatt, egyet azonban elfelejt a tévénéző közönség. A TV2 saját gyártású műsorokkal is igyekszik feldobni a kínálatát, így a Voice, a Megasztár, A Nagy Duett, vagy éppen A 40 milliós játszma is azért vannak, hogy minket szórakoztassanak. Mégpedig nagyszabású keretek között. Ahhoz pedig, hogy a képernyőn úgy láthassuk a Rákóczi Feri által vezetett műsort, ahogy… nos, hosszú utat kell megtennie a műsor elkészítéséért felelős stábnak. De lássuk, hogyan készül a február 25-én debütáló produkció legfrissebb, felépítésében jócskán megújult évada!
Feszült tempóban először is. A MaFilm közel 750 négyzetméteres stúdiója csak egy a sok közül, ahol a legkülönbözőbb műsorokat forgatják, ebben az épületkomplexumban található egyébként a TV2 székháza is. Amikor február 20-án, fél 4 körül a csatorna meghívására KTL-el megérkeztünk, még nem gondoltam volna, mennyire más lesz ez a felvétel, mint a Voice élő adása volt. Erről itt írtunk bővebben. Teljesen más élményt nyújtott A 40 milliós játszma felvételét látni, hiszen a game show-t sokkal egyszerűbb leforgatni, mint egy európai színvonalú tehetségkutatót. Persze korántsem kis munka, a TV2 ugyanis 4 nap alatt vett fel 19 adást, ami brutális mennyiség, az epizódok összevágásán pedig egy egész osztálynyi stáb dolgozik, éjt nappallá téve.

A stúdió hasonló, de persze sokkal kisebb aréna, mint amit a Voice-nál láttunk, a legnagyobb különbség azonban az, hogy míg az énekesek a földszinten adták elő produkcióikat, addig itt egy jó magas emelvényre kellett felsétálnunk, ahol egy maximum 50 főből álló közönség izzadt erőteljesen, de nagyon is lelkesen. A félkaréj alakban elhelyezett embereknek ugyanaz a bemelegítő szakember adta az instrukciókat, mint a Voice-nál, a hangulat tehát garantált volt, A 40 milliós játszma forgatásán azonban szó szerint farkasszemet nézhettünk a műsorvezetővel, a Class FM Morning Show-jából ismert Rákóczi Ferivel, aki az emelvényen porondmesterként vezényelte az adásokat egymás után, ebben a kolosszeumban azonban a gladiátorok hálók és szuronyok helyett ésszel küzdöttek.

Az idei szezon nagy újdonsága, hogy szabályváltoztatást eszközöltek a készítők, aminek hála az eddigieknél könnyebb lesz a 40 milliót elvinni. Erre még visszatérünk a későbbiekben, tény azonban, hogy 8 kérdés helyett 7 helyes választ kell adniuk a versenyzőknek, akik a teljes nyereménnyel kezdik el a megmérettetést, a végén azonban a legtöbben pár milliós összeggel a kezükben távoznak. Ebből is látszik, hogy egyszerűbbé vált a vetélkedő, ahogy azonban A 40 milliós játszma főszerkesztőjétől megtudtuk, nagyon is képben kell lenni ahhoz, hogy valaki a teljes összeget elvihesse. Hiszen egy-egy kulturális, irodalmi, vagy zenei kérdést könnyű lenne megválaszolni, a TV2 produkciója azonban vegyíti ezeket a szakterületeket, így ember legyen a talpán, aki fejből megmondja, hogy Körmend vagy Nádasd van messzebb Budapesttől, hiszen csupán néhány kilométer a különbség.

Megtudtuk, hogy az amerikai verzióhoz hasonlóan csökkentették a kérdések számát és kiemelte, direkt úgy válogatták össze a játékosokat A 40 milliós játszmában, hogy a nézőközönség azonosulni tudjon velük, hiszen barátok, rokonok, friss házasok, vagy épp csak két hete járó párok mennek ölre a nyereményért, az új évad egyik legfontosabb újítása pedig az lesz, hogy ezúttal a meghívott sztárpárok – akiknek java A Nagy Duett című SuperTV2-es produkcióból fog kikerülni – nem saját adásokat kapnak, hanem meglepetésszerűen fognak fel-felsétálni a pódiumra, hogy próbára tegyék magukat.
Ottlétünk alatt másfél adást néztünk végig, az egyikben egy középkorú nő és idős apja küzdött a nyereményért, és bizony a lelkesen tapsoló, bár kicsit fáradt közönség soraiban állva saját szemeinkkel láthattuk, mekkora dráma az, ha a gázszámla befizetésével is küszködő kisemberek egy nagy összeg megnyerésének küszöbén állva, szemüket csak a célra összpontosítva teszik azt, amire az agyunk ténylegesen ki lett találva, azaz gondolkoznak vele! Egy fiatal pár próbálkozását is végignéztük, a végeredményt egyik esetben sem árulnánk most el, érdemes lesz február 25-étől, 19:15-től figyelemmel követni az adásokat, amit viszont nagyon fontos megjegyeznünk, hogy Rákóczi Feri kezdi kinőni magát. Azaz, ezt tulajdonképpen a TV2-nek köszönheti a műsorvezető, aki régebben a Danubius Rádióban a Reggeli Pirítóst vezette, most pedig a Class FM Morning Show-jában dolgozik a szintén tévés babérokra törő Sebestyén Balázzsal és Vadon Janival karöltve. Egy ideig azt mondhattuk, hogyha Balázson kívül bármelyik másik műsorvezető hiányzik egy-egy reggelen, azt észre sem veszi az ember. Mostanában azonban Rákóczi magára talált, aki per pillanat legalább akkora sztárnak számít a hazai médiában, mint kollégája.
A 40 milliós játszma műsorvezetője szerint idén különösen jól sikerültek a felvételek, ezt pedig mi is megerősíthetjük, nagyon szórakoztató volt hallani, ahogy Rákóczi élőben zongorázott a versenyzők és a nézők idegein is. És hogy honnan tudtuk, éppen melyik nap epizódja megy? A súgógép fölött közvetlenül egy digitális kijelző jelezte a dátumot, ami fontos volt, hiszen úgy pörögtek egymás után a részek, mint ahogy a láncdohányos egyik cigit gyújtja a másik után. A 40 milliós játszma is ilyen, könnyen rászokik az ember, azonban az egészségre korántsem ártalmas a műsor, éppen ellenkezőleg, egy-egy fárasztó nap után elkél némi agytorna.
Kis túránk legérdekesebb része mégis az volt, amikor a vezérlőben kaptunk egy másfél órás ízelítőt abból, milyen fázisokon megy keresztül a felvétel közben és után egy-egy adás, mire a képernyőkre kerül. A 35 perces részeket ugyanis kemény munka profin megvágni, és az egyszerű ember szeme bele is szédül, ha követni akarja, hogy éppen mi történik a helyiségben, ahol külön ember felelős azért, hogy levezényelje, hogy a műsor egyes pillanatainál éppen milyen szögből nézne ki jól az elbukó vagy éppen milliós nyereményt zsebre tevő versenyző, a szemüvege alatt kajánul mosolygó Rákóczi, vagy éppen az izzadtan tapsoló helyszíni közönség. Amellett, hogy láthattuk, mennyire más élmény onnan végignézni egy epizódot, mint a fotelből gubbasztva, meglepő volt látni a folyamatos kapcsolatot a vezérlő és a stúdió között, ahogy annak ellenére, hogy több száz méter volt a két helyiség közt, mégis tökéletes összhangban dolgozott a showman és a háttérmunkások hada.

Berendelték a 18. évadát az egyik legnépszerűbb kórházas sorozatnak

Új ausztrál sorozat érkezik az egyik magyar csatornára

Kiszivárogtak az első fotók a Zsivány egyes előzménysorozatának forgatásáról

5 év után visszatér a Frizbi Hajdú Péterrel

4 előzetes érkezett a hétfőn visszatérő Mintaapákhoz

Tetőtől talpig megújult a SorozatWiki