Különleges eseményre került sor szerdán délután, amikor egy belvárosi kávézóban Mácsai Pál és Marozsán Erika vezetésével bemasírozott a színészgárda a médiaképviselők közé és a kezdeti távolságtartás után elmélyült, komoly és emberközeli beszélgetés bontakozott ki az újságírók és bloggerek előtt. A magyar tévézés ünnepén jártunk, az HBO új, saját gyártású produkciójának bemutatóján, ahol végre megbizonyosodtunk róla, a kábeltévé kezében van a kisképernyős hazai kultúra jövője.

Ha valaki lemaradt volna róla, október 22-én mutatkozik be az HBO új sorozata, ami a Társas játékhoz hasonló volumenű – 25 perces, komikus és drámai elemeket vegyítő szituációs produkció lesz -, Terápia címre hallgat és várakozásaink szerint helyre fogja állítani a magyar televíziózás renoméját. Miért? Adott egy hűvös profi, Mácsai Pál és két nagyszerű készítő, Enyedi Ildikó és Gigor Attila, akik garantálják nekünk a minőséget, illetve ígérik azt, hogy a Be Tipul című, eredeti, izraeli művet a magyar kultúrához igazítják és befogadhatóvá varázsolják a nagyközönség számára. Az ötletet egyébként számos helyen feldolgozták már, a lengyelek, az amerikaiak, de attól nem kell tartani, hogy a csatorna emiatt megkötötte volna az alkotók kezét, a hazai íz kikotyvasztásával próbálkozik az HBO, miközben a nemzetközi színvonalat megtartja.

Miközben elhelyezkednek a színészek és a rendezők az emelvényen elhelyezett pulpituson, a hátuk mögött lévő képernyőn üvölt egy hang: “Hát, akkor vetessék el!” Hevesség, felfokozott indulatok, szeretet. Három zsigerből jövő érzés, ami fel-felbukkan a stáb tagjainak arcán, a nagyon profi, szinte tanítónénis Csákányi Eszter azonban csak mosolyog, mialatt a beszélgetés moderátora felkonferálja az arcokat. Ott van Für Anikó, akit a legtöbben Cameron Diaz hangjaként ismerhetnek, a mindig laza Nagy Ervin, a még csiszolatlan, de nagy potenciált magában rejtő Sztarenki Dóra, aki még ismerkedik ezzel a világgal, na meg az elmaradhatatlan nagykutya, a sorozat executive producere, Wayne Henry.
És mesélnek. Mert van miről, hiszen 40 részes napi sorozatot indít a csatorna, ami közel sem megszokott húzás. Mesélnek a csiszolt precizitásról, ami ahhoz szükséges, hogy a pszichológus – beteg vita félórán át is érdekes maradjon, az improvizáció teljes kizárásáról, az izraeli változat átültetésének nehézségeiről, és arról, hogy olyan egyedi karaktereket sikerült alkotniuk az íróknak, akik lehetnének Te vagy én. Az ígéretek szerint a magyar valóság fog mozgásba lendülni a szemünk előtt.
Mégpedig székben ülve. Ugyanis a sorozat többnyire a páciens – tanácsadó közti interakcióra összpontosul, ahogy a pszichológus próbálja megérteni a vele szemben ülő embert, az őket ért hatásokat, amiknek “hála” a delikvens segítségre szorul. Öt este, négy páciens, a végén pedig a szakértők tusája. Marozsán Erika jutalomjátékot emleget, Für Anikó egyetértően bólogat, mi pedig szépen lassan szembesülünk a ténnyel, olyan színészeket szedett össze az HBO, akik székből játszva, kevés gesztussal is befuttathatják majd a produkciót. Hogy könnyen ment-e nekik mindezt megvalósítani? Az alábbiakban kiderül.

Ahogy Mácsai Pál elmondja, talán nem véletlen, hogy ő kapta meg a pszichológus szerepét, a fő mozgatórugó nehéz feladatkörét, hiszen 30-as évei elején ő maga is pszichológiát hallgatott, bajtársaival bőszen elemezték, vajon milyen gyerekkori sokkok tették olyanná tanáraikat, amilyenekké lettek. Az első kérdések is ezzel kapcsolatban hangzottak el, amikor az újságok képviselői kérdezhettek, bevontak-e pszichológusokat konzulensekként? Az ilyen volumenű produkciók esetében ugye az talán nem lep meg senkit, hogy igen, ahogy pedig Enyedi Ildikó introvertáltan erről magyaráz, rájöhetünk, hogy valószínűleg ő lesz a felelős az elfojtott érzelmek megjelenítéséért, míg Gigor Attila pedig a nyílt párbeszédeké. Két ellentétes személyiség, mégis képesek együtt dolgozni. Nagy Ervin ekkor hozzáteszi, ő nem gondolta volna, hogy ilyen mély síkokat fog tárgyalni a sorozat, ő – karakteréhez híven egyébként – arra készült, hogy mint a fociban 16-ról bebólintja az alakítását a hálóba és kész. Persze ez korántsem így megy.

A klaubsztrofóbikus kanapé, a hosszú monológok, az üresjáratok hiánya mind-mind színészt próbáló feladat, ahogy megtudjuk. Ráadásul, a Terápiát nagyobb blokkokban forgatták, így riadalmat okozva ezzel a stábnak. Nem egyszerű tehát egy ilyen újító produkciót leforgatni. Relatíve gyors forgatási metódussal, szinte mindig állított kameranézetből zajlottak a munkálatok, miközben Mácsai Pál, aki először játszik tévésorozatban, színházat igazgatott, de így is 800 oldalnyi szöveget, sok monológot tanult be a szerep kedvéért, Sztarenki Dóra pedig a professzionális táncolás után még szinte amatőrként öltötte magára a gipszekkel együtt egy labilis lány karakterét. Mindezek mellett pedig szó esik arról, hogy még a nagy öregnek számító Csákányi Eszter is mit meg nem tett volna a szerepért. És nem a megszokott marketing szöveget halljuk, mindenki szívből beszél. A színészek szerint ugyanis egy pont után kénytelenek teljesen azonosulni a szerepeikkel, ha nem teszik meg, akkor hiteltelenné válik az alakítás, így általában a válogatások során olyanok a befutók, akik hasonló karakterek a való életben is, mint a vásznon.
Vásznon? Képernyőn, a készítők azonban úgy beszélnek a sorozatról, mint sok részletben felvett nagyjátékfilmről, ami igaz is. A minőség nagyon magas. Közben pedig azt halljuk Krigler Gábor producertől, hogy a közeljövőben bizony nem csak feldolgozásokat kapunk majd az HBO-tól, hanem eredeti ötleteken alapuló sorozatokat is. Érdekes? Az év híre? Kivárjuk a végét, de biztató.
Aztán felállnak, búcsúznak, és vágókép. Eltűnt a bensőséges hangulat, a sajtótájékoztató utáni órákban járunk. Pincérek sürgölődnek, végzik az utolsó simításokat, egyre tűnnek fel a tévéből, és innen-onnan ismert arcok, igazi állófogadás kezdődik. Sötét van, a RAM Colosseumot pedig fények világítják meg, ahogy fehér luxuskocsik fékeznek a piros szőnyeggel leterített hosszú bejáró előtt. És megérkeznek a nap sztárjai. Egy másik világ. Amerikában érzi magát az ember. Für Anikó extravagáns, Nagy Ervin poénkodva húzza ki magát, Sztarenki Dóra vadóc módjára keresi a helyét az HBO fehér panelja előtt, vakuk villannak, de rajtunk és a csatorna fotósain kívül kevesen vannak. Szinte alig, pedig a főattrakció zajlik. Mácsai Pál se kerül elő, a közös stábfotó azonban mindenért kárpótol. Hogy hol vannak a vezető lapok, a profik? Esznek, isznak, valahol cigiznek. Az emelkedett hangulat azonban nem hiányzik, és ahogy a páholyban ülünk és megkezdődnek a beszédek a visszahúzódó, de nagyon tehetséges Enyedi Ildikó vezetésével, aki bájosan lapról olvasva, izgulva köszöni meg mindenkinek az áldozatos munkáját… visszatér a bensőséges hangulat. Valahol a tömegben és az állófogadás alatt Till Attila, és a Társas játék főszereplőnője, Martinovics Dorina és több, a sorozatban látott kollégája is növeli az esemény nívóját. Mindenki itt van, aki számít. Ünnepen vagyunk. A magyar televíziózás ünnepén. A vásznon állókép, egy szoba, egy szék és egy asztal. Ülünk és várunk. Aztán néma csönd, a vásznon megjelenik Mácsai Pál sziluettje, némán közelít, leül és matat. Majd mély baritonján felteszi a kérdést: “Kezdhetjük?”

(Hamarosan az általunk látott öt részről kritika formájában fogunk beszámolni. Az első, a negyedik és az ötödik részt végig láttuk a díszbemutatón, a második és harmadik epizódot utólag, az HBO nyújtotta exkluzív lehetőségnek hála tekintettük meg végig. Ennek oka az volt, hogy a napi sorozat első hete mintegy “blokkot” alkot, az első négy nap Mácsai Pál karaktere páciensekkel foglalkozik, majd pénteken ő is elmegy a saját pszichológusához.)

A sajtótájékoztató: Csákányi Eszter, Gigor Attila, Enyedi Ildikó, Nagy Ervin, Marozsán Erika, és a beszélgetés moderátora
Madárlesből, balról a harmadik székben bizony nem más ül, mint Mácsai Pál
A díszbemutatón: Nagy Zsolt és Gigor Attila, középen pedig egy új csillag, Sztarenki Dóra
Csákányi Eszter
Marozsán Erika
Szamosi Zsófia
Nagy Ervin
Für Anikó
A stáb, Mácsai Pál rejtélyes eltűnése ellenére is vidáman
A puding próbája: a vetítés

Fotók: SorozatWiki/Sdg

Berendelték a 18. évadát az egyik legnépszerűbb kórházas sorozatnak

Új ausztrál sorozat érkezik az egyik magyar csatornára

Kiszivárogtak az első fotók a Zsivány egyes előzménysorozatának forgatásáról

5 év után visszatér a Frizbi Hajdú Péterrel

4 előzetes érkezett a hétfőn visszatérő Mintaapákhoz

Tetőtől talpig megújult a SorozatWiki