A nagy pénzrablást (La Casa de Papel) eredetileg az Antena 3 mutatta be 2017-ben, majd a Netflix megvásárolta a jogait és további évadokat készített hozzá. A spanyol széria a streamingszolgáltató egyik legnépszerűbb nem angol nyelvű sorozata, hazánkban is hosszú ideig a top 10-es nézettségi listán szerepelt. Az utolsó, 5. szezonhoz a napokban jelent meg az első előzetes. Az új etap első fele szeptember 3-án debütál, amíg azonban a várakozás tart, összeszedtünk 6 érdekességet az akciósorozatról.

hirdetés
  1. Egy híres focista is feltűnt a sorozatban

A nagy pénzrablás hatalmas népszerűségnek örvend, így nem meglepő, hogy hírességek is akadnak a rajongók között. Ilyen a világhírű író, Stephen King és a brazil labdarúgó, Neymar is. Utóbbi annyira szereti a szériát, hogy felvette a kapcsolatot a produkciós csapattal, és megkérte őket, hogy szerepelhessen benne, amire természetesen örömmel rábólintottak. A PSG támadója a 3. évadban alakít egy brazil szerzetest, Joao-t, aki pont az ellentéte Neymarnak, hiszen egy zárkózott, se a focit, se a partizást nem kedvelő férfi. 

  1. Tisztelgés Salvador Dalí előtt

Salvador Dalí szürrealista festő sokban hozzájárult a művészet világához. A sorozat készítői a Dalí arcát ábrázoló ikonikussá vált maszkokkal róják le tiszteletüket a művész előtt, és ezzel együtt szeretnék még több ember figyelmét felkelteni a munkásságára. 

  1. Bella Ciao, a tiltakozások himnusza

A Bella Ciao című dalt a második világháború során a fasizmus ellen kibontakozó olasz ellenállási mozgalom tette híressé. A sorozatban többször is felcsendül, azáltal pedig az egyik fontos eleme lett. A 3. etap nyitójelenetében egy ajtó fölött az olvasható, hogy “una mattina mi sono alzati”, ami a dal kezdő sora. A Bella Ciao már A nagy pénzrablás előtt is az ellenállások dala volt, az utóbbi időkben pedig számos országban vonultak az emberek politikai tűntetéseken vörös overállban és Dalí maszkokban.

  1. A vetítéssel párhuzamosan készül a forgatókönyv

Más sorozatokkal ellentétben A nagy pénzrablás írói nem terveznek túlságosan előre. A forgatókönyvet csak vázlatszerűen készítik el, majd a forgatással párhuzamosan írják készre, így ők sem tudják pontosan, hogy mi várható a történetben. Emiatt többnyire kronológiai sorrendben veszik fel az epizódokat, és a színészek is általában az utolsó pillanatban kapják kézhez a forgatókönyvet. Bármennyire is kockázatosnak tűnik, valószínűleg ez teszi annyira izgalmassá a produkciót.

  1. Denver nevetése előre meg volt írva

Denver a rajongók körében az egyik kedvenc karakterré nőtte ki magát. A forgatókönyvben, amit a jelentkezők kézhez kaptak, az állt Denver jellemvonásai közt, hogy “vacak nevetés”, amit minden színész máshogy értelmezhetett. Sokan említették, hogy a Denvert alakító Jamie Lorente nevetése a szériában olyan, mint a Grease című filmben Danny Zucko-é. A színész azonban azt állította, hogy annak ellenére, hogy az egyik kedvenc filmje, nem állt szándékában őt utánozni. 

  1. A sorozat valódi rablásokat ihletett

Néhány rajongó túl messzire ment a sorozat iránti szeretetével. 2018-ban egy 5 fős csoport számos isztambuli boltba tört be, ahonnan 132 000 dollárnyi értékben loptak el elektronikai eszközöket. Amikor elkapták őket, azt állították, hogy a sorozat ihlette a tettüket. Egy másik esetben Tamil Naduban, Indiában raboltak ki ékszerüzletet maszkokat viselve. Nagyjából 800 ékszert vittek el, ami összértéke 2 millió dollár körül volt. A rablók 90 percet tartózkodtak a boltban anélkül, hogy észlelték volna őket, pedig 6 őr állt kint. Sikerült elszökniük, azonban az egyik férfit elkapták egy közeli városban, mivel egy járműellenőrzés során 5 kilogramm gyémántot találtak nála. Állítólag még egy olyan ötletgazdájuk is volt, mint a szériában a Professzor.

hirdetés

Bejelentették, hogy kik lesznek a Bajnokok Ligája műsorvezetői az RTL-nél

14 év után a TV2-n tér vissza a Győzike show

Az X-Faktor egyik korábbi győztese lesz az idei évad negyedik mentora

Számos technikai újítással készült a VIASAT3 és a WMN ma induló közös műsora

Felkerült az egyik nagy streaming szolgáltatóra a Doktor Murphy

Ők lesznek az Adom a napom 3. évadának második hetének vendégei