A Daenerys Targaryent alakító színésznő az HBO nagy sikert aratott fantasy-ja előtt ismeretlen arc volt a tévés szakmában. Két év alatt azonban megjárt mennyet és poklot, sárkányoknak adott életet, túlélte barbár férjét és átvette helyét a dothraki törzsben. A tüzes karaktert játszó Emilia Clarke elmeséli, mit várhatunk a későbbiek során Dany-től, akinek mindig van egy-két meglepő húzás a tarsolyában. A Londonban lezajlott beszélgetést az HBO exkluzívan bocsátotta rendelkezésünkre, köszönet érte.

Olvastad már a könyveket, tudod mi fog történni a karaktereddel?
Forgatom őket, de csak annyit haladok velük, hogy nagyjából tisztában legyek azzal, mi fog történni a forgatáson. Nem akarom nagyon elhagyni a sorozatbeli történéseket. Most fogom elkezdeni a negyediket. Különösen Dany esetében fontos ez, hisz minden évadban másik arcát mutatja, így nem haladhattam túl sokat a könyvekkel. Máskülönben elfelejteném, hol tart a feldolgozásban a karakterem.

Segít vagy inkább hátráltat, hogy használhatod őket forrásként?
Abszolút a segítségemre vannak, olyan, mintha puskáznék. Minden színész másként dolgozik, de én szeretem, ha van egy biztonsági hálóm. Ha összezavarodtam, bizonytalan vagyok, vagy nem tudom, miért következik A-ból a B-n keresztül a C történés, csak fellapozom a műveket és meg is van a válasz.

Mit gondolsz, mi motiválja leginkább Dany-t?
A különbség közte és a többi trónkövetelő között leginkább az, hogy őt nem önző, egótól hajtott erők motiválják, nem saját maga miatt akar eljutni oda, ahova. Ez a végzete, ami fölött senki sem uralkodhat. Vele született, és annak ellenére, hogy próbált elmenekülni előle, végül hosszú idő után szembe kellett néznie a sorsával és vállalni az ezzel járó felelősséget. Tisztában van vele, hogy ő a megfelelő ember a trónra, és képes megtenni ezért mindent, amit csak szükséges. Az akarata hajtja, miszerint be kell járnia a neki szánt utat.

Hol vettétek fel a jeleneteidet?
Kivétel nélkül Dubrovnikban, eltekintve a CGI-s dolgoktól, amiket Belfastban. Horvátország iszonyatosan szép, egyszerűen elámultam a tájon. Nagyon jól szórakoztam, annak ellenére is, hogy nem volt túl sok szabadnapom.

És mi a helyzet a korhű kosztümökkel? Ebben az évadban már magabiztosabban kezeltem én is a témát, így a díszlettervezővel együttműködve készítettük el a ruhákat. Végül is, tudom, hogy Dany stílusa nagyjából merrefelé halad, így bele tudtam kotyogni a döntésekbe.

Hogyan írnád le Dany stílusát?
Egyre praktikusabb ruhát hord a karakterem, idővel ugyanis rájön, hogy ő is csak egy nő, a férfiak uralta világban. A ruhái ezt a helyzetet teljesen visszaadják. Így, ha valamilyen nem várt helyzetbe kerül, akkor azt az öltözködése is hűen tükrözi. Mármint, hogy hogyan kell megküzdenie a problémával. Az évad végén pedig már a hozzáállása inkább az „érdekel is ez engem, megoldom a magam módján” stílust fogja tükrözni.

Az első évad nagy részét piszokban fürödve töltötted. Idén lesz már alkalmad megfürdeni?
Igen, a második évadot már nagyrészt tisztán fogom eltölteni. Habár, jobban belegondolva, a sár jót tesz az arcbőrnek.

Hogy állsz a forgatás fizikai részével – a harccal, a lovaglással, és az akciójelenetekkel?
Szeretek minden helyzetben körömszakadtáig küzdeni, így jól megvagyok velük. A jó színészi teljesítmények nagyja olyankor jön, amikor az agy kikapcsol, és a test maximális megterhelés mellett kénytelen, mintegy önmagától cselekedni. Persze ilyenkor a nap végére mindig kifárad az ember, de nem olyan rossz dolog az.

Hogy kezeled az olyan rajongókat, mint mondjuk a Comic Con-osokat?
Jézusom! Olyan volt, mintha rocksztár lennék! Elképesztően izgalmas és őrületes látni azt a sok embert, hogy mennyire megszállottjai George R. R. Martin univerzumának és az egyes karaktereknek. Ugyanakkor megterhelő is. Sok olyan rajongó volt ott, akik úgy voltak beöltözve, mint Dany. Innen is üzenem, hogy le a kalappal előttük.

Végül, de nem utolsó sorban. Ki fogja megnyerni a Trónok harcát?
Nem tudom, tényleg nem. Olyan, mintha kívülről néznénk egy pókerjátszmát, és akinél a legjobb lapok vannak, és egyszersmind a legjobb stratéga, az fog mindent vinni. Egy idő után a színészek szinte képesek gondolkozni a karakterek fejével, mint „Ó, ő azért halt meg, mert így döntött. Míg a másik teljesen más, de morálisan megkérdőjelezhető utat választott. Ennek ellenére ő élt túl. És így élt túl.” Ez is egy ok a sok közül, amiért az emberek rajonganak a Trónok harcáért. Felpörgeti a nézők agyát és képesek száz százalékig azonosulni az eseményekkel.

(A Trónok harca új epizódjai hétfő esténként feliratosan, a rá következő héten vasárnap pedig szinkronosan követhetők a magyar HBO jóvoltából, illetve az HBO GO rendszerén keresztül elérhetők az előfizetők számára.)

Berendelték a 18. évadát az egyik legnépszerűbb kórházas sorozatnak

Új ausztrál sorozat érkezik az egyik magyar csatornára

Kiszivárogtak az első fotók a Zsivány egyes előzménysorozatának forgatásáról

5 év után visszatér a Frizbi Hajdú Péterrel

4 előzetes érkezett a hétfőn visszatérő Mintaapákhoz

Tetőtől talpig megújult a SorozatWiki