Február 28-án mutatkozik be idehaza az HBO saját gyártású sorozatának a második évada, ami a bevezető szezon után még több csillogást, divatcelebeket, és alacsony sorból feltörő amatőröket ígért és hozott, a tengeren túlon azonban ez sem menthette meg a szériát a kaszától. Az HBO-tól kapott beszélgetésben, amit a csatorna folytatott le Ian Edelmannel – a képen balról az első – fény derül arra, milyen indíttatásból és mekkora reményekkel kezdett neki a stáb annak idején a sorozat forgatásába. Na meg, hogy sikerült-e elérniük céljaikat az érdekes hangvételű sztorival.

Mennyire tükrözi a sorozat az „amerikai álommal” kapcsolatos véleményét?
Az kell, hogy mondjam, nagyon is. A széria az álmokról és azok megvalósításáról szól, és ha az ember ránéz New York lakóira, hasonló motivációk mozgatják őket is. De Amerika történelme is hűen tükrözi ezt, amikor az emigránsok megérkeztek Ellis Islanden és a Lower East Side-on keresztül, alacsonyról kellett felküzdeniük magukat. Ahogy a gyerekeiknek, az elkövetkezendő generációkon keresztül egészen napjainkig. Szóval, nagyban tükrözi. Hisz itt sem a megérkezés számít, hanem inkább a célig megtett út. Ez a sorozat nem a vakszos kocsikról vagy a meggazdagodásról szól. Hanem a barátokról, a velük együtt végigküzdött útról és a kőkemény munkáról.

Hogy írná le a második évadot? Mik a legnagyobb különbségek az elsőhöz képest?
A másodikban talán magabiztosabb a történetmesélés, a karakterek pedig kidolgozottabbak. Mert ugye egy tévésorozatot iszonyatosan nehéz bevezetni. Egy újonc esetében nagyjából tudja az ember, hogy milyen irányba akarja elvinni az eseményeket, viszont kiszámíthatatlan, hogy mi tetszik meg majd a nézőknek. Egy második évad esetében már ott van, hogy az első kellőképp felvezette a karaktereket, a bonyodalmakat, így jobban le van tisztulva a kép. Így véleményem szerint a második szezon kétszer olyan vicces és dögös lett, mint az első. A szereplők is magabiztosabbak a sikereik miatt, így színre léphetnek a bulik, a piálás, és a nők.

Kinek ajánlaná főleg a szériát?
A Kergetjük az amerikai álmot olyan perspektívát, karaktereket, és bonyodalmakat kínál a nézőknek, amiket más félórás produkció nem igazán mutat manapság egyik csatornán sem. De legfőbbképp a fiataloknak. Pontosabban azoknak a kölyköknek, akiknek vannak álmaik. Ambícióik. Nem elégedettek azzal akik, és ahol per pillanat vannak.

Sokat változott a produkció az eredeti ötlethez képest?
Szerencsére nem. Miután az HBO elfogadta az ötletet, megkaptam munkatársnak Steve Levinsont, akit nagyszerű producernek tartok. Végig mellettem állt a sorozat forgatása közben, így egészen a bölcsőtől kezdve együtt indítottuk útjára a produkciót. Jó társnak bizonyult. A tapasztalatai is jól jöttek, olyan sorozatokban segédkezett, mint a Boardwalk Empire – Gengszterkorzó, a Törtetők, A terapeuta; és a ruhaiparban való jártassága sem jött rosszul persze.

Miben látja a Kergetjük az amerikai álmot legnagyobb erősségét?
A karakterekben. Egy kvázi kedvelt sorozathoz elsősorban az kell, hogy a nézők megszeressék a szereplőket, azonosuljanak velük. A szálak bonyolódnak, hisz a tévés iparról van szó, a karakterek viszont egyre mélyülnek, így közelebb kerülnek a képernyő előtt ülőkhöz. Meglepő húzásokra képes, okos, vicces srácokat láthatnak, akik New York olyan zugaiba és köreibe engednek betekintést, amik a többség számára zártak.


Eddig érthető, erről szól a szórakoztatóipar. De mi áll a háttérben, mi lehet a sztori valódi, mélyebb üzenete?
Nem tudom, hogy össznépileg van-e mélyebb mondanivalója a történetnek. Az igazi cél végső soron az, hogy inspiráljuk a nézőket. Nagyon jó azt látni, ahogy a közösségi média manapság működik, így amikor véget ér egy-egy rész és a twitteren rengeteg kölyök „csiripeli” bele a nagyvilágba, hogy mennyire imádja a szériát, nos arra gondolok, hogy igen. Én is. És a végső célunk ez volt a sorozattal. Annak ellenére, hogy egy rész csak 30 perces, és bevallottan komikus elemekkel operál, mégis az egésznek van lelke. Ezen a sorozaton is lehet mosolyogni, de a többi amerikai vígjátékhoz képest – amik szarkazmussal nevettetnek – itt más a cél. Együtt lélegezni, izgulni az ambíciózus karakterekért. Akiknek az álmai és reményei mindennél fontosabbak a történetben.

A színészeknek van terük improvizálni, vagy szó szerint kell követniük a forgatókönyvet?
Dehogy, van rá lehetőségük. Luis Guzmannak például jellegzetes akcentusa van, ami kihagyhatatlan és egyedivé varázsolja a Rasta Monsta tulaját. Egyébként ez a beszédstílus az utcákon igazán elterjedt, illetve a rapben, de eszembe se jutna, hogy korlátozzam a színészeket, amíg a fő vonalhoz hűek vagyunk. Csodálatos, amikor maguktól lendületbe jönnek. Friss hangvételű és valószerűen hangzó párbeszédeket akartunk, amik megtörik a network tévéken uralkodó trendet és jellegzetes New York-i szájízt csempész a sorozatba.

Milyen volt az HBO-val együtt dolgozni?
Kész áldás, a világ egyik legjobb dolga számomra. Nagy rajongója vagyok a csatornának, így régi álmom vált valóra, hiszen olyan sorozatokon nőttem fel, mint a Drót, a Szex és New York, a Curb Your Enthusiasm, a Törtetők, és a Maffiózók. A csatorna különös hangsúlyt helyez a Nagy Almára – New York, (a Szerk.) -, annak ábrázolására, és mivel nincsenek reklámok, tényleg ki lehet hozni a sorozatokból és filmekből a legtöbbet. A szórakoztatás a cél.


Hogy szerezte meg a munkát?
Elég egyszerű volt a dolog. Fiatal tévés író voltam, az NBC-nek készültem leadni egy sorozattervet, amikor szólt az ügynököm, hogy szervezett egy találkozót az HBO-val. Naiv voltam, fel se készültem igazán. De tudjuk mind, hogy működik ez a biznisz. A csatornák meghallgatnak egy csomó ötletet, aztán kiválogatják a nekik tetszőt, és ha minden jól megy, sorozat lesz belőle. A nagyravágyó, fiatal vállalkozói téma pedig felkeltette az HBO érdeklődését. Jót csevegtünk, azt hiszem, ennyin múlt.

Egyébként szeret sorozatokat nézni?
Igen, meg filmeket. Csak kevés ideje van az embernek, így lemaradtam a Gengszterkorzóval is, de próbálom szinten tartani magam. Megnéztem a Drive-ot is, annak is megvannak a maga momentumai.

Mozizik vagy tévét néz szívesebben?
Mozizok. Ez alatt pedig az HBO-t értem. Tudja, hogy van ez.

Liptai Claudia saját műsort kap az RTL Klubon

Kiderült, mikor érkezik a Jóbarátok különleges epizódja

A Barátok közt és a Drága örökösök egykori színésznője is csatlakozik a Mintaapákhoz

Sorozatötlet pályázatot hirdet a Keresztanyu gyártója

18. heti nézettség – Tarolt az új Konyhafőnök első hete

A mi kis falunk ellen zárul a Mintaapák 2. évada