Szeptember 1-jén, csütörtök este indul a TV2-n A katedrális, melyről több cikkben is beszámoltunk. A kanadai-német nagyszabású sorozatot nagyrészt Magyarországon forgatták. A produkció egyik kisebb mellékszereplője az egyik volt Barátok köztös. Réti Barnabás (a képen jobb oldalt) 3 évig alakította Erik szerepét, majd 2009-ben távozott a Mátyás király térről. A katedrálisban Pál testvér alakítója. Barnabást az elmúlt évekről és A katedrális forgatásáról kérdezgettem:

Hogyan alakult a szakmai karriered a Barátok közt-ből való távozásod óta?
A Barátok közt mellett is játszottam, ill. rendeztem is színházban (első darabom, Tennessee Williams Üvegfigurák c. drámája akkoriban Nagyszebenben az Európa Kulturális Fővárosa – Ars Hungarica fesztivál meghívott produkciója volt), azóta is folyamatosan játszom. A tavalyi évad egyik nagy közönségsikere volt a Karinthy Színházban a Tortúra c. pszichothriller, Stephen King regényének adaptációja, amelynek a férfi főszerepét játszottam. A Karinthy mellett alkalmanként több fővárosi színházban is játszottam főszerepeket, és rendszeresen dolgozom a saját független társulatommal, akikkel tavaly nagy kritikai sikert értünk el Az élet küszöbén c. Ingmar Bergman-darabbal (ebben egyébként Kiss Ramóna is játszik), most pedig a Caligula címszerepére készülök.
A filmezést illetően, az elmúlt időszakban forgattam két kisjátékfilmet magyar stábbal és sikerült bekerülnöm több nemzetközi produkcióba is, ilyen volt a Painkiller Jane-sorozat, a Razzia (La Rafle) c. francia film Jean Renoval, a Monte Carlo c. film, és A katedrális. Sajnos a magyar színészeknek korlátozottak a lehetőségeik az ilyen kaliberű produkciókban, mivel itthon már csak a kicsi szerepekre vannak castingok. Magam is a nemzetközi vizek felé kacsintgatok, jelenleg azon dolgozom, hogy ügynököt találjak más országokban.

Hogyan kerültél be a sorozatba?
A katedrálisba meghívást kaptam a castingra, Pál testvér szerepére, ami egy kisebb énekes szerep volt. A meghallgatáson oratorikus éneket kellett rögtönöznöm és eljátszanom egy rövid jelenetet. A forgatókönyv szerint Pál egy fiatal szerzetes, aki a Kingsbridge-i rend kórusának egyik legszebb hangú tagja és megtetszik neki Ilona, a boszorkány. Ez a szál a filmben szinte észrevehetetlen, egy rövid jelenetben van egy pillantásunk Natalia Wornerrel (aki Ilonát alakítja).

Milyen helyszíneken és kikkel dolgoztál együtt?
A produkcióval végül 15 napot forgattam, ezekre komoly felkészülés volt, mivel nagyon sok gregorián, latin nyelvű dalt kellett megtanulnom. Matthew Macfadyennel (Fülöp atya), John Pielmeierrel (aki egyben a forgatókönyv írója és Cutbertus alakítója) és Jody Halse-szal (Johnny Eightpence) együtt jártunk énekórára és sokszor én segítettem nekik, ha nem tudták a szöveget vagy a dallamot. Mindig viccelődtek is, hogy mellettem akarnak állni a kórusban, mert a színészek közül én voltam egyedül, akinek volt zenés tapasztalata. Én pedig a profi kóristák segítségét kértem, ha gond volt, ők mind magyarok voltak.
Több helyszínen forgattam, a fóti díszletben, Ócsán, és egy borzalmasan forró nyári napon a tardosi kőbányában, ahonnan a forgatás végén iszonyú viharban mentünk vissza a szállásra. Néhány fa is kidőlt az autónk elé, így elég vicces volt, amikor Götz Ottóval (Walter), Anatole Taubmannal (Remigius) és más színészekkel fákat pakoltunk az útról. Jó volt a csapat, a színészekkel könnyen megtaláltuk a közös hangot. A velem egykorúakkal, mint Sam Claflin (Richard) és Liam Garrigan (Alfréd) nagyon jól kijöttem, Matthew-val és Johnnal nagyon sokat beszélgettünk színházról és drámákról, ott megvolt ez a közös pont, illetve az énekórák, és többször beszélgettem Rufus Sewellel (Tamás) és Ian McShane-nel (Waleran Bigod) is.

Volt-e valami kellemetlen szituációd a forgatások alatt?
A kellemetlen egyedül az volt, hogy kb. két hónapon át tonzúrát kellett viselnem a szerep miatt, ami minden papot játszó színésznél követelmény volt. Nagyon jó volt az utolsó forgatási nap befejeztével megszabadulni tőle, amikor a produkció fodrásza leborotválta végre kopaszra az egész fejemet. Akkorra már kicsit elég volt a baseball-sapkából. Egyébként pont akkor hívtak be interjúra az RTL Reggelibe a Jean Reno-film kapcsán, amikor először levágták a tonzúrát, ezért a műsorba is baseball-sapkában ültem be, mert a titoktartás A katedrálissal kapcsolatban akkor még nem engedte, hogy beszéljek erről. Sajnos a most itthon forgó folytatásban, Az idők végezetéigben már nem lehetek benne, mivel jóval az első minisorozat története után játszódik.

Liptai Claudia saját műsort kap az RTL Klubon

Kiderült, mikor érkezik a Jóbarátok különleges epizódja

A Barátok közt és a Drága örökösök egykori színésznője is csatlakozik a Mintaapákhoz

Sorozatötlet pályázatot hirdet a Keresztanyu gyártója

18. heti nézettség – Tarolt az új Konyhafőnök első hete

A mi kis falunk ellen zárul a Mintaapák 2. évada