Szeptember 1-jén, csütörtök este indul a TV2-n A katedrális, melyről több cikkben is beszámoltunk. A kanadai-német nagyszabású sorozatot nagyrészt Magyarországon forgatták. A produkció egyik kisebb mellékszereplője az egyik volt Barátok köztös. Réti Barnabás (a képen jobb oldalt) 3 évig alakította Erik szerepét, majd 2009-ben távozott a Mátyás király térről. A katedrálisban Pál testvér alakítója. Barnabást az elmúlt évekről és A katedrális forgatásáról kérdezgettem:

Hogyan alakult a szakmai karriered a Barátok közt-ből való távozásod óta?
A Barátok közt mellett is játszottam, ill. rendeztem is színházban (első darabom, Tennessee Williams Üvegfigurák c. drámája akkoriban Nagyszebenben az Európa Kulturális Fővárosa – Ars Hungarica fesztivál meghívott produkciója volt), azóta is folyamatosan játszom. A tavalyi évad egyik nagy közönségsikere volt a Karinthy Színházban a Tortúra c. pszichothriller, Stephen King regényének adaptációja, amelynek a férfi főszerepét játszottam. A Karinthy mellett alkalmanként több fővárosi színházban is játszottam főszerepeket, és rendszeresen dolgozom a saját független társulatommal, akikkel tavaly nagy kritikai sikert értünk el Az élet küszöbén c. Ingmar Bergman-darabbal (ebben egyébként Kiss Ramóna is játszik), most pedig a Caligula címszerepére készülök.
A filmezést illetően, az elmúlt időszakban forgattam két kisjátékfilmet magyar stábbal és sikerült bekerülnöm több nemzetközi produkcióba is, ilyen volt a Painkiller Jane-sorozat, a Razzia (La Rafle) c. francia film Jean Renoval, a Monte Carlo c. film, és A katedrális. Sajnos a magyar színészeknek korlátozottak a lehetőségeik az ilyen kaliberű produkciókban, mivel itthon már csak a kicsi szerepekre vannak castingok. Magam is a nemzetközi vizek felé kacsintgatok, jelenleg azon dolgozom, hogy ügynököt találjak más országokban.

hirdetés

Hogyan kerültél be a sorozatba?
A katedrálisba meghívást kaptam a castingra, Pál testvér szerepére, ami egy kisebb énekes szerep volt. A meghallgatáson oratorikus éneket kellett rögtönöznöm és eljátszanom egy rövid jelenetet. A forgatókönyv szerint Pál egy fiatal szerzetes, aki a Kingsbridge-i rend kórusának egyik legszebb hangú tagja és megtetszik neki Ilona, a boszorkány. Ez a szál a filmben szinte észrevehetetlen, egy rövid jelenetben van egy pillantásunk Natalia Wornerrel (aki Ilonát alakítja).

Milyen helyszíneken és kikkel dolgoztál együtt?
A produkcióval végül 15 napot forgattam, ezekre komoly felkészülés volt, mivel nagyon sok gregorián, latin nyelvű dalt kellett megtanulnom. Matthew Macfadyennel (Fülöp atya), John Pielmeierrel (aki egyben a forgatókönyv írója és Cutbertus alakítója) és Jody Halse-szal (Johnny Eightpence) együtt jártunk énekórára és sokszor én segítettem nekik, ha nem tudták a szöveget vagy a dallamot. Mindig viccelődtek is, hogy mellettem akarnak állni a kórusban, mert a színészek közül én voltam egyedül, akinek volt zenés tapasztalata. Én pedig a profi kóristák segítségét kértem, ha gond volt, ők mind magyarok voltak.
Több helyszínen forgattam, a fóti díszletben, Ócsán, és egy borzalmasan forró nyári napon a tardosi kőbányában, ahonnan a forgatás végén iszonyú viharban mentünk vissza a szállásra. Néhány fa is kidőlt az autónk elé, így elég vicces volt, amikor Götz Ottóval (Walter), Anatole Taubmannal (Remigius) és más színészekkel fákat pakoltunk az útról. Jó volt a csapat, a színészekkel könnyen megtaláltuk a közös hangot. A velem egykorúakkal, mint Sam Claflin (Richard) és Liam Garrigan (Alfréd) nagyon jól kijöttem, Matthew-val és Johnnal nagyon sokat beszélgettünk színházról és drámákról, ott megvolt ez a közös pont, illetve az énekórák, és többször beszélgettem Rufus Sewellel (Tamás) és Ian McShane-nel (Waleran Bigod) is.

Volt-e valami kellemetlen szituációd a forgatások alatt?
A kellemetlen egyedül az volt, hogy kb. két hónapon át tonzúrát kellett viselnem a szerep miatt, ami minden papot játszó színésznél követelmény volt. Nagyon jó volt az utolsó forgatási nap befejeztével megszabadulni tőle, amikor a produkció fodrásza leborotválta végre kopaszra az egész fejemet. Akkorra már kicsit elég volt a baseball-sapkából. Egyébként pont akkor hívtak be interjúra az RTL Reggelibe a Jean Reno-film kapcsán, amikor először levágták a tonzúrát, ezért a műsorba is baseball-sapkában ültem be, mert a titoktartás A katedrálissal kapcsolatban akkor még nem engedte, hogy beszéljek erről. Sajnos a most itthon forgó folytatásban, Az idők végezetéigben már nem lehetek benne, mivel jóval az első minisorozat története után játszódik.

hirdetés

Ezek lesznek az HBO Max utolsó, májusi sorozatpremierjei

Molnár Áron helyett egy másik sztárboxos indul az RTL által közvetített nemzetközi bokszversenyen

Kiderült, hogy mikor indul a Drága örökösök utolsó évada az RTL-en

Vadonatúj, színészlegendáról szóló minisorozat érkezik az egyik magyar csatornára

Vadonatúj előzetest kapott a jövő hónapban érkező Star Wars sorozat

Még idén érkezik a legújabb Star Wars sorozat a Disney+-ra