A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a január 30-i ülése során két műsora miatt is megbüntette az RTL-t. A Médiatanács megállapította, hogy a Sztárbox november 5-i epizódja, és a Reggeli október 25-i adásának egy műsorszegmense egyaránt jogsértő volt. A két produkcióért a Médiatanács összesen 13 millió forintra büntette meg az RTL-t.

hirdetés

A Sztárbox november 5-i adását az RTL 12 éven aluliak számára nem ajánlott besorolásban vetítette 19.30-tól. Azonban a Médiatanács döntése értelmében a műsorszámot a benne halmozottan előforduló erőszakos jelenetekre tekintettel 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lehetett volna műsorra tűzni. Ezért 10 millió forintos büntetést szabtak ki az RTL-re, valamint a jogsértés tényéről tájékoztató közlemény közzétételére is kötelezték. A Médiatanács további két eljárásban vizsgálja a Sztárbox különböző adásait, amelyekben később születik döntés.

A Reggeli október 25-i adása miatt is elmarasztalta az RTL-t az NMHH. A Médiatanács közleménye szerint Fekete Pákót megalázták a műsorvezetők azzal, hogy a kamerák előtt „levizsgáztatták” állampolgári alapismeretekből, majd a vendégük hiányosságaira fókuszáltak, és gúnyolódtak rajta. A Médiatanács szerint a médiaszolgáltató megvalósítja az emberi méltóság megsértését, amikor úgy mutat be egy szereplőt, hogy figyelmen kívül hagyja, illetve megsérti a társadalmi együttélés alapvető normáit – ebben az esetben a társadalmi integráció előmozdítását, a közösségi szolidaritást és az egymás iránti tiszteletet. A súlyos jogsértés miatt a Médiatanács 3 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re, emellett a jogsértés tényéről tájékoztató közlemény közzétételére is kötelezte.

hirdetés

Pokoli rokonok: Dobó Kata főszereplésével új napi sorozatot forgat Hámori Barbara az RTL-nek

Meghalt Donald Sutherland

Azonnali hatályú, minden hétköznap esti programot érintő műsorváltozás az RTL-en

Bejelentették a Yellowstone utolsó évadának folytatásának amerikai és magyar időpontját

Elindult a forgatása és új szereplők csatlakoztak a Trónok harca egyik új spinoffjához

Vadon Jani és Klein Dávid is vadonatúj műsorral jelentkezik ősszel a Spektrumon