Sok év után tavaly újra heti fikciós sorozatot gyártott az RTL Klub. A Válótársak 2015 novemberében indult és hatalmas siker lett. A nézettségi eredményeket látva pedig nem volt kérdés, hogy jön a második évad, amit november 17-től, csütörtök esténként lesz látható a csatornán. Az RTL Magyarország meghívására a nyáron közel 12 órát töltöttem a produkció forgatásán és megnézhettem, hogy folyik a munka a sorozat legjelentősebb helyszínén. Ottlétemkor megtekinthettem 8-10 jelenet felvételét és Kovács Dániel Richárd főrendezővel is beszélgettem.

Délután kettő óra körül érkeztem meg a Kissvábhegyre, melynek egyik szép utcáján található az a ház, ahol a történet szerint a három főszereplő lakik. A második évad nagyjából 40%-a fog ezen a helyszínen játszódni. A négyszintes házból a földszinten és az első emeleten szoktak forgatni. Az alagsorban pihenők, sminkszoba és egyéb kellékhelység találhatóak, míg a tetőtérben egy iroda van berendezve, ahol a produkcióhoz kapcsolódó adminisztratív feladatokat végzik. A ház hatalmas, melyben a konyha néz ki talán a legjobban. Később kiderült, hogy ezt a sorozat stábja építette fel, direkt a Válótársak miatt.

Megérkezésem után pont ebben a helységben forgattak egy jelenetet, melyben Joci és Bálint feszült egymásnak. Az ott történteket egymás után többször is felvették, de harmadszorra is azon vettem észre magam, hogy még mindig nevetek ugyanazon a szituáción. Pont ez is az erőssége szerintem a sorozatnak, hogy miközben több súlyos párkapcsolati problémát mutat be, sokszor vicces tud lenni és megmarad egy könnyed stílusban. Ezt követően a nappaliban forgattak több érdekes és spoileres jelenetet, melyben Stohl András és Lengyel Tamás mellett, már Scherer Péter is szerepelt.

hirdetés

Kovács Dániel Richárd az RTL főrendezője a felvételek alatt folyamatosan magyarázta nekem, hogy épp mi történik és ez az történetben hol helyezkedik el. Sőt a pár perces leállások alatt rengeteg olyan jelenetet mutatott egy laptopon, melyeket a forgatások elején rögzítették és már elkészült a kezdetleges összevágásuk. Természetesen a rövid videókból még nem lehetett látni, hogy milyen lesz az új évad, de azt igen, hogy legalább annyi vicces abszurd jelenet lesz az első friss epizódokban, mint a tavalyiakban. Az egyik hosszabb leállás alatt pedig arról kérdeztem, hogy miben változik az új szezon.

„A folytatás talán izgalmasabb és kiforrottabb lesz, mint az első évad. Persze ennek praktikus sorozatkészítési okai is vannak. Amikor egy sorozatnál elindul az első szezon, akkor a nézők még úgy ülnek le a tévé elé, hogy nem ismerik a legfontosabb karaktereket. Ezért az íróknak, rendezőknek nagy gondot kell fordítaniuk arra, hogy minél gyorsabban bemutassák őket. Sok jelenet így még nem a fordulatokról szól, hanem arról, hogy minél többet megtudjunk az adott főhősökről. Ha a sorozat követői nem ismerik meg a karaktereket, akkor nem is fognak nekik szurkolni és nem azonosulnak velük. Az első évadban erre gondot kellet fordítani és emiatt később tudott csak beindulni a történet. A második évadra a nézők már ismerik a főhősöket, így gyorsabban bele tudunk csapni a közepébe. Rögtön elindulnak a konfliktusok és a fordulatok, sőt a történet is nagyon jól meg lett írva” – mondta Kovács Dániel Richárd.

Azt is megkérdeztem, hogy mitől lehetett ilyen sikeres a sorozat első etapja.
„A reality műsoroknál pont úgy, mint a napi és heti fikciós sorozatoknál, szerintem a legfontosabb a casting. Létkérdés volt, hogy megtaláljuk az egyes karakterekhez passzoló színészeket, akik hitelesen visszaadják a történetet. Ha ez sikerül, akkor a forgatás is könnyebben zajlik és azt hiszem, hogy mi ebben nagyon jó munkát végeztünk. Ezen kívül a Válótársak alaptörténetével szerintem nagyon sokan tudnak azonosulni. Nem nagyon van olyan 30-40 éves, vagy középkorú nő vagy férfi, akinek ne lett volna már párkapcsolati válsága.

A sorozatban három főszereplő van, melyeknek mind megvan a saját, egyedi problémája. Ezek le tudják fedni a különböző párkapcsolati problémákat. Jocinál látható, amikor egy nő próbálja magához láncolni a párját, Bálintnál az az eset, amikor ugyan egy ideális család van, de a férfi nem bír hűséges maradni, Dávidnál pedig az, amikor a házasságban nagyon komoly szerepet játszanak az anyagi javak. Azt gondolom, hogy nem lett volna ekkora siker, ha egy thriller, vagy egy sci-fi sorozatot készítünk el, mert nem biztos, hogy mindenkit érdekelne. Az RTL Klub a legnézettebb televízió Magyarországon, így elsődleges szempont volt, hogy egy olyan szériát készítsünk, ami minél több embernek érdekes lehet” – mesélte a főrendező.

A nappaliban később Tóth Andival és Lengyel Tamással vettek fel egy jelenetet. Az egyes szituációk előtt Kovács Dániel Richárd mindig átbeszélte az adott színészekkel, hogy éppen mit vár el tőlük. Ezután mindig néhány próba következett, majd több alkalommal és több szögből is rögzítették az adott jeleneket. Később a lépcsőn forgattak, ahogy Bálint lejön és kimegy a házból. 19 óra körül a vacsora elfogyasztása következett, amit követően folytatódtak a munkálatok és esti jeleneteket rögzítette a stáb. A helyszínre közben megérkezett Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese, programigazgatója és ő is belenézett a forgatásba. Emellett neki is megmutattak pár korábban rögzített részletet és beszélgetett a stáb több fontos vezetőjével is.

Később megérkezett Ubrankovics Júlia színésznő, aki többek között az egyik legnépszerűbb amerikai sorozatban, a Hawaii Five-0 egyik idei epizódjában kapott egy nagyon fontos szerepet. A Válótársakban Bálinttal lesz fontos jelenete, de ezt már korábban rögzítették. Most vették fel azonban azokat a képsorokat, amikor elbúcsúznak és a Júlia által játszott karakter távozik a házból. Ezután egy újabb hosszabb szünet következett, ugyanis a stábnak át kellett állni utcai jelenetekre. Ekkor a művésznővel a helyszínen egy interjút is felvettem, mely a későbbiekben kerül ki a SorozatWikire. Emellett a főrendezőt arról kérdeztem, hogy milyen nehézségek, akadályok voltak a forgatások során.

„A legfőbb akadály az idő. Olyan stábbal dolgozunk együtt, akik közül szinte mindenki maximalista. Ez igaz a színészre, az operatőrre, a világosítóra és rám is. Mindig mindenből a legjobbat szeretnénk kihozni, de ha egy sorozatot forgatunk, akkor annak van egy költségvetése és meg van határozva, hogy egy nap hány jelentet kell felvennünk. Van olyan, amikor naponta 9-10 hasznos percet kell rögzítenünk, ami nagyon sok. Egy komoly amerikai film esetében, van hogy napi 30-60 másodpercet vesznek fel. Ott sokkal ráérősebben lehet dolgozni és például fel lehet venni rengeteg fajta szögből az adott jelenetet. Nálunk ez nem így megy. Nagy precízen le kell szervezni mindent és át kell látni a feladatokat, mert nem csúszhatunk ki az időből. Mindig úgy érezzük, hogy még tudnánk csiszolni a jeleneteket, de haladni kell. Ez alól persze van kivétel és adódnak olyan jelenetek, amik egy beállításból is olyan jól sikerülnek, hogy érezzük, hogy ez megvan és nincs miért tovább dolgozni rajta.”

Utóbbi eset ottlétem alatt is előfordult a legelső konyhai jelenetet felvételekor. Miután első szögből rögzítették a szituációt, a rendező és az operatőr annyira elégedett volt, hogy fel sem vették újra más helyekről. Felmerül a kérdés, hogy mivel a Válótársak a holland Divorce című sorozat adaptációja, vajon mennyiben hasonlít a kinti verzióhoz.

„Jelentősen átalakítottuk a történetet, de úgy, hogy az alapját meghagytuk. Ha a vizuális részét nézzük, akkor pedig mi egy igényesebb verziót próbálunk készíteni, ugyanis Magyarországon erre nagyon oda kell figyelni. A nézők elvárnak egy képminőséget, így mi például rendesen bevilágítjuk az éjszakai jeleneteket is. A hazai néző szeme el van kényelmesedve, mert rengeteg sorozat és film jut el hozzá és mi magyarok nagyon kritikusak vagyunk. Már az első szezon előtt eldöntöttük, hogy erre nagyon oda fogunk figyelni és a lehető legtöbbet hozzuk ki a képi világból is, ami elsősorban Vajda Péter vezető operatőr perfekcionista munkáját dicséri” – mesélte Kovács Dániel Richárd.

Nagyjából 11 órától következtek az utcai jelentetek. A stáb profi módon előkészítette a terepet és komolyan megvilágították a kinti jelenteket. A következő két órában Gubás Gabi is a helyszínen volt és Stohl Andrással vettek fel egy szituációt. Később Shcerer Péterrel pedig egy autós jelentet rögzítettek. Stohl Andrást érdemes olyan tekintetben is megemlíteni, hogy a színház és a filmek mellett nagyon rutinos a sorozatok terén is. Régebben több magyar szériában is játszott, a 2000-es években pedig a Tűzvonalban című akciósorozatban 60 epizódban is főszereplő volt. Így nagy rutinja van ezen produkciók terén és volt olyan jelenet, ahol az ő tanácsát is kikérték.

Éjjeli 1 óra után értek véget az aznapi forgatások, így közel 12 órán keresztül kísérhettem végig a munkálatokat. Ez idő alatt elég sok, 8-10 jelenetet is felvettek, de egy kivételével végig zökkenőmentesen mentek a dolgok és látszott mennyire profi az egész stáb. Az ottlétem alatt végig odafigyeltek, hogy mindenbe betekintést nyerhessek és maximálisan átlássam, mi zajlik éppen, amit utólag is nagyon köszönök. Kovács Dániel Richárd a kisebb és nagyobb leállások alatt is nagyon sok, már felvett jelentetett mutatott és egész idő alatt próbált minden kérdésemre válaszolni. Nagyon izgalmas volt látni, hogy készül az ország legnézettebb heti sorozata, mely csütörtökön 21:30-kor tér vissza az RTL Klubra. (Fotók: SorozatWiki)










hirdetés

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát